Ozvěny dne 2. května 2007

2. květen 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

O vzniku Ústavu paměti národa rozhodují poslanci

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Hezký podvečer u souhrnné zpravodajské relace ve středu 2. května přeje od mikrofonu Eva Ziliziová. V Poslanecké sněmovně se schyluje k závěrečnému hlasování, které by mělo rozhodnout, jestli u nás vznikne Ústav paměti národa. Konkrétní podoba instituce závisí také na tom, jak poslanci rozhodnou o jednotlivých pozměňovacích návrzích. Znovu se ale ukázalo, že ústav sněmovnu rozděluje. Přímo ve sněmovně jednání sledovala i redaktorka Veronika Hankusová, kterou teď zdravím do studia přímo v dolní komoře.

Veronika HANKUSOVÁ:
Dobrý podvečer. I tentokrát byl Ústav paměti národa zásadním zdrojem sporů mezi koalicí a opozicí. Nejvíce kritiky se sneslo na samotný fakt, že nejvyšší orgán instituce, takzvanou radu, by měli volit politici. Podle sociálního demokrata Davida Ratha by vedení ústavu mělo být spíš jmenováno univerzitami nebo Akademií věd.

David RATH, sociální demokrat:
My ctíme svobodu bádání, svobodu názorů, svobodu myšlenek. Do svobody bádání politici zasahovat nesmí.

Zdeněk JIČINSKÝ, sociální demokrat:
Máme tady vědecké instituce, máme tady Akademii věd, máme tady vysoké školy, tak co jim tady vnucujeme takovouto pochybnou instituci?

Veronika HANKUSOVÁ:
Přidal se k Rathovi jeho stranický kolega Zdeněk Jičinský. Podle koalice by měl ústav shromažďovat a zveřejňovat dokumenty mimo jiné z období komunismu a zpřístupnit archivy komunistické Státní bezpečnosti. Už jen proto ministr vnitra Ivan Langer argumenty opozice moc nechápal.

Ivan LANGER, ministr vnitra /ODS/:
Buď nás spojuje společné odmítnutí totalitního režimu, ať již s hákovým křížem, nebo rudou hvězdou, nebo nás to nespojuje.

Veronika HANKUSOVÁ:
Premiér Mirek Topolánek byl z vývoje tady v Poslanecké sněmovně dost rozladěný. Do takových detailů se podle něj o věci mluvilo už dříve.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér:
/Nesrozumitelné/ tyto diskuse a exhibice tady byl v prvním a ve druhém čtení.

Veronika HANKUSOVÁ:
Přímo lidé vznik instituce celkem vítají. Neshodují se ale úplně na tom, jaké období by měla zkoumat.

osoba:
Ty další generace by měly vědět, co se dělo a v nějakém tom ústavu by mělo být tohle zakotveno.

osoba:
Já bych začal opravdu takovým pátým, šestým stoletím. Jinak to nemá cenu.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
S výsledkem hlasování se Veronika Hankusová přihlásí v dalších zpravodajských relacích.

Připravovaná sociální a daňová reforma se nelíbí odborům

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Připravovaná sociální a daňová reforma se nelíbí odborům. Svůj názor nezměnily ani po mimořádném zasedání tripartity. Podle odborářů úspora veřejných financí zhorší postavení zaměstnanců s nižšími a středními příjmy. Vláda to odmítá. Podrobnosti od reportérky Václavy Vařekové.

Václava VAŘEKOVÁ:
Dohodu mezi vládou a odboráři nepřineslo ani tříhodinové jednání. Odboráři si stojí za svým. Reformě podle nich chybí koncepce a vládě vyčítají, že je k jednání přizvala pozdě.

Milan ŠTĚCH, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů:
Takto vážný krok by se měl přijímat po velké diskusi a nespolíhat, že se prosadí pomocí dvou přeběhlých poslanců. To nemůže vytvořit ve společnosti příznivé klima.

