Ozvěny dne 2. září 2009

2. září 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
Poslanci i senátoři by o změně ústavy, která by umožnila brzké rozpuštění sněmovny měli jednat, příští týden. Dohodli se na tom lídři parlamentních stran na schůzce s prezidentem Václavem Klausem.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Všichni se budeme snažit maximálně hledat cestu k tomu, aby volby proběhly buď v původně navrženém termínu, nebo co nejblíže tomuto termínu.

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Ústavní soud projedná zákon o zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny a jeho spolu s ústavním pořádkem 10. září.

Vlastimil GÖTTINGER, zástupce sekretáře:
Samozřejmě tomu soudci věnují maximum energie, toto je prioritní záležitost.

Jan BUMBA, moderátor:
Státní volební komise právě jedná o tom, jak v současné situaci postupovat dál.

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Počasí, zítra čekáme oblačno, přechodně až zataženo, teploty kolem 22 stupňů.

Jan BUMBA, moderátor:
U mikrofonu jsou Renata Kropáčková a Jan Bumba.

Politické špičky usilovně hledají cestu z ústavní krize

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Politické špičky usilovně hledají cestu z ústavní krize. Předsedové parlamentních stran se dohodli na potřebě uspořádat volby v termínu tedy 9. a 10. října. Reagují tak na rozhodnutí Ústavního soud, který rozhodl, že zákon o zkráceném volebním obdobní Poslanecké sněmovny projedná 10. září. Na soud se obrátil nezařazený poslanec Miloš Melčák.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Premiér, předsedové obou parlamentních komor a lídři nejsilnějších stran. V takovém složení u prezidenta Václava Klause hledali politici odpověď na otázku, jak dodržet plánovaný termín voleb. Po hodině a půl přišla dohoda.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Parlamentní strany zde zastoupené se dohodly na vytvoření expertní pracovní skupiny, která urychleně v otázce hodin a dnů připraví variantu novely ústavy, která by umožnila, aby se celý tento proces uskutečnil.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
To, že by východiskem z krize mohlo být právě oprášení a doplnění původního senátního zákona, už před schůzkou zveřejnili předsedové ODS a ČSSD. Po jednání se k nim přidali další.

Mirek TOPOLÁNEK, předseda ODS:
Ostatní vyslovili souhlas, myslím si, že tam byl obecný konsensus v tom, že politické strany mají eminentní zájem na udržení termínu voleb.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Řekl předseda IODS Mirek Topolánek. Hned začali pracovat straničtí experti. Novelu, která by umožnila rozpuštění sněmovny by poslanci měli mít na stole příští týden.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Já předpokládám v úterý nebo ve středu, ve stavu legislativní nouze je možné to projednat v jednom dni.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Prohlásil šéf ČSSD Jiří Paroubek. Ještě v příštím týdnu chce novelu projednat i Senát. Na změně ústavy se dohodli i lidovci, komunisté, TOP O9 a zelení. Konec současného složení sněmovny by ale měli zákonodárci odhlasovat tří pětinovou většinou. Václava Vařeková, Radiožurnál.

Ústavní soud veřejně projedná zkrácení volebního období 10. září

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Ústavní soud dnes rozhodl, že zákon o zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny a jeho soulad s ústavním pořádkem projedná veřejně 10. září. Současně požádal účastníky řízení o co nejrychlejší dodání vyjádření. Zákon napadl poslanec Miloš Melčák, který také podal stížnost na porušení ústavně garantovaného práva poslance vykonávat nerušeně poslanecký mandát po celé volební období, řízení o Melčákově stížnosti ale dnes soudci přerušili, protože posouzení ústavnosti samotného zákona má přednost, kauze věnují mimořádnou pozornost, jak řekl zástupce sekretáře Vlastimil Göttinger.

Vlastimil GÖTTINGER, zástupce sekretáře:
Samozřejmě tomu soudci věnují maximum energie, toto je prioritní záležitost, ale neznamená to, že by kvůli tomu byly upozadněny jiné kauzy, ale toto je opravdu věc, která je v současné době pro Ústavní soud velmi důležitá a tomu odpovídá i míra pozornosti, která je tomu věnována.

Jednání expertů parlamentních stran

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Nejkratší cestu k volbám hledají právní experti parlamentních stran. U úřadu vlády, kde se sešli na schůzce, máme reportérku Věru Masopustovou, hezký večer, Věro.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Dobrý večer.

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Už máš nějaké informace z jednání?

