Ozvěny dne 22. července 2009

22. červenec 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled hlavních zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
Česká ekonomika letos klesne o 4,3 %, odhaduje to ministerstvo financí ve své nové upravené prognóze.

osoba:
Ovlivňuje na jedné straně příjmy, výběry daní především, a na straně druhé i výdaje spojené častokrát se sociálními dávkami.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V kauze zkrachovalé cestovní kanceláře Travela po 12 letech padly tresty. Poškození klienti by mohli dostat zpátky aspoň část svých peněz.

osoba:
Si nedělám velké iluze, že by v podstatě to, co dostanou, byly ty částky, o které přišli.

Jan BUMBA, moderátor:
Český premiér Fischer je na návštěvě Izraele. Při schůzce s prezidentem Šimonem Peresem ocenil výsledky na poli vědy a informačních technologií.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
A počasí zítra bude polojasno, od západu přechodně až zataženo a bouřky, teploty tropické až 36 stupňů, na západě kolem 30.

Jan BUMBA, moderátor:
U mikrofonu jsou Tereza Tomášková a Jan Bumba.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Přejeme pěkný večer.

Česká ekonomika letos klesne o 4,3 %

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Česká ekonomika letos klesne o 4,3 %, odhaduje to ministerstvo financí ve své nové upravené prognóze. Předpokládá, že pokles ekonomiky by se měl zastavit ve druhé polovině letošního roku a příští rok by pak mělo hospodářství nepatrně růst o 0,3 %. Hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš chválí ministerstvo za konzervativní odhad. Je z něj prý patrné, že nechce nadhodnotit plánované příjmy státního rozpočtu na příští rok.

Jan BUREŠ, hlavní ekonom Poštovní spořitelny:
Ministerstvo financí stejně jako například soukromá firma potřebuje znát projekci budoucího vývoje, projekty svých příjmů a svých výdajů, a proto potřebuje vědět, v jakém stavu bude ekonomika, protože to je klíčový parametr, který ovlivňuje na jedné straně příjmy, výběry daní především, a na straně druhé i výdaje spojené častokrát se sociálními dávkami, proto je každá nová revize prognózy poměrně výrazně sledovaná.

Dnes začala červencová schůze Senátu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Téměř padesátku zákonů by měli projednat senátoři na dnes zahájené červencové schůzi. Nejočekávanější bude novela zákona o spotřebních daních, která by měla díky přílepku zajistit pro energetické společnosti zdarma emisní povolenky i po roce 2013. Skoro čtvrtinu zákonů by ale měli podle jednání senátních výborů senátoři poslat zpět do Poslanecké sněmovny. Jednání horní komory parlamentu sleduje Věra Masopustová. Věro, co už dnes senátoři projednali a co je ještě čeká?

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Dobrý večer. Tak zatím to vypadá, že plánovaný počet vrácených zákonů do sněmovny dnes senátoři nesplní. Poslancům zatím zpět poslali jen 2 normy, obě se týkaly ochrany životního prostředí, jinak už schválili například odklad účinnosti novely zákona o úrazovém pojištění a přijali novelu daňového řádu, na kterém ministru financí Eduardu Janotovi obzvlášť záleželo. Ještě dnes by se mělo dostat na už zmiňovanou novelu zákona o spotřebních daních, respektive na dárek státu energetickým společnostem v podobě emisních povolenek zdarma. Tu by měli senátoři projednat už za chvíli, no, a chtějí toho ještě dnes stihnout co nejvíc. Souhlasili totiž s tím, že budou hlasovat i po devatenácté hodině. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Český rozhlas bude mít nové vedení

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Český rozhlas bude mít nové vedení. Václav Kasík ve funkci generálního ředitele skončil, odvolala ho Rada Českého rozhlasu. Většina jejích členů Kasíka kritizovala za prodražení rekonstrukce historické budovy, spory kolem analogového vysílání Rádia Wawe nebo pozitivní lustrační osvědčení bývalého ředitele Kasíkova sekretariátu.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
10 let právě tak dlouho stál Václav Kasík v čele Českého rozhlasu. V posledních měsících jeho kritika uvnitř rozhlasové rady sílila. Vytýkala mu vlnu negativních reakcí na změnu programové koncepce Radiožurnálu loni v lednu i statisícové výdaje za právní služby v souvislosti s chystaným prodejem rozhlasové nemovitosti v Krkonoších.

Jiří FLORIÁN, předseda Rady Českého rozhlasu:
Jednalo o /nesrozumitelné/ výdaj veřejných finančních prostředků, aniž bylo dosaženo žádoucího výsledku.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Zahájil mimořádné jednání rady její předseda Jiří Florián. Václav Kasík s výtkami nesouhlasil s tím, že rozhlas vede hospodárně a roste i poslechovost. Zhruba po hodině a půl bylo jasno. 6 ze současných 8 členů rady zvedlo ruku pro Kasíkovo odvolání. Ten svůj konec ve funkci nechtěl příliš komentovat.

