Ozvěny dne 21. 7. 2004

21. červenec 2004
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Vláda schválila základní podobu rozpočtu

Schodek hospodaření státu v příštím roce by neměl přesáhnout 94 miliardy korun. Ministr financí tak uhájil svůj návrh před dodatečnými požadavky členů vlády na nové státní výdaje. Kabinet dnes schválil limity, přes které nesmí jednotlivá ministerstva jít při rozpracování rozpočtových kapitol. Zbytek, jak dodává redaktor Aleš Heřmánek, bude už nejspíš věcí nové vlády.

Aleš Heřmánek: Proto dnes ministr financí označil návrh rozpočtu za předběžný. Jeho přijetí ale umožní správcům kapitol, aby na rozpočtu dále pracovali. Vláda zároveň doporučila své nástupkyni, aby při rozdělování peněz brala ohled hlavně na spolufinancování projektů Evropské unie. Tak se podaří z unijních fondů vytěžit maximum.

Bohuslav Sobotka: A druhou prioritou je financování výzkumu, vývoje a vysokých škol.

Aleš Heřmánek: Prohlásil ministr financí Bohuslav Sobotka. Podle něj by stát měl v příštím roce šetřit na sociálních výdajích, protože další doporučení odstupující vlády zní.

Bohuslav Sobotka: Zpracovat novelu zákona o životním minimu tak, aby se v roce 2005 nezvyšovaly částky životního minima a současně bylo rozhodnuto o tom, že důchody v roce 2005 budou valorizovány na základě podmínek, které stanoví zákon o valorizaci důchodů.

Aleš Heřmánek: I tak zaplatí stát důchodcům asi o 13 miliard víc. Dalším povinným a poměrně vysokým výdajem bude příspěvek do společného rozpočtu Evropské unie v příštím roce, 28 miliard korun.

Bohuslav Sobotka: Přičemž jenom část těchto prostředků se vrátí zpět do státního rozpočtu, část se vrátí do rozpočtu nikoli státu, ale do rozpočtu krajů, obcí, zemědělských subjektů, podnikatelských subjektů a podobně.

Aleš Heřmánek: Konečnou podobu návrhu státního rozpočtu by měla zřejmě už nová vláda projednat začátkem září.

Na vládní krizi odmítají doplácet zaměstnanci veřejného sektoru. Jejich mluvčí Alena Vondrová doufá, že se jim ještě do konce tohoto měsíce podaří vyjednat letošní 14. platy a mzdy na příští rok. Letos se Špidlův kabinet rozhodl vyplatit z 13. platu jen 10 procent. Podobný postup by rád zvolil i u platu čtrnáctého. Odboráři začínají být nervózní. Vládní vyjednavači se s nimi měli sejít už v polovině července. Vládní krize však schůzku odsunula.

Kontrolorům se nelíbí kvalita prodávané zeleniny a ovoce

Třetina současného ovoce a zeleniny je podle kontrolorů závadná. Nejčastěji je zavadlá a stará, zejména naťová zelenina. Nadměrné znečištění či zahlinění je vidět zvláště u salátu, rajčata, květák a také různé druhy ovoce jsou otlačené. Hlavně nebezpečná je plíseň a hniloba. Takové plody doporučují hygienici rovnou vyhodit a nesnažit se je vykrájet. Na další nedostatky prodávaného ovoce a zeleniny se budeme zástupce ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce v magazínu Stalo se dnes ptát, který začíná po 21. hodině.

Nepohodlný redaktor ČT?

Česká televize popírá informace deníku Právo, že jejímu redaktorovi Jiřímu Hynkovi někdo vyhrožoval vraždou. Mluvčí televize pouze uvedl, že se Hynek stal v souvislosti se svými reportážemi o zločinném spiknutí kolem soudce Jiřího Berky terčem zvýšeného zájmu určitých osob. Hynek měl naopak deníku sdělit, že nájemným vrahům prý už kdosi zaplatil 1 milion korun. Podrobnosti zjišťoval redaktor Pavel Otto.

