Ozvěny dne 24. 8. 2001

24. srpen 2001
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprochází korekturou.

Výskyt BSE v České republice

Speciální porážecí četa začne každou chvíli porážet 4 kusy hovězího dobytka přímo na farmě Otakara Berana ve Světnově na Žďársku. Dnešní třetí test totiž s definitivní platností potvrdil, že kráva pocházející ze zdejšího chovu byla nakažena tak zvanou nemocí šílených krav. Situaci kolem výskytu BSE na Vysočině sledoval Petr Hladík z jihlavského studia Českého rozhlasu.

Porážení krav a odběr vzorků bude provádět krizové středisko pro likvidaci nákaz při Státním veterinárním ústavu v Brně. Veterináři odeberou vzorky jejich mozkové tkáně, které budou vyšetřeny ve Státním veterinárním ústavu v Jihlavě. O dalším postupu hovoří ředitel Okresní veterinární správy ve Žďáru nad Sázavou Božimír Kobylka.

Božimír Kobylka, Okresní veterinární správa Žďár nad Sázavou: V očekávané variantě, že budou tato vyšetření negativní, budou zvířata odvezena do asanačního ústavu vyčleněného pro zpracování specifikovaného rizikového odpadu, což jsou Chotýčany u Českých Budějovic. Po provedení závěrečné očisty a desinfekce by byla zrušena všechna mimořádná veterinární opatření. A chovateli panu Beranovi by jistě spadl velký kámen ze srdce.

Otakara Berana dnes odpoledne přijel morálně podpořit také ministr zemědělství Jan Fencl. Podle jeho slov je nutné začít brát BSE jako běžnou záležitost.

Jan Fencl, ministr zemědělství: Já bych velmi rád, kdybychom prostě zvykli na to, že bovinní spongiformní encefalopatie je problém, s kterým budeme muset žít tak, jako s ním žije celá Evropa. Tak, jako se s ní vyrovnaly všechny státy EU, tak se s ní musíme vyrovnat my.

Monitorování nemoci šílených krav přijde stát letos na 100 až 155 milionů korun. V červenci vláda rozhodla, že testy zaplatí Státní fond životního prostředí. Ministerstvo životního prostředí ale testování na BSE financovat nechce. Podle ministra Miloše Kužvarta by testování mělo být věcí buď Ministerstva zemědělství nebo distributorů a prodejců. To znamená, že pokud chce určitá firma prodávat nebo distribuovat zdravé hovězí maso, měla by testy zaplatit sama, nebo si vyžádat přímo u výrobce už testované maso.

Jan Fencl, ministr zemědělství: Ten monitoring z pohledu nejen zákona veterinárního, ale i zákona o potravinách by skutečně měl být především na těch, kteří tedy uvádějí na trh ty masné výrobky a podobně. Ten problém bude řešen na jednání vlády 29. srpna.

Části lidského těla byly objeveny v poštovním balíku

Dvě části lidského těla objevily dnes dopoledne v balíku pracovnice hlavní brněnské pošty. Balík byl odeslán 16. srpna z Prahy a do Brna dorazil toto pondělí. Pošta ihned vyrozuměla policii a případ převzal Krajský úřad vyšetřování Brno. Pátrání po totožnosti oběti i pachateli je teprve v začátcích, protože jména odesílatele i příjemce balíku byla falešná. Podrobnosti zjišťoval Ivan Holas, Český rozhlas Brno.

Obsah balíku byl odhalen díky tomu, že na doručovací poště zůstal několik dní. Českému rozhlasu to potvrdil jeden z jihomoravských náměstků České pošty Miroslav Otáhal.

Miroslav Otáhal, Česká pošta: To zkrátka zapáchalo, tak to otevřeli. To nám umožňuje vyhláška a zákon.

Další informace nám poskytla jihomoravská policejní mluvčí Kamila Janíčková.

Kamila Janíčková, policejní mluvčí: Po otevření balíku čekal hrůzný pohled, neboť v balíku se nacházely části lidského těla. Jednalo se o jednu dolní končetinu a jednu horní končetinu.

V tuto chvíli čekají kriminalisté na informace z brněnského Ústavu soudního lékařství. Podrobná expertiza ovšem může trvat několik dní.

