Ozvěny dne 22. července 2007

22. červenec 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Turecko volí své zástupce do parlamentu

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Hezký podvečer u souhrnné zpravodajské relace v neděli dvaadvacátého července přeje od mikrofonu Eva Ziliziová. Turecko a s ním i Evropská unie čekají na výsledky dnešních parlamentních voleb. Jejich favoritem je Strana spravedlnosti a rozvoje AKP současného premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Otázkou je, jak velký zisk si jeho strana připíše. Podle odhadů by měla opět získat dostatečnou většinu pro vládu bez koaličního partnera. Dění přímo na místě sleduje zvláštní zpravodajka Klára Stejskalová. Dobrý den, Kláro.

Klára STEJSKALOVÁ, redaktorka:
Dobrý den. Výsledky hlasování zatím nejsou známy, jisté je, že do volebních místností přišel zřejmě rekordní počet voličů. Kolem jedenácti milionů Turků kvůli tomu dokonce přerušilo dovolenou. Straně AKP premiéra Erdogana odhady přičítaly jasné vítězství navzdory tomu, že kandidatura ministra zahraničí byla na prezidentský post vyvolala v zemi krizi mezi islamisty a silami, které se obávají narušení světského charakteru státu, na němž je Turecko od dob Attatürka založeno. Nyní se ovšem objevují první čísla a zdá se, že po sečtení asi pětiny volebních lístků má AKP dokonce přes padesát procent hlasů. Velmi tvrdou hranici nutnou pro vstup do parlamentu by podle těchto údajů měla překročit ještě Lidová republikánská strana a ultrapravicová Nacionalistická strana, další subjekty zřejmě nemají naději. Tento výsledek by naznačoval, že AKP by mohla získat i ústavní většinu potřebnou pro změnu zákonů, ale jsou to zatím jen průběžná čísla.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Obešlo se hlasování bez problémů?

Klára STEJSKALOVÁ, redaktorka:
Bohužel se nakonec ukázalo, že nikoliv, na východě země obývané převážně kurdským obyvatelstvem došlo k několika srážkám a je údajně asi kolem dvacítky zraněných.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Za aktuální informace z Turecka děkuji Kláře Stejskalové, na slyšenou.

Klára STEJSKALOVÁ, redaktorka:
Hezký den.

Ve Francii havaroval autobus s polskými poutníky

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Autobus s polskými poutníky spadl do hluboké rokle nedaleko francouzského Grenoblu. Nehodu nepřežilo šestadvacet z nich, dvanáct cestujících je ve vážném stavu. Polský autobus neměl podle francouzských vyšetřovatelů povolení vjet na strmou silnici se sedmiprocentním sklonem. Pokračuje zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii Jan Šmíd.

Jan ŠMÍD, redaktor:
V autobuse byli polští poutníci, kteří se vraceli z poutního místa Notre Dame de Lasalette, které leží asi třicet kilometrů jižně od Grenoblu. Autobus sjel ze silnice v jednom z nebezpečných míst, kde dochází k nehodám často. Příčiny neštěstí se vyšetřují. Není vyloučeno, že vozidlu selhaly brzdy a navíc mohlo jet rychlostí vyšší, než je povolená. Na místo dorazilo v krátké době asi sto padesát hasičů. Počet obětí může být ještě vyšší, neboť dvanáct lidí bylo vrtulníky ve vážném stavu převezeno do nemocnice. Většina obětí ve voze uhořela. Na místo už dorazil francouzský premiér Francois Fillon, prezident Sarkozy zaslal svému protějšku Lechu Kaczynskému dopis, v němž mu vyjadřuje soustrast s neštěstím.