Pavel Otto: Hynek ve svých reportážích rozkrýval podezřelé vazby mezi skupinou kolem soudce Berky, severočeskými podnikateli a Národním bezpečnostním úřadem i Nejvyšším soudem. Podle Práva opustil ohrožený novinář minulý týden Prahu a skrývá se na neznámém místě. To ale popřel jak Hynek tak i mluvčí televize Martin Krafl.

Martin Krafl: Je na řádné a dlouhodobě dopředu plánované dovolené mimo Českou republiku.

Pavel Otto: Jak Hynek stručně sdělil agentuře ČTK, je prý taková dohoda s policií a Českou televizí, že se k celé věci nemůže vyjadřovat z hlediska vyšetřování a bezpečnostních opatření. Televize podle Krafla pevně věří, že policie celou záležitost objasní. Lucie Uhlířová z Policejního prezídia ale odmítla informovat stejně jako Krafl o podrobnostech.

Lucie Uhlířová: Do doby, než bude zahájeno případné trestní řízení, se k tomuto případu nemůžeme vyjadřovat.

Pavel Otto: Hynek už výhrůžkám čelil loni na podzim, kdy ho policie musela kvůli jeho reportáži o společnosti Vyros týden ukrývat. Policisté tehdy zadrželi 5 lidí, mezi nimi i majitele firmy, kteří chtěli redaktorovi ublížit na zdraví.

Soud znovu odložil rozhodnutí o obnovení Kajínkova případu

Krajský soud v Plzni opět oddálil definitivní tečku za případem dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka. Jeho obhájci se domáhají obnovy procesu s tím, že mají řadu svědků, kteří prý dokážou Kajínkovu nevinu. Soud se začal žádostí zabývat v květnu a dnes odložil své rozhodnutí na konec září. Případ sleduje redaktor Martin Sobotka.

Martin Sobotka: Hlavně první část dosavadního řízení se odehrávala podle not obhájců. Zejména v řadách bývalých vězňů získali svědky, kteří vyvraceli důkazy z původního procesu. Například Jan Oros tvrdí, že viděl místo činu ze své cely v nedaleké Borské věznici krátce po vraždě.

Jan Oros: Po deseti jedenácti letech jsem si vlastně uvědomil, že svojí výpovědí nikoho neobviňuju, nikoho nepoškozuju.

Martin Sobotka: Soud se nyní musí důkladně zabývat pátráním v archivech Vězeňské služby, aby ověřil věrohodnost takovýchto výpovědí. Další svědci například tvrdí, že slyšeli Vojtěcha Pokoše ve vězení, jak říká, že Kajínka u původního procesu usvědčil jen na nátlak policie. Obhájci předvolali také bývalé policisty, kteří neříkali nic o Kajínkově vině, ale upozorňovali na zmatky ve vyšetřování, například Jiří Kreuzer.

Jiří Kreuzer: Ta podjatost tý policie byla úplně jasná.

Martin Sobotka: Celý případ vrátili do středu veřejné pozornosti publicisté televize Nova. Josef Klíma u soudu například vypověděl, že se dostal na stopu jiného vraha.

Josef Klíma: Kdyby se toho chytily orgány činný v trestním řízení, tak by to pro ně neměl bejt problém. Bohužel se toho nikdo nechyt.

Martin Sobotka: Kajínkovým obhájcům se zdá, že jejich žádost bude nakonec neúspěšná. Kolja Kubíček se diví, že soudu nestačily předložené důkazy.

Kolja Kubíček: Tak se oprávněně domnívám, že to dopadne špatně.

Německý ovčák pokousal dítě

Vážně poranil na tváři německý ovčák desetiletého chlapce z Pelhřimovska. Lékaři ho odpoledne operovali ve vinohradské nemocnici v Praze. Pokračuje redaktorka Judita Hrubešová.

Judita Hrubešová: Nešťastná událost se stala v Hořepníku, kam vnuk přijel k babičce na prázdniny. Pes měl bolavé oko, kterého se chlapec s největší pravděpodobností nepatřičně dotkl. Podle kynologa Vojtěcha Maurera se pes v přítomnosti dítěte neměl vůbec nacházet.

