Ozvěny dne 2. prosince 2007

2. prosinec 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Parlamentní volby v Rusku

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Ozvěnami dne vás provede a hezký nedělní večer přeje Eva Ziliziová. Do poslední hodiny vstoupily parlamentní volby v Rusku. Podle opozice jsou zmanipulované prezidentem Vladimirem Putinem, který je v čele kandidátky strany Jednotné Rusko. Některé prohřešky proti volebnímu zákonu připustil dokonce i jeden z členů ústřední volební komise. Ta zaznamenala rekordní účast, která přesáhla sedmdesát procent. Zvláštní zpravodaj Radiožurnálu Miroslav Konvalina navštívil některé volební místnosti v Moskvě a okolí.

Miroslav KONVALINA, redaktor:
Zatímco v západní části Ruska dojídali v sobotu večeři, v té dálněvýchodní na Kamčatce už odemykali v nedělním ránu volební místnosti. V Rusku rozprostírajícím se v jedenácti časových pásmech postupně otevřeli pětadevadesát tisíc volebních středisek. V moskevské čtvrti Lefortovo se nám už před devátou pochlubila předsedkyně volební komise Galina Viktorovna, že lidé jsou letos aktivnější.

Galina VIKTOROVNA, předsedkyně volební komise:
Všechno jsme připravili včetně volebních místností podle zákona.

Miroslav KONVALINA, redaktor:
Jinak to bylo v pětitisícovém městečku Archangelskoje, kde jsme našli na chodbách školy před volebními místnostmi předvolební plakáty nejsilnější strany Jednotné Rusko.

Galina VIKTOROVNA, předsedkyně volební komise:
Ne, žádná agitace tady neprobíhá, žádná strana v den voleb neprovádí žádnou agitaci.

Miroslav KONVALINA, redaktor:
Reaguje na připomínku předsedkyně tamní volební komise. Z různých částí Ruska přicházely zprávy, že vedoucí nutili své zaměstnance jít v neděli do práce a pak společně k volbám. Jinde je motivovali ve volebních střediscích horkým čajem a čerstvými pirožky.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Ruské parlamentní volby byly spíš celonárodním referendem o popularitě Vladimira Putina. Ten celou předvolební kampaň postavil na tom, že jedině on může zaručit další úspěch Ruska. Příští rok mu totiž vyprší prezidentský mandát a hledá se pro něj nová politická funkce už teď. Jaká? To napoví stálý zpravodaj Českého rozhlasu v Rusku Petr Vavrouška.

Petr VAVROUŠKA, redaktor:
Vladimir Putin zatím drží všechny politické karty hodně u těla a je pouze na něm, jaký trumf vytáhne. Po dnešních volbách bude jistě poslancem, ale zároveň je stále prezidentem. Co tedy udělá? Předčasně rezignuje, nebo zmrazí svůj poslanecký mandát? Mediální stratég Kremlu a Putinův blízký člověk Sergej Markov říká:

Sergej MAKROV, mediální stratég Kremlu:
Myslím si, že Putin bude takovým celonárodním vůdcem, že bude lídrem strany Jednotné Rusko nebo koalice kolem ní vytvořené, bude kontrolovat parlamentní většinu a bude mít také značný vliv na premiéra.

Petr VAVROUŠKA, redaktor:
Řekl Českému rozhlasu Markov. Tajenku, kdy a jak se tak stane, nejspíše prezident Putin rozluští už brzy. Jedno je ale jisté už dnes ruskou politiku bude řídit ještě dlouho.

Dmitrij OREŠKIN, politolog:
Problém není v tom, jestli se Putinovi chce nebo nechce odejít z politiky, on prostě technicky nemůže. Putin dnes kontroluje v zemi vše a není možné, aby tuto moc najednou předal někomu jinému.

Petr VAVROUŠKA, redaktor:
Předpovídá politolog Dmitrij Oreškin.

Liškova nominace na ministra školství

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Vedení Strany zelených od rána rozhoduje o nominaci Ondřeje Lišky na ministra školství. V domě Českého svazu vědeckotechnických společností na Novotného lávce v Praze je reportér Radiožurnálu Tomáš Medek.

