Ozvěny dne 22. března 2010

22. březen 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jakub Šebesta je dvojnásobným ministrem, kromě resortu zemědělství povede i resort životního prostředí.

redaktorka:
Zelení si ale stěžují.

osoba:
Roli ministra zemědělství aktivně a konkrétně vystupoval proti zájmu ochrany životního prostředí.

Josef KLUGE, moderátor:
Předseda Senátu Přemysl Sobotka Topolánkovi kvůli jeho výrokům o gayích nebo církvi doporučil odchod z čela jihomoravské kandidátky ODS. A zvážení rezignace na funkci předsedy strany.

Přemysl SOBOTKA, předseda Senátu /ODS/:
Tento styl je v zásadním rozporu s ideály ODS.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Američtí demokraté oslavují vítězství, prosadili Obamovu reformu zdravotnictví.

osoba:
/Nesrozumitelné netlumočeno/.

Josef KLUGE, moderátor:
Slunečno by mělo být i zítra, čekají nás teploty do 17 stupňů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ozvěnami dne vás provedou Veronika Sedláčková a Josef Kluge.

Topolánkovy výroky na adresu gayů, církve nebo voličů ČSSD rozvířily politické vody

Josef KLUGE, moderátor:
Hezký podvečer. Topolánkovy výroky na adresu gayů, církve nebo voličů ČSSD rozvířily politické vody. Neklid ovládl nejen vedení ODS.

Květa MORAVCOVÁ:
Zatím nejkritičtěji se k výrokům Mirka Topolánka vyjádřil předseda Senátu Přemysl Sobotka.

Přemysl SOBOTKA, předseda Senátu /ODS/:
Doporučuji Mirkovi Topolánkovi, aby odstoupil z kandidátky ODS pro volby do Poslanecké sněmovny v roce 2010 a aby zvážil své působení ve vedení ODS.

Květa MORAVCOVÁ:
Spolu se Sobotkou považuje situaci za vážnou také místopředseda ODS Petr Nečas. Ten svůj postoj ale řekne až na zítřejším zasedání grémia ODS. Topolánkův stranický rival Pavel Bém si naopak myslí, že by odchod předsedy strany poškodil ODS ve volbách. Odchod šéfa strany nežádají ani jihomoravští občanští demokraté, kde Mirek Topolánek kandiduje. Proti jeho setrvání ve veřejném životě je naopak ČSSD, podle které jsou výroky předsedy ODS nepřijatelné. Topolánek trvá na tom, že byla jeho slova vytržena z kontextu, přesto se za ně omluvil. Květa Moravcová, Radiožurnál.

Ministerstvo životního prostředí nebude mít samostatného ministra

Josef KLUGE, moderátor:
Ministerstvo životního prostředí nebude mít samostatného ministra. Prezident Václav Klaus dnes na návrh premiéra Jana Fischer pověřil řízením resortu ministra zemědělství Jakuba Šebestu. Nahradí Jana Dusíka, kterého do vlády nominovala Strana zelených. Premiér podle zelených rozhodl o obsazení ministerstva životního prostředí za jejich zády a Šebesta se podle nich několikrát postavil proti ochraně přírody.

Zbyněk ZIKMUND:
Idea jmenovat ministrem životního prostředí právě Šebestu se zrodila v hlavě premiéra Jana Fischera o víkendu.

Jan FISCHER, premiér /nestraník/:
Domnívám se, že je naprosto racionální a na ty dva měsíce, že je naprosto nejen přijatelná, ale že je i produktivní a efektivní.

Zbyněk ZIKMUND:
Stanovisko k plánované rekonstrukci uhelné elektrárny Prunéřov 2, kvůli kterému odešel jeho předchůdce Dusík, zatím není nový šéf resortu životního prostředí Jakub Šebesta připravený vydat.

Jakub ŠEBESTA, nový šéf resortu ministerstva životního prostředí:
Potřebuju určitou dobu, abych se seznámil s tímto a v nějaké době potřebné, kterou budu potřebovat pro posouzení toho, odborné názory odborníků, pak rozhodnu.

Zbyněk ZIKMUND:
Předsednictvo zelených bude o svém dalším postoji k vládě jednat dnes večer. Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

800 milionů korun by si měli rozdělit naši zemědělci zaměření na produkci mléka

Josef KLUGE, moderátor:
800 milionů korun by si měli rozdělit naši zemědělci zaměření na produkci mléka. Přesun peněz v balíku českých dotací umožnila Evropská unie a schválila naše vláda. Podle premiéra Jana Fischera jsou důvodem nízké výkupní ceny mléka, na které zemědělci upozorňují. Cena u nás vloni klesla meziročně téměř o třetinu.

Jan FISCHER, premiér /nestraník/:
My očekáváme, že ta většina 106 poslanců, která přehlasovala senátní veto, přehlasuje i prezidentské veto. Jenom nám připadá divné, že nepřistoupil na argumenty pan prezident, které jsme mu v dopise poslali, a bylo tam zdůvodněno to, co říká ministr financí, že ten dopad pro státní rozpočet je minimální.

Josef KLUGE, moderátor:
Vláda už dříve odsouhlasila pomoc chovatelům mléčného skotu 150 milionů korun.

Američtí demokraté oslavují vítězství

Josef KLUGE, moderátor:
Američtí demokraté se radují, reforma zdravotnictví prošla hlasováním ve sněmovně reprezentantů. Republikáni se je budou snažit v Senátu, ale nemají moc nadějí na úspěch. Co přinese reforma pro Američany, to se ptám do Washingtonu zpravodaje Českého rozhlasu Víta Pohanky, dobrý podvečer.

Vít POHANKA:
Hezký podvečer. Tak podle vlády a většiny demokratů v Kongresu přinese především pojištění pro 32 milionů Američanů, kteří zatím pojištění z různých důvodů nejsou. Měla by také mimo jiné skoncovat s některými praktikami zdravotních pojišťoven, které například nechtějí poskytnout péči lidem s vrozenými sklony k některým chorobám, celkem by reforma měla stát asi 940 miliard dolarů v průběhu příštích 10 let. Současně ale podle vlády a kongresového úřadu pro výpočty rozpočtů měla vést k úsporám, takže se vzhledem k federálnímu rozpočtu mají dlouhodobě náklady snížit. Republikáni to zpochybňují, podle očekávání se budou snažit tu reformu ještě změnit v Senátu, ale tam by kvůli té proceduře, kterou demokraté zvolili, neměl nastat nějaký větší problém. My o tom budeme v každém případě mluvit podrobněji ještě v publicistické části Ozvěn dne před půl sedmou, do té doby na slyšenou, Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

Třetím a posledním dnem stávkuje palubní personál Britských aerolinií

Josef KLUGE, moderátor:
Třetím a posledním dnem stávkuje palubní personál Britských aerolinií. Odbory i vedení aerolinek přitom uvádějí odlišné počty zaměstnanců, kteří nastoupili do práce od zahájení stávky.

Milan KOCOUREK:
Generální tajemník odborového svazu Unite Tony Woodley řekl, že stávka stojí firmu majlant a stovky letadel nejsou v provozu. Vedení aerolinek však trvá na tom, že značný počet zaměstnanců během stávky nastupuje do práce. Tak na letišti Gatwick se podle informace vedení dostavuje 98 procent zaměstnanců. Na Heathrow více než polovina. Vedení také tvrdí, že je přepravováno více než 60 procent cestujících. Odbory tyto údaje zpochybňují. Stávka je nejnovější v dlouhé řadě sporů mezi odbory a vedením. Zaměstnanci jsou obzvlášť rozhněváni snížením počtu členů palubních posádek na dálkových letech loni v listopadu a zmrazením platu na dva roky. Pro Radiožurnál Milan Kocourek, Spojené královstí.