Kamila Janíčková, policejní mluvčí: Snad budeme o něco moudřejší a budeme vědět pohlaví osoby, případně další poznatky k této osobě.

Další podrobnosti zatím policie nezveřejnila. Na jižní Moravě probíhá už několik týdnů neúspěšné pátrání po ztracených sourozencích Vosmanských. Souvislost obou výjimečných případů je ale zatím pouze hypotetická.

Kamila Janíčková, policejní mluvčí: Zatím nemůžeme konstatovat, jestli se jednalo o dospívající osobu nebo dospělého jedince. Zatím to nedáváme do spojitosti s tímto případem. Přesnější informace budou až po provedení nezbytných vyšetření.

Návštěva německého kancléře v ČR

Německý spolkový kancléř Gerhard Schröder a český premiér Miloš Zeman dnes společně navštívili Františkovy Lázně a poté i Cheb, kde převzali titul čestných občanů města. Tříhodinový program obou státníků na západě Čech byl skutečně nabitý a sledovala ho Romana Nájemníková z karlovarské redakce Českého rozhlasu.

Ve Františkových Lázních se zúčastnili diskuse s představiteli sdružení "Lázně v srdci Evropy". Stejně jako později v Chebu byli objekty zájmu desítek převážně německých turistů. Více než stisk ruky si však od setkání s Gerhardem Schröderem slibovali zástupci německé menšiny v ČR, kteří ho chtěli informovat o svých potížích s vymáháním práva. V tlačenici před chebskou radnicí se k tomu ale nedostali. Slavnostní předání čestného občanství Chebu oběma státníkům jako ocenění za jejich zásluhy o zlepšení česko-německých vztahů se uskutečnilo v tamním muzeu. Jak zde prohlásil český premiér, on i jeho německý protějšek našli odvahu podívat se na minulost bez zatrpklosti a obrátit se do budoucnosti. Společný program byl zakončen návštěvou shromáždění setkávání sousedů k utváření Evropy v bavorském Markredwizu.

Novely zákonů o pojišťovnictví a o bankách

Novely zákona o pojišťovnictví a zákona o bankách zvyšující pojištění vkladů podepsal dnes prezident Václav Havel. Zákon o bankách má klientům zajistit větší návratnost vkladů v případě krachu jejich peněžního ústavu. Norma počítá i s vypořádáním dosud neodškodněných klientů tří zkrachovalých bank. Pragobanky, Moravia Banky a Universal Banky. A to až do 4 milionů korun. Návrh dílčí novely o pojišťovnictví zase odstraňuje nedostatky související s uvalením a ukončením nucené správy na pojišťovny. Rozhodnutí o nucené správě bude vykonatelné okamžitě a ne až po nabytí právní moci.

Kontroly cestujících na ruzyňském letišti

Počet českých žádostí občanů o azyl v Británii se v červenci nijak podstatně nezměnil proti červnu. Právě zveřejněná oficiální data uvádějí pro červenec 105 hlavních žadatelů. Zatímco v červnu to bylo 120 hlavních žadatelů. Data za srpen zveřejní britské Ministerstvo vnitra až koncem září. Británie zavedla se souhlasem české vlády 18. července předběžné kontroly cestujících do Británie na pražském letišti. Jejich cílem bylo omezit příliv uchazečů o azyl z ČR. Kontroly, které teď Londýn se souhlasem Prahy hodlá obnovit, byly přerušeny 9. srpna. Proč britská vláda nezvolila zavedení víz, jsme se zeptali mluvčího britského velvyslanectví Zbyňka Havránka.

Zbyněk Havránek, mluvčí britského velvyslanectví: My si myslíme, že předběžné kontroly jsou mnohem lepším krátkodobým operativním opatřením na rozdíl od vízového režimu. Podle nás by vízový režim měl dalekosáhlé následky a přinesl by skutečně mnoho nepříjemností nejen pro české občany, ale i pro obchodní výměnu. A měl by bezpochyby i další politický dopad.

Situace v Makedonii

Do Makedonie přilétají stále další vojáci Severoatlantické aliance. Operace "Hlavní sklizeň" zaměřená na odzbrojení albánských povstalců, které se účastní také čeští výsadkáři, se tak rozjela naplno. S aktuálními informacemi se ze Skopje hlásí zvláštní zpravodaj Radiožurnálu Petr Vavrouška.