Tomáš MEDEK, redaktor:
Jednání republikové rady zelených, které mělo skončit už ve dvě hodiny, se nakonec protáhlo. Odpoledne se sešlo užší stranické vedení, které se stále snaží dohodnout na podmínkách, ze kterých by rada podpořila nominaci Ondřeje Lišky na funkci ministra školství. Jednání vedl Martin Bursík a Kateřina Jacques na jedné straně a Dana Kuchtová a Martin Tichý na druhé. Kritici vyčítají předsedovi Martinu Bursíkovi, že obchází některé stranické orgány a soustřeďuje ve svých rukách příliš velkou moc. Napětí ve straně vyvolal způsob, jakým Bursík prosadil Liškovu nominaci. Místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová chtěla, aby se dnes jako kandidátka radě představila i poslankyně Olga Zubová. To se ale nakonec nestalo. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který z jednání zelených před chvílí odcházel, řekl, že je přesvědčen, že Ondřej Liška nakonec nominován bude.

Po havárii Pendolina chybí ČD vlakové soupravy

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
České dráhy mají po včerejší nehodě Pendolina u Běchovic málo souprav. Na trasu z Prahy do Ostravy a zpět proto bude muset určitou dobu nasadit náhradní vlak. Služby ale budou zachovány. Slibuje mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

Ondřej KUBALA, mluvčí Českých drah:
Bohužel došlo k tomu, že jedna souprava je na pravidelné vyvazovací opravě, druhá je v tento okamžik po nehodě poškozená. Takže po celý týden až do neděle nám opravdu jedna souprava bude chybět. Velmi se tím cestujícím omlouváme, ale na jednom páru spojů do Ostravy, u kterého je tato možnost uvedená v jízdním řádu, bude jezdit náhradní souprava kategorie Eurocity.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Úprava vykolejeného Pendolina bude dráhy stát pětadvacet milionů korun. Stavební firma teď pracuje na opravě porouchané koleje. Práce by měla skončit ještě do zítřejší ranní dopravní špičky.

Vlastimilu Dvořákovi byly odpuštěny miliony na daních

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Bývalá česká vláda vedená sociálními demokraty odpustila na daních dvacet šest milionů korun Vlastimilu Dvořákovi. Píše nové vydání časopisu Týden. Dvořák je majitelem hotelu, ve kterém se minulý měsíc ženil předseda ČSSD Jiří Paroubek. Rozhodnutí podle časopisu Týden podepsal někdejší ministr financí Bohuslav Sobotka, a to v srpnu 2006 těsně předtím, než opustil funkci.

Propuštění palestinských vězňů se odkládá

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Propouštění velké skupiny palestinských vězňů z izraelských věznic se odkládá na zítřek. Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás je totiž v Egyptě a chce čtyřsetčlennou skupinu osobně předat. Celkem je v izraelských věznicích přes jedenáct tisíc Palestinců.

Hlasování o socialistických reformách Cháveze

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Venezuelané dnes hlasují o socialistických reformách prezidenta Huga Cháveze. Navrhované změny ústavy významně rozšiřují pravomoci prezidenta. Hlasování končí v devět hodin večer našeho času. Výsledek bude velmi těsný. Chávezův návrh má řadu odpůrců především z řad studentů, ale i politiků a v poslední době také nemajetných vrstev venezuelského obyvatelstva.

V Polsku zlikvidovali dva krůtí chovy nakažené virem H5N1

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Polská veterinární služba zlikvidovala dva krůtí chovy, ve kterých se objevil smrtící virus ptačí chřipky H5N1. Celá oblast zůstává pod přísnou kontrolu. Jak informuje varšavský zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Martin DORAZÍN, redaktor:
Sanitární a epidemiologická služba monitoruje oblast kolem města Plock, kde se objevil nebezpečný virus. Veterináři o víkendu na dvou farmách usmrtili a spálili čtyři a půl tisíce krůt. Od včerejška kontrolují každé hospodářství v ohrožené zóně a známky rozšíření viru zatím neobjevili. Zdá se, že se ohnisko nákazy podařilo včas odhalit a zlikvidovat. Krůty, které mohly být infikované, se už ale prodávají v obchodech. Maso z těchto farem se dostalo do osmi velkoobchodů ve třech vojvodstvích. Dohromady jde o téměř osm set kilogramů masa.

Przemyslaw BILINSKI, hlavní sanitární inspektor:
Upozorňujeme zákazníky, že krůty musí řádně tepelně zpracovat. Pak jim žádné nebezpečí nehrozí.

Martin DORAZÍN, redaktor:
Domnívá se hlavní sanitární inspektor Przemyslaw Bilinski. Evropská komise má zítra rozhodnout, jestli vývoz polské drůbeže zakáže.

