Ozvěny dne 25. 7. 2001

25. červenec 2001
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprochází korekturou.

Vytrvalé deště znovu zvedly hladiny některých řek

Vytrvalé deště znovu zvedly hladiny některých řek. Meteorologové soudí, že hrozba větších povodní už Českou republiku minula. Na Broumovsku přesto způsobila velká voda komplikace obyvatelům v okolí řeky Stěnavy. Její vzestup znamená vyhlášení třetího stupně - nejvyšší pohotovosti. Českému rozhlasu to potvrdila dispečerka Povodí Labe Jana Karlíková.

Jana Karlíková: Srážky do šestnácté hodiny dosahovaly asi 30 milimetrů a vodní stav na Stěnavě v Otovicích dosáhl 264 centimetrů a musel tedy být vyhlášen třetí povodňový stupeň. Třetí stupeň je už takový, kdy se voda samozřejmě rozlévá.

Situaci přímo v Otovicích po vyhlášení třetího stupně povodňové aktivity popsal Českému rozhlasu Jiří Kolert z tamního sboru dobrovolných hasičů.

Jiří Kolert: Zatím je situace stabilizovaná, ale očekáváme další a možná i větší přívalové deště, takže se možná něco zdvihne a budou zatopené určitě sklepy, protože v některých oblastech už to je hodně vysoko. Může se stát, že budeme něco málo stěhovat, máme k dispozici traktor a vlek, jezdí tady po vesnici tři auta, policisté to hlídají, takže to vypadá docela dost dobře, kdyby náhodou, tak přijedou z Broumova a uvidíme.

Silný déšť během dne zvedl hladiny řek i v severní části Olomouckého kraje. Ve Vidnávce na Jesenicku vodohospodáři vyhlásili druhý povodňový stupeň. První stupeň stále panuje také na Rožnovské Bečvě. Podle dispečera Povodí Odry Jaromíra Jandla ale další zvednutí hladin řek na Jesenicku vodohospodáři nepředpokládají.

Jaromír Jandl: V těch Jeseníkách tam dost výrazně pršelo ještě dneska dopoledne, takže se to projevilo tak, že na Vidnávce ve Vidnavě tam ta hladina vystoupila až na ten druhý stupeň povodňové aktivity, ale v současné době už to klesá, a potom je ještě první stupeň v Mikulovicích na řece Bělá, a tam už ta hladina vlastně taky klesá. Ty srážky by mohly být ještě v noci trochu intenzivnější, ale během toho zítřejšího dne už by měly ty srážky ustávat, čili by ty hladiny snad měly už postupně klesat během toho zítřejšího dne.

Povodňová situace je kritická i na Slovensku

Horší situace je na Slovensku. Na území Prešovského kraje je vyhlášen mimořádný stav. V pohotovosti je armáda. Jak informuje naše bratislavská zpravodajka Renata Havranová, svůj program vzhledem ke kritické situaci v některých regionech Slovenska změnil i premiér Mikuláš Dzurinda.

V obci Štrba si premiér prohlédl záplavou způsobené škody, voda zde zatopila více než stovku rodinných domů. Zvyšování hladin hlásí povodňové komise nejen na východním a středním Slovensku, ale záplavy hrozí údajně i v okrese Žilina. Z koryta se vylil Laborec, část Prešova je bez elektrického proudu. Náčelník generálního štábu slovenské armády dnes vydal rozkaz k vyčlenění prostředků i sil na pomoc při odstraňování škod. Velitelé posádek v jednotlivých okresech jsou v neustálém kontaktu s povodňovými komisemi. Romská osada v Čabalovcích musela být evakuována. Stejná opatření se připravují v Šarišském Černém. Životu nebezpečná je situace v Tatrách, a proto Horská služba vyzývá návštěvníky, aby raději nevycházeli.

Voda způsobuje problémy také obyvatelům jižního Polska

Voda způsobuje stále větší problémy také obyvatelům jižního Polska. Hladiny řek začaly ale stoupat i v severněji položených vojvodstvích. Aktuální informace má zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Pavel Novák.