Jak Českému rozhlasu řekl mluvčí NATO v Makedonii Berry Johnson, během dnešního dne se do země přepraví více než 700 vojáků, což znamená, že na místě už tak bude 2 tisíce příslušníků armád 12 členských států NATO, které se na operaci "Hlavní sklizeň" podílejí. Berry Johnson také potvrdil, že se sběr zbraní, neboli dobrovolné odzbrojení albánských povstalců odstartuje již v pondělí. Od začátku příštího týdne se tak začne odpočítávat 30 dnů, které má aliance od makedonské vlády na shromáždění zbraní vyčleněno. Velitel české jednotky Oldřich Nápravník potvrdil, že NATO chce pro odzbrojení využít také českých výsadkářů. Vše se ale upřesní během víkendu. Naši vojáci už dokončují svůj stanový tábor nedaleko Skopje. A ti nejlepší také plní prestižní úkol. Jsou připraveni do 15 minut nasednout do vrtulníku a přepravit se kamkoliv v Makedonii na místo případných incidentů.

Situace mezi Palestinou a Izraelem

V Izraeli a na palestinských územích pokračuje napětí. V blízkosti izraelsko-egyptského hraničního přechodu Rafáh hodili palestinští ozbrojenci čtyři granáty na pozice izraelské armády. Zranění ale nebyla hlášena. V uprchlickém táboře v pásmu Gazy pak proběhly násilné srážky Palestinců s izraelskými vojáky. Podrobnosti připojuje náš blízkovýchodní zpravodaj Jaromír Janev.

Při násilných střetech bylo zraněno 5 Palestinců. Na krátkou dobu přitom vstoupili izraelští vojáci na palestinské autonomní území. Podle pozorovatelů šlo zřejmě o odvetu za palestinský granátový útok. Spory nadále vyvolává incident v Hebronu na západním břehu Jordánu, který se odehrál v noci na dnešek. Při střelbě palestinského ostřelovače byl zraněn 11letý židovský chlapec a jeho bratr v židovské osadě uprostřed města. Při následném zásahu izraelské armády v arabské čtvrti byly zničeny dva domy, odkud vycházela střelba, a o život přišli dva Palestinci. Izrael pokládá zásah za legitimní akt sebeobrany. Palestinská autonomie jej označuje za nepřiměřenou reakci Izraele. Prezident palestinské autonomie Jásir Arafat se snažil v posledních dnech získat podporu pro palestinské postoje při návštěvách Indie, Pákistánu a dnes také Číny.

Obžaloba brněnských policistů

Krajský soud v Ostravě souhlasí s propuštěním z vazby brněnských policistů, kteří jsou obžalováni z obchodování s heroinem. Na svobodě je zatím pouze bývalý vyšetřovatel Petr Netík. Ten měl spolu s policistou Stanislavem Mozgou nafingovat spálení 25 kilogramů drogy. Heroin pak prostřednictvím dalšího policisty získali ostravští dealeři. Více už Andrea Čánová, Český rozhlas Ostrava.

Pokud proti rozhodnutí soudu nepodá státní zastupitelství stížnost, mohou být obžalovaní už příští týden propuštěni z vazby. Obhájce Mozgy Vladimír Ježek pochybuje, že státní zástupce bude s propuštěním z vazby souhlasit.

Vladimír Ježek, obhájce: Obvykle to státní zastupitelství ve věci propuštění to nechává na tom soudu. Otázka je, že toto je přece jenom speciální případ, takže bohužel. Za normálních okolností bych řekl, že to je nepravděpodobné, že to podají. Ale tady se to opravdu říct nedá.

Státní zástupce Jaroslav Kandráč upřesnil, že rozhodnutí soudu ještě nedostal. Proti propuštění z vazby na kauci však nic nenamítá.

Jaroslav Kandráč, státní zástupce: Až mi to bude doručeno, tak mám tři dny na vyjádření. Takže já počítám, že příští týden. Obecně si myslím, že asi práva opravného prostředku nebudu využívat.

Obhájce policisty Miloše Jeřábka Karel Nováček je přesvědčen, že není důvod ani jednoho z obžalovaných dál stíhat vazebně.

