Ozvěny dne 23. července 2009

23. červenec 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled hlavních zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Po celé republice dnes padaly teplotní rekordy, teď vedra střídají silné bouřky.

osoba:
Absolutně nejtepleji bylo v Českých Budějovicích 36,8 stupně Celsia.

Martin DRTINA, moderátor:
Vrchlabská cestovní kancelář Sport Tour je ode dneška v insolvenčním řízení.

osoba:
Všem klientům, kteří by zvažovali koupě zájezdů u této cestovní kanceláře, doporučuji, aby si nechali nejprve předložit platný certifikát o pojištění proti úplatku a pakliže jim nebude předložen, tak je potřeba si jít koupit zájezd samozřejmě okamžitě jinam.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Island podal oficiální přihlášku do Evropské unie.

osoba:
Island by neměl mít s rozhovory o členství v Unii velké problémy. Spory se ale může stát islandské rybářství.

Martin DRTINA, moderátor:
A zítřejší počasí bude oblačno nebo polojasno a chladněji jen do 25 stupňů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Od mikrofonu zdraví Veronika Sedláčková a Martina Drtina.

Martin DRTINA, moderátor:
Přejeme pěkný podvečer.

Po celé republice dnes padaly teplotní rekordy

Martin DRTINA, moderátor:
Česko má za sebou nejteplejší den letošního roku. Po celé republice padaly teplotní rekordy. Kam až se rtuť teploměrů vyšplhala, to dodává meteorolog Miloš Dvořák.

Miloš DVOŘÁK, meteorolog:
V odpoledních hodinách teploty se v průměru pohybovaly od 30 do 36 stupňů Celsia. Byl překonán klementinský rekord, který aktuálně má hodnotu 34,1 stupně Celsia. Absolutně nejtepleji bylo v Českých Budějovicích 36,8 stupně Celsia, ale i například v Praze na Karlově naměřili 36,3 stupně.

Martin DRTINA, moderátor:
Teď k nám od západu přicházejí silné bouřky. Na Karlovarsku lámaly stromy. Postupně zasáhnou celou republiku a budou je doprovázet poryvy větru, místy kroupy a přívalové lijáky.

Senátoři poslali poslancům zpátky další zákon

Martin DRTINA, moderátor:
Senátoři poslali poslancům zpátky další zákon, tentokrát to byla poslanecká novela, která měla zpřísnit slučování zdravotních pojišťoven. Exministr zdravotnictví Tomáš Julínek ve svém pozměňovacím návrhu podmínky pro fúze pojišťoven naopak uvolnil. Na druhou stranu by měla norma zajistit daleko přísnější kontrolu nad jejich hospodařením. Sněmovna se bude muset k zákonu vrátit nejspíš v září.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka byl po hlasování senátorů zklamaný. Jeho návrh měl především zabránit tomu, aby se do správních rad pojišťoven dostali například lidé z farmaceutických firem, nebo zdravotnických zařízení. Takovému střetu zájmů se mu prý zabránit nepodařilo.

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
Ten problém je v tom, že ten senátní návrh úplně popírá ten smysl naší úpravy, takže to je špatně.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Podle exministra zdravotnictví Tomáše Julínka se ale musí především šetřit a kontrolovat hospodaření pojišťoven. Obávané fúze pak mohou být i protikrizovým opatřením. To prý jeho návrh do zdravotnictví prostřednictvím pojišťoven přinese.

Tomáš JULÍNEK, exministr zdravotnictví:
Přinese aspoň částečné vnesení protikrizových opatření při hrozící krizi ve zdravotnictví. Není to jenom strašení. Ta krize v roce 2011 může být velmi hluboká a v té době bude i stav státního rozpočtu velmi špatný a my nebudeme mít peníze tak jako v minulosti tam zase dosypat do té černé díry.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Věra Masopustová, Radiožurnál.

Martin DRTINA, moderátor:
Zákon o slučování zdravotních pojišťoven je už čtvrtým zákonem, který senátoři do sněmovny s pozměňovacími návrhy vrátili. Stejně dopadly i 2 zákony týkající se ochrany přírody a dnes i zákon, který měl usnadnit převod zemědělské a lesní půdy.