Část Evropy pod vodou, na Balkáně řádí požáry

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Prudké deště rozvodnily potoky a menší řeky na mnoha místech Bavorska a centrálního Švýcarska. Rozmary počasí si také vyžádaly jednu oběť. Ve svém suterénním bytě v bavorském Pocksdorfu se utopila dvaaosmdesátiletá žena. Voda zaplavovala silnice a dálnice. Některé až do jedenapůlmetrové výše. Živel napáchal škody za miliony eur. Následky místních záplav stále odklízejí lidé ve východní Anglii. U nás nejvíc srážek spadlo na Šumavě. Přítoky Ohře a Berounky sice stoupaly, ale očekávaného prvního stupně povodňové aktivity nedosáhly. Naopak Balkán sužují četné požáry. Na chorvatském pobřeží jich vypuklo v minulých dnech hned několik. Dnes byl kvůli ohni zavřený kus jadranské magistrály mezi Splitem a Šibenikem. S živlem bojuje také sousední Srbsko, které chce požádat o pomoc okolní státy. Další informace má zpravodaj Českého rozhlasu na Balkáně Martin Ježek.

Martin JEŽEK, redaktor:
U dalmáckého Trogiru hasiči museli nasadit i letadla, která nabírala vodu na hladině moře a pomáhala lokalizovat oheň ve svahu nad městem. Hasiči na místě ještě zůstali, aby zamezili eventuálnímu novému vypuknutí požáru. Oheň je ale už pod kontrolou. V Srbsku mezitím hoří několik tisíc hektarů lesa. Největší požáry jsou na hranicích s Bulharskem a v horách Stara Planina. Vláda chce požádat o pomoc Bulharsko a Řecko, v případě, že nebudou mít dost volného vybavení, obrátí se i na Rakousko a Německo. Hasiči v hlavním městě Bělehradě od rána do dnešního odpoledne zasahovali celkem padesátkrát.

Český turista zahynul v Rakousku

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Český turista zahynul při sestupu z hory Schneeberg v Dolních Rakousích. Podle záchranářů osmašedesátiletý muž spadl ze skály.

Kožený obvinil americku justici

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Viktor Kožený obvinil americkou justici z uplácení českého detektiva. Bývalý vyšetřovatel Václav Láska totiž odjel do Spojených států na pozvání právníků zastupujících tamní investory, které měl český finančník připravit o miliardy v ázerbajdžánské privatizaci.

Členy rady pro studium totalitních režimů probere prezident se šéfem Senátu

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Výběr členů rady Ústavu pro studium totalitních režimů bude ve čtvrtek na Hradě probírat prezident Václav Klaus se šéfem Senátu Přemyslem Sobotkou. Ústav se bude věnovat zkoumání éry komunismu a nacistické okupace Československa.

Karvinské koupaliště ohrozilo návštěvníky

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Zhruba tisícovku návštěvníků museli včera evakuovat záchranáři z karvinského koupaliště. Pracovník strojovny omylem nalil do zásobníku s kyselinou sírovou chlór. Následovala chemická reakce a únik obou látek do prostor městského koupaliště. Jeden dospělý člověk a šest dětí skončilo v nemocnici. Podrobnosti má Ivana Šuláková z ostravského studia Českého rozhlasu.

Ivana ŠULÁKOVÁ, redaktorka:
Návštěvníci koupaliště nebezpečí včas unikli. Jeden z pracovníků se zplodin nadýchal a hasiči jej proto nechali odvézt do nemocnice. Zásahu velel Jan Bojko.

Jan BOJKO, velitel zásahu:
Samozřejmě při tom smíchání došlo k prudké reakci, kdy on se nadýchal, ale nebyl v nějakém vážném stavu, že bychom ho nesli nebo bychom ho nějak křísili, oživovali, tam nebylo.

Ivana ŠULÁKOVÁ, redaktorka:
V noci ještě několik rodičů s dětmi vyhledalo pomoc přímo v nemocnici v KarvinéRáji. Potvrdila to tamní lékařka Halina Samková.

Halina SAMKOVÁ, lékařka:
Bylo jich celkem šest, měly pálení v krku, bolesti hlavy, bolesti břicha. Oni všichni jdou domů dneska.

Ivana ŠULÁKOVÁ, redaktorka:
Vedení koupaliště v Karviné tvrdí, že za omyl nemůže jeho pracovník, ale na vině je chyba výrobce chemikálií, na etiketě bylo údajně špatné značení výrobku. Tuto možnost vyšetřuje i policie, říká karvinská policejní mluvčí Zlatuše Vjačková.