Karel Nováček, obhájce: Já se domnívám, že 26 měsíců, že už je dost, když jsou teda ve vazbě.

Krajský soud už přitom loni v květnu v této kauze rozsudek vynesl. Mozgu poslal na 13 let do vězení a Netíka na čtyři. Vrchní soud však případ vrátil k došetření.

Pokus o útěk se vězni nezdařil

Vězeňská služba dnes zmařila útěk 32letého vězně. Ten při převozu do nemocnice napadl jednoho dozorce, kterému zlomil nos a prsty levé ruky. Pokračuje reportér Radiožurnálu František Lutonský.

Vězeň je za mřížemi pouhé dva měsíce. Odpykává si trest za drogové delikty. Dnes ho eskorta převážela sanitkou z věznice ve Stráži pod Ralskem na vyšetření do pankrácké věznice.

Miloslava Havlíčková, mluvčí Vězeňské služby: Obviněný napadl fyzicky příslušníka Vězeňské služby. Vyběhl ven z vozidla a snažil se utéci. Okamžitým zásahem příslušníka eskorty, použitím nezbytných donucovacích prostředků, hmaty, chvaty byl na místě zadržen.

Říká mluvčí Vězeňské služby Miloslava Havlíčková. Napadený dozorce dostal pouty do obličeje a je v pracovní neschopnosti. Vězeňská služba teď vyšetřuje, zda došlo k porušení bezpečnostních předpisů.

Miloslava Havlíčková, mluvčí Vězeňské služby: Hodnocení o míře zavinění je v současné chvíli předčasné.

Letos je to už 19. pokus o útěk. Dozorcům se podařilo v 9 případech vězňům v cestě za svobodou zabránit.

Písničkový festival v Sopotech

Koncertem s názvem "Hudba ze světa" začne dnes večer v polském letovisku Sopoty už 38. ročník známého písničkového festivalu. Českou hudební scénu na něm bude reprezentovat romská zpěvačka Věra Bílá. Další informace má zpravodaj Českého rozhlasu ve Varšavě Pavel Novák.

Věra Bílá slibuje polskému publiku písničky z desek Rom pop, Kale Kalore a Cikánská královna. Pro varšavský týdeník Dzen dobry ale uvedla, že divákům v sopotské lesní opeře chystá také překvapení. Tiskový mluvčí festivalu Tomasz Gawinski Českému rozhlasu řekl, že Věra Bílá byla do Sopot pozvána jako vynikající interpretka romsko popové hudby, která se v poslední době stává velmi oblíbenou a také komerčně úspěšnou. Už je v Polsku známá. Dvakrát tady vystupovala na koncertech má už v Polsku mnoho příznivců. Věra Bílá je jedním z magnetů prvního festivalového dne. V sobotu večer má pozornost diváků v Sopotech přitáhnout britská skupina UB 40.

Situace na pražské burze

Srpnové páteční a burzovní odpoledne, tak vypadaly dnešní obchody na pražské burze. Obchodovalo se minimálně. Reálných čistých obchodů proběhlo ani ne za 8 milionů dolarů. Podle Petra Proskera, analytika ABN Amro bylo tahounem pátečního obchodování české rádio. Tak alespoň obchodníci všeobecně říkají akciím Českých radiokomunikací.

Petr Prosker, analytik ABN Amro: Hlavními akciemi, které se na českém trhu obchodovaly, bylo české rádio, Český Telecom a taky Komerční banka. Tyto tři tituly v podstatě zabíraly drtivou většinu všech objemů. České rádio šlo nahoru o 5,3 %, Český Telecom zhruba taky a Komerční banka zhruba o 1,6 %. U toho Českého Telecomu byly minimální. Ještě menší než u těch ostatních. A bylo to trošku překvapivé. V podstatě se to zobchodovalo až ke konci dne.

Kurz koruny je stabilní a její hodnota zvolna roste. Euro je za 34,20 a dolar přijde na 37 korun a 50 haléřů.

Privatizace energetiky a plynárenství

Fond národního majetku rozjel privatizaci energetiky a plynárenství. Stát nabízí k prodeji společnosti Transgas, ČEZ a distribuční firmy. Privatizace by podle představ Ministerstva průmyslu a obchodu měla být hotova do konce roku. Na toto téma s komentátorem deníku Prague business journal Janem Macháčkem mluví Jaroslav Skalický.

