Ozvěny dne 23. června 2006

23. červen 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Prezident Václav Klaus poskytl Radiožurnálu rozhovor, ve kterém mimo jiné vyloučil, že v nejbližší době podepíše Lisabonskou smlouvu.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Já určitě počkám, až všechny ty věci, mezi to patří ústavní stížnost našich senátorů, já v každém případě počkám, až se uskuteční.

Pavel PROUZA, moderátor:
Nový český eurokomisař by se měl vybírat rychle a ne až po volbách. To, že by se mělo rozhodnout až na podzim se nelíbí šéfovi lidovců Cyrilu Svobodovi.

Cyril SVOBODA, předseda strany /KDUČSL/:
S největší pravděpodobností bude Barroso opět předsedou komise. V den, kdy bude zvolen, začne vybírat komisaře a v ten den by měl mít návrh České republiky. Je ostuda, že ho mít nebude.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Íránská rada dohlížitelů oznámila, že přezkoumala všechny stížnosti na průběh voleb a odmítla nové hlasování.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Z právního hlediska už tak nic nebrání Mahmúdu Ahmadínežádovi, aby vedl další 4 roky íránskou vládu.

Pavel PROUZA, moderátor:
Zítra bude zataženo až oblačno, občas déšť místy bouřky. Teploty do 22 stupňů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Začínají Ozvěny dnes u mikrofonu jsou Veronika Sedláčková a Pavel Prouza.

Václav Klaus s podpisem Lisabonské smlouvy nebude spěchat

Pavel PROUZA, moderátor:
Prezident Václav Klaus s podpisem Lisabonské smlouvy nebude spěchat, řekl to ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Evropská unie sestavuje novou Evropskou komisi a bude také řešit budoucnost Lisabonské smlouvy. Tu ještě neschválilo Irsko, Polsko, Německo a Česko. Prezident řekl, že s určitostí počká i výsledek ústavní stížnosti, kterou hodlá podat skupina senátorů.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Já určitě spěchat nebudu, já určitě počkám, až všechny ty věci, o kterých jsem hovořil, a mezi to patří ústavní stížnost našich senátorů, já v každém případě počkám, až se uskuteční.

Pavel PROUZA, moderátor:
Rozhovor Václava kaluse pro Radiožurnál se podrobněji budeme věnovat v dnešním Radiofóru už za několik minut.

S výběrem českého eurokomisaře by se nemělo otálet

Pavel PROUZA, moderátor:
S výběrem českého eurokomisaře by se nemělo otálet. Myslí si to předseda lidovců Cyril Svoboda. V případě, že podle něj rozhodneme o eurokomisaři až po podzimních volbách, můžeme mít na starosti jen bezvýznamnou agendu. Šéfové největších dvou stran Mirek Topolánek a Jiří Paroubek už přitom dali najevo, že by o postu v Bruselu neměl rozhodovat úřednický kabinet.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Energetika ekonomická oblast, ale i sociální věci to jsou oblasti, které jsou mezi politiky nejčastěji slyšet jako možní zaměření budoucího českého eurokomisaře. Pokud chceme silnou agendu, měli bychom spěchat a vybrat i vhodného uchazeče, vyzývá teď šéf lidovců Cyril Svoboda.

Cyril SVOBODA, předseda strany /KDUČSL/:
Jestliže chceme v Evropské komisi hrát důležitou roli, máme mít teď zájem o silný mandát a silný mandát můžeme mít pouze na obličeji.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Svoboda má současně obavu z toho, že ODS a ČSSD se společně dohodly, kdo po volbách prohraje ten pak obsadí křeslo v Bruselu. To ale odmítá místopředseda sociální demokracie Lubomír Zaorálek.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda ČSSD:
Ne, to je kolosální nesmysl, pokud sociální demokracie uspěje ve volbách, tak samozřejmě bude mít zájem postavit eurokomisaře.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Podobně to vidí i místopředseda ODS Petr Nečas. Stejně jako Zaorálek ale připouští, že odložení rozhodnutí o českém eurokomisaři může vyjednávání zkomplikovat. I tak by ale podle něj měla o tomto postu rozhodnout až nová vláda.

Petr NEČAS, místopředseda ODS:
Eurokomisař je politická pozice, proto je navrhován příslušnou vládou.

Veronika MALÁ, redaktorka:
A úřednický kabinet proto nemá podle Nečase patřičný mandát. Veronika Malá, Radiožurnál.

Vladimír Špidla by rád byl dále eurokomisařem

Pavel PROUZA, moderátor:
Český eurokomisař Vladimír Špidla dnes potvrdil, že má zájem i nadále reprezentovat zemi v Evropské komisi. Je si ale vědom toho, že rozhodovat o českém zástupci bude někdo jiný.