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Tak to jednání samozřejmě pokračuje, diskuse se teprve rozběhal před malou chvílí. Říkají nám, že to může trvat hodinu, ale také dvě. Zatím víme, že všichni experti chtějí naplnit zadání svých politických stran, to znamená směřovat k tomu, aby byly volby 9. a 10. října. Diskutují o tom, jaká bude procedura návrhu ústavních změn a chystají se k tomu využít právě ten senátní návrh doplněný o pozměňovací návrh, že by o seberozpuštění Poslanecké sněmovny rozhodovali poslanci tři pětiny poslanců, to znamená ústavní většinou.

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Kdo všechno v komisi expertů zasedl?

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Tak za ODS je tam náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček, za ČSSD právník jejich poslaneckého klubu Radovan Suchánek, za KDUČSL místopředseda strany a exšéf Legislativní rady vlády Pavel Svoboda, za zelené je to František Korbel, za komunisty poslankyně Zuzka BebarováRujbrová a za TOP 09 Vladimír Baláš. To je ode mě všechno. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Na ministerstvu vnitra se schází státní volební komise

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Na ministerstvu vnitra se právě teď schází státní volební komise, aby probrala, jak v současné situaci postupovat dál. Na místě je i reportérka Veronika Malá, hezký podvečer.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Hezký podvečer. Tak jednání státní volební komise právě v těchto chvílích začíná. Předběžně se odhaduje na půl hodiny, tento čas se ale samozřejmě může změnit. Řešit se bude zejména to, jak teď v současné situaci postupovat dál. Měly by se totiž postupně uzavírat kandidátky, už se také tiskly volební materiály. Největší výdaje současně v tuto chvíli ministerstvo vnitra teprve čekají, tedy výdaje spojené s organizací voleb. Podle ministra vnitra Martina Peciny by měly resort volby celkem stát asi půl miliardy korun. Pecina už také dříve řekl, že nejspíš resortu nezbude jiného než v přípravách voleb pokračovat, dokud Ústavní soud nevynese jasný verdikt. O výsledku dnešní schůzky vás budeme samozřejmě informovat. Veronika Malá, Radiožurnál.

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
A tématu se budeme věnovat podrobněji v dnešním Radiofóru.

Stát co nejdříve vydá povodňové dluhopisy

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Stát co nejdříve vydá povodňové dluhopisy a první miliardy z nich pošle do postižených oblastí Česka ještě letos. Dohodly se na tom rozpočtový výbor sněmovny a poslal normu do parlamentu a k dalšímu schvalování s tím, že má přijít na pořad jednání co nejrychleji. Celkové škody v Česku způsobené letošními povodněmi jsou sečteny na 7 miliard korun a právě na tuto sumu vydá ministerstvo financí cenné papíry, protože jiné zdroje na krytí této potřeby momentálně nemá, jak vysvětluje ministr financí Eduard Janota.

Eduard JANOTA, ministr financí:
Protože nemáme jiné finanční krytí stejně jako nemají obce a kraje, tak budeme emitovat speciální povodňové dluhopisy s jediným možným užitím těchto prostředků na krytí dopadů těchto, těchto dluhopisů. A ta emise bude ještě zajímavá tím, že je předjednání s Evropskou investiční bankou, že tyto dluhopisy odkoupí. Její úrok je příznivějším než kdybychom šli s normální emisí na trh, ty dluhopisy mají splatnost do 35 let.

České dráhy nemají v plánu v první půli příštího roku zdražovat

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
České dráhy nemají v plánu v první půli příštího roku zdražovat. Mírnou úpravu cen ale v souvislosti s vydáním jízdního řádu nevylučují. Radiožurnálu to potvrdil náměstek generálního ředitele drah Antonín Blažek.

Antonín BLAŽEK, náměstek generálního ředitele Českých drah:
S novým jízdním řádem přichází určitá úprava cenové nabídky nikoli však zdražení, nemělo by dojít k zdražování, takto to většinou citlivě veřejnost vnímá. Dojde naopak k posíle ní některých zajímavých akčních nabídek Českých drah pro cestování například mezi velkými evropskými městy.