Britská učitelka odsouzena za jméno pro medvídka

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Už týden je britská učitelka Gillian Gibbonsová v moci súdánských úřadů. Provinila se tím, že dovolila svým žákům pojmenovat plyšového medvídka Mohamed, tedy jménem muslimského proroka. Za urážku islámu jí soud udělil patnáctidenní trest vězení. Někteří súdánští muslimové ale vyšli do ulic a požadují pro učitelku smrt. Naopak proti jejímu zadržení protestuje vláda i muslimské organizace ve Velké Británii. Do Súdánu už přijeli vyjednávat i dva britští zákonodárci. Jedním z nich je člen sněmovny lordů Nazir Ahmed.

Nazir AHMED, člen sněmovny lordů:
Plánujeme několik schůzek, a to i s prezidentem Bašírem. Je ale na úřadech, kdy se jim podaří setkání domluvit. Súdánská vláda je teď po velkým tlakem, protože na osudu Gillian Gibbonsové nám velmi záleží. Prezident jí může udělit milost. To by mohlo být i předmětem našich jednání.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Sama Gibbonsová uvedla, že je s ní dobře zacházeno a že by se chtěla vrátit ke své práci v súdánské škole.

Výtržnosti fanoušků Baníku a Sparty

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Dnešní rizikové fotbalové utkání mezi ostravským Baníkem a pražskou Spartou provázely výtržnosti. Hlavně polští příznivci Baníku se snažili napadnout Sparťany. To si vyžádalo několik zranění a škodu na vybavení stadionu řádově v desítkách tisíc korun. Říká mluvčí severomoravské policie Dagmar Bednarčíková.

Dagmar BEDNARČÍKOVÁ, mluvčí severomoravské policie:
Policisté museli zasahovat proti agresivním fanouškům zejména v první půli zápasu. Museli je vytlačit tak, aby se nedostali ke sparťanským fanouškům. Do této chvíle mám informaci o tom, že bylo zraněno devět policistů a patnáct fanoušků bylo předvedeno na policejní služebny.

Sněhové podmínky v lyžařských střediscích

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Krkonoše a Orlické hory i přes déšť a vyšší teploty opět o víkendu přivítaly tisíce lyžařů. Podmínky na sjezdovkách jsou stále ucházející. Lyžovat se bude ve většině středisek i v následujících dnech. Podrobnosti zjišťoval reportér Martin Pařízek. Dobrý večer, Martine.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Dobrý večer. I Krkonoše a Orlické hory opravdu zasáhla obleva. Na svazích ale zůstávají desítky centimetrů sněhu. Například na Horní Mísečky si cestu našla zhruba tisícovka lyžařů. Do Pece pod Sněžkou přijelo za lyžováním jen v sobotu patnáct set lidí. I v Orlických horách mají dobré podmínky. Výška sněhu se tam pohybuje kolem čtyřiceti centimetrů. Počasí následujících dní by ale mohlo nadělat problémy například níže položeným areálům, které nemají technické zasněžování. Ve většině středisek ale zatím žádné přerušení provozu nehrozí. Mnohde naopak ten víkendový déšť a oteplení pomohl, protože sníh vytvořil dobrý podklad. Střediska také počítají s tím, že se v úterý o něco ochladí. A to by mohlo znamenat třeba další centimetry přírodního, anebo technického sněhu.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Doplňme ještě, že v Beskydech je nejvíc sněhu na Lysé hoře pětačtyřicet centimetrů. V Jeseníkách sedmdesát pět centimetrů na Pradědu, v Krušných horách hlásí šedesát centimetrů Boží dar a Klínovec. Na Šumavě je nejvíc sněhu na Špičáku, konkrétně padesát centimetrů.

Výstava Tajemné postavy adventu v pražské botanické zahradě

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Začíná advent. Katolická církev slaví jeho první neděli, která zároveň označuje začátek církevního roku. Tradiční výzdobou je adventní věnec se čtyřmi svícemi, které se postupně zapalují, takže na konci svítí všechny. Advent také bývá dobou, kdy si můžeme připomenout různé zvyky a obyčeje. Pro ty, kteří by rádi poznali některé ty méně známé, je v pražské botanické zahradě otevřena výstava s názvem Tajemné postavy adventu. Jak říká jeden z autorů Petr Herynek, na výstavě se dozvíte, že se například svátek Barbory se nespojuje jen s rozkvetlými větvičkami třešní.

Petr HERYNEK, autor výstavy:
Třeba v Roudnici nad Labem se peklo speciální pečivo, kterému se říkalo barborky a my to pečivo tady máme. Takže jsme šli hluboko do těch různých písemných zpráv a tak dále a výsledkem je tato výstava, kde třeba jsou tam ty baby, ometačky, kališi a tohle to všechno, co už dávno víceméně máme zapomenutý.

autor: ezi
Spustit audio

Více z pořadu