Ozvěny dne 20. července 2009

20. červenec 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
Vláda schválila politiku územního rozvoje. Podle premiéra Fischera dokument neomezí v plánování staveb další vlády.

Jan FISCHER, premiér:
Politika územního rozvoje nepředjímá žádné fatální rozhodnutí, které by bránilo dalším vládám o jaksi svobodném rozhodování o tom, co kde bude reálně potom postaveno.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Lidé i obce, které postihly nedávné záplavy, mohou ode dneška žádat od státu pevní peníze na bydlení, demolice, nebo vybavení domácností. Potvrdil to náměstek ministra pro místní rozvoj Martin Plachý.

Martin PLACHÝ, náměstek ministra pro místní rozvoj:
Jsme schopní do jednoho týdne odeslat prostředky obcím.

Jan BUMBA, moderátor:
Životní podmínky Romů se v Česku podle analýzy, kterou projednala vláda v uplynulém roce příliš nezlepšily. Předsedkyně romské rady vlády Hrabaňová řekla, že situaci příliš nepomohla ni agentura pro sociální začleňování Romů.

Gabriela HRABAŇOVÁ, předsedkyně Rady vlády pro romské otázky:
Jsou tady určité sféry, které se zlepšují, ale bohužel vlastně ten sociální propadl tady prostě vidíme, že se stále zvyšuje.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
A počasí, bude oblačno s přeháňkami, odpoledne se má vyjasňovat. Teploty do 27, na horách kolem 15 stupňů.

Jan BUMBA, moderátor:
Dobrý poslech přejí Eva Odstrčilová a Jan Bumba.

Vláda přijala politiku územního rozvoje

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Vláda otevřela cestu pro výstavbu strategických staveb. Kabinet Jana Fischera totiž schválil politiku územního rozvoje, která chrání území, na kterých by se měly například rozšiřovat elektrárny nebo stavět dálnice před dalšími stavbami. Dokument se mimo jiné týká záměry výstavby paralelní vzletové a přistávací dráhy na letišti PrahaRuzyně a počítá s rozšířením výroby elektřiny v jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Odpůrci vládní politiky územního rozvoje argumentují tím, že úřednická vláda nemá na schválení tak strategicky významného materiálu politický mandát. Podle premiéra Jana Fischera byl ale dokument schválen v podobě, na kterou jeho vláda mandát má.

Jan FISCHER, premiér:
Politika územního rozvoje nepředjímá žádné fatální rozhodnutí, které by bránilo dalším vládám ve jaksi svobodném rozhodování o tom, co kde bude reálně potom postaveno.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Podle Pavla Douchy z ekologického právního servisu ale politika územního rozvoje poškodí obce, v jejichž okolí se s výstavbou strategických staveb počítá.

Pavel DOUCHA, ekologický právní servis:
Pro ty obce to bude znamenat to, že nebudou moci tolik těžit z turistického ruchu, protože nikdo nebude chtít stavět penziony tam, kde se plánuje úložiště jaderného odpadu nebo nějaká dálnice.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Věra Masopustová, Radiožurnál.

Stát uvolňuje první peníze pro obce a lidi, které postihly záplavy

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Stát uvolňuje první peníze pro obce a lidi, které postihly záplavy. Vláda bude sice o celkové částce a jejím využití ještě jednat, ale nejméně poskytne miliardu a 320 milionů korun. Ode dneška mnohou o peníze žádat lidé i samotné obce. Žádosti budou podle náměstka pro místní rozvoj Martina Plachého vyřizovány do týdne.

Martin PLACHÝ, náměstek ministra pro místní rozvoj:
My předpokládáme, že kdybychom první žádost o finanční dotaci třeba obdrželi zítra, že jsme schopni do jednoho týdne odeslat prostředky obcím. Celý systém je opravdu postaven velmi jednoduše. Žádost o dotační titul tvoří jedna strana A4, aby s tím vyplňováním nebyl problém.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Lidé, kterým voda vzala bydlení, mohou žádat o 150 tisíc korun. Ti, co přišli o vybavení domácnosti, mají šanci dostat 30 tisíc. Obce mohou žádat o 200 tisíc korun pro lidi, kteří nemají po záplavách kde bydlet.

Analýza životních podmínek Romů v Česku

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Důvodem odchodů Romů z Česka není jen strach z extrémismu, ale celková snaha zlepšit svou životní úroveň. To je jeden ze závěrů analýzy situace romské komunity v loňském roce. Zprávu odsouhlasili ministři. Romové podle ní narážejí na diskriminaci ve vztahu k zaměstnání a vzdělání. Před úřadem vlády máme reportérku Václavu Vařekovou, která zná další závěry zprávy.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Pěkný podvečer. Podle zprávy se kvalita života Romů v roce 2008 příliš nezlepšila. Největším problémem je stále vysoká nezaměstnanost českých Romů, kterou způsobuje i jejich nízké vzdělání. Přístup ke vzdělání je pak dalším problémem, na který analýza poukazuje. Podle předsedkyně Rady vlády pro romské otázky Gabriely Hrabaňové, letos zpráva zdůrazňuje i rostoucí počet Romů, kteří mají problém najít adekvátní bydlení.

