Ozvěny dne 21. 2. 2004

21. únor 2004
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Hledání nového eurokomisaře

Brusel čeká na nové jméno našeho eurokomisaře. Politická jednání o nástupce Miloše Kužvarta jsou v plném proudu. Intenzivní diskuse by měly začít v pondělí. Politické strany teď sestavují své kandidátky. Okruh je prý široký. Konkrétní jméno by ale mělo padnout co nejdříve, aby škody v Bruselu byly co nejmenší, shodují se politici. Další informace od redaktorky Blanky Číhalové.

Blanka Číhalová: Jména politické strany hledají mezi dřívějšími kandidáty. Padají ale i nové návrhy. Nelze vyloučit, že se do hry opět dostanou například i velvyslanec v Bruselu Pavel Telička, exministr zahraničí Jiří Dientsbier a státní tajemník pro evropské záležitosti Jan Kohout či někdejší ministři financí Pavel Mertlík a Jiří Rusnok, případně expremiér Miloš Zeman. Spekuluje se i o bývalém ministru zahraničí Janu Kavanovi nebo velvyslankyni České republiky při Radě Evropy Vlastě Štěpové. Podle prvního místopředsedy vlády Stanislava Grosse by měl mít kandidát už nějaké zkušenosti z Bruselu.

Stanislav Gross: Každopádně se tam určitě budou ptát na to, co se tady odehrálo, tak aby mohl v klidu reagovat a vysvětlovat a to hlavně na různých neformálních setkáních.

Blanka Číhalová: Nejmenší koaliční strana US-DEU má také vytipovaný okruh možných adeptů. Konkrétní jména však oznámí až v pondělí. Unionisté budou podle svého předsedy Petra Mareše trvat na tom, aby kandidát splňoval několik požadavků.

Petr Mareš: Autorita v evropských institucích, zkušenost z práce v mezinárodních institucí a dostatečná odborná kvalifikace.

Blanka Číhalová: Mluvčí vlády Anna Veverková dnes řekla, že konzultace o novém kandidátovi na eurokomisaře hodlá premiér Špidla naplno zahájit v pondělí. Koaliční schůzka má být odpoledne.

Opoziční ODS má podle svého místopředsedy Jana Zahradila stále zájem nominovat na funkci evropského komisaře bývalého ministra životního prostředí Bedřicha Moldana.

Zkolabování Vladimíra Špidly

Premiér Vladimír Špidla, který včera zkolaboval ve Sněmovně, se už cítí lépe. Po vydatném spánku a odpočinku vyrazil na krátkou procházku. Pokud vše půjde dobře, měl by podle mluvčí kabinetu nastoupit do úřadu v pondělí. Předseda vlády na chvíli ztratil vědomí při zasedání poslaneckého klubu ČSSD. Nevolno se mu udělalo ve chvíli, kdy Kužvart oznámil svým stranickým kolegům, že cítí slabou podporu vlády a eurokomisařem nebude.

Přehled dalších zpráv

Zhruba čtyři desítky ultrapravicových aktivistů demonstrovaly před Ministerstvem spravedlnosti. Přišly protestovat proti podle nich nespravedlivému odsouzení skina Vlastimila Pechance za vraždu Róma. Připravení policisté však nemuseli zasahovat.

V zatopeném dole Barbora na Teplicku zahynul třicetiletý potápěč. Tělo se jeho kolegům zatím nepodařilo ve vodě najít. 65 metrů hluboký důl Barbora slouží jako výcvikové středisko Svazu potápěčů České republiky.

Už 5 lyžařů zemřelo během této zimy v českých horách na srdeční zástavu. Tři z nich přišli o život v uplynulých třech dnech, všem bylo víc než 60 let a infarkt je postihl v běžecké stopě.

Červený kříž u Saddáma Husajna

Na utajovaném místě navštívili členové Červeného kříže bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna. Strávili s ním údajně dostatek času, aby mohli vyšetřit jeho fyzický i duševní zdravotní stav. Jak pro televizi CNN uvedl mluvčí Červeného kříže Muin Kassis, výsledky vyšetření předají přímo koalici.

Muin Kassis: Delegáti mezinárodního výboru Červeného kříže byli bývalým iráckým prezidentem požádáni, aby předali zprávu Husajnově rodině. To, v jakém stavu Saddám Husajn je nebo kde se nachází, to je informace podléhající utajení.

