Ozvěny dne 21. července 2007

21. červenec 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Meteorologové varují před nočními lijáky a přívaly vody

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Tropické horko vystřídají večer v části Česka prudké bouřky doprovázené lijákem. Varování meteorologů platí pro Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký a Středočeský kraj. Některé oblasti se musí připravit i na krupobití a nárazový vítr o síle vichřice. Místy má spadnout až pět centimetrů vody. Hladiny přítoků v povodí Berounky a Ohře by měly dosáhnout prvního stupně povodňové aktivity. Diametrálně odlišné mají počasí na jihu Moravy. Pro Jihomoravský a Zlínský kraj nadále platí upozornění na sucho s nebezpečím požárů. Vysoká vedra i prudké bouře s přívalovými dešti ale nesužují jen nás. V Anglii už noční lijáky a následné záplavy uvěznily na dálnici stovky automobilů. Vojenské vrtulníky musely ještě během noci zachránit na čtyřicet lidí uvězněných v ohrožených úsecích cesty. Vlna tropického počasí působí problémy i v Chorvatsku. Jen ve Splitu mají vedra na svědomí už jedenáct lidských životů. Kvůli extrémním teplotám, které se pohybují okolo čtyřiceti stupňů ve stínu, došlo k řadě požárů. Na celém území Chorvatska je proto zakázáno rozdělávat oheň v přírodě, zejména pak v turistických oblastech. Přímo z Chorvatska se hlásí náš reportér Jan Kopřiva.

Jan KOPŘIVA, redaktor:
Od začátku července hořelo v Chorvatsku už na čtyř stech padesáti místech a tento počet neustále narůstá. V těchto chvílích hasiči stále bojují s dalšími požáry, které se nacházejí na hranicích s Černou Horou a pak také v Dalmácii. Už několikátý den hoří například pět hektarů borového lesa a rašeliny poblíž Splitu. Oheň přes noc ozařuje hvězdnou oblohu. Hasičům práci komplikuje vítr a špatně přístupný terén, takže k hašení musí využívat speciální letadla, která za letu nabírají vodu na mořském pobřeží. Požár se sice podařilo lokalizovat a ochránit před ním obydlená území, nicméně hašení bude trvat pravděpodobně ještě několik dalších dnů.

V jižním Německu se dnes tvořily dlouhé kolony aut

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Dlouhé kolony aut se dnes tvořily na dálnicích v jižním Německu. Může za to hlavně začátek prázdnin u našich německých sousedů a výměna rekreantů na plážích Středozemního moře. Problémy s dopravou hlásí také Tauernská dálnice v Rakousku. Auta tam jedou jen krokem. Rakouský automotoklub navíc očekává, že se do večera situace ještě zhorší, protože se od Salcburku valí další kolony aut. Mnohakilometrová fronta se tvoří i před Gotthardským tunelem ve Švýcarsku.

Nad tvrzením Talibanu o zabití německých rukojmí panují otazníky

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Téměř informační válka se rozpoutala kolem dvou Němců unesených v Afghánistánu. Nejdřív údajný mluvčí Talibanu oznámil, že je povstalci oba popravili, protože Německo nijak nereagovalo na jejich požadavky. Později ale afghánské ministerstvo zahraničí informovalo, že jeden z údajně popravených je prý živý. Za propuštění rukojmích žádali extremisté především stažení německého kontingentu ze země. Případ sleduje berlínský zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Zpravodaj rozhlasové stanice ARD v Kábulu přišel s verzí, podle níž jeden z Němců zemřel už včera večer a sice na následky vyčerpání a prodělané nemoci. O případném propuštění jeho zadržovaného kolegy se prý vedou intenzivní jednání. Už předtím se objevily pochybnosti o tom, zda jsou oba inženýři vůbec v rukou radikálního hnutí a zda ze strany Talibanu nejde o propagandu. Deník Bild am Sonntag pak s odvoláním na vládní zdroje tvrdí, že mluvčí Talibanu Kari Jusuf Ahmádí, který oznámil smrt dvou německých státních příslušníků, zřejmě vůbec není ve spojení se skutečnými únosci. Německé ministerstvo zahraničí hodlá úmrtí obou inženýrů potvrdit teprve v okamžiku, kdy se najdou jejich těla. Únosci měli sáhnout ke splnění své hrozby v okamžiku, kdy spolková vláda odmítla stáhnout třítisícový německý kontingent z Afghánistánu. Kancléřka Angela Merkelová, která odvolala plánované letní interview pro ARD, v listu Passauer Neue Presse prohlásila, že se Německo nenechá vydírat a že nehodlá nechat afghánské obyvatelstvo na holičkách. "Každé zakolísání jakékoli země vnímá Taliban jako své vítězství a taky toho patřičně využívá. Na každou slabost radikálové ihned zareagují. Jednotky Talibanu se politicky velmi angažují," řekl v rozhovoru pro ARD zvláštní zmocněnec OSN pro Afghánistán Tom Koenigs.