Evropská komise navrhla nový program usidlování uprchlíků

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
V Evropské unii by mohl najít domov více uprchlíků. Evropská komise navrhla nový program jejich usidlování. Loni se podle úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky podařilo umístit 65 tisíc žadatelů o azyl, především ve Spojených státech, v Austrálii a Kanadě. Evropa jich přijala necelých 5 tisíc.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Evropská sedmadvacítky by mohla poskytnout bezpečné místo k životu pro více uprchlíků. Podle návrhu Evropské komise by stále záleželo na každém státu, kolik uprchlíků a jakých na svém území přijme. Koordinovalo by se ale umisťování těchto lidí nebo jejich přeprava. Uvnitř Unie by měl program pomoci státům, které trpí nejvíc přílivem uprchlíků, tedy Itálii, Španělsku nebo Maltě. "Nestanovili jsme žádné kvóty, ale apelujeme na dobrovolnou solidaritu členských států," řekl eurokomisař pro vnitro Jacques Barrot. Maltě zatím pomohla Francie, ta přijala 100 uprchlíků, kteří na ostrov přijeli. Komise chce také přesvědčit Turecko a Libyi, aby už na svém území měly střediska pro žadatele o azyl, bylo by tak možné je lépe odlišit od skupin nelegálních imigrantů, kteří do Evropy přijíždějí. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Írán stahuje ze světa část svých velvyslanců

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Čtyři desítky šéfů íránských ambasád ve světě v těchto dnech balí a vracejí se zpátky do Íránu. Podle íránské agentury Fárs je to v některých případech trest za to, že diplomaté podporovali při nedávných nepokojích opozici, která kritizovala znovuzvolení Mahmúda Ahmadínežáda prezidentem. Teherán ale tvrdí, že jde o standardní rotaci diplomatického personálu.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Mezi končícími diplomaty je také Madžíd Nílí, který 3 roky zastupoval Írán v České republice. Podle zdrojů Českého rozhlasu je ale jeho odjezd z Prahy plánovanou výměnou šéfa diplomatické mise. Nílí prý navíc vždy striktně tlumočil oficiální názory prezidenta Ahmadínežáda a žádnou podporu opozici nevyjadřoval. Mluvčí íránské diplomacie Hasan Kaškáví upozornil, že Írán má ve světě 135 diplomatických misí. Každoroční obměna třetiny personálu je prý tedy logický krok. Agentura Fárs ale uvedla, že mezi končícími diplomaty jsou také opoziční sympatizanti a že na jejich místo přijdou prověření stoupenci islámského režimu. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Hamíd Karzáí vede v afghánských volbách o 15 procent

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Hamíd Karzáí vede v afghánských volbách o 15 procent před svým vyzyvatel Abdulláhem Abdulláhem. Stále ale není jasné, zda se současnému prezidentovi podaří získat nadpoloviční většinu hlasů a obhájit titul už prvním kole voleb.

Jaromír MAREK, redaktor:
Po sečtení 60 procent hlasů chybí Karzáímu do vítězství necelá 3 procenta. Pokud ale nepřekročí 50ti procentní hranici, čeká Afghánistán druhé kolo prezidentských voleb. To první z 20. srpna poznamenala špatná bezpečnostní situace, nízká volební účast a podezření z volebních machinací. Afghánský úřad pro dohled nad regulérností voleb prověřuje na 600 obvinění z volebních podvodů, které mohly ovlivnit výsledky hlasování. Jaromír Marek, Radiožurnál.

Mezinárodní hudební festival Rozhlasový podzim

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Za 9 dnů přivítá Dvořákova síň pražského Rudolfina nový Mezinárodní hudební festival Rozhlasový podzim.

Jitka BENEŠOVÁ, redaktorka:
První ročník proběhem od 11. do 30. září. Zahrnuje 5 koncertů. Symfonický orchestr Českého rozhlasu v Praze přivítá tělesa veřejnoprávních rádií z Německa, Maďarska a Holandska. O festival je už teď velký zájem.

Kateřina KONOPÁSKOVÁ, ředitelka pořádajícího Radioservisu:
Finiš byl teďko mohutný, na konci srpna a začátku září, kdy se projevuje, že přeci jen se ještě víc se o tom lidé dozvěděli, jinak ty začátky těch předprodejů jsme hlavně těžili samozřejmě u obecenstva Symfonického orchestru Českého rozhlasu, kteří se to dozvěděli jako jedni z prvních a potom přes posluchače Českého rozhlasu. Ale teď jsme se soustředili na to pražské festivalové publikum.

Jitka BENEŠOVÁ, redaktorka:
Uvedla Kateřina Konopásková, ředitelka pořádajícího Radioservisu. Jitka Benešová, Radiožurnál.

autoři: rkr , bum
Spustit audio

Více z pořadu