Požadavky Kurdů

Kurdové odmítají klíčové části navrhované irácké ústavy, napsal to dnes americký deník Washington Post. Podle listu nehodlají kurdští vůdci akceptovat to, co připravili představitelé americké správy. Jak dodává severoamerický zpravodaj Miroslav Konvalina, pro Washington je klíčové, aby ústava zajišťovala svobodnou demokratickou a jednotnou budoucnost Iráku, založenou na dobrých vztazích se sousedy a západními mocnostmi.

Miroslav Konvalina: Kurdové, jak se očekávalo, žádají co největší autonomii včetně práva na to, aby měli pod kontrolou armádu, která bude operovat v kurdských oblastech. Dožadují se také práva odmítat zákony, připravené federální vládou. Kurdové tvoří 20 procent irácké, jinak převážně arabské populace. Představují pro Američany další problém. Arabští lídři z Bagdádu mají tendenci stavět se téměř proti všem kurdským návrhům, které by pojistily jejich autonomii. To může vyvolat stále odmítavější reakce kurdského ministátu, který už má nejen vlastní armádu, zákony, daně, ale také zákonodárné představitele. Spojené státy sice řadu kurdských návrhů také odmítají, ale vědí, že je na nich najít kompromis.

Parlamentní volby v Íránu

Nejméně dvě třetiny z 290 křesel v Íránském parlamentu obsadí konzervativci. Vyplývá to z dosud sečtených hlasů, odevzdaných při včerejších parlamentních volbách. Jak z Teheránu dodává zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Janev, hlasování provázela podle prvních výsledků poměrně nízká účast voličů.

Jaromír Janev: Včerejších voleb se zúčastnilo mezi 47 a 53 procenty voličů. Oznámilo to Íránské ministerstvo vnitra. Tento rozdíl je daný tím, že se objevily dva údaje o celkovém počtu oprávněných voličů, jeden měla Ústřední volební komise a druhý vlivná Rada strážců revoluce, která rozhodovala mimo jiné o vhodnosti kandidátů nového Parlamentu. V řadě volebních obvodů ještě sčítání hlasů neskončilo. Přes drtivé vítězství konzervativců vláda nebude muset podle íránských zákonů odstoupit a bude zřejmě pokračovat v práci.

Pohrůžka slovenských Rómů

Východoslovenští Rómové pokračují v rabování místních prodejen. Tvrdí, že nemají co jíst kvůli snížení sociálních dávek. Dnes se pokusili vyrabovat prodejnu v trhovišti u Michalovců, ale policie jim v tom zabránila. Obyvatelé východního Slovenska se začínají bát. Někteří Rómové totiž vyhrožují, že pokud vláda jejich situaci nezvládne, začnou obživu hledat v domech neromských spoluobčanů. Ze Slovenska informuje zpravodajka Radiožurnálu Renata Havranová.

Renata Havranová: Znepokojeni vývojem situace jsou i představitelé Slovenského rómského parlamentu. Ti dnes svolali zasedání do Zvolena, na kterém vyhlásili stávkovou pohotovost sociálně odkázaných občanů. 25. února se po celém Slovensku budou konat rómská shromáždění. Rómové se prý nebudou dožadovat sociálních dávek, ale práce. Ministr vnitra Palko prohlásil, že policie přijímá řadu opatření k zabezpečení veřejného pořádku. Její příslušníci už zatkli a obvinili 13 Rómů, kteří přepadli včera prodejny v Čierné nad Tisou.

Evropská strana zelených

V Římě se zrodila první Evropská strana zelených. Založilo ji 32 ekologických stran z celé Evropské unie. Na zakládajícím sjezdu byla nejpočetněji zastoupena německá delegace, vedená ministrem zahraničí Joschkou Fischerem. Z Říma telefonuje spolupracovnice Radiožurnálu Vědunka Lunardi.

Vědunka Lunardi: Neváhám říci, že dnešní den, den zrodu první Evropské strany zelených, vstoupí do dějin, prohlásil jeden z hlavních protagonistů římského sjezdu Zelených, Francouz Daniel Cohn-Bendit a dodal. Děláme to, co ostatní nemají odvahu nebo nechtějí udělat, celoevropskou stranu. Evropská strana zelených se rodí s cílem sehrát významnou úlohu v budoucí Evropě. Chce vypracovat jednotný program, zakládající se na únosném rozvoji, obraně všech lidských práv a ochraně životního prostředí. Mimo jiné chce Evropu schopnou říci ne Číně, která vraždí disidenty a Rusku, které masakruje Čečensko. Zelení jsou přesvědčení evropeisté, ale například se jím nelíbí superkomisař pro ekonomiku a žádají superkomisaře pro únosný rozvoj.