Piloti Lufthansy pohrozili stávkou

Josef KLUGE, moderátor:
Novou stávkou proti úsporným opatřením dnes pohrozili také piloti největších německých aerolinek Lufthansa. Její letadla by mohly zůstat na zemi mezi 13. a 16. dubnem.

Dva Češi zemřeli pod lavinou ve Velké Fatře na Slovensku

Josef KLUGE, moderátor:
Dva Češi zemřeli pod lavinou ve Velké Fatře na Slovensku. Masa sněhu je zavalila při lyžování pod vrchem Borišov. Jedna žena se vyhrabala sama. Horská služba nasadila do záchranné akce vrtulníky, dvě desítky mužů, lavinové psy a v těžkém terénu pátrala po nezvěstných 6 hodin.

Lubomír SMATANA:
Lavinu podle záchranářů zřejmě uvolnili sami lyžaři. Pohybovali se ve volném neznačeném terénu. Na Velké Fatře platil druhý stupeň lavinového nebezpečí, což je ale na horách běžný stav a horská služba nevydala žádnou speciální výstrahu. Paradoxní je, že ve slovenských horách je letos velmi málo sněhu, avšak laviny padají mnohem častěji a šéf střediska lavinové prevence Ján Peťo je označuje jako zákeřné. Tuto zimu si vyžádaly už nejméně 8 mrtvých. A jenom za poslední týden museli záchranáři kvůli lavinám do ostré akce sedmkrát. Lubomír Smatana, Český rozhlas, Bratislava.

V Číně začal proces se zaměstnanci společnosti Rio Tinto

Josef KLUGE, moderátor:
Před čínským soudem stanuli zaměstnanci druhé největší těžařské společnosti na světě Rio Tinto. Tři z nich, včetně australského šéfa pobočky firmy v Šanghaji se dnes přiznali, že brali milionové úplatky. Všichni jsou zároveň obžalováni z průmyslové špionáže. Spor vyvolal napětí mezi Pekingem a Canberrou. Na verdikt čekají i zahraniční firmy obchodující s Čínou.

Robert MIKOLÁŠ:
První den přelíčení, ze kterého byli vyloučeni zahraniční novináři a z australských diplomatů se ho mohl zúčastnit pouze generální konzul v Šanghaji, přinesl přiznání tří obviněných. Australan Stern Hu a jeho dva čínští kolegové podle jejich advokátů potvrdili, že přijímali úplatky, čtvrtý ze zaměstnanců Rio Tinto to odmítl. Proces, který má trvat celkem tři dny, se bude dále zabývat druhým bodem obžaloby, podle kterého se všichni dopustili průmyslové špionáže, za kterou jim hrozí až 7 let vězení. Případ vyvolal velkou pozornost i obavy u zahraničních firem, zejména pak v souvislosti s možnými riziky podnikání v zemi, kde existují příliš těsné vazby mezi vládnoucí komunistickou stranou, policií a soudy. Robert Mikoláš, Český rozhlas, Čína.

Návštěva prince Charlese v obci Hostětín

Josef KLUGE, moderátor:
Následník britského trůnu princ Charles s chotí Camillou už třetím dnem pobývají v České republice. Dnešní program přivedl korunního prince do malé obce Hostětín na úpatí Bílých Karpat. Ta je známa svými ekologickými aktivitami, podíval se tam do obecní výtopny, čistírny odpadních vod a vzorového energeticky pasivního domu. Spolu s ním tam byl i reportér Roman Verner.

Roman VERNER:
Princ Charles nešetřil úsměvy a přátelsky se zdravil se stovkami lidí, s některými i osobně. Zastupitel a vedoucí biomoštárny Radim Machů na závěr s princem zasadil u obecního úřadu mladou jabloň.

Radim MACHŮ, vedoucí biomoštárny:
Neberu to z pohledu jenom naší obce, ale spíš ze širšího pohledu environmentálního hnutí a věci, které by bylo potřeba dělat pro přírodu a pro životní prostředí, o tom se princ z Walesu zmínil při té debatě, kterou jsme měli na centru Veronika, zdůrazňoval to, že vlastně cítí potřebu hájit a bránit životní prostředí, a to bylo jakoby důležité poslání a mise té jeho návštěvy.

Josef KLUGE, moderátor:
Odpoledne na prince Charlese čekali studenti Masarykovy univerzity v Brně. Tři z nich mu nejprve představili své projekty, pak následovala společná beseda. Všichni účastníci ji hodnotí jako neformální, věcnou a přínosnou. Stejný názor má i rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala.

Petr FIALA, rektor Masarykovy univerzity Brno:
My jsme byli velmi potěšeni tím, že britská strana, respektive princ Charles si z řady středoevropských univerzit vybrali právě naší univerzitu. Bylo to, jak jsme byli informováni, především kvůli výzkumu, který tu děláme a kvůli rozvoji, který Masarykova univerzita prošla, takže my si toho velmi vážíme a jediné, co můžeme říct, je, že budeme v těchto aktivitách pokračovat dál.

Josef KLUGE, moderátor:
Zítra návštěva prince Charlese s vévodkyní Camillou končí. Měli by se setkat s bývalým prezidentem Václavem Havlem a jeho manželkou.

Hladiny některých českých řek zvedá tající sníh a mírný déšť

Josef KLUGE, moderátor:
Hladiny některých českých řek zvedá tající sníh a mírný déšť. Dyje v Podhradí dnes dosáhla až na třetí stupeň povodňové aktivity. Voda zatím nezpůsobila žádné škody. Na ostatních řekách platí první, maximálně druhý povodňový stupeň. Ve Stvolínkách na Českolipsku zaplavila voda silnici na Litoměřice. Místní jí odčerpávají. Podle Pavla Borovičky z Českého hydrometeorologického ústavu by ale řeky už příliš stoupat neměly.

Pavel BOROVIČKA, Český hydrometeorologický ústav:
V následujícím období očekáváme vzhledem k beze srážkové předpovědi na horních úsecích toků pozvolné odtávání sněhu a kolísání hladin v závislosti na denním průběhu teplot. Ve středních a dolních úsecích pak převážně mírně vzestupy hladin. Na středním a dolním toku Labe očekáváme během zítřka dosažení prvního stupně povodňové aktivity. Na Dyjí /nesrozumitelné/ Podhradí na Dyji by měla úroveň kolísat kolem třetího stupně povodňové aktivity.

Přehled následujících zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A co vás čeká v čase do půl sedmé? Jen pár měsíců před volbami vyzývá člen vedení ODS Přemysl Sobotka předsedu Mirka Topolánka k odchodu ze stranické kandidátky a možná i z předsednické funkce. O tom za okamžiku. Tématu se věnuje ve své poznámce i komentátor z České televize Petr Fischer. Prezident Spojených států Barack Obama prosadil v dolní komoře Kongresu zdravotnickou reformu. Co to pro Američany znamená? Tak i na to se budu ptát.

Přemysl Sobotka vyzývá Mirka Topolánka k odchodu ze stranické kandidátky

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Poslední věc, kterou dosud nejsilnější parlamentní strana několik týdnů před volbami potřebovala, hlas z nejužšího vedení, který vyzývá předsedu, aby opustil kandidátku a zvážil setrvání v čele strany. Právě to se dnes občanským demokratům stalo. Po odchodu současného lídra volá předseda Senátu Přemysl Sobotka. Reaguje na víkendové výroky Mirka Topolánka, který se dotkl například židovství premiéra Jana Fischera nebo sexuální orientace ministra dopravy Gustáva Slamečky. A voliče sociální demokracie označil za knedlo, vepřo, zelo. Sám Topolánek na zmíněnou výzvu nereaguje. Na stránkách ODS vyvěsil pouze krátké prohlášení, kde uvádí, že celou záležitost pokládá za uměle vytvořenou a vyjádří se až po zítřejším jednání grémia ODS. Živě ten zdravím předsedu horní komory parlamentu Přemysla Sobotku. Dobrý večer.