Vojtěch Maurer: K tomu psovi měl mít přístup pouze majitel psa, takzvaně ten, kdo ho krmí a takhle, kdo ho venčí. Dítě ke zraněnýmu psovi v žádným případě nikdy nesmí. Jenom ten sám majitel ví, jak ten pes reaguje.

Judita Hrubešová: Veterinář Pavel Kaňka, který německého ovčáka vyšetřoval, o jeho utracení neuvažuje. Pes je prý očkovaný a nejeví žádné známky agresivity.

Pavel Kaňka: Tady není žádnej důvod prostě, že ten pes je agresivní, tak nesplňuje jakýkoliv podmínky pro to, aby mohli oficiálně mě požádat a já abych toho psa mohl utratit.

Krátké informace

Senátní návrh na zavedení školného na vysokých školách vláda odmítla. Rozhodnutí ministrů nic nemění na tom, že předlohu posoudí sněmovna.

Města v Ústeckém kraji začala rušit některá dětská hřiště s pískovišti. Radní se shodují, že jim v rozpočtu chybějí peníze na rozsáhlé opravy, které vyžadují přísné hygienické normy Evropské unie.

Nejvýznamnější událost posledních měsíců? Volby do Evropského parlamentu. Podle průzkumu CVVM se na tom shoduje více než polovina dotázaných Čechů. Třetinu respondentů pak zaujalo přijetí země do Evropské unie.

Iráčtí únosci mají v rukou další rukojmí

Iráčtí únosci mají v rukou 6 zajatců tří národností, 2 Keňany, 3 Indy a Egypťana. Hrozí, že je všechny zabijí, jestliže jejich země nestáhnou své jednotky z Iráku. Žádný z uvedených států však v Iráku vojáky nemá, upozorňuje agentura AP. Tokio dnes oznámilo, že japonští vojáci v Iráku zatím zůstanou. Teroristé patřící údajně ke skupině Abú Zarkávího včera na internetové islámské stránce vyzvali Japonsko, aby po vzoru Filipín stáhlo své jednotky z Iráku. Japonsko má v irácké Samávě přes 500 vojáků.

Palestinská vládní krize

Palestinský autonomní parlament vyzval předsedu samosprávy Jásira Arafa, aby přijal demisi premiéra Ahmada Kuráji. Zákonodárci zároveň žádají Arafata, aby jmenoval novou vládu, která by provedla potřebné reformy. Podrobnosti má blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Janev.

Jaromír Janev: Místopředseda Palestinského parlamentu Hasan Charíša k tomu řekl, že parlament viní Kurájovu vládu ze zhoršení bezpečnostní situace na palestinských územích a zejména v pásmu Gazy. Jak uvedla katarská televize Al-Džazíra, Ahmad Kurája podal demisi kvůli chaosu, který panuje v pásmu Gazy. Hlavním důvodem je ale spor o kontrolu nad bezpečnostními složkami, protože palestinská ústava zaručuje vládě pravomoci v této sféře. Předseda samosprávy Jásir Arafat ale řídí bezpečnostní složky osobně. Je nejvyšším velitelem ozbrojených sil, a proto má na tento krok právo.

Další pátrání po hledaných vůdcích bosenských Srbů

Novou akci na dopadení bývalého prezidenta bosenských Srbů Radovana Karadžiče a někdejšího velitele bosensko srbské armády Radka Mladiče zahájila policie v okolí Trebinje u hranic se Srbskem a Černou Horou. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na policejní zdroje. Akce začala na základě informací, že se oba hledaní vůdcové skrývají v okolí Trebinje. Policie už prohledala kasárna armády v městečku Bileča, ale nikoho prý nenašla. Operace pokračuje v pohraniční oblasti s Černou Horou.

Ochrana sportovců na olympiádě

Řekové popírají, že povolili Američanům, Britům a Izraelcům nosit na olympiádě Aténách zbraně. Americký list New York Times ale tvrdí, že zbraně by mělo mít 400 členů ochranky z těchto zemí. Řekové oficiálně trvají na verzi, že sportovce ochrání sami a vlastní ozbrojenou ochranku budou mít jen politici. Více z Washingtonu od zpravodaje Českého rozhlasu Miroslava Konvaliny.

