Ozvěny dne 23. prosince 2009

23. prosinec 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Martin DRTINA, moderátor:
V Česku podle ministerstva zdravotnictví přibývá úmrtí spojených s prasečí chřipkou.

Vlastimil SRŠEŇ, mluvčí ministerstva zdravotnictví:
Za posledních 7 dní přibylo dalších 10 případů úmrtí, to znamená, že těch úmrtí evidujeme již 48.

Jan BUMBA, moderátor:
Kvůli dopolednímu náledí skončilo jen v pražských nemocnicích přes 70 lidí.

Jiřina ERNESTOVÁ, mluvčí pražských záchranářů:
Byli jsem dokonce nuceni povolat naši posádku, která je každodenně připravená jako posila na telefonu právě pro tyto výjimečné situace.

Martin DRTINA, moderátor:
První zraněné lyžaře ošetřovali záchranáři na českých horách.

osoba:
Zaznamenali jsme celkem 6 zásahů, nějaký zlomený palec a pár luxací ramen.

Jan BUMBA, moderátor:
Evropský soudní dvůr navrhl řešení sporů u cizinců o výchovu dětí po rozvodu.

Martin DRTINA, moderátor:
A zítřek bude zatažený až oblačný se slabým nebo mrznoucím deštěm, pozor na náledí. Teploty 1 až 5 stupňů.

Jan BUMBA, moderátor:
Dobrý poslech přejí Martin Drtina a Jan Bumba.

Na prasečí chřipku už v České republice zemřelo 48 lidí

Martin DRTINA, moderátor:
Na prasečí chřipku už v České republice zemřelo 48 lidí. Jen za minulý týden 10 z nich. Přesto by Česká republika měla mít první vlnu epidemie za sebou.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Hygienici už potvrdili nákazu prasečí chřipkou u tisíce a 207 lidí, ta se ale ověřuje jen u těch, kdo mají těžší průběh nemoci. Ministerstvo zdravotnictví odhaduje, že pacientů, kteří nemoc zvládli bez vážnějších komplikací a tedy nebyli testováni, může být až 150 tisíc. U některých lidí má ale pandemická chřipka, jak řekl hlavní hygienik České republiky Michael Vít, horší průběh.

Michael VÍT, hlavní hygienik České republiky:
Máme opravdu závažné informace z oddělení jednotlivých nemocnic, plicních oddělení, kde nám leží celá řada pacientů se závažným virovým zápalem plic u chronických pacientů.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Michael Vít znovu upozornil, že jedinou prevencí pro těžce nemocné je očkování. To už využilo podle dnešních dat téměř 39 tisíc lidí z vybraných skupin. Pokud bude zájem o očkování malý, mohl by se výběr těch, kdo na něj mají nárok, rozšířit. Potvrdil to mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Vlastimil SRŠEŇ, mluvčí ministerstva zdravotnictví:
Lze předpokládat, že do té skupiny by se dostali například diabetici, kteří mají tu cukrovku v těžším stavu.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Věra Masopustová, Radiožurnál.

Náledí způsobovalo zranění a autonehody

Martin DRTINA, moderátor:
Zlomeniny rukou a nohou a lehčí dopravní nehody způsobovalo po celý den náledí. To se tvořilo na silnicích a chodnících hlavně ve středních a západních Čechách a také v Praze.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
Nejhůře bylo ráno, kdy pražští záchranáři museli povolat i zdravotníky, kteří nebyli ve službě.

Jiřina ERNESTOVÁ, mluvčí pražských záchranářů:
Obzvlášť v ranních hodinách situace kulminovala, byli jsme dokonce nuceni povolat naši posádku, která je každodenně připravena jako posila na telefonu právě pro tyto výjimečné situace.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
Řekla radiožurnálu mluvčí pražských záchranářů Jiřina Ernestová, podle které rozvezli zdravotníci do nemocnic více než 70 lidí. Lehčí autonehody pak hlásila policie hlavně na Berounsku a Kladensku, tam ráno nevyjely některé autobusy. Podle meteorologa Miloše Dvořáka to bude klouzat i zítra na Štědrý den.

Miloš DVOŘÁK, meteorolog:
Náledí se bude tvořit tam, kde teploty budou pod bodem mrazu, to znamená zejména v Čechách a na komunikacích, které nejsou ošetřeny, to znamená, chodníky a komunikace nižších tříd.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
Na východ Moravy se vrátí silný vítr, větší škody by ale napáchat neměl. Květa Moravcová, Radiožurnál.