Přemysl SOBOTKA, předseda Senátu /ODS/:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, proč je podle vás celá ta kauza pro pana Topolánka tak neúnosná, že by měl opustit stranickou kandidátku, možná i vedení ODS?

Přemysl SOBOTKA, předseda Senátu /ODS/:
Já nevím, jestli pro pana Mirka Topolánka, ale byla únosná pro mě, a nejenom pro mě, ale i pro mnoho dalších lidí, kteří mi včera volali a kteří se mě ptali, co to má znamenat a že opravdu s tím nesouhlasí. A já postupně to ve mně dozrávalo, když jsem se dnes dopoledne nebo ráno seznámil s přesným zněním, tak jsem pochopil, že toto je strašlivě špatné, že takhle to opravdu nejde, že předseda liberální konzervativní strany pronáší věty, i kdyby byly stokrát of reckord a stokrát mimo jakoby záznam, ale přesto byly použity v médiích, tak prostě to nejde, z mého pohledu. A jaká bude další reakce a další postupy, to v této chvíli nevím, ale mohu říct, že celé odpoledne mi zvoní telefon a dostávám SMS a maily a převaha je výrazně pozitivní a myslím si, že je to možná signál, že ODS je stranou, která umí řešit problémy, které jsem já v této chvíli označil.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Volají vám i členové nejužšího vedení ODS a vyjadřují vám podporu, veřejně to zatím nikdo z nich neudělal, kromě senátora Alexandra Vondry?

Přemysl SOBOTKA, předseda Senátu /ODS/:
Já se přiznám, že to nebudu teď komentovat, protože bych možná předjímal průběh zítřejšího grémia, takže skutečně vám na tuto otázku neodpovím, ale bavím se o krajské oblastní nebo o řadových členech, ale samozřejmě bavím se i o lidech, kteří nemají s ODS vůbec nic společného, ne, že nás původně chtěli volit a nyní se rozhodli po mém prohlášení, že opět získávají naději a že nás budou volit, takže pro mě je to velmi pozitivní signál.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vy si nemyslíte, že by ta radikální změna v čele kandidátky a potažmo v čele celé strany, mohla ohrozit ODS před volbami?

Přemysl SOBOTKA, předseda Senátu /ODS/:
Podívejme se na průzkumy, podívejme se na to, že Mirek Topolánek odvedl za těch, v podstatě osm let ve funkci velmi dobrou práci, to já jsem vůbec nezpochybňoval a nikdy ji nebudu zpochybňovat, a dokonce jsem mu opakovaně poděkoval a dokonce jsem i vytvořil dostatečně loajální prostředí, ale v daném okamžiku toto byla poslední kapka, ta číše přetekla a já jsem toto prohlášení udělal.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Tedy myslíte, že by jeho setrvání ublížilo víc, než kdyby odešel?

Přemysl SOBOTKA, předseda Senátu /ODS/:
To je právě pro to ta výzva. A z mého pohledu, i když je to těsně před volbama, tak možná je to signál, že ODS má v sobě nějakou reflexi.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Nedáváte nějaký prostor tomu, že zítra na grémiu Mirek Topolánek uspokojivě vysvětlí, co se vlastně stalo, protože zastal se ho i šéfredaktor časopisu pro gaye LUI, který řekl, že bylo zkreslené a vytržené z kontextu to, co uveřejnil deník Blesk?

Přemysl SOBOTKA, předseda Senátu /ODS/:
Já jsem viděl část záběru, které včera proběhly, a myslím, že to byla televize Nova, kde Mirek reagoval pro mě velmi, velmi nešťastně a myslím si, že my všichni, kteří jsme v politice, tak jsme politiky 24 hodin denně. A nemůžeme si dovolit v žádném okamžiku takovéto extempore, které bylo provedeno.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, budete tedy navrhovat na zítřejším grémium, aby Mirek Topolánek opustil čelo kandidátky v Jihomoravském kraji a také stranickou předsednickou funkci?

Přemysl SOBOTKA, předseda Senátu /ODS/:
Myslíte si, že dnes řeknu něco a zítra něco jiného, já si na svých názorech trvám, takže určitě ode mě nemůže očekávat nikdo nic jiného.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Uvádí předseda Senátu, občanský demokrat Přemysl Sobotka. Děkuji, na shledanou.

Přemysl SOBOTKA, předseda Senátu /ODS/:
Díky za pozvání, na shledanou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jak už bylo řečeno, zítra bude o kontroverzních výrocích předsedy Mirka Topolánka jednat grémium ODS. Dnes s námi žádný ze členů úzkého stranického vedení mluvit nechtěl. Dalším hostem večerních Ozvěn je politolog Josef Mlejnek mladší z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Dobrý večer.

Josef MLEJNEK ml., politolog, Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Mlejnku, jak na vás působí dnešní vystoupení pana Sobotky, jako vyjádření stranického libera, ostatní hlasy z grémia, zdá se, zatím po odchodu pana Topolánka nevolají.

Josef MLEJNEK ml., politolog, Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy:
Samozřejmě, že v ODS probíhá už dlouho mocenský boj a samozřejmě, že touto aférou si Mirek Topolánek rozhodně nepomohl. A asi bude rozhodující to, co se odehraje v zákulisí do toho zítřejšího grémia, jestli se tam vytvoří nějaká početná koalice nepřátel Mirka Topolánka. A vlastně z velké části využije tu aféru k tomu, aby, aby Mirka Topolánka odstranila, nebo jestli se taková koalice v průběhu večera, noci nevytvoří, to uvidíme zítra.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Kdybyste měl odhadovat vy, myslíte si, že nakonec těch hlasů, které volají po odchodu Mirka Topolánka, bude víc než těch, které, které se ho zastávají?

Josef MLEJNEK ml., politolog, Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy:
No, protože zatím těch hlasů na veřejnosti moc není, tak z toho lze odvodit to, že spíše většina, pardon, většina rozhodujících členů ODS zatím takticky vyčkává, patrně dávají si pozor na to, aby zatím nepronesli nějaký rozhodující výrok v médiích, takže samozřejmě tady bude rozhodující spíš nějaké to zákulisní vyjednávání, telefonování, nevím, myslím si, že asi těžko můžeme očekávat, že by se začaly nějak výrazně množit teď výroky vysokých představitelů ODS na toto téma.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Domnívá se politolog Josef Mlejnek mladší. Děkuji i vám, na shledanou.

Josef MLEJNEK ml., politolog, Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy:
Na shledanou.

Z čeho se už Topolánek nevylže

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A ještě jeden pohled v poznámce večerních Ozvěn dne od Petra Fishera z České televize.

