Ozvěny dne 24. 7. 2002

24. červenec 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprocházejí korekturou.

Pokračuje vyšetřování kauzy přípravy nájemné vraždy Sabiny Slonkové

Pokračuje vyšetřování kauzy přípravy nájemné vraždy novinářky Sabiny Slonkové. Ministři vnitra a zahraničí informovali vládu o dosavadních výsledcích. Podle premiéra Vladimíra Špidly má kabinet zájem na důsledném vyšetření tohoto případu.

Vladimír Špidla, předseda vlády ČR, předseda ČSSD: Vláda považuje tento případ za případ, který je důležitý a závažný, a dává plnou garanci všem, kteří na něm odborně pracují. Je zájmem vlády, aby případ byl dotažen do konce bez ohledu na to, kdo je nebo není v pozadí.

Na případ dnes policejní prezident Jiří Kolář po dohodě se státním zástupcem uvalil informační embargo. Odůvodňuje to tím, že média zveřejnila příliš mnoho informací, které narušily práci policie. Kolář proto odmítl říci, zda už má policie jednoznačné důkazy o tom, že za chystanou vraždou Slonkové stál bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba. Jen naznačil, že novinářka Slonková už zřejmě nemá policejní ochranu, i když pod nějakou formou dohledu je.

Soud vynesl další verdikt v kauze LTO

Soud vynesl další verdikt v kauze lehkých topných olejů. Podnikatel Milan Šišma půjde do vězení za objednávku vraždy obchodníka s LTO Lubomíra Holého na 13,5 roku za mříže. Navíc musí zaplatit čtyřmilionovou pokutu. Jeho společník Vratislav Kutal si za přípravu vraždy novináře píšícího o podvodech odsedí deset let. Pokračuje František Lutonský.

Proces u pražského městského soudu se konal za mimořádných bezpečnostních opatření. Kauza s vraždou obchodníka s LTO a přípravou vraždy novináře a výbuchu ale spěla ke konci. Šišma s Kutalem si pak vyslechli verdikt, který už jednou soudce Luboš Vlasák vynesl.

Luboš Vlasák: Za toto jednání se odsuzují obžalovaný Milan Šišma k trestu odnětí svobody v trvání třinácti a půl let nepodmíněně, obžalovaný magistr Vratislav Kutal k úhrnnému trestu odnětí svobody v trvání deseti let nepodmíněně.

Šišmu nakonec usvědčil Jiří Večeř. Právě od tohoto člověka, který si teď odpykává dvanáctiletý trest, se opírala obžaloba a právě u něj si prý Šišma vraždu Holého objednal, protože mu nemohl splatit několikamilionový dluh. Druhý odsouzený Vratislav Kutal měl zas připravovat vraždu novináře, který psal o podvodech s LTO. Navíc mu soud přišel i na to, že chtěl zametat stopy pomocí násilných výbuchů.

Vratislav Kutal: Mám jiný právní názor než tento soud a samozřejmě jsme podali odvolání.

Luboš Vlasák: Svědeckými výpověďmi bylo prokázáno, že ty finanční toky mezi Holým a obžalovaným Šišmou a obžalovaným Kutalem tady bez pochyby byly.

Nesouhlasí s Kutalem soudce Vlasák. Podle něj se navíc v těchto případech jedná o miliardy korun, o které přišla začátkem devadesátých let státní pokladna na daních.

První návrh programového prohlášení nové vlády má 78 stran

První návrh programového prohlášení nové vlády má 78 stran. Vicepremiér Pavel Rychetský proto ministry vyzval k jeho zkrácení. Definitivní podobu by dokument měl dostat začátkem příštího týdne, kdy po schválení vládou poputuje do sněmovny. Ta rozhodne o vyslovení důvěry Špidlově vládě 6. srpna. Podle Pavla Rychetského se priority programu vlády řídí smlouvou, kterou podepsaly koaliční strany.

Pavel Rychetský, místopředseda vlády ČR (ČSSD): Priority nevyjmenuji všechny zpaměti, ale je to ochrana bezpečnosti, zdraví, života a majetku občanů, je to vstup do Evropské unie, je to další rozvíjení sociálního státu a ochrana rodiny. Ty priority se nemění proti koaliční smlouvě.

Šimon Peres označil poslední izraelský zásah v Gaze za tragédii

Izraelský ministr zahraničí Šimon Peres označil poslední izraelský zásah v Gaze za tragédii a vyjádřil nad ní politování. Při atentátu na velitele ozbrojeného křídla hnutí Sáliha Šihadu zemřelo kromě Šihady a jeho pomocníka také třináct civilních obyvatel. Podrobnosti telefonuje blízkovýchodní zpravodaj Radiožurnálu Jaromír Janev.