Středočeská turistická a informační služba bude zrušena

Pavel PROUZA, moderátor:
Středočeská turistická a informační služba, která vznikla za bývalého hejtmana Petra Bendla, bude zrušena. Její činnost převezme nová organizace Středočeská galerie se sídlem v Kutné Hoře, oznámil to hejtman David Rath. Současně obvinil minulé vedení kraje, že tuto akciovou společnost založilo kvůli tunelování evropských peněz. Bývalý hejtman Bendl ale v souvislosti s tím naopak o Rathovi tvrdí, že poškozuje cestovní ruch v regionu. Rath podle Bendla zastavil důležitý projekt týkajíc se turistiky a bude muset 8 milionů korun vracet Bruselu. Rath trvá na tom že tyto prostředky bývalé středočeské vedení čerpalo z Unie neoprávněně. Nad tímto i jinými tématy se dnes David Rath a Petr Bendl utkají v dnešním Radiofóru.

Íránské volby jsou platné

Pavel PROUZA, moderátor:
Staronový íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád představí parlamentu na přelomu července a srpna svou příští vládu. Oznámila to íránská agentura Irna. Rada dohlížitelů dnes totiž s definitivní platností odmítla možnost uspořádání nových prezidentských voleb.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Na těch trval především Ahmadínežádův neúspěšný rival Mír Hosejn Músáví. Rada dohlížitelů připustila dílčí nedostatky v hlasování, odmítla ale, že by měly zásadní vliv na výsledek voleb. Ahmadínežád podle oficiálních údajů dostal o 11 milionů hlasů více než Músáví a protože jeho zisk dosáhl 63 procent znamenalo to pro nějak vítězství už v prvním kole. Kvůli volbám dosud v ulicích demonstrovaly desítky tisíc Íránců. Při potírání pokojných protestů i násilných útoků ze strany některých aktivistů, zabila policie a pro vládní milice na 30 lidí. Násilný postu kritizoval i generální tajemník OSN Pan Kimun. Teherán ale jeho výroky označil za vměšování do vnitřních věcí islámské republiky. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Pavel PROUZA, moderátor:
K situaci v Íránu se vrátíme ještě v Radiofóru.

Signály z černých skříněk se ukázaly jako mylné

Pavel PROUZA, moderátor:
Zprávy o zachycení signálu z černých skříněk havarovaného Airbusu se ukázaly jako mylné. Velitel francouzského záchranářského týmu vyvrátil, že by slabý signál mohl pocházet z černých skříněk. Pátrání stále pokračuje, skříňky však budu vydávat signál už jen o něco déle než týden.

Jan ŠMÍD, redaktor:
Žádné signály, které by mohly lokalizovat černé skříňky, se nepodařilo zachytit. Prohlásil kapitán záchranné lodi Pourquoi Pas Philippe Guillemet a potvrdil tak zprávu francouzského úřadu pro vyšetřování, podle něhož byly informace internetového serveru deníku Le Monde o jejich lokalizaci z průběhu dne mylné. Navíc nebyly doloženy žádnými zdroji. Podle Guillemeta zachycují záchranáři nějaký signál prakticky každý den a okamžitě ho analyzují. Černé skříňky by signály měly vydávat asi už jen 7 či 8 dní. Z Paříže Jan Šmíd, Český rozhlas.

Nejvyšší jihokorejský soud poprvé povolil eutanázii

Pavel PROUZA, moderátor:
Nejvyšší jihokorejský soud vůbec poprvé povolil eutanázii. Na základě soudního rozhodnutí odpojili lékaři dýchací zařízení 76ti leté ženě, kterou udržovali více než rok v umělém spánku. Část veřejnosti, zejména věřící, ale s provedením eutanázie nesouhlasí.

Robert MIKOLÁŠ, redaktor:
Nejvyšší soud potvrdil předchozí rozhodnutí soudu nižší instance, přestože eutanázie není v Koreji povolená. Podle korejských zákonů je totiž odpojení člověka od dýchacích přístrojů, přestože jsou v kómatu a naživu jsou udržováni jen uměle, považováno za vraždu. Před 2 lety byl například odsouzen muž, který odpojil přístroje svému synovi s poškozeným mozkem ke čtyřletému trestu. 76ti letá Kim On Kjong, byla ve vegetativním stavu od loňského února a její děti požádaly nemocnici, aby ji přestala udržovat při životě. Lékaři to ale odmítli a rozhodnout musel soud. Robert Mikoláš, Český rozhlas, východní Asie.

Nová obvinění v případu Luďka Golaty

Pavel PROUZA, moderátor:
Návštěva nezletilých dívek na pokoji ve Švýcarsku. To je nové obvinění na adresu odvolaného ředitele Národního divadla moravskoslezského Luďka Golata. Šéfka dětského operního souboru popsala, jak měl bývalý ředitel přijít za nezletilými, nabídnout jim tykání a líbat je. Poté, co Radiožurnál odvysílal tyto nové skutečnosti v pořadu Pod kůži, získali jsme svědectví přímo jedné z členek dětského operního souboru. Dnes už dospělá Aneta Majkusová potvrdila, že za nimi Luděk Golat skutečně na pokoj v zahraničí přišel i s lahví alkoholu.