Vrchlabská cestovní kancelář Sport Tour je ode dneška v insolvenčním řízení

Martin DRTINA, moderátor:
Vrchlabská cestovní kancelář Sport Tour má problémy. Na návrh věřitele rozhodl pražský městský soud o zahájení insolvenčního řízení. Zároveň vyzval ostatní věřitele, aby přihlásili své pohledávky. Cestovní kancelář teď nemůže nakládat se svým majetkem. Není také jasné, jestli má platné pojištění proti úpadku. S majitelem Sport Touru se nám nepodařilo spojit, krátce s ním ale hovořil mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Tomio OKAMURA, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur:
On nám bohužel sdělil pouze 2 věci nezajímá mě to a nebudu se o tom bavit. Nám připadá jako skutečně velice nekorektní jednání, protože v případě, že cestovní kancelář nabízí nadále své zájezdy, tak je potřeba neprodleně vyjasnit, o co se jedná tak, aby klient nebyl uváděn v nějakou nejistotu, že snad jeho zájezdy nebudou realizovány.

Už 4 oběti má na kontě noční havárie osobního vozu na východním Slovensku

Martin DRTINA, moderátor:
Už 4 oběti má na kontě noční havárie osobního vozu na východním Slovensku, který narazil do českého autobusu. Čelní srážku zavinil podle policie řidič osobního vozu, který přejel přes plnou čáru.

Lubomír SMATANA, redaktor:
Z osobního vozu zbyla po srážce jenom polovina, 3 lidé zemřeli na místě, čtvrtý v nemocnici, přitom autobus zůstal pojízdný a posádka stejně jako cestující neutrpěli žádné zranění. Autobus patřil pražské firmě Rega and R, která se specializuje na mezinárodní dopravu na Ukrajinu a do Moldavska. Pravidelný spoj směřoval na východ a podle zástupkyně firmy sedělo v autobuse i několik Čechů, počet cestujících ale neupřesnila. Všichni pokračovali v cestě na Ukrajinu náhradním autobusem. Lubomír Smatana, Český rozhlas, Bratislava.

Island podal oficiální přihlášku do Evropské unie

Martin DRTINA, moderátor:
Island podal oficiální přihlášku do Evropské unie. Islandský ministr zahraničí Össur Skarphedinsson dokument ve Stockholmu předal švédskému předsednictví Unie. Žádost o vstup do evropské "27" nedávno těsnou většinou schválil islandský parlament.

Ondřej HOUSKA, redaktor:
Island se začal k Unii přiklánět po propuknutí světové hospodářské krize. Ta velmi silně zasáhla islandské banky a ostrovní stát se octnul na pokraji bankrotu. Všeobecně se čeká, že Island by neměl mít s rozhovory o členství v Unii velké problémy. Sporem se ale může stát islandské rybářství, které by se muselo podrobit přísným regulím společenství. Nizozemí navíc dalo najevo, že bude požadovat rychlé odškodnění svých klientů, kteří přišli o peníze v islandských bankách. Ondřej Houska, Český rozhlas, Brusel.

Do automobilového koncernu Volkswagen nejspíš přibude Porsche

Martin DRTINA, moderátor:
Do automobilového koncernu Volkswagen nejspíš přibude další už desátá značka, bude to Porsche. Cestu ke spojení automobilek otevřela dnešní jednání dozorčích rad obou firem. Porsche v minulosti naopak chtělo převzít kontrolu nad Volkswagenem, ambiciózní pokus ale skončil jenom hromadou dluhů.

Vojtěch BERGER, redaktor:
Porsche má cestu pod ochranná křídla Volkswagenu volnou. Po jednání dozorčí rady VW to prohlásil předseda představenstva Volkswagenu Martin Winterkorn. Jenom pár hodin předtím se firma Porsche rozhodla odvolat svého dlouholetého ředitele Wendelina Wiedekinga. Musel odejít proto, že špatně načasoval nákup 51 % akcií Volkswagenu a nechal po sobě dluhy ve výši kolem 10 miliard eur. Mocenský souboj mezi oběma automobilkami dlouho připomínal detektivku s nejasným koncem, teď je případ vyřešen nejpozději do poloviny roku 2011 se má výrobce sportovních vozů ze Stuttgartu zařadit do flotily koncernových značek Volkswagenu, kam patří i mladoboleslavská Škodovka. Peníze potřebné na sloučení obou firem a na vymazání dluhu Porsche má dodat arabský emirát Katar, který se chystá vstoupit do Volkswagenu jako nový akcionář. Vojtěch Berger, Radiožurnál.