Václav KASÍK:
Pro mě je důležitá skutečnost, že jsem byl odvolán, všechno.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Kdo se stane příštím ředitelem rozhlasu, by mělo být známé do 3 měsíců. Po tuto dobu rozhlas povede dosavadní programový ředitel Richard Medek. A jeho priority?

Richard MEDEK, programový ředitel Českého rozhlasu:
Program a nadcházející volby do Poslanecké sněmovny, to je za prvé, za druhé udržení vyrovnaného rozpočtu pro rok 2009, za třetí příprava rozpočtu pro rok 2010.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Václav Kasík je prvním generálním ředitelem rozhlasu, který ve funkci nedobrovolně skončil. Václava Vařeková, Radiožurnál.

V kauze zkrachovalé cestovní kanceláře Travela po 12 letech padly tresty

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Soud po 12 letech potrestal management zkrachovalé cestovní kanceláře Travela. Ivan Breznen a Pavel Attl dostali od Městského soudu v Praze podmíněné dvouleté tresty, třetí obžalovanou Evu Mešťanovou soud osvobodil. Oba muži podle soudu organizovali prodej zájezdů, i když už minimálně od konce roku 1996 věděli, že jejich cestovní kancelář Travela nebude moci klientům zaplacené služby poskytnout.

Zbyněk ZIKMUND, redaktor:
Víc než 47 milionů korun o tolik měli podle soudu Ivan Breznen a Pavel Attl klienty připravit. Oba dnes odešli od soudu s podmíněnými dvouletými tresty s odkladem na dobu 5 let, během kterých mají podle svých možností klientům škodu nahradit. Podle zmocněnce některých poškozených klientů Karla Mináře by se lidé mohli dočkat aspoň části svých peněz.

Karel MINÁŘ, poškozený klient:
Si nedělám velké iluze, že by v podstatě to, co dostanou, byly ty částky, o které přišli, to bohužel asi s tím nemůže počítat za stávající situace nikdo.

Zbyněk ZIKMUND, redaktor:
Kvůli velkému množství poškozených se protahovalo nejen dnešní soudní stání, ale i celý proces.

Martina LHOTÁKOVÁ, mluvčí Městského soudu v Praze:
Seznam 1700 poškozených četla soudkyně celkem 3krát jak ve zprošťujícím, tak v odsuzujícím rozsudku, v podstatě neměla jinou možnost. Trestní řád stanoví pro vyhlášení rozsudku jasná pravidla.

Zbyněk ZIKMUND, redaktor:
Vysvětluje mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková. Rozsudek zatím není pravomocný a lze se proti němu odvolat. Cestovní kancelář Travela, která patřila mezi největší české cestovní kanceláře, zkrachovala v červenci 1997. Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

Pavel Mokrý nevylučuje stížnost na své zatčení a celodenní pobyt na policejní služebně

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Pavel Mokrý nevylučuje stížnost na své zatčení a celodenní pobyt na policejní služebně. Ředitel fotbalového klubu 1. FC Brno to dnes řekl novinářům. O dalším postupu se poradí s právníky. Policisté zadrželi Mokrého v úterý brzy ráno v jeho brněnském bytě, pak ho převezli do Prahy a tam ho vyslýchali. Důvodem bylo podezření, že se podílel na daňovém úniku, kterého se údajně dopustila společnost Fotbal Trading. Mokrý byl v jejím představenstvu. A jak řekl Radiožurnálu, kauza poškodila nejen jeho osobně, ale také rodinu a klub, který ho zaměstnává.

Pavel MOKRÝ, ředitel fotbalového klubu 1. FC Brno:
Ty dopady to samozřejmě má na mě osobně, na moji rodinu, na klub. Zvážím další kroky samozřejmě k tomu, abych nějakým způsobem mohl se bránit, ale věřím, že tahle kauza v mém případě pokračovat nebude a že se budu moct věnovat normální práci.

Český premiér Fischer je na návštěvě Izraele

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Český premiér Jan Fischer by měl právě v tuto chvíli zahajovat jednání se svým izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem. Jde o politicky nejdůležitější bod Fischerovy 3denní návštěvy židovského státu. Už během dne ho přijal prezident Šimon Peres. I s ním český premiér mluvil hlavně o ekonomické spolupráci a o posilování dvoustranných vztahů.