Turecko žije předvolební horečkou

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Ukončit tříměsíční politickou krizi mají zítřejší parlamentní volby v Turecku. Na jejím počátku byla neúspěšná volba prezidenta. Na výsledek voleb netrpělivě čekají finanční kruhy, investoři, ale i prostí obyvatelé. Jak zjistila zpravodajka Radiožurnálu Klára Stejskalová, politické napětí se projevilo i na turistickém ruchu.

Klára STEJSKALOVÁ, redaktorka:
Hotely na turecké riviéře si na nedostatek turistů nestěžují. Jinak vypadá situace na jihovýchodě Turecka. "Letos to není vůbec takové jako loni nebo v posledních letech," stěžuje si Kemal z turistického centra v Malatyi. Odsud turisté míří do pohoří Nemrud za unikátními velkolepými sochami z doby krále Mitridata. "Před pěti, deseti lety jsem denně vypravoval na Nemrud přes sto turistů, dnes to bylo pět, šest, všichni z Koreje." Právě asijští zákazníci drží místní turistiku nad vodou. Evropané sem přestali jezdit. Důvod? "Turisté se sem bojí, mají strach, že je někdo zastřelí, podřízne, že tu bouchne bomba, chtějí během dovolené relaxovat a mají pocit, že tu není bezpečno," říká Kemal, podle kterého jim tu sice nic nehrozí, přesto je Malatya na východě Turecka a současné přesuny armády i zprávy o stupňujícím se napětí v oblastech obývaném Kurdy nejsou nejlepší reklamou. Může se to po volbách změnit? "Myslím, že ne, snad jedině, kdybychom měli silnou vládu a vstoupili do Unie, jinak se nic nezmění," soudí zástupce turistického centra v Malatyi.

Horolezec Libor Uher dorazil do třetího výškového tábora

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Horolezec Libor Uher, který včera jako druhý Čech v historii vystoupil v Himalájích na vrchol K2, dorazil i přes nepřízeň počasí a vyčerpání do třetího výškového tábora. Člen ostravské expedice je v pořádku. Při sestupu mu pomohla americká výprava.

Prezident Bush se dnes podrobil speciálnímu vyšetření střev

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Speciálnímu lékařskému vyšetření střev se dnes podrobil americký prezident George Bush. Krátce předtím, tak jak mu ukládá ústava, předal své pravomoci viceprezidentovi Dicku Cheneymu. Bush ještě jako guvernér Texasu trpěl střevními polypy.

Prezidentské volby v Indii vyhrála žena

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Prezidentské volby v Indii poprvé vyhrála žena. Stala se jí bývalá královna krásy, dnes dvaasedmdesátiletá advokátka Pratibha Pátilová. Nominovala ji vládnoucí koalice v čele se stranou Indický národní kongres.

Ve Svitavách protestovaly dvě stovky skinheadů

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Na tři stovky skinheadů a přívrženců Vlastimila Pechance odsouzeného za rasově motivovanou vraždu pochodovalo dnes odpoledne ulicemi Svitav. Průvod i projevy monitorovala státní i městská policie. Další informace přidává redaktorka Věra Pavlasová.

Věra PAVLASOVÁ, redaktorka:
Přívrženci na sedmnáct let odsouzeného Vlastimila Pechance za vraždu Roma se ve Svitavách scházejí každý rok a protestují proti rozsudku. Podle nich byl celý případ, který se stal v roce 2001, vykonstruovaný a poukazuje na nespravedlivost procesu i rozsudku. Při dnešním pochodu a projevech policie ani strážníci zasahovat nemuseli. Práci měla spíše rychlá záchranná služba, která musela dokonce jednu účastnici pochodu kvůli dehydrataci odvést do nemocnice.