Petr FISCHER České televize:
Mirek Topolánek se snažil čtenářům gay časopisu LUI vysvětlit, že charakter člověka nezávisí na víře či sexuální identitě. Postupoval při tom však tak sugestivně a názorně, až urazil premiéra a vyvolal předvolební skandál. Není pochyb, že je to Topolánkova chyba, jakkoliv média částečně vytrhla jeho výroky z kontextu. Bývalý premiér se bohužel ani tentokrát nezbavil svého zlozvyku hovořit pro veřejné účely nepříliš strukturovaně, v jakémsi proudu volných asociací, kterým často nerozumí ani on sám, a když si v nich posléze udělá částečně jasno, musí se k nim v omluvných dopisech vracet. Proud volných asociací se běžně využívá v terapeutických seancích. Odhaluje totiž zajímavé souvislosti v psychice pacienta, jež se snaží skrýt pod příkrovem slov, a může tedy otevřít cestu k budoucí léčbě. Pacient si přizná něco, co dříve odmítal, a jeho psychika se přiblíží k větší rovnováze. Topolánkovy výroky jsou zajímavější z pohledu psychoterapie společnosti než z hlediska terapie soukromé. Předseda ODS má neuvěřitelnou schopnost shromažďovat ve svém nitru všechny možné předsudky společnosti, většinou ve formě zkratkovitých mediálních sloganů: církev provádí brainwashing, Češi jsou národem nenajedených omezenců a strašpytlů a podobně. Topolánek tato hesla nasává jako houba a ty pak v nestřeženém okamžiku proudí ve vlnách euforie a vzteku ven, jak se jim zamane, v řádu smyslu i nesmyslu. Patří sem i rozhovor pro časopis LUI. Dobrá myšlenka u člověka záleží jen na charakteru, na mravním profilu, nikoli na jeho příslušnosti k jakékoliv skupině se pak snadno utopí v moři různorodých předsudků, proti nimž Topolánek původně bojoval. Šéf ODS se v takových situacích podobá manželovi ze známého vtipu, který chtěl poprosit svou ženu o kávu a místo toho jí vynadal, že mu zkazila celý život. Výroky předsedy ODS očekávaně spustily debatu o toleranci a politické korektnosti, o vztahu k sexuálním, etnickým a náboženským minoritám. Všechno to jsou vedlejší efekty Topolánkova vystoupení, které obsahuje jen jednu přímočaře srozumitelnou informaci. Předseda ODS považuje premiéra Fischera, kterého sám do funkce doporučil, za slabocha. A od tohoto tvrzení Topolánka neosvobodí žádná omluva, i kdyby do ní zahrnul všechny vykonstruované identity světa.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Míní Petr Fischer České televize.

Co znamená pro Američany zdravotnická reforma

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Americké zdravotnictví čekají největší změny od roku 1965, tehdy vláda prosadila program péče pro seniory zvaný Medicare. V noci na dnešek odhlasovala Sněmovna reprezentantů legislativu, která by měla zajistit zdravotní péči 32 milionům dosud nepojištěných Američanů. Ve Washingtonu je zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka. Dobrý den.

Vít POHANKA:
Hezký podvečer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Je možné shrnout zásadní body reformy?

Vít POHANKA:
Tak hlavní je asi to, že američtí občané budou mít do budoucna povinnost nějaké pojištění vůbec mít. Prezident Obama a demokratičtí předáci v Kongresu tvrdí, že ta reforma, jak jste se zmiňovala, přinese zdravotní péče pro 32 milionů lidí, kteří ve Spojených státech z různých důvodů zdravotní pojištění prostě nemají. Měla by se mimo jiné upravit třeba pravidla pro pojišťovny, které nebudou moci někoho odmítnout, například kvůli vrozeným neduhům nebo dědičným sklonům k některým chorobám. Má se mimo jiné také rozšířit státem poskytované pojištění pro chudé, takzvaný Medicare, mimo jiné by senioři pojištění právě v rámci toho dotovaného programu zvaného Medicare měli dostávat také nějaké dotace na léky ve výši několika set dolarů na každý rok, které zatím nemají. Ta legislativa je velmi obsáhlá. Já jsem mluvil dnes dopoledne zdejšího času se dvěma lékaři, kteří se to snaží dlouhodobě sledovat a musím říct, že ani oni sami si nebyli tak úplně jistí, co všechno vlastně v té reformě je, ale ty body, o kterých jsem se zmínil, jsou obecně citované jako ty hlavní.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Prezident Obama se raduje z vítězství. O reformě bude ale jednat ještě Senát. Na kolik můžou republikáni mnohé na reformě změnit?

Vít POHANKA:
No, nepochybně se o to budou snažit, to dávají najevo ve všech rozhovorech, které jsem stačil zachytit, ale protože demokraté využili takovou zvláštní kongresovou proceduru, tak na podstatné změny v té reformě by odpůrci v Senátu potřebovali většinu hlasů, což republikáni v Senátu nemají. Co je asi podstatné, republikáni také nemohou v Senátu v tomhle případě využít blokovací taktiku, takzvaný /nesrozumitelné/, takže změny jsou sice možné, ale nejsou moc pravděpodobné, pokud se republikánům nepodaří přesvědčit větší počet demokratů, aby pro ně hlasovali. To může být samozřejmě možné v některých dílčích otázkách, ale celkově by se ta podoba reformy neměla podle všech očekávání nějak výrazně měnit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Větší část Američanů je ovšem podle průzkumů proti reformě. Hrozí, že demokraty nakonec prosazení zdravotnické reformy poškodí?

Vít POHANKA:
Já jsem přesvědčený o tom, že ano, já jsem teď trávil vlastně o víkendu dost dlouhou dobu mezi protestujícími odpůrci reformy přímo před Kongresem, kteří dávali najevo, že pro ně je to, řekl bych, přímo jaksi citová ideologická otázka. Stal se pro ně z toho takový symbol toho, že Obama se snaží prosadit větší pravomoci pro federální vládu a podobně. V každém případě je pravděpodobné a vypovídají o tom i průzkumy, že to demokraty poškodí v listopadových volbách, kdy se bude volit Sněmovna reprezentantů a velká část Senátu. O tom pochybuje málokdo. Není úplně vyloučené, že to republikánům může pomoci zcela zvrátit, to rozložení sil v celém Kongresu, v každém případě to demokratům v tuhle tu chvíli podle všech průzkumů příliš nepomáhá.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Dodává náš washingtonský zpravodaj Vít Pohanka. Díky za aktuální informace. Na shledanou.

Vít POHANKA:
Na slyšenou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A do Pottsville ve státě Pennsylvánie zdravím našeho spolupracovníka Dušana Neumanna. Dobrý den.

Dušan NEUMANN:
Dobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Neumanne, vy jste snad, to můžu prozradit, spíš republikánský volič, Obamovu reformu, tedy jak prošla Kongresem, odmítáte?

Dušan NEUMANN:
Ve státech snad není nikdo, kdo by si nebyl jist, že ho čeká reforma na potřebě, a to už dost dlouho, ale většina fiskálních konzervativců, mezi něž se opravdu počítám, nevidí, jak se reforma dnešní vysoce v byrokratizované podobě dá realizovat a už vůbec ne zaplatit. Obamově vládě se nepodařilo pomocí všelijakých balíčků stimulovat ekonomiku, a to mluvíme jen o pár desítkách /nesrozumitelné/ vyhozených miliard, ale tady tato reforma se týká 17 procent americké ekonomiky, která tak spadne pod kontrolu vlády. A zkušenost praví, že vláda je vždycky nejhorším hospodářem, protože operuje cizími penězi.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Druhá strana mince. Není důležitý přínos té právě schválené změny v tom, že umožní mnohem většímu počtu Američanů přístup ke zdravotnímu pojištění?

Dušan NEUMANN:
Jistě, ale na to stačilo několik zákonů přímo adresujících ten problém, jako povinnost pojišťoven pojistit za stejných podmínek i lidi s nákladnými zdravotními problémy, což doposud nemusí. Jenže od loňského prvotního návrhu Obamovy vlády, který měl 846 stránek a kterým jsem se dokonce i já nějak prokousal, schválena verze dnes má 2700 stran a nikdo z hlasujících ho pořádně nečetl, ostatně předsedkyně sněmovny Nancy Pelosiová prohlásila i před kamerami, a teď cituji: "Zákon musí být schválen, abychom se vlastně dozvěděli, co v něm je." No, a s takovým přístupem věřte pak v nějakou reformu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
To, co v noci na dnešek schválila Sněmovna reprezentantů, podle vás podkopává zásadní pravidla, jak byla dosud nastavena, pokud jde o osobní zodpovědnost Američanů v oblasti zdravotnictví?