Náledí zkomplikovalo dopravu v Evropě

Martin DRTINA, moderátor:
Náledí dramaticky zkomplikovalo dopravu i jinde v Evropě. V Británii se led podepsal na tom, že z přistávací dráhy sjelo letadlo společnosti Ryanair a nehodu autobusu na zledovatělé silnici zaplatili životem 2 cestující.

Úrazy na horách

Martin DRTINA, moderátor:
Horská služba na českých horách už ošetřila za první dny letošní sezóny řadu zraněných turistů. Mezi nimi jsou i velmi vážná poranění. U jednoho z úrazů v Krkonoších musel asistovat i vrtulník letecké záchranné služby. Podrobnosti teď od našeho reportéra Martina Pařízka, dobrý podvečer.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Dobrý podvečer. Krkonošská Horská služba eviduje k dnešnímu dni kolem pěti desítek úrazů, většinou jde o pohmožděniny a úrazy horních a dolních končetin. Vrtulník asistoval u lyžaře, kde bylo podezření na poranění páteře. Sousední Orlické hory tam záchranáři vyjížděli šestkrát a to například k pohmoždění a úrazům ramene. Horská služba tyto dny apeluje na lyžaře, aby se drželi jen na sjezdových tratích a nevydávali se do volného terénu. Sněhu je mimo sjezdovky velmi málo a hrozí tím pádem těžké úrazy. Martin Pařízek, Radiožurnál, východní Čechy.

Armáda dostala zbrusu nová obrněná vozidla

Martin DRTINA, moderátor:
Armáda dostala pod stromeček zbrusu nová obrněná vozidla. Ministerstvo obrany je koupilo bez výběrového řízení od firmy Iveco. Vozidla v několika verzích budou dodána v letech 2010 až 2013 a nahradí část původně požadovaných obrněných transportérů typu Pandur. Část výzbroje do nich dodají zbrojovky Šternberk a Nová Dubnica. Kde najdou uplatnění a kolik za ně stát zaplatí, řekl Radiožurnálu Vladimír Lukovský z ministerstva obrany.

Vladimír LUKOVSKÝ, ministerstvo obrany:
V pátek 18. prosince 2009 byla na Ministerstvu obrany České republiky podepsána smlouva na pořízení 90 kusů lehkých obrněných vozidel typu Iveco. Lehká obrněná vozidla budou určena pro vybavení lehkých motorizovaných jednotek naší armády. Celková výše zakázky na pořízení těchto vozidel včetně logistického zabezpečení a munice činí 3,6 miliardy korun.

Martin DRTINA, moderátor:
Stejné vozy mají dostat i Slováci, takže nebude problém aby mohli případně spolupracovat v budovaní československé jednotce. Slovensko ale zatím smlouvu o nákupu neuzavřelo. Nákup drahé armádní techniky v době hospodářské krize má ale řadu kritiků. PoukazUjí na to, že je v příkrém rozporu s výraznou snahou vlády šetřit veřejné finance. Obchodu se budeme podprobněji věnovat i v Radiofóru.

Před 20 lety padla v Československu železná opona

Martin DRTINA, moderátor:
Přesně před 20 lety padla v Československu železná opona. Nedaleko Rozvadova přestřihli 23. prosince roku 1989 drátěné zátarasy ministři zahraničí Československa a Německé spolkové republiky. Ostnatý drát v celé délce hranic s Německem pak zmizel do konce května 1990. Na symbolický význam přestřižení plotu pro Radiožurnál zavzpomínal tehdejší ministr zahraničí a současný senátor za ČSSD Jiří Diensbier.

Jiří DIENSBIER, bývalý ministr zahraničí, senátor za ČSSD:
Tehdy samozřejmě jsem věděl, že to bude velice symbolický akt, jenomže v politice ty symboly mají samozřejmě význam a tenhle ten měl obrovský, protože ty fotografie a televizní záběry proběhly celým světem, opravdu celým i v Americe a v Japonsku a bylo to vlastně takové viditelní potvrzení toho, že skončilo rozdělení Evropy a že, že tedy začíná nová doba.