Příjemný podvečer, pane Macháčku.

Jan Macháček, komentátor deníku Prague business journal: Dobrý večer.

Ekonomy děsí šibeniční termín privatizace energetiky a plynárenství. Může se podepsat i na jejím výsledku?

Jan Macháček, komentátor deníku Prague business journal: Já myslím, že ten šibeniční termín se především může podepsat na ceně, nebo se určitě podepíše na ceně pokud se ta privatizace uskuteční. Pokud vláda tak zoufale dává najevo, že privatizovat potřebuje, a víme, že těch zájemců nakonec až tolik není seriózních, tak tím pádem si sama pod sebou podřezává větev. De facto snižuje tu cenu, za kterou to pak může prodat.

Takže pokud vláda očekává příjem 300 miliard z prodeje energetiky a dalších 100 za plynárenství, tak je to podle vás příliš optimistické.

Jan Macháček, komentátor deníku Prague business journal: No, pokud s tím chce takhle pospíchat, tak je to nadsazené. Musíme také vzít v úvahu situaci na světových trzích. Světová ekonomika jako celek v tomto okamžiku je už možná zřejmě v recesi. Nemusí to být recese hluboká, ale to znamená určitou opatrnost ať už v byznysu, tak už v investování. Myslím, že to je další z důvodů, proč to tak slavné určitě nebude. Já bych chtěl ale upozornit na několik dalších věcí. Za prvé, když jsem mluvil o té situaci na těch světových trzích, tak určitě byla příhodnější období a určitě vlastně už tady máme ekonomické reformy a privatizaci probíhající skoro 10 let. A ta energetika mohla být zprivatizována dávno, mohla být zprivatizována, řekněme, daleko modernějším způsobem, než se to navrhuje dnes. A další věc, na kterou bych chtěl upozornit, že mi připadá pozoruhodné, nesváděl bych to jenom na sociální demokracii, ale všimněte si, že ODS, když jde o maličkosti, tak do této vlády tepe. Když jde o takové věci, jako jak se zprivatizovala Becherovka, což jsou ekonomické maličkosti, tak tam je kritika zřejmá. Ale ODS neříká ani slovo proti tomu, jakým způsobem chce tato vláda privatizovat energetiku. A to mi připadá pozoruhodné. Myslím, že by bylo potřeba se tím zabývat.

Ředitel Liberálního institutu Miroslav Ševčík v poledních Ozvěnách dne v Českém rozhlase zpochybnil celý způsob privatizace energetiky, protože podle něho na rozdíl od jiných zemí nepřinese spotřebitelům snížení cen. Souhlasíte?

Jan Macháček, komentátor deníku Prague business journal: Také nejsem přesvědčen o tom, že tento způsob privatizace je dobrý. Já myslím, že se standardním způsobem mělo v maximální možné míře demonopolizovat to prostředí. Rozhodně neprodávat ty lokální energetiky spolu s tím monopolním výrobcem. A pokud by vláda neprivatizovala primárně z toho důvodu, aby zaplnila nějaké díry v rozpočtu, což se tak dělat nemá, privatizovala by s ohledem na spotřebitele a s pohledem na ekonomiku. V Polsku to takhle nedělají. V Maďarsku to taky takhle nedělají. Ani v Argentině se tímto způsobem nepostupovalo. Samozřejmě potom z toho vyplývá, že zájemců o takový prodej je pouze omezený počet. Mluví se hodně o francouzské energetice, protože ta jediná je asi schopná to spolknout i s Temelínem, což je další faktor v té věci. Kromě toho k té potřebě zalepovat nějaké rozpočtové díry jde možná také o to, že určití lidé chtějí být z nejrůznějších důvodů u toho rozhodování, což jim může přinést nejrůznější prebendy. A já nechci tady mluvit přímo o korupci, protože na to důkazy nemám, ale oni se bojí, že po volbách by o tom mohl rozhodovat někdo jiný a jim by to ty prebendy přinést nemuselo.

Díky a na slyšenou.

Jan Macháček, komentátor deníku Prague business journal: Děkuju. Na shledanou.

autoři: jkr , všt
Spustit audio

Více z pořadu