Miroslav Konvalina: Pro Američany je Evropa obecně nebezpečnějším místem než dříve a protože se pokládají spolu s Izraelci za středobod zájmu světového terorismu, chtějí si své sportovce ochránit sami. Spojené státy vyvinuly na Řeky mimořádný tlak, aby mohly do Atén vyslat 400 příslušníků speciálních sil a se stovkou bodyguardů následovat Izrael, který po tragédii v průběhu her v roce 1972 chrání svou výpravu pokaždé se zbraní v ruce nehledě na zákony hostitelské země. FBI vysílá do Atén mimo jiné tým na řešení únosů, dále tajné agenty a analytiky. Řekové ani Američané se podle pozorovatelů nechtějí ke zvláštním výhodám pro americkou, britskou a izraelskou výpravu příliš přiznávat.

Asii trápí velká voda

Asii trápí velká voda. Nová vlna srážek dnes způsobila další povodně na severovýchodě Indie a v Bangladéši. Nejhorší záplavy za poslední desetiletí si v jižní Asii už vyžádaly na 530 mrtvých a miliony lidí musely opustit své domovy. Stejný problém sužuje i střední a jižní Čínu. Letní přívalové deště tam připravily o život stovky obyvatel. Problémy s velkou vodou mají ale také Vietnamci.

První pokuta za porušení zákazu kouření

Za porušení zákazu kouření dostal pokutu první irský hospodský. 1700 euro, tedy asi 54 tisíce korun musí zaplatit majitel podniku v Galway za to, že zdravotní inspektoři našli na podlaze v jeho zařízení cigaretové nedopalky. Další informace připojuje redaktorka Alžběta Bajgartová.

Alžběta Bajgartová: Inspektoři mohou za porušení zákazu udělit pokutu až 3000 euro. 1700 euro za nedopalky na podlaze je podle nich adekvátní. Zástupce tiskového odboru Irského ministerstva zdravotnictví dnes Radiožurnálu řekl, že úřady majitele restaurace před udělením pokuty už několikrát varovaly.

Projev irského zástupce Ministerstva zdravotnictví: Obecně platí, že pokud mají zdravotní inspektoři z místních úřadů podezření, hostinské nejdříve varují. Dokážu si představit, že i v tomto případě byli v zařízení už předtím několikrát na inspekci.

Alžběta Bajgartová: Nařízení prý už porušily i další hostince. Někteří majitelé restaurací si v minulých týdnech stěžovali, že kvůli opatření přicházejí o zákazníky, tržbu a hrozí jim kvůli tomu krach.

Peter Wicklow: Většina Irů, kteří chodí do společnosti, pijí i kouří a obojí pro ně znamená relaxaci. Zákaz kouření má podle mě dost velký vliv na byznys.

Alžběta Bajgartová: Říká dublinský hostinský Peter Wicklow. Zákaz kouření začal v Irsku platit letos v březnu. S podobným opatřením se k Irsku připojilo 1. června také Norsko.

Varování před radioaktivním odpadem na haldě v Radvanicích na Trutnovsku

Pracovníci chráněné krajinné oblasti Broumovsko varují místní úřady a obyvatele před dlouhodobým působením radioaktivního odpadu z haldy v Radvanicích na Trutnovsku. Zvýšení záření gama má na svědomí vyvážená hlušina z bývalého uhelného dolu Kateřina. Další podrobnosti zjišťovala naše královéhradecká zpravodajka Jana Tomková.

Jana Tomková: Hlušina z haldy není sice pro obyvatele bezprostředně nebezpečná, ale může být riziková z hlediska dlouhodobého působení na životní prostředí. Českému rozhlasu to potvrdila geoložka Správy chráněné krajinné oblasti Broumovsko Věra Plná. Dopis, který je upozorněním na určité nebezpečí, obdrželi starostové obcí Radvanice, Vápenka, Stárkov, Adršpach a další. Hlušinu vyvezenou z dolu lidé údajně používali jako stavební materiál nebo na opravu cest.