Povodňový poplach byl vyhlášen v celém Svatokřížském vojvodství. Voda zaplavila některé silnice vedoucí do správního střediska oblasti, města Kielce. Od okolního světa bylo na několik hodin odříznuto i město Nowy Soncz v Malopolském vojvodství, kde se z břehů vylily přítoky řeky Dunajec. Po vzestupu hladiny Odry se pro vyhlášení povodňového poplachu rozhodly i úřady v dolnoslezské metropoli Wroclawi. Nad kritickou úroveň se zvedla hladina Visly na předměstí Krakova. Škody způsobené povodní se jen v dosud nejvíce postiženém Malopolském vojvodství odhadují na 250 milionů zlotých, tedy asi 2,5 miliardy korun. Počet obětí vodního živlu v jižním Polsku už stoupl na devět. O finanční pomoci pro postižené ze zaplavených oblastí jedná polský kabinet. Organizace Polská humanitární akce zahájila peněžní a věcné sbírky pro oběti povodní.

Vláda schválila nařízení o používání elektronického podpisu

Program oprav panelových domů bude od letoška financovat státní fond rozvoje bydlení. Vláda totiž schválila nařízení, které program převede do působnosti fondu z ministerstva pro místní rozvoj. Fond má letos na program v rozpočtu vyčleněno 300 milionů korun a budou z něj poskytnuty dotace fyzickým nebo právnickým osobám na úhradu části úroků z úvěru. Pro získání státní podpory by mělo být možné použít jakýkoli úvěr. Kabinet dnes také schválil nařízení, podle kterého se státní úřady začnou připravovat na používání elektronického podpisu. Ukládá jim, aby postupně přešly na e-mailovou formu korespondence s občany. Podle mluvčího kabinetu Libora Roučka nařízení upravuje základní podmínky tohoto způsobu komunikace.

Libor Rouček, mluvčí vlády ČR: A k těmto opatřením patří zřízení elektronické podatelny, pověření zaměstnanců vytvářením a ověřováním takzvaných zaručených elektronických podpisů, zajištění kontroly přijatých podání v elektronické podobě, zveřejnění seznamu elektronických podatelen a též seznamu takzvaných kvalifikovaných certifikátů příslušných zaměstnanců.

Pilotní projekt elektronické podatelny funguje na Městském úřadě pro Prahu 15 už od dubna. Právě kvůli dosud neexistujícím předpisům pro elektronický podpis ale byly její možnosti omezené. Podle tajemnice městského úřadu Zuzany Herčíkové využilo projekt www.podatelny.cz zatím jen zhruba sto lidí.

Zuzana Herčíková: Nejčastěji šlo o fungování úřadu jako takového a ekonomické věci, takže já bych řekla, že je to taková ta střední vrstva obyvatel, těch, kteří mají Internet.

Odborníci tvrdí, že elektronický podpis je bezpečný. Problém může podle ředitelky společnosti První certifikační autorita Lenky Capouškové nastat pouze v případě, že uživatel ztratí své PIN.

Lenka Capoušková: Stejně tak, jako když se špatně chovám ke své platební kartě, to znamená, že si ji patřičným způsobem nehlídám, nechám ji někde, ztratím ji někde, tak pokud ztratím i to svoje tajemství, to jsou ta data !!NEROZUMÍM!! elektronického podpisu, tak vlastně to nebezpečí je vlastně jenom ve ztrátě nebo zneužití těchto dat.

Schodek obchodní bilance ČR už dva měsíce klesá

Schodek obchodní bilance České republiky už dva měsíce klesá. V červnu se meziročně snížil o více než tři miliardy korun na necelých šest miliard. Příčinu tohoto vývoje vidí analytik David Marek zejména ve zvýšeném vývozu strojů a dopravních prostředků do zemí Evropské unie.

David Marek: Naopak schodek přetrvává ve skupinách surovin a materiálů, což je logické, protože Česká republika nedisponuje rozsáhlými přírodními zdroji. Výhled pro další měsíce je prozatím obtížně definovatelný vzhledem k tomu, že nevíme, jakým způsobem se nakonec skutečně projeví dopad zpomalení v západní Evropě na poptávku po českém zboží.