Na technopárty u Údrče na Karlovarsku se baví stovky lidí

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Dunivé techno a tisícovka tanečníků obsadily louku u Údrče na Karlovarsku. Účastníci párty se sjeli už kolem půlnoci. Jsou mezi nimi i Němci, Italové, Holanďané a Francouzi. Na místě hlídkuje policie, dosud ale žádné vážnější problémy nezaznamenala. Na mnohem menší technopárty se baví i mládež v České Lípě Manušicích. Naše reportérka napočítala asi kolem stovky tanečníků. Ani oni zatím žádné problémy s policií nemají. Hudební produkce se totiž odehrává u tamní střelnice mimo chráněnou krajinnou oblast. Právě kvůli hrozbě porušení zákona na ochranu přírody zakázala Správa Chráněné krajinné oblasti České středohoří tuto akci v nedaleké Horní Libchavě. Další detaily už doplňuje přímo z místa Ivana Bernáthová.

Ivana BERNÁTHOVÁ, redaktorka:
Louka v Horní Libchavě byla podle technařů pro třídenní akci vhodnější, pozemek v Manušicích je totiž mnohem menší a jsou tam problémy s hygienou. Fandové techno hudby jsou ale spokojení, že se už nemusí dohadovat s policisty, jestli jsou v chráněné oblasti, nebo ne a mohou se věnovat zábavě.

osoba:
Máme určitě tady undergroundový styly, máme tady hardtek, hardcore, techno, jungle, drum'n'bass, breakcore.

Ivana BERNÁTHOVÁ, redaktorka:
Technaři od nás i ze zahraničí chtějí vydržet v Manušicích do zítřka, pokud je tedy nevyplaví očekávané přívalové deště. Zásob mají prý dost.

osoba:
My máme svůj vlastní bar, takže tam máme normálně jídlo, klobásy, párky a toasty.

Pod Radhoštěm se zatím uhlí těžit nebude

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Pod Radhoštěm se zatím uhlí těžit nebude. Báňský úřad zakázal Ostravskokarvinským dolům i průzkumnou ražbu v Dole Frenštát. Proti aktivitám OKD v Beskydech bojují občané měst a obcí v okolí Radhoště. OKD totiž i přes zákaz Báňského úřadu své aktivity nechce vzdát. Více informací zjišťoval Jiří Kokmotos.

Jiří KOKMOTOS, redaktor:
OKD se netají tím, že má zájem o uhelné bohatství v hodnotě několika desítek miliard korun uložené pod Radhoštěm. Proto, i když Báňský úřad zakázal průzkumnou ražbu, zvažují další možnosti, jak nám potvrdila mluvčí těžařské společnosti Věra Breiová.

Věra BREIOVÁ, mluvčí OKD:
Vzhledem k tomu, že Báňský úřad po nás požadoval doplnění dokumentace v měsíčním termínu, tak my jsme požádali o prodloužení této lhůty, v tom nám Báňský úřad nevyhověl a přerušil řízení a my v zákonné lhůtě zvážíme další postup.

Jiří KOKMOTOS, redaktor:
Pokud se OKD neodvolá, bude moci zažádat znovu o průzkumnou těžbu až za rok. Ten by chtěli občané v okolí Radhoště využít zejména k tlaku na politiky.

Marian ŽÁRSKÝ, sdružení Naše Beskydy:
Pochopitelně budeme podnikat další kroky, hlavně v té legislativní sféře budeme tlačit na změnu horního zákona, pochopitelně už komunikujeme i s kanceláří ombudsmana a budeme celý tento rok vlastně vyvíjet tlak na politiky, aby změnili horní zákon, aby ten stav, který je nyní, byl ještě lepší.

Jiří KOKMOTOS, redaktor:
Marian Žárský ze sdružení Naše Beskydy. To má v tuto chvíli na své straně ve vládě ministra životního prostředí Martina Bursíka.