Ve Švédsku se srazily trajekty

Martin DRTINA, moderátor:
Ve švédském přístavu Nynäshamn se srazily 2 trajekty, několik lidí utrpělo při nehodě zranění, z toho někteří vážná. Na jedné z lodí podle policie cestovalo asi 1500 lidí, na druhé zhruba polovina. Z přístavu vyjíždějí trajekty, které ze švédské pevniny převážející cestující na ostrov Gotland v Baltském moři, který je v letních měsících vyhledávaným výletním cílem.

Pražští dopravní policisté dnes kontrolují řidiče

Martin DRTINA, moderátor:
Pražští dopravní policisté dnes kontrolují řidiče na mnoha místech hlavního města. Akce začala už ráno a bude pokračovat celou noc až do zítřejších ranních hodin. Během dne pomáhal odhalovat přestupky také policejní vrtulník.

Jan KAVKA:
Zařízení, který máme, je schopno z 3, 4 kilometrů bezpečně rozpoznat jakoukoliv činnost na silnici, jestli řidiči dodržujou dopravní předpisy tak, jak by dodržovat měli a především, jestli teda neohrožují, to znamená, předjíždění na plný čáře přes nějaký nebezpečný úseky.

redaktorka:
Přičemž podle plukovníka Jana Kavka je z této výšky možné rozlišit také registrační značku vozidla a jeho řidič je buď okamžitě zastaven pozemní hlídkou, anebo může čekat obsílku od úřadů. Podle šéfa pražských dopravních policistů Pavla Švrčuly jsou kontroly dále zaměřeny na řidiče pod vlivem alkoholu.

Pavel ŠVRČULA, šéf pražských dopravních policistů:
Dopoledne jsme měli řidiče, kterýmu bylo naměřeno 2,58 promile alkoholu. Prakticky ještě se snažil předjíždět.

redaktorka:
Dopravně bezpečnostní akce v Praze bude pokračovat i večer kontrolami dodržování rychlosti na hlavních tazích metropole. Eva /nesrozumitelné/, Radiožurnál.

5 žen dnes ocenil Mezinárodní koordinační výbor zahraničních Čechů

Martin DRTINA, moderátor:
5 žen dnes ocenil Mezinárodní koordinační výbor zahraničních Čechů, a to za vynikající výsledky, kterých ženy původem Češky dosáhly v cizině ve svých oborech. Výbor udělil ocenění už počtvrté, a to ve velkém sále Senátu.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Českoněmecká historička Eva Hánová, australská básnířka a podporovatelka Čechů v zahraničí Hana Honsová, chemička Jarmila Jančaříková nebo organizátorka charitativních akcí, hraběnka Mathilda Nosticová z Itálie to jsou 4 jména oceněných. Pátá je bývalá tenistka a současná podporovatelka české kultury Hana SládkováKoželuhová.

Hana SLÁDKOVÁKOŽELUHOVÁ, bývalá tenistka, podporovatelka české kultury:
Já jsem odešla v roce 50 ilegálně, jak se říkalo přes kopečky, a když jsem odcházela, tak jsem nikdy nemyslela, že mně to bude trvat 40 let, než se budu moct vrátit. /Nesrozumitelné/ bylo se naučit řeč, tu angličtinu. Za druhé jako každý, kdo jde do ciziny, musí pracovat na 150 %, protože 100 %, to zvládnou místní.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Dámy si ze Senátu odnáší sošku, diplom, květiny a osobní dárek od předsedy horní komory parlamentu Přemysla Sobotky. Projekt Významné české ženy ve světě se pořádá ve spolupráci se Senátem a ministerstvem zahraničních věcí. Lenka Jansová, Radiožurnál.

autoři: mad , ves
Spustit audio

Více z pořadu