MMF opětovně varoval před deficitem veřejných financí

Mezinárodní měnový fond opětovně varoval před deficitem veřejných financí. Ten podle odhadu fondu dosahuje 11,5 % hrubého domácího produktu. Podle ekonoma Petra Zahradníka z Conseq Finance to může ovlivnit text posudku, který letos na podzim zveřejní Evropská komise. Tento posudek bude důležitý pro termín přistoupení kandidátských zemí do Evropské unie. Deficit veřejných financí členských zemí měnové unie totiž nesmí podle takzvaného maastrichtského kritéria překročit tři procenta hrubého domácího produktu.

Petr Zahradník: Maastrichtské kritérium v současné době pro nás slouží skutečně pouze jako jakýsi nezávazný korektiv. Není pro nás závazné, teprve až se budeme ucházet vstoupit do eurozóny a do měnové unie, tak pro nás bude závazné, a domnívám se, že to nebude dříve než za pět, za šest let.

Mezinárodnímu tribunálu v Haagu se vydal první chorvatský generál

Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii se vydal první chorvatský generál. Rahim Ademi je jeden ze dvou vysokých armádních představitelů, na které vydala zatykač hlavní žalobkyně soudu Carla delPonteová. Dále náš stálý bruselský zpravodaj Milan Fridrich.

Mezinárodní soud v Haagu obvinil chorvatského generála Ademiho ze zločinů proti lidskosti a porušování válečných konvencí. Obojího se měl Ademi dopustit v roce 1993 během ofenzívy chorvatské armády v Srbské krajině. Ademi měl podle soudu nařídit deportace Srbů, vraždění, vyhánění a věznění civilistů. Generál Ademi všechna tato obvinění po příletu do Haagu odmítl a zdůraznil, že se vydal soudu dobrovolně. "Přijíždím do Nizozemí s vědomím, že jsem nespáchal žádný ze zločinů, ze kterého mě tribunál obviňuje. Jsem hrdý na svou roli během války, která vedla k osvobození Chorvatska a k zajištění jeho suverenity," řekl Ademi oblečený ve slavnostní vojenské uniformě. Soud v Haagu dobrovolný přílet Ademiho přivítal a připomněl chorvatské vládě, že očekává urychlené vydání ještě druhého obviněného chorvatského generála Ante Gotoviny.

Do Skopje míří tříčlenná zprostředkovatelská delegace

S cílem odvrátit hrozící občanskou válku v Makedonii míří na Balkán nová tříčlenná zprostředkovatelská delegace. Oznámil to dnes generální tajemník NATO George Robertson, který situaci v zemi označil za kritickou. Do Skopje odlétá zítra společně s vysokým představitelem Evropské unie pro zahraničí a obrannou politiku Javierem Solanou a předsedou OBSE Miršem Genem. Makedonští představitelé pohrozili, že nebudou respektovat snahy mezinárodního společenství o uklidnění mezi vládními silami a albánskými povstalci. Naznačili také, že jsou odhodláni zahájit proti ozbrojeným etnickým Albáncům novou vojenskou ofenzívu, pokud se nestáhnou z pozic, které v posledních dnech obsadili během urputných bojů kolem města Tetovo.

Šimon Peres dnes bránil palestinskou samosprávu před kritikou Šaula Mofaze

Izraelský ministr zahraničí Šimon Peres dnes bránil palestinskou samosprávu před kritikou náčelníka generálního štábu izraelské armády Šaula Mofaze. Ten před zahraničním a branným výborem parlamentu prohlásil, že z palestinské samosprávy se stala teroristická organizace a že mnozí její členové se účastní teroristických aktivit. Peres prohlásil, že by se pod tato slova nemohl podepsat, ale přiznal, že některé složky samosprávy se teroristických akcí účastní. Řekl ale, že stejně jako ostatní svět nepřestane ani on Palestince přesvědčovat, aby zanechali teroru. Vláda podle něj neustoupí od své politiky, jejímž cílem je vyjednat s palestinskou samosprávou konečné mírové uspořádání na základě rezolucí OSN.