Gabriela HRABAŇOVÁ, předsedkyně Rady vlády pro romské otázky:
Jsou chyceni v takoví té pasti chudoby, to vlastně paradoxně se dostávají třeba do ubytoven, kde nemusí platit mnohonásobné nájemné, než by platili v nějakých bytech.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Zpráva také hledala důvody odchodu Romů do zahraničí. Vedle rostoucího extremismu je to hlavně snaha Romů zvýšit si životní úroveň, ale také spojit rodiny, z nichž někteří už v Kanadě žijí. Václava Vařeková, Radiožurnál.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Stavem romské komunity v České republice se budeme věnovat v dnešním Radiofóru.

Už 28. člověk se u nás nakazil takzvanou prasečí chřipkou

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Už 28. člověk se u nás nakazil takzvanou prasečí chřipkou. Nákazu dnes potvrdila Národní referenční laboratoř u dívky, která přijela z Londýna. O přípravách na možnou pandemii prasečí chřipky dnes jednal i vláda. Konkrétní opatření shrnuje hlavní hygienik Michael Vít.

Michael VÍT, hlavní hygienik České republiky:
Posílení počtu antivirotik o půl milionu, dokoupení na 2,5 milionu pandemické vakcíny. Hovořili jsme tam o tom, kolik se eventuálně podle starých modelů z předcházejících pandemií dá za celou tu dobu 4 měsíců přibližně trvající pandemie očekávat nemocných, kolik by asi muselo být hospitalizováno a jak na toto ten resort zdravotnictví je připraven.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
České nemocnice také doplňují vybavení dýchacími přístroji pro pacienty s komplikacemi a ochrannými pomůckami pro zdravotníky. Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková se v nejbližších dnech sejde se zástupci krajů a projedná s nimi aktuální opatření proti případné pandemii.

Klienti zkrachovalé Tomi Tour se vracejí z dovolených

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Další zhruba 300 klientů zkrachovalé cestovní kanceláře Tomi Tour se dnes kolem půlnoci vrátí do Česka. Ve středu by pak měla přiletět další 4 letadla. všichni tito klienti končí svou dovolenou v řádném termínu. Jejich návrat už ale zajišťuje pojišťovna Union, u které je cestovka pojištěná. Pro ty, kteří na dovolenou už vůbec neodjeli, má praktické informace mluvčí pojišťovny Judita Smatanová.

Judita SMATANOVÁ, mluvčí pojišťovny Union:
Vyzýváme je, aby předložili hlášení o pojistné události, které je potřebné vyplnit a najdou ho na internetové stránce unionsk.cz a k tomu přiložit originál smlouvy s cestovní kanceláří a také doklad o uhrazení zálohy. Tohle všechno je potřeba poslat na adresu centrály Union pojišťovny v Bratislavě. Přibližně asi do měsíce budeme vědět, co klientům zaplatit zálohy a výši celkového odškodného budeme vědět až po vyčíslení všech nákladů.

Letecké společnosti bojují s úbytkem cestujících

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Letecké společnosti bojují s úbytkem cestujících. Podle údajů Asociace evropských leteckých společností je květnový osmiprocentní propad nejhorší od začátku ekonomického poklesu, který snížil zájem o služební i turistické cesty. České aerolinie podle této statistiky přišly o více než 10 procent cestujících. Od zimního letového řádu proto omezí počet letů na vybraných evropských spojích, případně je i zruší. Nebudou také provozovat vlastní dálkovou linku do New Yorku. Počet letadel se tak sníží asi o desetinu a nadbyteční budou i lidé. Podle prezidenta asociace pilotů CZ ALPA Filipa Gaspara ale vedení firmy o hromadném propouštění s odbory zatím nejednalo.

Filip GASPAR, prezidenta asociace pilotů CZ ALPA:
My jsme obdrželi informaci o tom, že ČSA chystá redukci flotily, a to samozřejmě je spojeno i s propouštěním provozních i neprovozních zaměstnanců. Co se týká přesných počtů, tak ještě informace nemáme a předpokládám, že to jednání bude probíhat v následujících týdnech, asi, asi nejvíce v průběhu srpna. My samozřejmě čekáme na nějaký podrobnější údaje k tomu, očekáváme i zdůvodnění, protože ty poklesy počtu cestujících nejsou už v této době tak, tak velké v porovnání s loňským rokem.

Autobus Student Agency havaroval u Lubence na Lounsku

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Autobus společnosti Student Agency havaroval dnes odpoledne u Lubence na Lounsku. Autobus s asi 60 cestujícími sjel podle hasičů v prudké zatáčce ze silnice a převrátil se. 3 lidé utrpěli těžká zranění. Na místě zasahuje i vrtulník. Další podrobnosti zjišťujeme a přineseme je v následujících zpravodajských relacích.