Řešení sporů u cizinců o výchovu dětí po rozvodu

Martin DRTINA, moderátor:
Spory rozvedených manželů cizinců o výchovu dětí dostávají jasnější pravidla. Evropský soudní dvůr v Lucemburku vydal rozhodnutí o platnosti rozsudků o svěření dětí rozvedených rodičů do péče jednoho z nich. Jeho výrok v případu slovinské matky a italské otce by se mohl stát pro evropské soudy návodem, jak v podobných situacích postupovat.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Soud jednoho členského státu Evropské unie nemůže vydat předběžné opatření a dát dítě do péče jednoho rodiče, pokud už podobné rozhodnutí vydal soud v jiné členské zemi. A to ani v případě, že se v tu chvíli dítě nachází s rodičem na území státu, kde soud sídlí. Rozhodnout znovu o péči o dítě nemůže soud v jedné zemi, pokud uznává rozsudky vydané v jiném členském státe Unie. To v případě Slovinska a Itálie, odkud pocházejí rodiče dnes 12leté dívky, platí. Soudní dvůr v Lucemburku nicméně připomněl, že výjimka z tohoto postupu je možná s ohledem na potřeny dítěte, pokud jde o naléhavý stav. Například když dítěti hrozí fyzická nebo psychická újma. O takovou situaci ale v případě dívky z italskoslovinského rozvedeného manželství nešlo. Pavel Novák, Český rozhlas, Benelux.

Ford prodá švédského výrobce osobních aut Volvo

Martin DRTINA, moderátor:
Americká automobilka Ford potvrdila, že prodá švédského výrobce osobních aut Volvo čínskému koncernu Geely. Obchodní jednání jsou už v závěrečné fázi a podpis smlouvy o prodeji se má uskutečnit v 1. čtvrtletí příštího roku.

Tomáš SNIEGOŇ, redaktor:
Zpráva o prodeji Volva z amerických do čínských rukou přichází ve stejné době, kdy druhá, dříve prestižní švédská automobilka SAAB bojuje každým dnem o přežití. Volvu sice podobný osud jako SAABu nehrozí, ale prodej do Číny je i přesto přijímán se smíšenými pocity. Geely financuje obchod prostřednictvím nejméně 3 čínských bank, státních i soukromých. Podle dosud známých údajů si Číňané na nákup půjčují nejméně 1 miliardu dolarů. Půjdeli vše podle plánů budou volva plně v čínské režii vyráběna již od příštího léta. Ze Švédska Tomáš Sniegoň.

Americký Boeing havaroval na Jamajce

Martin DRTINA, moderátor:
Dopravní letadlo American Airlines z dosud neznámých důvodů havarovalo na Jamajce. Na palubě mělo více než 150 lidí, kteří se dostali ven po nafukovacích skluzech.

Jitka MALÁ, redaktorka:
Boeing 737 přistával za hustého deště. Podle cestujících vypadalo přistání nejdřív normálně, dokonce se tleskalo, pak letadlo dostalo smyk. Nechalo za sebou konec přistávací dráhy, prorazilo oplocení a zastavilo se až na písčitém břehu Karibského moře doslova pár metrů od vody. Nikdo nepřišel o život a zranění zhruba 90 lidí nejsou příliš vážná. Vyšetřovatelé se teď snaží zjistit, jak mohl Boeing ranvej přejet a jakou roli v tom hrálo nepříznivé počasí. Jitka Malá, Český rozhlas.

Zemřela herečka Milena Dvorská

Martin DRTINA, moderátor:
Ve věku 71 let zemřela herečka Milena Dvorská. Narodila se v Prostějově v roce 1938 a do filmového světa vstoupila rolí Marušky v pohádce Byl jednou jeden král s Janem Werichem.

Ukázka

Zuzana FILÍPKOVÁ, redaktorka:
Jan Werich se stal pro Milenu Dvorskou osudovým, když ji v jejích 16 letech obsadil do filmové pohádky Byl jednou jeden král. Po absolvování Divadelní akademie múzických umění nastoupila do angažmá do Divadla E. F. Buriana. Poté spolupracovala s Divadlem Za branou, Na Fidlovačce a naposledy hostovala v divadelní společnosti Háta. Za svůj život natočila Milena Dvorská celou řadu filmů. Jeden z nich i s režisérem Zdeňkem Troškou.

Zdeněk TROŠKA, režisér:
Já jsem s paní Milenou Dvorskou pracoval na filmu Z pekla štěstí, kde hrála maminku Honzy, byla to práce úžasná.

Zuzana FILÍPKOVÁ, redaktorka:
Z filmografie stojí také za zmínku Jak se budí princezny, Malá mořská víla nebo Vesničko má středisková. Od 80. let se Dvorská hodně věnovala dabingu a rozhlasové práci. Zuzana Filípková, Radiožurnál.

autoři: mad , bum
Spustit audio

Více z pořadu