Francie si připomíná smutné výročí letecké katastrofy letadla Concorde

Francie si dnes připomíná smutné výročí letecké katastrofy nadzvukového letadla Concorde. Konají se vzpomínková shromáždění a další akce, které mají připomenout 113 obětí leteckého neštěstí. Z Francie telefonuje spolupracovník Radiožurnálu Zdeněk Miler.

Pietních akcí se účastní na dvě stovky převážně německých příbuzných obětí. Již dopoledne byla na letišti v Roissy odhalena pamětní deska připomínající tragédii, při které zahynulo sto cestujících, devět členů posádky a čtyři pracovníci hotelu v Gonesse, na který se letadlo zřítilo. Vzpomínkové shromáždění s položením kytic se koná na místě zkázy letadla v Gonesse ležícím několik kilometrů západně od pařížského letiště.

Lety nadzvukovou rychlostí nad Atlantikem, které katastrofa přerušila, mají být v příštích měsících obnoveny. British Airways počítá se zahájením letů od poloviny září. Air France chce začít s Concordy létat od konce října.

Sicilská sopka Etna poskytla chvíli oddechu obyvatelstvu na úpatí hory

Sicilská sopka Etna poskytla chvíli oddechu obyvatelstvu z vesnic na úpatí hory. Odborníci ale soudí, že je to jen přestávka, která by mohla brzy skončit. Podrobnosti zjišťovala naše spolupracovnice v Itálii Vědunka Lunardi.

Za posledních 24 hodin lávový proud, který ohrožuje obec Nikolosi, urazil pouze padesát metrů, ale odborníci, kteří sledují tep vulkánu, upozorňují, že nebezpečí není ještě zažehnáno. Mimo jiné hrozí riziko, že žhavé magma by si mohlo razit cestu skrytě pod tuhnoucí vrstvou a objevit se nečekaně na povrchu na nižší kótě. Ve výšce téměř tří tisíc metrů se otevřel nový jícen, z kterého láva vytéká do mrtvého údolí Vale del Vove, a vulkanologové doufají, že poslouží jako jakýsi ventil. Nicméně během dne se intenzita výbuchů a seismická aktivita zvýšily. V sopce se tedy hromadí energie a erupce by mohla pokračovat zakrátko s novou silou.

Ředitel JETE František Hezoučký zaslal otevřený dopis Jürgenu Trittinovi

Otevřený dopis dnes zaslal ředitel jaderné elektrárny Temelín František Hezoučký německému ministru životního prostředí Jürgenu Trittinovi. Ředitel elektrárny vysvětlil Českému rozhlasu důvody, které ho k tomuto kroku vedly.

František Hezoučký: Já jsem se pokusil oslovit pana ministra Trittina z toho důvodu, že on opakovaně vyhlašuje nějaká stanoviska, která jsou jaksi vzdálená skutečnostem technickým, o kterých vím já. Pozval jsem ho rovněž na elektrárnu Temelín, aby se mohl přesvědčit na místě, jak to tady taky vypadá, protože jestliže vystupuje ve světě proti Temelínu a ani ho nenavštívil, jeví se mi to taky poctivější, aby se na místě se skutečností obeznámil.

V Rakousku začíná další protitemelínská akce

V Rakousku začíná další protitemelínská akce. Nacionalistická strana Svobodných uspořádala podpisovou kampaň za vetování vstupu České republiky do Evropské unie. Více zpravodajka Radiožurnálu ve Vídni Marie Woodhamsová.

Podpisovou akcí, kterou se má projevovat vůle lidu, chtějí donutit vládu, aby nesouhlasila se vstupem České republiky do Evropské unie, pokud nebude temelínská elektrárna definitivně odstavena. K tomu, aby se výsledky této legislativní petice projednávaly na vládní úrovni, potřebují shromáždit zhruba 100 000 podpisů. Jak dnes prohlásili na tiskové konferenci, veto je pro ně stejným prostředkem, jako neuzavření kapitoly energetika, které prosazují i opoziční strany a nevládní organizace.