Dušan NEUMANN:
Tak v tomto okamžiku už generální prokurátoři státu Idaho a Virginie vypracovali žalobu na federální vládu u Nejvyššího soudu s protiústavností tohoto zákona, který nutí občany, aby si povinně zakoupili pojištění u vládou kontrolovaných pojišťoven. Sporných a často protichůdných paragrafů je v tomto zákoně, ale více, a už teď jasné, že než projde uzákonění, demokraté ustoupili v několika požadavcích konzervativních členů vlastní strany. A ty musí být do zákona, jenž byl předschválen Senátem, dodatečně vtěleny, a na půdě Senátu to nebudou mít demokraté zase tak jednoduché.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Neomezuje se zatím šance některých skupin dosáhnout na zdravotní pojištění, a to v závislosti na tom, jak jsou finančně zajištěni?

Dušan NEUMANN:
Tak u těch nejchudších se prakticky nezmění nic, ti mají zdravotní pojištění zadarmo už dnes. A aby se reforma zaplatila, zkrátí se o 500 miliard rozpočet na zdravotní pojištění penzistů. A tyto finance se přesunou na pojištění právě dosud nepojištěných, to znamená, že penzisté si budou připlácet ještě víc, než dnes, kdy nejnižší forma pojištění je stojí 150 dolarů měsíčně se spoluúčastí prvních 1120 dolarů a pojištění hradí 80 procent nákladů, a to se zhorší. V reformě taky není nic o omezení žalob ve zdravotnictví, které mají na svědomí, že pojištění ze zákonné odpovědnosti dosahuje u lékařů astronomických hodnot, například můj syn je mladý anesteziolog a ročně platí 130 tisíc dolarů pojištění zákonné odpovědnosti. A pochopitelně velká část toho se potom přenáší na pacienty a pojišťovny, jelikož advokáti většinou podporovali Obamu, tak se tato reforma do zákona nedostala, z toho vidíme, že ta politizace té reformy jí vlastně velice poškodila.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Konstatuje spolupracovník Českého rozhlasu ve Spojených státech Dušan Neumann. Děkuji i vám, na shledanou.

Dušan NEUMANN:
Na shledanou.

Přemysl Sobotka doporučuje šéfovi strany odstoupit z volební kandidátky

Josef KLUGE:
Přemysl Sobotka z ODS doporučuje šéfovi strany odstoupit z volební kandidátky. A zvážit své působení ve vedení strany. Předseda horní komory parlamentu to řekl poté, co vyšly najevo výroky Mirka Topolánka o gayích, církvi nebo voličích ČSSD. Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek řekl, že se šéf ODS vyžívá ve smutných obdobích naší historie.

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
Já myslím, že je potřeba připomenout tady výroky Mirka Topolánka v řadě let, takovou tu myšlenkovou kontinuitu těch výroků eskonderta, osvětimská lež, noc dlouhých nožů, on je zjevně fascinován nejtemnějšími obdobími evropské historie.

Josef KLUGE:
Podle Topolánka byla jeho slova vytržena z kontextu. Přesto se za ně už omluvil. Členové vedení ODS vnímají výroky svého předsedy různě, shodují se ale na tom, že byly nešťastné.

Velvyslankyni při EU Vicenovou vláda měnit nebude

Josef KLUGE:
Nebude to vláda premiéra Jana Fischera, která by odvolala velvyslankyni při Evropské unii Milenu Vicenovou. Prohlásil to po setkání s ní ministr zahraničí Jan Kohout. Návrh na výměnu na postech velvyslanců sice zpracuje, ale předá jej svému nástupci ve vládě vzešlé z květnových voleb. Informaci o odvolání Vicenové přinesl před dvěma týdny týdeník Respekt.

Jan FISCHER, premiér /nestraník/:
Tato vláda paní velvyslankyni Vicenovou odvolávat nebude.

Pavel NOVÁK:
Prohlásil ministr Jan Kohout. Rozhodnutí o změnách na velvyslanectvích ponechá na další vládě. Novému ministrovi ale připraví podklady. Neuvedl, jestli se návrh bude týkat i postu na stálém zastoupení Česka při Evropské unii. Odmítl ale informace týdeníku Respektu, že by měla být Milena Vicenová odvolaná pro neschopnost.

Jan KOHOUT, ministr zahraničních věcí:
První mýtus, který se vytvářel a velmi nefér, byl ten, že paní velvyslankyně nezvládá své úkoly. To je velká lež a velká faleš.

Pavel NOVÁK:
Ministr Kohout také vyloučil, že by se z jeho strany mohlo jednat o nějakou formu osobní msty. Nebyla to Milena Vicenová, která ho z pozice velvyslance při Unii v roce 2007 odvolala. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Přehled následujících zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A co vám dnes ještě nabídneme v publicistické části večerních Ozvěn. Nejen ministerstvo zemědělství, ale taky resort životního prostředí vede ode dneška Jakub Šebesta, jeho předchůdce Jan Dusík odstoupil kvůli posudku na rekonstrukci elektrárny Prunéřov. Léky koupené na Internetu můžou být nebezpečné, varuje Státní ústav pro kontrolu léčiv i lékárníci. Některé úseky hlavních tahů v Praze budou znovu průjezdné sedmdesátkou, primátor Pavel Bém prosazuje zrušení v lednu zavedené padesátikilometrové rychlosti.

Rekonstrukce elektárny Prunéřov

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Dva resorty bude v měsících do voleb spravovat jeden ministr. Jakuba Šebestu, který má na starosti zemědělství, dnes prezident na návrh premiéra pověřil i řízením úřadu pro životní prostředí poté, co dosavadní ministr Jan Dusík z funkce odstoupil v souvislosti s posudkem na modernizaci prunéřovské elektrárny. Po zprávě, kterou zpracovali norští experti, odmítl výzvu premiéra Jana Fischera, aby rozhodl, jaké stanovisko zaujme k projektu společnosti ČEZ. Ten podle závěrů norské konzultační firmy ne zcela splňuje nároky na využití nejmodernějších technologií. Nově pověřeného šéfa resortu životního prostředí Jakuba Šebestu teď mám na telefonu. Dobrý večer.

Jakub ŠEBESTA, nově pověřený šéf resortu ministerstva životního prostředí:
Dobrý večer přeji.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane ministře, vy budete podle premiéra potřebovat jistý čas, než zaujmete stanovisko k Prunéřovu, na jak dlouho to vidíte?

Jakub ŠEBESTA, nově pověřený šéf resortu ministerstva životního prostředí:
To je teďka těžko v tuto chvíli odpovědět. Já se potřebuju seznámit se všemi detaily a odbornými posudky té zprávy a potřebuju se sejít s odborníky a jakmile budu v tom mít jasno a budu si moci udělat na názor, tak pak rozhodnu. Takže teďka předjímat, jestli to bude otázka dnů nebo týdnů, je předčasná.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Cítíte se kompetentní v téhle věci?

Jakub ŠEBESTA, nově pověřený šéf resortu ministerstva životního prostředí:
Jestli se cítím kompetentní, to rozhodnutí budu muset využít a tak jako každý ministr využít posudku odborníků a konzultace s odborníky, ti jsou kompetentní.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A o jaké posudky, o jaké odborníky se budete opírat při svém rozhodování?