Aneta MAJKUSOVÁ:
On nám nalil alkohol a chtěl si s náma potykat, a když si s náma jakože potykal, tak jako nás chtěl políbit a tak jakože z jeho strany to byla taková jakoby možná snaha o trošku větší polibek, ale samozřejmě my jsme se nějakým způsobem nenechaly, že jsem jakoby cítila, že jako nějak až tak nebral v potaz třeba náš věk, že jako se k nám choval opravdu jako k nějakým slečnám, o které by třeba popřípadě měl zájem.

Pavel PROUZA, moderátor:
Odvolaný ředitel Luděk Golat ale taková nařčení radikálně odmítá.

Luděk GOLAT, odvolaný ředitel:
Na pokoji ve Švýcarsku, jestli jsem procházel někde v pokojích, to si nemůžu pamatovat za tu dobu, ale určitě jsem nikam nechodil si tykat v dívkama, žádný polibek nadstandardní nebyl nikdy.

Pavel PROUZA, moderátor:
Podrobněji se budeme věnovat tomuto případu také v dnešním Radiofóru.

Silný déšť zvedal hladiny řek

Pavel PROUZA, moderátor:
Lidem na jihu Čech dnes na některých místech komplikovala život velká voda. Vytrvalý a intenzivní noční a dopolední déšť zvedl hladiny řek. Taky v podhůří Novohradských hor a Šumavy vystoupaly až na nejvyšší třetí povodňový stupeň. Říčka Černá na Českokrumlovsku v poledne kulminovala v Benešově nad Černou na 206 centimetrech, běžně je v korytě jen 20 až 30 centimetrů vody.

Ivan MLS, redaktor:
Voda zde vyplavila jeden dům, v několika dalších vnikla do sklepů. Lidem pomáhali i místní hasiči.

Petr KORCH, benešovský hasič:
Zatím jsme zachraňovali králíky, nezachraňovalo se nic jenom věci jsme naskládali co nejvýš to šlo a jsme zvyklý na to, že ty dvory musejí být vyklizený, aby ta voda mohla v klidu procházet. Prostě, aby se nezacpávala.

Ivan MLS, redaktor:
Říká benešovský hasič Petr Korch. Nejhorší by už teď měly mít jižní Čech podle hydrometeorologa Tomáše Vlasáka za sebou.

Tomáš VLASÁK, hydrometeorolog:
Na říčce Černé a na Malši, kde už od rána platí ten třetí stupeň povodňové aktivity, teď v odpoledních hodinách už hladiny mírně klesají.

Ivan MLS, redaktor:
Třetí povodňový stupeň platí také na Blanici a Zlatém potoce. Hydrometeorologové teď už očekávají výraznější vzestupy hladin jen na středním roku Otavy a horním toku Lužnice. Pro Radiožurnál Ivan Mls, jižní Čechy.

Pavel PROUZA, moderátor:
Meteorologové i nadále varují před silným deštěm, který může v některých místech republiky až do čtvrtka zvedat hladiny řek. Největší potíže mohou opět postihnout oblasti Novohradských hor a Šumavy a také horské oblasti na severovýchodě území. Srážky by ale už neměly být tak výrazné jako v noci na dnešek. Počasí přidělalo v noci starosti také hasičům a energetikům v Ústeckém kraji, na Trutnovsku a Náchodsku a na některých místech Karlovarského kraje. Silný vítr lámal stromy a způsobil několik poruch na elektrickém vedení. Dodávky elektřiny se na většině míst podařilo obnovit.

Hvězdy karlovarského filmového festivalu

Pavel PROUZA, moderátor:
I letošní v pořadí už 44. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary nebude ochuzen o přítomnost hvězd stříbrného plátna. Na začátek festivalu, slavnostní zahájení bude v pátek 3. července, přijede slavná francouzská herečka Isabelle Huppertová. Diváci ji budou moci na festivalu vidět ve starším filmu Gabrielle nebo ve snímku ze soutěžní sekce Villa Amalia. Závěr karlovarského festivalu podle umělecké ředitelky Evy Zaoralové zpestří přítomnost dvou slavných herců.

Eva ZAORALOVÁ, umělecká ředitelka karlovarského festivalu:
Přijede na závěr, vlastně přijede John Malkovich, který uvede svůj film, který si sám vybral tanečník seshora. Film, který sám režíroval v němž hraje poměrně malou roli. Ke konci festivalu přijede Antonio Banderas, ten uvede rovněž svůj režijní, není to debut, je to druhý, jeho druhý film. My mu říkáme Letní déšť.

autoři: pap , ves
Spustit audio

Více z pořadu