Při pátečním kole vstupních rozhovorů s EU bude v Bruselu chybět český tým

Při pátečním kole vstupních rozhovorů s Evropskou unií bude v Bruselu chybět český vyjednávací tým. Hlavním důvodem je odhodlání české vlády neustoupit patnáctce v otázce omezování pohybu pracovních sil. Praha se tak zúčastní až říjnového kola mezivládní konference. Jak Českému rozhlasu řekl náš hlavní vyjednavač s unií Pavel Telička, skutečnost, že v klíčovém období bude Evropské unii předsedat trio Belgie, Španělsko a Dánsko, je pozitivní.

Pavel Telička, hlavní vyjednavač pro vstup ČR do EU: Zaprvé je třeba počítat s tím, že každá země, když vykonává předsednictví, tak musí trošku slevit ze svých národních zájmů, ze svých národních představ. Zároveň je důležité, aby ta předsednická země byla naladěna na rozšíření, a z těchto hledisek a i z některých dalších si myslím, že to je docela dobrý sled předsednických zemí.

V jaké pozici se teď při vstupních rozhovorech Česká republika nachází, to zjišťoval náš zpravodaj Jiří Hošek.

Česká republika má podobně jako další kandidátské země před sebou už víceméně jenom středně těžké a těžké kapitoly vyjednávání. K těm patří i volný pohyb osob, kde naše země nechce ustoupit patnáctce v otázce omezení pohybu pracovních sil. Vyjednání lepší pozice je však nepravděpodobné, protože Slovensko, Lotyšsko a především Maďarsko už tuto kapitolu předběžně uzavřely a zúžily tak České republice manévrovací prostor. Podle nejmenovaného zdroje z ministerstva zahraničí však během dvou až tří měsíců nehrozí, že by neústupnost naší země v této problematice oplatila Evropská unie podobnou mincí v některé z dalších kapitol. Stejný zdroj nevyloučil, že by v oblasti pohybu pracovních sil mohla Česká republika sáhnout k odvetným opatřením jak vůči členským, tak vůči kandidátským zemím unie. Další ožehavou kapitolou, která se v nejbližší době dostane na program jednání, jsou daně. V této otázce bude Praha podle nejmenovaného zdroje z Černínského paláce žádat přechodné období na spotřební daň na cigarety.

Dnes dopoledne se konalo poslední rozloučení s Terezkou Čermákovou

Poslední rozloučení s Terezkou Čermákovou, po které téměř tři týdny pátraly stovky policistů, bylo dnes dopoledne na kladenském hřbitově. Obřadu se však nezúčastnila matka pětileté holčičky, ani nikdo jiný z jejího příbuzenstva. Více náš spolupracovník Ladislav Pavlík.

Smutnému obřadu na rozptylové loučce kladenského hřbitova tak přihlíželi pouze dva novináři. Rodina totiž dopředu nezveřejnila datum posledního rozloučení s malou Terezkou. Tu její matka vlastním tělem zadusila 20. června a následně bezvládné tělo ukryla v nedalekém lesoparku. Policistům pak tři týdny tvrdila, že se osudnou středu dívka ztratila. Atmosféra při smutečním obřadu proto byla mrazivá, když se ho odmítla zúčastnit například babička mrtvé Terezky Čermákové. Až symbolicky se nad pietním územím krátce rozpršelo a studený vítr zhasnul věčný plamen.

Ozvěny z burzy

Akcie na pražské burze pokračovaly v poklesu. Index PX 50 ztratil 1,7 %. Celkový objem zobchodovaných cenných papírů se zvýšil na 7 200 milionů korun. Další informace z dnešního obchodního dne shrnuje Milan Vojáček z Conseq Finance.

Milan Vojáček: Při typicky prázdninové atmosféře utrpěla pražská burza poměrně razantní propad, jehož tahouny se stali především zástupci telekomunikačního sektoru. Vedle akcií Českého Telecomu, které ztrácely v souladu s celoevropským vývojem telekomunikací, zaznamenaly silný pokles rovněž i konkurenční České radiokomunikace. Zde investoři negativně reagovali na další odložení vládního rozhodnutí ve věci privatizace této společnosti. Dle dnešního vyjádření by totiž vláda měla případný prodej projednávat nejdříve po třítýdenní přestávce, tedy až v srpnu.