Jakub ŠEBESTA, nově pověřený šéf resortu ministerstva životního prostředí:
Ty, které budu potřebovat a které budu mít k dispozici k dané problematice v téhle věci.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jaké to budou, nebo je ještě nevíte?

Jakub ŠEBESTA, nově pověřený šéf resortu ministerstva životního prostředí:
Vy po mně chcete příliš mnoho. Je to asi 4 hodiny nebo 5 hodin, kdy jsem měl možnost se začít seznamovat s problematikou ministerstva životního prostředí. A za tu krátkou dobu ještě jsem se k té, k těm konkrétním věcem nedostal.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Předpokládáte, pane ministře, že se vám podaří zvládnout tu agendu do voleb, že do voleb rozhodnete směrem k ČEZu, jestli schválíte stávající plán na modernizaci Prunéřova nebo ne?

Jakub ŠEBESTA, nově pověřený šéf resortu ministerstva životního prostředí:
Zcela jistě, i s tímhle předsevzetím jsem šel do téhle funkce, že tu agendu zvládnu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ona je to dost složitá problematika už jen s ohledem na to, že vedete další resort, a to resort zemědělství, nezval jste se příliš velké sousto?

Jakub ŠEBESTA, nově pověřený šéf resortu ministerstva životního prostředí:
Je to složitá situace, uvědomuji si tu složitost tady toho, ale oba dva resorty, jak ministerstvo zemědělství, tak ministerstvo životního prostředí nejsou resorty, který stojí proti sobě, ty resorty řeší velmi podobné věci a já mám zkušenosti a pevně tomu věřím, že na ministerstvu životního prostředí je řada odborníků, kteří nepolitizují tyhle problémy a dívají se na to z pohledu své odbornosti. A mám zkušenosti ze svého působení ve vládě pana premiéra Fishera, kdy jsem měl možnost spolupracovat jak s ministrem životního prostředí, s panem Mikem, tak s panem Bursíkem, a celou řadu materiálů jsme předkládali společně a vždycky, vždycky jsme našli, našli shodu a přicházeli jsme do vlády /nesrozumitelné/ a věřím tomu, že i naše řešení problémů teďka v obou dvou ministerstvech bude ku prospěchu věci.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Říkáte, pane ministře, že je to kuprospěchu věci, ale Strana zelených varuje, že je to střet zájmu ve vašem případě, že jste jako šéf resortu zemědělství, kterým zůstáváte, několikrát hájil jeho zájmy na úkor právě ochrany životního prostředí. Vy tam necítíte ten střet zájmu.

Jakub ŠEBESTA, nově pověřený šéf resortu ministerstva životního prostředí:
Já tam ten střet zájmu necítím a je celá řada států Evropské unie, kde obě dvě problematiky jsou pod jedním resortem, ať už je to Španělsko, Nizozemí, Velká Británie, Rakousko, takže kdyby tam byl střet zájmu, určitě tyhle země by neměly tyto problematiky v jednom resortu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Kromě Prunéřova, jaká agenda bude ve vašem novém úřadě, jakou chcete zvládnout nebo to bude jenom taková údržba resortu, než nastoupí po volbách nová vláda?

Jakub ŠEBESTA, nově pověřený šéf resortu ministerstva životního prostředí:
Ne, v žádném případě bych to nenazval údržbou, dneska jsme se sešli s top managementem ministerstva životního prostředí, aby připravili, které úkoly před námi stojí a které jsou rozpracované, kde jsou problémy. A v tomhle týdnu, v tomhle týdnu si stanovujeme priority a ministerstvo životního prostředí pojede v normálním režimu, žádný udržovací režim neznám.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Uvádí ministr Jakub Šebesta. Děkuji za váš, na shledanou.

Jakub ŠEBESTA, nově pověřený šéf resortu ministerstva životního prostředí:
Na shledanou.

Léky koupené na Internetu můžou být nebezpečné

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pozor na léky, které nabízejí někteří prodejci přes Internet. Varuje v dnes zahájené kampani Státní ústav pro kontrolu léčiv a upozorňuje, že mezi prostředky, které jsou touto cestou k mání, můžou být i padělky. A kupující riskují zdraví, když si například pořizují léky, které jsou k dostání jinak jen na recept. Na toto nebezpečí poukazuje i Česká lékárnická komora. Jejím prezidentem je Stanislav Havlíček. Dobrý večer.

Stanislav HAVLÍČEK, prezident České lékárnické komory:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jak velké riziko tedy podle vás podstupují lidé, když si objednávají léky po Internetu, v jakých případech zejména by měli být obezřetní?

Stanislav HAVLÍČEK, prezident České lékárnické komory:
Objednávky léků po Internetu, alespoň v České republice, jsou legální pouze v případě, že se jedná o takzvané volně prodejné léky. Ve všech případech, kdy si ti zákazníci, pacienti objednávají cokoliv jiného, co je na lékařský předpis, tak zcela určitě riskují zejména to, že ten prodejce porušuje zákon, protože u nás není povolen prodej léčiv vázaných na lékařský předpis tímto zásilkovým způsobem. Ta skupina nejčastěji objednávaná prostřednictvím Internetu, tak můžeme rozdělit do tří nebo čtyř kategorií. Do té první patří preparáty na podporu erekce, do té druhé patří preparáty na hubnutí, do té třetí nějaká anabolická léčiva, to znamená, pro takové ty kulturisty, kteří spíš než na to cvičení sází na fromakologii, do té poslední skupiny patří některá léčiva z oblasti antidepresiv.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ví se o nějakých konkrétních případech, že by si někdo z tuzemských zákazníků poškodil zdraví, utrpěl újmu, protože bral léky, které si objednal přes Internet?

Stanislav HAVLÍČEK, prezident České lékárnické komory:
Vzhledem k tomu, že i ten kupující je si vědom toho, že ta cesta nebyla příliš legální, tak já si troufnu tvrdit, že se tím nepochlubí, že když by měl nějaké potíže, že to tomu lékaři zatají. Je to pochopitelné, protože on si je vědom toho, že koupil něco nelegálního. Ale většinou nevím, jestli říct naštěstí nebo naneštěstí, ale spíš na štěstí, jsou ta padělaná léčiva spíše /nesrozumitelné/, to znamená, že neobsahují žádné účinné látky, pouze vypadají jako ty originály, takže v tom lepším případě vůbec nefungují.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Proč ...

Stanislav HAVLÍČEK, prezident České lékárnické komory:
Pardon, v tom horším můžou tedy samozřejmě poškodit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Proč podle vás tolik zdejších zákazníků volí právě tuhle cestu přes Internet, prý až čtvrt milionu Čechů. Myslíte si, že je to proto, aby obešli lékaři, dostali se k léku, který se jinak vydává jen na předpis?

Stanislav HAVLÍČEK, prezident České lékárnické komory:
Já bych si troufl poopravit to tvrzení, čtvrt milionu Čechů má zkušenost s nakupováním léčiv přes Internet, a to nejsou zcela určitě ta léčiva nelegální, většinou celá řada pacientů kupuje přes Internet právě ty legálně dostupné volně prodejné léky nebo potravní doplňky, ta skupina, která si nakupuje ty nelegální nebo ty, které nejsou dostupné na lékařský předpis, troufnu si tvrdit, že valná většina z nich se například stydí, anebo stydí ten svůj problém sdělit lékaři a většinou jsou to tedy preparáty na ty poruchy erekce. A druhá skupina, to jsou ti, kteří třeba užívají některé léky na hubnutí a sami sobě naordinují vyšší dávky, než by jim doporučil lékař, takže to rozhodnutí lékaře nějakým způsobem obcházejí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Dá se na Internetu poznat, jestli dotyčný prodejce obchoduje se schválenými licencovanými léky, tedy originály, nebo jestli se jedná o padělky?