Slovensko trápí rostoucí nezaměstnanost

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Slovensko trápí rostoucí nezaměstnanost. Je nejvyšší za poslední 3,5 roku a blíží se k 12 procentům. Slovensko, které je výrazně exportně orientované, postihl pokles poptávky ze zahraničí. navíc v konkurenceschopnost jeho vývozců poznamenalo přijetí eura, které zdražuje ceny slovenského zboží. Není to ale jediná příčina. Analytik České spořitelny Petr Zahradník vysvětluje, proč se s dopady krize zatím vyrovnává slovenská ekonomika hůř než ta česká.

Petr ZAHRADNÍK, analytik České spořitelny:
Slovenský hospodářský růst se opírá o několik relativně ,málo prosperujících oblastí, v oblasti Bratislavy, v oblasti Pováží, částečně i v oblasti Košic, ale zbytek Slovenska je v tomto ohledu podstatně zaostalejší, takže dopady právě té ekonomické krize na Slovensku v tomto ohledu jsou zásadnější a radikálnější než v případě České republiky.

Roztržka mezi Washingtonem a Izraelem

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Mezi Washingtonem a Izraelem vypukla zatím asi nejhlubší roztržka od nástupu amerického prezidenta Baracka Obamy a izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Spojené státy izraelské vládě vzkázaly, že považují za nežádoucí budování židovských sídel ve východním Jeruzalémě. Palestinský prezident Mahmúd Abbás takovou výstavbu označil za násilnou judaizaci arabských oblastí. Izrael naopak americké výhrady okamžitě odmítl.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
"Obama překročil všechny meze," tak dnes izraelská média citují nejmenované zdroje z vedení židovského státu. Američané totiž podle deníku Haarec informovali Izrael i Palestince, že Obamova administrativa nevidí rozdíl mezi židovskými osadami na západním břehu Jordánu a židovskými čtvrtěmi ve východním Jeruzalémě. Izraelské vlády obvykle uznávají, že jim západní břeh nepatří. Východní Jeruzalém ale považují už od jeho dobytí před 42 lety za součást židovského státu. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Podrobněji se budeme tématu věnovat v dnešním Radiofóru.

Organizace Džamája Islamíja stojí za bombovými útoky v Jakartě

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Teroristická organizace Džamája Islamíja stojí za bombovými útoky v indonéské Jakartě. Vyplývá to z dosavadního vyšetřování. Podle policie byly totiž odpálení nálože identické s výbušninami, které zabíjely na Bali v letech 2002 a 2005. Vyšetřovatelé už také dokončují podobizny obou sebevražedných atentátníků.

Robert MIKOLÁŠ, redaktor:
Policie už identifikovala prvního ze dvou sebevražedných atentátníků, který se odpálil v hotelu Marriott. Jeho jméno ale prozradila soukromé indonéská televize, podle které má jít o muže jménem Nur Hasbi. Tento útočník v minulosti studoval radikální islámskou školu AlMukmin, kterou navštěvovaly i zhruba dvě desítky členů organizace Džamá Islamíja odpovědných za atentáty na Bali i v Jakartě v letech 2002 až 2005. Atentáty v hotelích Marriott a RitzCarleton většina obyvatel odsuzuje a odmítá je i předseda konzervativní skupiny sunnitských muslimů Hasim Musadí, podle kterého nejsou atentátníci, zabíjející nevinné lidi, reprezentanty islámu. Robert Mikoláš, Český rozhlas, jihovýchodní Asie.

Festival Janáček v Luhačovicích

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
U sochy hudebního skladatele Leoše Janáčka fanfárou z jeho Symfoniety Luhačovice před malou chvíli zahájily proslulý festival Janáček. Až do pátku se posluchačům, představí cyklus 5 koncertů v podání předních českých i zahraničních interpretů. Na místě máme teď naši zpravodajku Andreu Fridrichovou, dobrý den. Andreo, jak to vůbec jde dohromady Leoš Janáček a Luhačovice?

Andrea FRIDRICHOVÁ, redaktorka:
No, on totiž Leoš Janáček sám patřil mezi pravidelné návštěvníky Luhačovic. Ne každé také ví, že právě v Luhačovicích se v roce 1917 seznámil s Kamilou Šteflovou, která se mu stala inspirací a múzou. Hudební veřejnost pak právě tomuto setkání vděčí za řadu skladeb, která z tohoto podnětu vznikla.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Mohla byste, Andreo, vybrat jeden nebo dva tituly z programu festivalu?

Andrea FRIDRICHOVÁ, redaktorka:
Určitě. Všechny body programu jsou jistě hudebními bonbónky, ale kdybych předci jen měla vybrat třeba dva, tak by to byl určitě zítřejší koncert japonské sopranistky Michiyo Keiko. S domácích umělců bych pak upozornila na páteční koncert předního houslisty Jaroslava Svěceného, který zahraje díla nejen Leoše Janáčka, ale i vybrané skladby Antonína Dvořáka, Josefa Suka nebo Johanna Sebastiana Bacha.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
To byla naše zpravodajka v Luhačovicích Andrea Fridrichová.

autoři: evo , bum
Spustit audio

Více z pořadu