Zlatuše VJAČKOVÁ, mluvčí karvinské policie:
Karvinská policie zahájila šetření pro trestný čin obecného ohrožení a bude prověřovat, zda chemikálie byly řádně označeny, zda byly řádně uloženy a další okolnosti.

Ivana ŠULÁKOVÁ, redaktorka:
Vedení koupaliště chce zpřísnit postup při přejímání zásilek chemikálií tak, aby k podobnému omylu už nedošlo.

Technaři v Manušicích pomalu končí

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Technopárty v České Lípě Manušicích pomalu končí. Oddechnou si především tamní obyvatelé a chalupáři, které hlasitá hudba budila dvě noci ze spaní. Hluk ze sound systémů byl slyšet nejen přímo ve vesnici, ale, jak dodává redaktorka Ivana Bernáthová, také v nedaleké České Lípě a v mnohem vzdálenějším Kamenickém Šenově.

Ivana BERNÁTHOVÁ, redaktorka:
Akce se ovšem konala na soukromém pozemku vedle manušické střelnice a policisté tam neměli pravomoc technopárty ukončit. Úspěšní byli ale v pátek, kdy se jim díky profesionálnímu vyjednávání s pořadateli technopárty podařilo účastníky přestěhovat z území Chráněné krajinné oblasti České středohoří právě do Manušic. Technaři chtějí podle pořadatele Pavla pronajatý pozemek na základě dohody s majitelem Janem Olivou dnes uklidit.

Pavel, pořadatel:
Uklidíme a dáme do naprosto původního stavu. Každý ty pozemky, který prostě jsou tímhle tím způsobem navštěvovaný těma technama, tak si ty lidi sami pro sebe už dneska monitorujou a prostě není těžký přece dokázat, jestli ten pozemek byl třeba vrácenej, že jo, jak kvůli majitelům prostě v původním stavu nebo nějakej poničenej.

Jak se strany postavily k volbě nového prezidenta

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Žádný překvapivý zvrat zatím nepřinesla jednání politických stran o možném protikandidátovi Václava Klause v blížící se prezidentské volbě. Nová hlava státu by se měla volit na začátku příštího roku. Současný prezident už oznámil, že se o nejvyšší ústavní funkci hodlá ucházet znovu. Jak zjistila redaktorka Lenka Jansová, komunisté zatím nemají jasno v tom, jak se k blížící volbě prezidenta republiky postaví.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Podle svého předsedy Vojtěcha Filipa zatím komunisté nemají naplánovaná jednání s žádnou politickou stranou o možném protikandidátovi Václava Klause.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Vidíme jako mnohem důležitější nyní jednat o změně navržené reformy veřejných financí, proto jsme návrhy na případného kandidáta na prezidenta republiky nebo podporu kandidáta, kterého by navrhly jiné politické strany, ještě vůbec nerozhodovali.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Také podle místopředsedy sociálních demokratů Zdeňka Škromacha se jedná neformálně a jde spíš o zkoumání názorů politických stran, které nechtějí volit Václava Klause prezidentem.

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda sociálních demokratů:
Ta jednání budou vedena tak, aby byl kandidát, který bude schopen důstojně konkurovat Václavu Klausovi a který bude volitelný jak sociální demokracií, tak i ostatními stranami.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Lidovci ale nevylučují, že Václava Klause podpoří. Jejich místopředseda Roman Línek řekl, že definitivní stanovisko k volbě nového prezidenta vyjádří až po prázdninách.

Roman LÍNEK, místopředseda lidovců:
Jednáme hlavně mezi sebou, abychom dali najevo, jak většinově KDUČSL se postaví, protože volí se tajně, volí poslanci a senátoři a myslím, v minulosti ve všech stranách to nebylo úplně stoprocentně jednotné a není to možné vyloučit ani nyní.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
ODS už dříve potvrdila, že do boje o Hrad vyšle současného prezidenta Václava Klause.