Fanoušci Harryho Pottera vzali v noci knihkupectví útokem

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Miliony fanoušků čarodějnického učně Harryho Pottera vzaly v noci knihkupectví útokem. Vyšel totiž poslední sedmý díl Harry Potter and the Deathly Hallows. Podrobněji náš spolupracovník z Velké Británie Milan Kocourek.

Milan KOCOUREK, redaktor:
Nejdelší fronty byly v Londýně. Mnoho lidí se shromáždilo také před knihkupectvím sítě Waterstones, kde se kniha prodává za polovinu doporučené ceny, to je osm liber devadesát devět pencí, nálada byla bujará. Vedení obchodu pro čekající pořádalo kvíz, kde si přišli na své znalci osazenstva školy v Bradavicích a jejich zvířátek. Byli mezi nimi i cizinci. Přijeli například z Itálie nebo z Ameriky. Úderem dvanácté se otevřely pokladny a z knihkupectví začali proudit první uspokojení zákazníci s rozzářenými obličeji a vzácným čtivem.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Hodinu po půlnoci dali dnes také čeští knihkupci na pulty sedmý díl Harryho Pottera. A vypadá to, že se prodává velmi dobře. Do začátku prodeje se musela dodržovat přísná bezpečnostní pravidla, aby do knihy nikdo nenahlížel. Přesto nedávno informace o obsahu unikly na Internet. Zatím je sice k dispozici jenom anglický originál dalších osudů čarodějnického učně, ale velký zájem o knihu měli jak cizinci, tak Češi. Redaktorce Lence Jansové to potvrdili prodavači i zákazníci.

osoba:
Strašně se na to těším, až tu knížku dočtu. Už jsem slyšela, že to dopadne, Harry Potter neumře a nakonec se ožení, bude mít čtyři děti.

osoba:
Vím, že byla ta prezentace, takže od včerejška vím, že je k dostání a právě jsem ho viděla, prostě něco fantazie a že je to jak pro dospělý, tak i pro děti.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Vedoucí jednoho velkého pražského obchodu s knihami Lucie Gregorová Radiožurnálu řekla, že v noci lidé stáli na Pottera frontu až do druhého patra a že se prodalo několik set výtisků. Mezi zákazníky bylo podle ní o něco málo víc cizinců.

Lucie GREGOROVÁ, vedoucí pražského obchodu s knihami:
Zájem je obrovský, očekávali jsme tedy obrovský zájem a skutečně se naplnily ty předpoklady, že prodáváme opravdu po stovkách kusů.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Překladatel Pavel Medek dostal svůj výtisk také až dnes v noci. Nakladatelství Albatros odhaduje, že české vydání by mohlo být hotové přibližně koncem roku. Originál knihkupectví nabízejí zhruba za sedm set korun. V obchodech je většinou dostatek výtisků a tak se čtenáři nemusí bát, že by se na ně nedostalo.

Václav Havel na Letní filmové škole

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Nejvýznamnějším hostem Letní filmové školy v Uherském Hradišti je dnes exprezident Václav Havel. Odpoledne shlédl film Andreje Kroba Fenomén Hrádeček a debatoval s návštěvníky přehlídky o tématu člověk a stáří. Zítra ho pak čeká projekce nového filmu o Václavu Havlovi, který původně natáčel Pavel Koutecký. Po jeho tragické smrti film dokončil dokumentarista Miroslav Janek. Ačkoliv Václav Havel zasvětil svůj umělecký život divadlu, původně ho to táhlo k filmu.

Václav HAVEL, bývalý prezident České republiky:
Já se přiznám, že prapůvodně jsem chtěl být filmařem, já jsem se hlásil jednou nebo dokonce dvakrát na filmovou fakultu a bez jejího absolutoria tehdy bylo vyloučeno se jakkoliv filmu věnovat. Nebyl jsem přijat z důvodů kádrových a vlastně místo toho jsem se začal orientovat na divadlo. Přece k tomu psaní her je zapotřebí mít chvíli času a pero a papír. Zatímco s filmem to už není tak jednoduché. Ale pak jsem asi dvakrát, třikrát opravdu se podílel na scénáři. Jeden jsme napsali s Janem Němcem, ale pokud vím, tak to nebylo nikdy natočeno, přišlo to do takové doby, kdy už to nešlo natočit.

autor: ezi
Spustit audio

Více z pořadu