Václava VAŘEKOVÁ:
Říká předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas výhrady odborářů odmítá. Reforma podle něj sice vzniká pod časovým tlakem, podobné kroky ale vzhledem k velkému zadlužení náš státní rozpočet potřebuje.

Petr NEČAS, ministr práce a sociálních věcí /ODS/:
Jestliže Českomoravská konfederace odborových svazů na všechno říká, že ne, že dokonce reforma veřejných financí není vůbec potřeba, no, tak se to potom samozřejmě ten průsečík hledá těžko.

Václava VAŘEKOVÁ:
Výhrady mají i zástupci zaměstnavatelů, například viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Martin Jahn.

Martin JAHN, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy:
Do budoucna bychom čekali, že přispěje také ke snížení vedlejších nákladů práce, že přispěje ke zjednodušení daňové soustavy.

Václava VAŘEKOVÁ:
První reformní opatření by mohli poslanci schvalovat na mimořádné schůzi sněmovny v létě.

V Afghánistánu bylo ostřelováno vozidlo s českým diplomatem

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Zpátky na zastupitelský úřad v Kábulu se vrátil vedoucí české diplomatické mise v Afghánistánu Filip Velach. Jeho vůz včera přepadli tamní ozbrojenci. Český chargé d`affaires se do hlavního města přemístil vrtulníkem spolu se dvěma lehce zraněnými osobními strážci. Jednoho z příslušníků útvaru rychlého nasazení lehce poranily odražené střepiny na noze a druhého na hlavě. Oba ošetřili lékaři na americké základně a ještě půjdou na kontrolu do české polní nemocnice. Diplomatovo vozidlo přepadla skupina ozbrojenců asi sto kilometrů jižně od Kábulu. Příslušníci URNA při přestřelce údajně tři útočníky zneškodnili. Po ústupu Čechů do jednoho domu v tamní vesnice zasáhli proti útočníkům američtí a afghánští vojáci. Český chargé d`affaires odmítl, že by při výjezdu do terénu pouze se dvěma strážci porušil bezpečnostní pravidla. Podle něj byla cesta do oblasti relativně bezpečná, což mu potvrdili i Američané na základně, kam byl převezen.

Při prodeji gripenů se vyplácely vysoké provize

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Švédský koncern Saab, který vyrábí stíhací letouny Jas39 Gripen, přiznal možnost vyplácení vysokých provizí při prodeji svých stíhaček do zahraničí. Ve veřejnoprávní švédské televizi nejvyšší šéfové společnosti připustili, že provize vyplácené takzvaným agentům mohou při jednotlivých kontraktech dosahovat v řádu až miliard korun. Ze Skandinávie se přihlásil spolupracovník Radiožurnálu Tomáš Sniegoň.

Tomáš SNIEGOŇ:
Když letos v únoru propukl skandál kolem domnělých úplatků ve švédskočeských obchodech se stíhačkami Jas39 Gripen, odmítal výrobce gripenů kategoricky, že by jim, takzvaným agentům, vyplácel astronomické provize a tím přispíval ke korumpování českých politiků a dalších činitelů. Nyní však generální ředitel Saabu Ake Svensson přiznal, že provize pro agenty skutečně mohou dosahovat výše až miliard českých korun a předseda představenstva Marcus Wallenberg navíc možnost miliardových provizí pro tyto zprostředkovatele bránil jako opodstatněnou. Vlastní iniciativu vedoucí ke korupci Saab ale stále popírá. Odpovědnost za to, jak s vysokými sumami nakládají, firma údajně ponechává jen na agentech samých. Nakolik jsou nové údaje pravdivé, však posoudí až oficiální vyšetřování, které v souvislosti s prodejem gripenů české armádě probíhá již v několika evropských zemích.