Jan FISCHER, premiér /nestraník/:
Ty jsou na výborné úrovni a nemáme ve vzájemných vztazích naprosto žádné problémy.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Prohlásil Fischer během návštěvy prezidentova sídla. Premiér se netají tím, že do Izraele nepřijel kvůli politice. Ve veřejných vystoupeních se také zatím vyhýbal takovým tématům, jako jsou izraelské vztahy s Palestinci nebo výstavba dalších židovských osad. I prezident Peres mluvil o možnostech spolupráce například v moderních technologiích. Ocenil ale i politické kroky České republiky. "Velmi oceňujeme postoje, které jste zaujali v některých věcech, které jsou pro nás velmi důležité a citlivé." Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

Evropská komise prošetřuje chování velkých obchodních řetězců

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Evropská komise prošetřuje chování velkých obchodních řetězců. Zajímá se o to, jakým způsobem stanovují ceny mléčných produktů. Výkupní cena mléka v posledních měsících výrazně klesla, to se ale téměř neprojevilo na tom, kolik zákazníci platí za mléčné výrobky v obchodech.

Ondřej HOUSKA, redaktor:
Komise neoznámila, kdy chce své šetření ukončit. Zemědělci si na chování supermarketů stěžují dlouhodobě. Po komisi navíc požadují, aby snížila kvóty na produkci mléka v Unii, to by podle nich vedlo k nižším cenám. Brusel to ale odmítá. Podle komisařky pro zemědělství Mariann Fischerové Boelové může za pokles cen současná hospodářská krize.

Mariann FISCHER BOELOVÁ:
Když byly ceny v létě a na podzim roku 2007 vysoké, někteří lidé na to reagovali změnou své spotřeby a začali nakupovat levnější produkty. Od té doby své chování nezměnili.

Ondřej HOUSKA, redaktor:
Podle komisařky je nezbytné, aby se do budoucna produkce mléka v Unii snižovala. Řada evropských farmářů totiž jen obtížně konkuruje levnější produkci z Austrálie, Nového Zélandu nebo Brazílie. Ondřej Houska, Český rozhlas, Brusel.

Ve střední Evropě zemřel první člověk na takzvanou prasečí chřipku

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ve střední Evropě zemřel první člověk na takzvanou prasečí chřipku. Viru podlehl v Maďarsku 41letý muž. Na starém kontinentě hlásí oběti nové nákazy také Británie a Španělsko.

Lubomír SMATANA, redaktor:
Zprávu přinesla maďarská agentura MPI s tím, že muž zemřel už minulou středu, teprve výsledky pitvy ale prokázaly, že jeho tělo hostilo virus prasečí chřipky. MPI však dodává, že muž zemřel na náhlý zápal plic a dlouhodobě trpěl srdečními a plicními problémy. Počet nemocných prasečí chřipkou přitom v Maďarsku není velký, úřady udávají 37 případů, sousední Slovensko eviduje 30 a Česká republika 32 případů, což je zhruba stejný počet lidí, kolik zemřelo ve Velké Británii. Lubomír Smatana, Český rozhlas, Bratislava.

V Českém ráji teď kvetou motýlí louky

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Českém ráji teď kvetou motýlí louky. Druhově bohaté porosty zakládají tamní ochránci přírody. Kvůli intenzivnímu zemědělství a výstavbě totiž ubývá květnatých luk, na kterých motýli žijí. Ochránci přírody proto také pěstují speciální směsi na zakládání těchto luk. Zatím jimi osili 10 pozemků. Českému rozhlasu to řekl Aleš Hoření ze Správy Chráněné krajinné oblasti Český ráj.

Aleš HOŘENÍ, Správa Chráněné krajinné oblasti Český ráj:
My se snažíme investovat peníze z programu péče o krajinu i do obnovování těchto motýlích trávníků a květnatých luk. Říká se tomu ekologie obnovy, takže rozhodně naši péči těchto luk bude přibývat a doufejme, že i z programu zemědělských se budou naše louky ubírat tím správným směrem tak, aby skýtaly životní prostor pro motýly.

O neobvyklý světový rekord se pokusí v Liberci

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
O neobvyklý světový rekord se pokusí v Liberci. Večer v půl deváté jeden z účastníků mezinárodního kongresu esperantské mládeže, francouzský zpěvák JoMo promění náměstí před radnicí doslova v jazykový babylon. Slibuje to pořadatel kongresu Daniel Mrázek.

Daniel MRÁZEK, pořadatel kongresu:
Je to zpěvák, který zpívá v esperantu, ale zpívá i v mnoha dalších jazycích, to je jeho specialita a právě na tom libereckém náměstí bude zpívat ve více než 22 jazycích. On vystoupí s obyčejnou akustickou kytarou, ale to, co on s tou kytarou dokáže, to je něco úžasného, on dokáže roztančit celé publikum.

autoři: haa , bum
Spustit audio

Více z pořadu