Šimon Peres řekl, že ve válce dochází k chybám, jako je tato. Největší chybou je ale podle Perese válka samotná a je potřeba, aby se všichni snažili tuto chybu napravit. Narozdíl od šéfa izraelské diplomacie izraelský prezident Moše Kacav kritizoval způsob útoku a označil jej za chybu s tím, že by vláda měla z případu vyvodit politickou zodpovědnost. V této souvislosti představitel Hamasu Mahmud Zahar v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra potvrdil, že Hnutí islámského odporu v každém případě provede odvetu.

Mahmud Zahar: Všechny cíle jsou teď pro nás ospravedlnitelné. Poté, co jsme pohřbili naše oběti, naše ženy a děti, nebudeme respektovat žádné místo ani čas, na rozdíl od dřívějška ani místa a termíny setkání a návštěv. Dokážeme provést odvetu, i kdyby se celá izraelská armáda postavila na hranice s pásmem Gazy.

Pozorovatelé poukazují na to, že Hamas dosud vždy výhrůžky splnil.

Hamíd Karzáí požádal Američany o pomoc při ochraně královského paláce

Afghánský prezident Hamíd Karzáí požádal Američany o pomoc při ochraně královského paláce, kde sídlí vedení země i on sám. Reakce afghánských regionálních vůdců telefonuje spolupracovnice Radiožurnálu z agentury Epicentrum Petra Procházková.

Především vůdci paštúnských kmenů na jihu a východě Afghánistánu tento krok ale odsoudili, protože je prý ostudné, aby afghánského vůdce chránili před vlastními občany Američané. Nyní se afghánská vojenská elita cítí být uražena a k popularitě Američanů tento krok Karzáje rozhodně nepřispěl. Mnohem příznivěji přijala afghánská generalita pomoc francouzských a amerických vojenských specialistů, kteří tento týden zahájili výcvik 240 afghánských vojáků. Ti se za několik týdnů stanou tělesnými strážci členů afghánské vlády a pravděpodobně vymění ve funkci bodyguardů Hamída Karzáje i Američany.

Dvacet osob utrpělo zranění při výbuchu granátu v indickém Kašmíru

Dvacet osob včetně čtyř policistů utrpělo zranění při výbuchu granátu v indickém Kašmíru. Neznámí útočníci hodili výbušninu na autobusovou zastávku. Policie podezírá islámské separatisty.

Polským hasičům se stále nedaří uhasit požár podzemního zásobníku plynu

Ani čtvrtý den se polským hasičům nepodařilo uhasit požár podzemního zásobníku zemního plynu na jihozápadě Polska. Oheň se pokusí uhasit vodou s příměsí lepkavé substance, která by měla vrt uzavřít.

Kvůli srážce vlaků na trati Chomutov - Vejprty obvinila policie dvě osoby

Kvůli srážce vlaků na trati Chomutov - Vejprty obvinila policie přednostku stanice Křímov a strojvedoucího. Oba 13. července údajně zavinili havárii dvou osobních vlaků, při které se zranilo třináct lidí, z toho dva těžce.

Jindřich Kabát popírá vinu v kauze loterie Česká lotynka

Bývalý ministr kultury Jindřich Kabát popírá v kauze loterie Česká lotynka vinu. Státní zástupkyně ho viní z porušení povinnosti při správě cizího majetku, když nechal kvůli úvěru na loterii zastavit bance dvě historicky cenné budovy v Praze. Loterie ale zkrachovala a dluhy ve výši 350 milionů korun nakonec uhradila vláda.

Den otevřených dveří měli dnes v Informačním centru o NATO v Praze

Den otevřených dveří měli dnes v Informačním centru o NATO v Praze. Ministerstvo zahraničí ho v Rytířské ulici na Starém Městě zřídilo před měsícem. Centrum poskytuje zájemcům všestranné informace o historii, současnosti a perspektivách Severoatlantické aliance i o armádě jejích členských států. Jeho služeb zatím využívají hlavně studenti. Je ale určeno nejširší veřejnosti. Podle ředitele centra Stanislava Turnvalda se lidé dosud nejvíce zajímají o nadcházející listopadový summit NATO v Praze.

Stanislav Turnvald: Co to znamená pro Českou republiku, kolik to bude Českou republiku konkrétně stát, jaká jsou bezpečnostní opatření, jaká omezení to znamená pro Pražany a podobně. Lidé se víceméně, abych byl stručný, se víceméně bojí, aby se neopakovala situace kolem měnového fondu, takže i k tomu jim chceme poskytnout informace, které my budeme získávat od policejního prezídia a podobných institucí.

Informační centrum o NATO je možné kontaktovat i telefonicky na lince 02 08 44 111 126 nebo prostřednictvím webové stránky www.nato.cz.