Stanislav HAVLÍČEK, prezident České lékárnické komory:
Ve všech případech, kdy jsou nabízeny léčiva, které jsou běžně v lékárně na lékařský předpis, tak ve všech těchto případech je to nelegální činnost a i ten prodejce sám o sobě porušuje zákona. V těch případech, kdy ten kupující, ten pacient kupuje léčivé přípravky, které jsou volně dostupné, tak by je měl kupovat vždycky z nějaké kamenné lékárny, která má zaregistrován i ten internetový prodej. Seznam těchto lékáren je na stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv a v současnosti jich je kolem 135.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ono dostihnout nelegální prodejce je asi problém?

Stanislav HAVLÍČEK, prezident České lékárnické komory:
Na Státním ústavu pro kontrolu léčiv existuje přímo oddělení, který, které má na starosti tuto aktivitu a funguje od roku 2004 a za tu dobu předalo k šetření Policii České republiky zhruba 20 případů odhalených padělků léčiv a těchto nelegálních prodejů. Ještě je jedna skupina nebo jedna oblast internetového prodeje, a to jsou takové spíš bazary, kdy pacientům třeba zbyli nějaké léky a teď je jim líto je vyhodit nebo se to velmi často objevuje v takových těch maminkovských poradnách, kdy třeba některé pacientky neužívají antikoncepci, protože se rozhodnou pro mateřství a snaží se to nějakým způsobem zpeněžit, takže kromě těch vyloženě obchodních praktik existuje ještě takový polovýměný obchod mezi samotnými pacienty.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Uvádí Stanislav Havlíček, prezident České lékárnické komory. Děkuji za vaše odpovědi. Přeji hezký zbytek večera.

Stanislav HAVLÍČEK, prezident České lékárnické komory:
Na shledanou, pěkný večer.

V Praze se na některé úseky hlavních silničních tahů vrátí sedmdesátka

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
V Praze se na některé úseky hlavních silničních tahů vrátí sedmdesátka. Magistrát zavedl omezení rychlosti na padesát kilometrů za hodinu od letošního ledna. Opatření mělo omezit hluk ve vybraných lokalitách. Jestli se to ale podařilo, zatím podle policie není možné objektivně změřit. Za nesmyslné označil snížení rychlosti alespoň v některých částech hlavního města primátor Pavel Bém. Jste pro znovuzavedení sedmdesátky nebo vám vyhovuje současný systém, pište nám buď emailem na adresu ozvenydne@rozhlas.cz nebo SMS ve tvaru OD mezera a váš text na číslo 9077704. Diskutovat budou pražský radní pro dopravu Radovan Šteiner. Dobrý večer.

Radovan ŠTEINER, pražský radní pro dopravu:
Dobrý večer všem posluchačům.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A koordinátor protestních akcí proti nižší povolené rychlosti Jan Schermer. Dobrý večer.

Jan SCHERMER, koordinátor protestních akcí proti nižší povolené rychlosti:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Šteinere, je už jasné, jestli se na vybraných úsecích v Praze bude znovu povolená rychlost sedmdesát kilometrů v hodině?

Radovan ŠTEINER, pražský radní pro dopravu:
Ano, to už je jasné, je to na základě vyhodnocení vlastně toho opatření za téměř tři měsíce, takže ta tři místa, která jsme uvedli v médiích, budou opět vrácena do režimu sedmdesát, respektive osmdesát kilometrů za hodinu, protože tam se konkrétně jaksi neprokázal nějaký zásadně pozitivní efekt, naopak tedy ta ostatní čtyři místa nebo ty čtyři úseky, kde se prokázal velmi zásadní dopad na hlučnost i na bezpečnost a plynulost dopravy, tam ten režim padesáti kilometrů za hodinu zůstane.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
O která místa se jedná, kde bude zase sedmdesátka?

Radovan ŠTEINER, pražský radní pro dopravu:
Tak konkrétně je to třeba Lipská ulice, což možná Pražané nevědí, úplně která to je, ale je to vlastně sjezd Evropské směrem na ruzyňské letiště, kde tedy je relativně minimum obytné zástavby, přesto občané usilovali o to snížení hluku, což jsme tedy k 1. 1. provedli. Na druhou stranu opravdu ten dopad na dopravu tam nebyl příliš, příliš dobrý a řešením bude spíše tedy vystavění třeba protihlukových bariér nebo obnova povrchu do nějaké jaksi, do povrchu ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Protihlukové úpravy ...

Radovan ŠTEINER, pražský radní pro dopravu:
... s minimální hlučností, než to paušální snížení rychlosti.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A pane Šteinere, vy osobně jste přesvědčený o tom, že ta padesátka se má rušit, nebo že je to správné, že se bude rušit?

Radovan ŠTEINER, pražský radní pro dopravu:
To je, tak platí opačný princip, zákon říká, že na území všech obcí a je jedno, jestli se jedná o Prahu, Brno, Ostravu či Kostelec nad Černými Lesy, platí limit padesáti kilometrů za hodinu až na některá, řekněme, zdůvodnitelná místa nebo zdůvodnitelné výjimky, zejména rychlostních komunikací.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A vy si myslíte, že tady ta výjimka platí, proto jste ochotni zvednout ruku, nejste přesvědčený o tom, že by tam měla zůstat ta padesátka?

Radovan ŠTEINER, pražský radní pro dopravu:
Konkrétně třeba u toho ruzyňského letiště myslím, že opravdu je s plnou vážností možné ponechat sedmdesát kilometrů za hodinu a jak jsem říkal, ten dopad na místní zástavbu i vzhledem k tomu, že hluk v této lokalitě je významně ovlivněn ruzyňským letištěm, které je podstatně větším zdrojem hluku, než automobilová doprava, tak, řekněme, komfort těch spoluobčanů, kteří bydlí v této lokalitě, řešit jinými opatřeními, než snížením rychlosti.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Schermere, vy jste dokonce spoluorganizoval protesty proti zavedení té padesátikilometrové rychlosti na některých hlavních úsecích silničních tazích hlavního města. Jste spokojený s tím rozhodnutím, že se alespoň v těch třech místech vrátí povolená sedmdesátka?

Jan SCHERMER, koordinátor protestních akcí proti nižší povolené rychlosti:
Tak ona ta padesátka na pražské Magistrále byla jen jakýmsi spouštěčem našich aktivit, v žádném případě si nehodláme na omezení rychlosti omezovat. Cílem našich aktivit je omezit, omezit šikanu, když to tak řeknu, na pražských silnicích nebo na českých silnicích, ta padesátka se stala jenom jakýmsi symbolem, celá její realizace prezentace, veřejnosti neproběhla zrovna šťastně, domnívám se, že kdyby se to řidičům projelo lépe, tak by byli více ochotni to chápat. Na druhou stranu chápu ty, chápu ty obyvatele, ale nevěřím, že snížení rychlosti bylo cílem žaloby nebo že jsou s tímto řešením sami spokojeni.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vy mluvíte o šikaně, co máte namysli, co myslíte přesně?

Jan SCHERMER, koordinátor protestních akcí proti nižší povolené rychlosti:
Jde o celý přístup státního aparátu, potažmo v tomto případě magistrátu k řidičům, neustále, neustále se zvyšují daně, spotřební daň, zdražují se dálniční známky, na těch silnicích ani dálnicích to bohužel není vidět, domníváme se, že stát nám neposkytuje tu službu, jakou si platíme a po právu požadujeme odpovědnost dotyčných k jejich aktivitám, protože opravdu, pokud se podíváte, co se, co se na těch silnicích děje, tak je to pouze důsledek toho, že řidiči jsou nervózní, nemají pocit, že, nemají pocit, že ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
To jsou podle vás šikanováni, ale kdybychom se vrátili k té padesátikilometrové rychlosti, jste spokojený s tím, že se bude vracet, nebo byste si v těch třech úsecích, nebo byste si představoval plošné zrušení té padesátikilometrové rychlosti na těch hlavních tazích?