Dopravní situace v Brně je klidná

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
V Brně se připravovali celý víkend na možný dopravní kolaps. Jihomoravská metropole hostí totiž hned dvě megaakce. Na Masarykově okruhu mistrovství světa superbiků a večer budou hrát na výstavišti Rolling Stones. Dohromady má přijet na šedesát tisíc diváků. Polovina z nich hromadnou dopravou, druhá ale auty. A to může způsobit komplikace v provozu. Jestli tomu tak je, se ptáme Leoše Tržila, vedoucího odboru dopravní policie Správy Jihomoravského kraje. Dobrý podvečer, jaká je tedy situace?

Leoš TRŽIL, vedoucí odboru dopravní policie, Správa Jihomoravského kraje:
Dobrý večer. Situace je vcelku příznivá, rozjezd z Velké ceny proběhl bez komplikací, všechny parkovací plochy jsou volné, probíhá plynulý nájezd na koncert Rolling Stones ve své podstatě stupeň na komunikaci při příjezdu do Brna je na stupni jedna až dva.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Na co by si měli dát řidiči pozor, ať už ti, co přijíždějí nebo míří na koncert Rolling Stones?

Leoš TRŽIL, vedoucí odboru dopravní policie, Správa Jihomoravského kraje:
V každém případě ať věnují pozornost dopravnímu značení, situaci v silničním provozu a dbají pokynů jak policistů, tak pořadatelů s cílem dobře zaparkovat, pokud možno co nejblíž a potom aby měli perfektní rozjezd v klidu, v pohodě z koncertu domů.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Z Brna plukovník Leoš Tržil. Děkuji, na slyšenou.

Leoš TRŽIL, vedoucí odboru dopravní policie, Správa Jihomoravského kraje:
Na slyšenou.

Rolling Stones v Česku již popáté

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Žijící rockovou legendu Rolling Stones nám teď krátce představí redaktorka Jitka Benešová.

Jitka BENEŠOVÁ, redaktorka:
Slavní Stoni přijíždějí zahrát do Česka popáté. Jejich poslední vystoupení u nás v roce 2003 vidělo na pražské Letné osmdesát tisíc fanoušků. Od jejich prvního koncertu v hlavním městě uplynulo sedmnáct let. Kdyby Keith Richards nešplhal po palmách, odehrála se v brněnská premiéra Stonů už loni v létě. Kvůli jeho vážnému úrazu a následné operaci hlavy skupina musela zrušit část turné v posledním albu A Bigger Bang. Největší živá rocková legenda se letos v létě vrátila na evropské stadiony. Turné začalo pátého června v Belgii. The Rolling Stones mají během něj odehrát dvacet sedm koncertů.

Viktor Juščenko navštívil Flossenbürg

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Jeden z posledních koncentračních táborů na území Německa dnes získal stálou expozici. Ta byla za účasti politických prominentů i bývalých vězňů otevřena v bavorském Flossenbürgu. Výstava zachycuje útrapy více než stovky tisíc lidí, kteří táborem u českých hranic mezi lety 1938 až 1945 prošly. Jak dodává německý zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek, ve Flossenburgu našli smrt i někteří prominenti včetně šéfa nacistické rozvědky admirála Kanarise.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Stojíme na místě německé hanby. Těmito slovy zahájil svou řeč viditelně pohnutý německý ministr zahraničí Frank Walter Steinmeier. Přesto je Flossenbürg dvaašedesát let po konci druhé světové války jedním z posledních německých táborů, který získává stálou expozici. Asi nejzajímavějším vystavovaným předmětem je originální kazajka, kterou nosil jeden z vězňů tábora Polák Julian Noga. "Nezapomínáme, nepotlačujeme, nerelativizujeme to, co se tady stalo. Stavíme se dějinám čelem," připomněl hostitel akce, bavorský premiér Edmund Stoiber. Třicet osm nula třicet čtyři, to bylo číslo vězně Andreje Andrijeviče Juščenka, otce současné ukrajinské hlavy státu, který za ostnatým drátem Flossenbürgského tábora strávil jeden rok. Viktor Juščenko dnes ve Flossenbürgu nemohl chybět. "Je těžké pochopit, že tady chodíme po zemi, kde je rozptýlen popel třiceti tisíc lidí. To není jen normální hlína, na které roste tráva, to je obrovský hrob," řekl ve svém emotivním vystoupení Juščenko.

autor: ezi
Spustit audio

Více z pořadu