Bělský les v Ostravě je zaplavený vodou

Bělský les v Ostravě je zaplavený vodou. Ostravské vodárny totiž přestaly využívat podzemní prameny a voda tak samovolně vytéká na povrch. Část lesa se změnila v močál a na zhruba patnácti hektarech hrozí odumření stromů. Voda navíc poškozuje okolní objekty. Podle mluvčí Ostravských vodáren Radky Jestřebíkové oznámili konec čerpání vody z podzemí s dostatečným předstihem.

Radka Jestřebíková: Omezili jsme čerpání z podzemních zdrojů z důvodu kvalitativních parametrů, které nevyhovují současným parametrům na kvalitu pitné vody. Tyto vody měly vysoký obsah agresivního CO2 a nízký obsah PH. Není to naší povinností čerpat tuto vodu v současné době, ale nebudeme přistupovat k tomu laxně, rozhodli jsme se k provizornímu řešení, a to částečnému přečerpání těch vod do kanalizace.

Majitelem zaplavených pozemků je město Ostrava. Místostarosta Miroslav Svozil se kvůli této události předčasně vrátil z dovolené. Jak uvedl, magistrát teď musí urychleně najít řešení.

Miroslav Svozil, místostarosta Ostravy: Zítra se bude konat první jednání s vedením OVaK a budeme se snažit situaci urychleně řešit. Když tak jsme připraveni sáhnout na rozpočtovou rezervu města, jestli to je havárie.

Hotel Praha získá pravděpodobně společnost Falkon Capital

Hotel Praha získá pravděpodobně společnost Falkon Capital. Shodli se na tom zastupitelé šesté části hlavního města Prahy. Jednání sledoval Martin Říha.

Nejvyšší cenu za hotel Praha, 620 milionů korun, nabídla městské části ve výběrovém řízení fir

Pavel Bém, starosta Prahy 6: Nejsem nadšen zaprvé skutečností, že druhá firma nabízí o 119 milionů korun méně, nejsem také nadšen, protože přece jenom mediální kredibilita společnosti Falkon Capital byla několikrát zpochybňována, na straně druhé je to společnost, která předložila zastupitelstvu záměr, co s hotelem chce dělat.

Pokud by ani společnost Falkon Capital do 30. července nezaplatila, začala by městská část jednat s třetím zájemcem, firmou Devo Group.

Záplavy na Blanensku poškodily doklady původní architektury v regionu

Nedávné záplavy na Blanensku poškodily poslední doklady původní architektury v regionu. Jedná se o více než 250 let staré stavby, roubený mlýn v Crhově a dřevěnici v Olešnici, které se teď vysoušejí. Voda se dostala i do jedné ze dvou výroben modrotisku v republice, která je právě v Olešnici. Patrně největší škody vznikly kvůli velké vodě právě na dřevěné sroubené chalupě v Olešnici. Stojí v místě, kde byla povodeň nejsilnější. Voda ji zaplavila do výše jednoho metru. Zničená byla nedávno dokončená replika historického oplocení, venkovní dlažby a navlhlé jsou i trámy.

Sokolov chce ochránit obyvatele před hlukem návštěvníků z hospod

Sokolov chce ochránit obyvatele před hlukem návštěvníků z hospod. Tamní radnice urychleně pracuje na návrhu vyhlášky, která otevírací dobu restaurací a barů ve večerních a hlavně nočních hodinách podstatně zkrátí. Přiměla ji k tomu petice občanů stěžujících si na hlučnost návštěvníků jedné restaurace. Problém není hluk v samotném zařízení, nýbrž hluční návštěvníci opouštějící restauraci po jejím uzavření. Proto chce radnice nápravu zjednat posunutím zavíracích hodin a ne například nařízením technických opatření v hostincích.

Meda Mládková daruje ČR další zdokumentovanou část své sbírky

Mecenáška Meda Mládková může darovat České republice další zdokumentovanou část své sbírky. Rada hlavního města schválila totiž další darovací smlouvu s touto sběratelkou moderního umění. Na základě už dřívějších dohod byly například rekonstruovány Sovovy mlýny na pražské Kampě, kde bude celá sbírka umístěna. Podrobnosti Radiožurnálu řekla ředitelka České nadace Jana a Medy Mládkových Marie Šedivá.

Marie Šedivá: Celkem dar paní Mládkové městu bude obsahovat přes 1 600 uměleckých děl. Zatím paní Mládková už předala to, co bylo zdokumentováno, a to byla sbírka 215 děl Františka Kupky. Předáno všechno bude, dejme tomu, do konce roku, ale myslím si, že Praha je nejvíc zvědavá na sbírku Kupky, a ta bude instalována začátkem září v Muzeu Kampa a od 10. září bude sbírka přístupná veřejnosti.

autor: všt
Spustit audio

Více z pořadu