Kandidáti na prezidenta se utkají v televizním duelu

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Celá Francie dnes bude sedět u televizních obrazovek. V jednadvacet hodin totiž začíná s velkým zájmem očekávaná televizní debata mezi kandidátem pravice Nicolasem Sarkozym a socialistkou Ségolene Royalovou. Poprvé v historii se v debatě, která by mohla rozhodnout o výsledku nedělních prezidentských voleb, utkají muž a žena. Ve francouzské metropoli bude klání obou kandidátů sledovat tamní zpravodaj Českého rozhlasu Jan Šmíd, který je teď na telefonu. Hezký podvečer do Paříže.

Jan ŠMÍD:
Hezký podvečer.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Kolik lidí by mělo debatu sledovat, Jane, a co se vlastně od ní čeká?

Jan ŠMÍD:
Čeká se, že by skutečně mohla to klání rozhodnout, protože souboj tváří v tvář napoví, jak jsou vlastně oba kandidáti schopní reagovat, jak se dokáží vyrovnat s tlakem, jestli opravdu vypadají prezidentsky. Přenášejí dvě hlavní stanice TF a France, kde bude se mluvit o sedmi hlavních tématech. Každý z kandidátů bude mít přesný čas na odpověď a /výpadek signálu/ na závěrečná slova. Čeká se, že by mohlo sledovat až pětadvacet milionů televizních diváků. Určitou konkurencí bude semifinále Ligy mistrů. Já jsem před chvílí obešel několik barů a bylo to tak půl na půl. Někde se chystají na fotbal, ale třeba v jedné hospůdce v latinské čtvrti mi řekli, že možná budou dokonce přepínat. V každém případě tady v Paříži se organizuje několik veřejných projekcí. Kousek od Sorbony organizují jednu socialisté v základní škole, ale nepochybuji o tom, že v barech v regionu PoitouCharentes bude mít Royalová ještě větší podporu. Přímo v Melle, jakési domovské základně kandidátky socialistů, je v tuto chvíli můj kolega Jan Pokorný. Jak vypadá situace u vás?

Jan POKORNÝ:
Jen málokdo si nechá dnešní televizní duel ujít, i když i pár takových by se tady v Melle našlo. Majitel místního baru bude tedy sledovat fotbal AC Milán Manchester United, ale většinu místních lidí zajímá, jaké plány mají oba prezidentští kandidáti.

osoba:
Protože dnešní fotbal to je záležitost Anglie a Itálie, volba prezidenta je důležitá pro Francii.

Jan POKORNÝ:
Říká mi jeden z místních levicových voličů, který bude držet palce obyvatelce Melle Ségolene Royalové. O tom, jestli voliči přeloží do Elysejského paláce mnoho napoví i dnešní debata.

Radovan Krejčíř zůstane ve vazbě v Jihoafrické republice

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Kontroverzní český podnikatel Radovan Krejčíř zůstane ve vazbě v Jihoafrické republice nejméně do 17. května, rozhodl o tom tamní soud. Při dalším stání se rozhodne, jestli může být propuštěn na kauci. Jihoafrická policie zadržela Krejčíře v polovině dubna na letišti v Johannesburgu s falešným pasem. Česko jedná o jeho vydání.

Policie zadržela neonacisty při potyčkách

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Trestní stíhání čtyř příznivců extremistické organizace Národní odpor zahájili brněnští kriminalisté. Neonacisty policie zadržela při prvomájových potyčkách s policií. Tři jsou podezřelý z útoků na veřejného činitele, čtvrtý z propagace nacismu, protože měl na oblečení jeho symbol.

Miliardy korun ročně se využije ve zdravotnictví neefektivně

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Dvacet miliard korun ročně se podle nejnovější studie české pobočky protikorupční organizace Transparency International využije v českém zdravotnictví neefektivně. Největší ztráty jsou kvůli vysoké nemocnosti. Další peníze se ztrácejí přes veřejné zakázky.

Bush bude jednat o financování akcí v Iráku a Afghánistánu

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
O financování vojenských akcí v Iráku a Afghánistánu dnes bude americký prezident George Bush jednat s představiteli Demokratické a Republikánské strany. Řeší tak situaci, která vznikla poté, co vetoval zákon s termínem stažení amerických vojáků z Iráků, včetně návrhů financování operací.