Změna očíslování letu Londýn Washington

Britský letecký dopravce British Airways se rozhodl přečíslovat často rušený let z Londýna do Washingtonu. Každodenní zaoceánský spoj BA 223 nově ponese označení BA 293. Společnost tak reaguje na podráždění cestujících, kteří při pouhé zmínce takto očíslovaného letu odříkají rezervace. Spoj 223 byl od začátku letošního roku už 4x úplně zrušen a mnohokrát se start o řadu hodin pozdržel, pokaždé kvůli bezpečnostním důvodům.

Kontrola zákazu alkoholu pro mladistvé

Na dodržování zákazu nalévání alkoholu mladistvým si ve speciální akci posvítili o uplynulé noci policisté na Kutnohorsku. Podrobnosti má redaktor Michal Trnka.

Michal Trnka: Muži zákona zkontrolovali několik restauračních zařízení v Kutné Hoře a Čáslavi. Jejich pozornost byla zaměřena na dodržování zákazu nalévání alkoholu osobám mladším 18 let, dále na případné zneužívání drog a na podezřelé osoby. Velitel kutnohorských strážníků Oldřich Kubový hovoří o trestech, kterým se provozovatelé restauračních zařízení nevyhnou, pokud nalévají alkohol mladistvým.

Oldřich Kubový: Strážníci mohou udělit na místě blokovou pokutu ve výši 1000 korun. Pokud jde věc do správního řízení, tam ty pokuty jsou podstatně vyšší.

Nejdelší tlačenka v Mořkově

Řezník Stanislav Machač z Mořkova na Novojičínsku dnes vyrobil nejdelší vepřovou tlačenku v tuzemsku. Jeho unikátní masný výrobek měří 75 metrů. Usiluje dokonce o zapsání do Guinessovy knihy rekordů. Mořkov letos slaví 730. výročí vzniku. Stanislav Machač chtěl tímto netradičním počinem přispět k oslavám obce.

Stanislav Machač: Mám pocity teďko už fantastické, má to 75 metrů, 15 centimetrů, zhruba 550 kilo a to, proč jsme to dělali, se podařilo. Bylo tady spousta, obrovské množství lidí a skvělý nápady, chuť je realizovat a nebojí se člověk riskovat, tak to vždycky má svůj úspěch a to platí v každé lidské činnosti.

Matějská pouť zahájena

Tradiční Matějská pouť v Praze začala. Holešovické výstaviště letos už po 41. zaplnily houpačky, centrifugy, horské dráhy, skákací věže. Jak Radiožurnálu řekl spolupořadatel Václav Kočka, s novinkami letos přišli domácí i zahraniční provozovatelé.

Václav Kočka: Mají nějaké nové zařízení, to se to musí vidět, kouknout se na to, jo. Přivezli nějaký tři nebo čtyři novinky a i Češi dovezli nový atrakce, který tady niky nebyly na Matějský pouti. Poměrně je tady velký zastoupení občerstvení, že ty lidi nemusejí přecházet a všude si můžou dát kotletku a najíst se, buřta klasickýho, perníky a cukrovinky a je to takový bohatší.

Městské divadlo Brno uvádí

Poprvé na českém jevišti bude dnes večer v Městském divadle v Brně uvedena Shakespearova hra Král Jindřich VIII. Ačkoli byla přeložena už roku 1870, její ne zcela tradiční pojetí způsobilo, že se jí divadla vyhýbala. Přitom podle lektora dramaturgie Ladislava Stýbla jde o skutečně mistrovské dílo. A to jak po stránce formální, tak obsahové. Důvody malého zájmu divadel o uvedení vysvětluje.

Ladislav Stýblo: V české kotlině bývá za časté zvykem uvádět hry, které se takzvaně vejdou do takového toho mustru, které se nazývá drama a hra Král Jindřich VIII. Od Williama Shakespeara spíše spadá do kategorie romancí, to znamená, že tam není ani tak kladen důraz na děj nebo na tématické vystavění postav, ale spíše na symboliku, na různé metaforické děje a ta hra je tedy v tomto smyslu velice zvláštní.

autor: všt
Spustit audio

Více z pořadu