Voda v pražské Čertovce hrozila

Voda v Čertovce na pražské Kampě po včerejším vzestupu klesá. Hladina se začala zvedat včera odpoledne a vyplašila obyvatele okolních domů a provozovatele blízkých restaurací. Mohla za to havárie na uzávěru stavidla, které do Čertovky vpouští vodu z Vltavy. Jak upřesňuje reportérka Viktorie Hošková, podle povodí stoupla voda v Čertovce asi o 1,25 metru. Větší škody ale nenapáchala. Většina okolních domů se totiž už po předloňských záplavách na případnou velkou vodu připravila.

Milan Sedlák: Já jsem se najednou podíval a už mi tady takzvaně šplouchaly u agregátu ty vrtule o vodu.

Viktorie Hošková: Popisuje vzestup hladiny šéfkuchař restaurace Kampa Park Milan Sedlák. Voda ale nakonec nic nepoškodila. O něco hůř dopadla restaurace Nostic, která má zatopenou zahrádku.

Jan Polesný: Všimli jsme si až vodpoledne, že tam voda, prostě přišla voda a už jsme na to zvyklí tady, takže všechno v pořádku. Až to opadne, tak to očistíme a jedeme dál.

Viktorie Hošková: Říká její majitel Jan Polesný. Povodí Vltavy chtělo kvůli stížnostem na zapáchající vodu a uhynulé ryby Čertovku okysličit a částečně otevřelo stavidlo na Vltavě. To ale zablokoval nějaký předmět.

Pavel Uher: Vzpříčil se tam zřejmě nějaký kus dřeva, kus pařezu nebo něco takového a neumožnil prostě, aby se to stavidlo vrátilo do té polohy zavřeno.

Viktorie Hošková: Vysvětluje ředitel závodu Dolní Vltava Pavel Uher. Ještě včera proto udělali zaměstnanci díry do jímky, aby mohla voda z Čertovky odtékat. Podle šéfa odboru krizového řízení magistrátu Petra Berana se do sklepů okolních domů nedostala.

Petr Beran: Zatím nikdo nepožádal o pomoc, my jsme s těma lidma v kontaktu, volají nás telefony, zatím nejsou ohroženi ničím.

Viktorie Hošková: Voda v Čertovce by se měla vrátit na svou běžnou úroveň během večera.

Mladí designéři vystavují

Mladí designéři vystavují do konce srpna v pražské galerii Mozarteum. Souborná expozice, kterou připravilo brněnské Designcentrum, nese název Inspirace, experimenty, vize. O některé z projektů se už teď zajímají zahraniční výrobci módy nebo třeba sportovních potřeb. Podle kurátorky přehlídky Dagmar Koudelkové má celá akce navíc přitažlivé tématické zaměření.

Dagmar Koudelková: V letošním roce jsme vybrali poměrně obsáhlou kolekci prací z oblasti oděvního návrhářství, tedy oděv, oděvní doplňky, šperky, obuv a vše, co souvisí s lidským tělem. Takže tu třeba najdeme i projekci studentů z ateliéru video nebo multimédií nebo ateliéru tělového designu brněnské Fakulty výtvarných umění a ten přístup k tělu je tady zaznamenán z různých pohledů.

Závěrečný přehled zpráv

A je tu závěrečná rekapitulace.

Vláda schválila základní podobu rozpočtu na příští rok včetně příjmů a výdajů jednotlivých kapitol. Schodek státního hospodaření nesmí překročit 94 miliardy korun. Na jeho přesné výši se však ministři neshodli.

Třetina současného ovoce a zeleniny je podle kontrolorů závadná. Nejčastěji je zavadlá a stará, různé druhy ovoce jsou otlačené. Nebezpečná je hlavně plíseň a hniloba.

Plzeňský krajský soud odročil jednání o případném obnovení procesu s dvojnásobným vrahem Jiřím Kajínkem na 22. září. Kajínkův obhájce trval na předvolání svědka, bývalého policisty Koleny, který se na dnešní jednání omluvil.

Iráčtí únosci mají v rukou 6 zajatců tří národností, 2 Keňany, 3 Indy a Egypťana. Hrozí, že je všechny zabijí, jestliže jejich země nestáhnou své jednotky z Iráku. Žádný z uvedených států však vojáky v Iráku nemá.

autor: všt
Spustit audio

Více z pořadu