Jan SCHERMER, koordinátor protestních akcí proti nižší povolené rychlosti:
Tak to v žádném případě, dopravní opatření by měla být vždy podložena nějakým veřejným zájmem, pokud je ve veřejném zájmu, aby v některých oblastech zůstala padesátka, například počítám 5. května u Nuselského mostu, tak tam ta padesátka samozřejmě zůstat má. Na druhou stranu, pokud si vezmu například, například úsek před Chodovem, tam opravdu na šestiproudé silnici, v podstatě dálnici nemá padesátka co dělat a je proti zdravému rozumu jí tam jakýmkoliv způsobem obhajovat, spíše by se měl magistrát zaměřit na to, jak ty, jak ty obyvatelé v těch oblastech si udobřit, například jim koupit plastová okna nebo jim dát nějakou dotaci, opravdu nejsem odborník na, na hluková opatření, ale padesátka rozhodně nepovede ke snížení hluku.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Šteinere, vy už jste o tom mluvil, ta protihluková opatření, jakou jsou například ta okna, která víc těsní nebo povrch vozovky, který nebude tak hlučný, kdy plánuje magistrát, že přistoupí k těmto opatřením?

Radovan ŠTEINER, pražský radní pro dopravu:
Tak my je samozřejmě realizujeme už řádově devět let.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A ve větší míře?

Radovan ŠTEINER, pražský radní pro dopravu:
No, tak ve větší ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
V úsecích, kde je zatím padesátikilometrová rychlost jako ten prostředek pro snížení rychlosti, zatím jenom ta padesátikilometrová rychlost?

Radovan ŠTEINER, pražský radní pro dopravu:
Ano, ale pokud hovoříme třeba o té ulici 5. května na Pankráci, tam tato opatření byla již aplikována, přesto se nepodařilo snížit hladinu hluku na úroveň danou zákonem a vyhláškou, čili tam opravdu musíme navíc k těmto, řekněme, technickým opatřením přidat i tu záležitost ohledně omezení rychlosti. Připomínám, že na pražské Magistrále v oblasti Vinohrad je několik světelných křižovatek, čili se nejedná o nějakou průjezdnou dálnici nebo komunikaci, kde by řidič mohl bez ohledu na semafory prostě jet, sedmdesát, osmdesát či ještě vyšší rychlostí. Takže bavíme se pouze o ochraně, řekněme, obytných objektů na Pankráci v bezprostřední blízkosti severojižní Magistrály, kde ta technická opatření nestačí a musíme v těchto lokalitách přidat i tedy to omezení rychlostní. Na druhou stranu nejedná se o žádnou šikanu. Já možná překvapím pana kolegu tím, že s řadou jeho výtek vůči státnímu aparátu souhlasím, mně se také jako řidiči nelíbí zdražování dálničních známek, nelíbí se mi zpomalování výstavby dálnic ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ale to tady asi spolu nevyřešíme.

Radovan ŠTEINER, pražský radní pro dopravu:
... ale to je otázka ministerstva dopravy, vlády, potažmo parlamentu, který schvaluje investice. Praha jako obec investuje jenom do silnic kolem 10 miliard korun ročně, jsme za to často napadáni, že tady budujeme městský okruh, že podporujeme automobilismus, tady pan kolega říká, že naopak šikanujeme, tak já myslím, že ta zlatá střední cesta asi bude nejlepší.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Schermere, vy jste vrtěl hlavou, když pan radní Šteiner mluvil o tom, že se realizují ta protihluková opatření, že Praha dělá pro to dost, aby lidé netrpěli nadměrným hlukem, vy si to nemyslíte?

Jan SCHERMER, koordinátor protestních akcí proti nižší povolené rychlosti:
Ne, to v žádném případě s ním nemůžu souhlasit, měl jsem možnost nějaký čas přebývat u magistrály, pravda, bylo to nejvyšší patro činžovního domu a tam rozhodně žádná plastová okna nebyla, ten hluk tam sice byl, ale dalo se na něj zvyknout. Já si nemyslím, že toto je, toto je to gró toho problému. Mnohem větší hlukovou zátěž působí různé, různé nárazové zdroje hluku, například na magistrále je bezpočet děr, nemyslím, že, nemyslím, že ten stálý hluk způsobený plynulou dopravou je to, co by ty obyvatele trápilo.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Já tady mám jeden, jednu poznámku posluchače, pane Šteinere, zřejmě na vás. Říká: Evidentně jde o řešení, se kterým mělo město co nejméně práce, co se týká tedy omezení rychlosti na komunikaci, která má tři pruhy v obou směrech, je to nesmysl, jsou i jiné problémy, upozorňuje posluchač Richard Herbych. Jako nepotřebné parkovací zóny, nevyužívané cyklostezky, které ukrajují prostor pro auta, motoristé jsou bohužel pro různé nátlakové skupiny velmi snadná kořist. Myslíte si, že město dělá všechno pro to, aby řidiči neměli tenhle pocit?

Radovan ŠTEINER, pražský radní pro dopravu:
Samozřejmě je vždycky otázka, na kolik můžeme ty studie příslušné, které máme k dispozici, které dělá například ČVUT či jiné odborné organizace lépe či více prezentovat veřejnosti, tam jaksi mohu souhlasit s tím, že možná neděláme úplně všechno, co dělat máme, ale, prosím, opravdu to nejsou žádná rychlá snadná řešení, všechna jsou podložena jednoznačnými studiemi odborných nezávislých akademických institucí, takže není to opravdu tak, že by nějaký úředník nebo radní si prostě sedl ke stolu, podíval se z okna a řekl: odteď se tady bude jezdit padesát, protože se mi to tak líbí. Takhle to opravdu nejde.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Rozumím. Pane Schermere, prosím, už jen pár slov, máme poslední vteřiny.

Jan SCHERMER, koordinátor protestních akcí proti nižší povolené rychlosti:
Co se týče toho snížení rychlosti, tak to byl celý soubor opatření, který vypracoval magistrát již před mnoha a mnoha lety, ten soubor těch, ten soubor těch úseků, kde se sníží rychlost, byl vytažen jaksi z prostředka těch všech dopravních opatření a /nesrozumitelné/ na stávající Prahu, místo toho, aby se postupovalo podle toho akčního plánu, před snížením rychlosti tam rozhodně bylo dokončení okruhu a snížení, snížení provozu v centru Prahy.

Radovan ŠTEINER, pražský radní pro dopravu:
Ne, prosím, to musím nesouhlasit, takhle to není, ten akční je k dispozici ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Šteinere, já chápu, že nesouhlasíte, ale ... můžou si ho přečíst, ano, posluchači. Já se v tuto chvíli musím rozloučit s pražským radním pro dopravu za ODS Radovanem Šteinerem. A také s Janem Schermerem, koordinátorem protestních akcí proti nižší povolené rychlosti na pražské Magistrále. Pánové, děkuji, že jste se zúčastnili naší diskuse. Na shledanou.

Radovan ŠTEINER, pražský radní pro dopravu:
Na shledanou.

Jan SCHERMER, koordinátor protestních akcí proti nižší povolené rychlosti:
Děkuji.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
V tuto chvíli končí Ozvěny dne. Celý pořad najdete ve zvukové podobě na Internetu. Pěkný večer přeje Veronika Sedláčková.


autoři: jkl , ves
Spustit audio

Více z pořadu