Česká měna mírně posílila po zveřejnění příznivých výsledků červnového zahraničního obchodu. Obchodování ale skončilo při kursu 33 koruny 90 haléřů za euro a 17 korun 34 haléře za německou marku. Americký dolar se prodával za 38 korun 55 haléřů.

K věci

Vláda rozhodla o odtajnění smluv o prodeji IPB Československé obchodní bance. Podle vicepremiéra Pavla Rychetského by se tak mělo stát v nejbližších dnech. S redaktorem týdeníku Ekonom Petrem Blažkem o tom mluví Jaroslav Skalický.

Hezký podvečer, pane Blažku.

Petr Blažek: Dobrý den.

Smlouvy tedy budou odtajněny, bude konec spekulacím o tom, kdo, za kým a čím při prodeji IPB stál?

Petr Blažek: No, tak k tomu odtajnění, zaprvé je škoda, že vláda neodtajnila ty dokumenty už dávno a hodně tím tenkrát ublížila tehdejšímu ministru financí Pavlu Mertlíkovi, že jeho návrh na odtajnění zamítla, a jestli bude konec spekulacím, samozřejmě, že ne, protože ty smlouvy už jsou notoricky známé a skutečné spekulace se odehrávají jinde. Ty se odehrávají okolo příprav prodeje Investiční a Poštovní banky ČSOB a tam jsou spíš zajímavé dokumenty, které zveřejnila Československá obchodní banka, a stejně se nevyhne podezření, že ty informace nejsou úplné a že i těch jednání bylo víc a tak dále, tam jsou skutečné spekulace.

Československá obchodní banka půjčí státu peníze na odkup ztrátových obchodů bývalé Investiční a Poštovní banky. Mluví se o sto miliardách korun půjčky. Bude to stačit, nebo hrozí, že ztrátové obchody ještě převýší tuto částku?

Petr Blažek: No, tak tady jsme všichni závislí na informacích z Konsolidační banky, z Československé obchodní banky, z ministerstva financí a ta částka 95 miliard korun létá ve vzduchu už tak dlouho, že asi bude, doufejme, blízko pravdě, a hlavně doufejme, že nebude vyšší, ale přesné číslo neví opravdu vůbec nikdo.

Takže se ještě nějaké ztrátové obchody samozřejmě mohou objevit.

Petr Blažek: Možné je všechno a zvláště v bývalé IPB, si myslím.

Případ IPB je stále živým politickým tématem. Dá se jednoznačně souhlasit se závěrem vyšetřovací komise sněmovny, že řešení krize v této bance jejím prodejem Československé obchodní bance bylo jednostranně výhodné pro ČSOB a nevýhodné pro stát?

Petr Blažek: No, tak já si myslím, že to je podobné výbuchu sopky Etna, to je prostě špatně, že vybouchla sopka Etna, a teď je otázka, co se s tím dá dělat. Samozřejmě, že v situaci, v které se všichni zúčastnění ocitli tváří v tvář tedy runu na banku, na IPB, vlastně hrozícímu aktuálnímu pádu IPB, tak opravdu už nešlo dělat mnoho jiného a o mnoho lépe, ale jestli šlo takové situaci předejít a co měl stát, bankovní dohled, celá Česká národní banka dělat, ministerstvo financí dělat dřív, prostě to může být prostě otázkou, ale teď už prostě to je takhle a velké změny s tím není možné dělat, určitě.

Pokud tedy se mluví o tom, že to bylo nevýhodné pro stát, co se tedy dá dělat teď, aby to nebylo ještě nevýhodnější?

Petr Blažek: No, tak já si myslím, že kladem té zprávy komise, kromě toho, že byla postoupena orgánům činným v trestním řízení a tak dále, tak vznikl nějaký tlak a ČSOB evidentně tedy nějakým způsobem ustoupí, hovoří se o dvou miliardách navíc, které by měla jaksi zaplatit za celou IPB, ale zásadního se teď nedá dělat nic. Lidově řečeno, je vymalováno.

Hostem dnešního pořadu K věci byl redaktor týdeníku Ekonom Petr Blažek. Díky a na slyšenou.

Petr Blažek: Nashledanou.

autoři: jkr , všt
Spustit audio

Více z pořadu