Evropská komise podpořila Estonsko ve sporu s Ruskem

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Evropská komise podpořila Estonsko ve sporu s Ruskem. Kvůli odstranění pomníku rudoarmějců z centra Tallinnu obléhají estonské velvyslanectví v Moskvě prokremelští mládežníci z organizace Naši. Estonská velvyslankyně dnes prohlásila, že se na ni mladí aktivisté snažili zaútočit. Jak zaznamenal v Bruselu zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka, Evropská komise vyzývá Moskvu, aby zajistila bezpečnost estonských diplomatů.

Vít POHANKA:
Původně čistě estonskoruský spor hrozí přerůst v konflikt Evropské unie s Moskvou. Evropská komise ústy jednoho mluvčích naléhá na Rusko, aby dodrželo své závazky a zajistilo bezpečnost estonských diplomatů na svém území. Vyhrocení konfliktů mezi Tallinnem a Moskvou komisi znepokojuje. Vyzývá proto Rusko, aby jej řešilo diskusí. Brusel nemá na zhoršení vzájemných vztahů zájem. Už několik měsíců se snaží diplomaticky marně urovnat spor kvůli ruskému zákazu na dovoz polského masa a dalších zemědělských produktů. Varšava kvůli němu zablokovala jednání o strategickém partnerství mezi sedmadvacítkou a Ruskem, kterou unijní představitelé považují za velmi důležitou.

Předčasné parlamentní volby v Turecku

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Hluboká vnitropolitická krize v Turecku vyvrcholila návrhem na vypsání předčasných parlamentních voleb. Ty by měly být už 24. června. Vládní Strana spravedlnosti a rozvoje k tomuto kroku svolila poté, co se jí nepodařilo prosadit do prezidentského úřadu svého kandidáta Abdullaha Güla. Informuje redaktorka Klára Stejskalová.

Klára STEJSKALOVÁ:
Rozhodnutí tureckého Ústavního soudu o anulování prvního kola prezidentské volby přimělo vládnoucí stranou AKP vyhovět požadavku opozice a vypsat předčasné volby. Premiér Erdogan dnes přišel s návrhem, že hlava státu by měla být volena na pětileté období přímo lidem nikoli poslanci podobně jako ve Francii. Prezidentské volby vyvolaly ostrý konflikt mezi zapřísáhlými stoupenci sekulárního Turecka a islamisty. Turecko zažilo vůbec nejmasovější protesty od založení moderního státu. Do vyhrocené situace se vložila i armáda. Volby, které se budou konat o pět měsíců dříve, než se předpokládalo, tak podle tureckých komentátorů ukáží skutečné rozložení sil ve společnosti.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Turecký parlament odpoledne schválil nový harmonogram prezidentských voleb. První kolo bude v neděli 6. května. Už v dnešním zpravodajském souhrnu Stalo se dnes se Klára Stejskalová ohlásí s aktuálními informacemi přímo z Turecka.

Veletrh obranné a speciální techniky IDET 2007 v Brně

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Přes tři sta vystavovatelů ze šestadvaceti zemí a účast sedmi desítek armád z celého světa takový je dnes zahájený devátý ročník mezinárodního veletrhu obranné a speciální techniky IDET 2007 v Brně. Je to největší letošní veletrh zbrojní techniky v celé Evropě. Další informace má redaktor Ivan Holas.

Ivan HOLAS:
Ministryně obrany Vlasta Parkanová při zahájení připomněla, že vedle obrany před terorismem je light motivem veletrhu i ochrana obyvatel před následky přírodních a průmyslových katastrof. Zdůraznila také úlohu Armády České republiky nejen jako největšího vystavovatele, ale i významného zákazníka.

Vlasta PARKANOVÁ, ministryně obrany /KDUČSL/:
Je sice pravda, že naše armáda nemůže být ani pro domácí ani pro zahraniční výrobce rozhodujícím odbytištěm, ale i hlas takzvaného referenčního zákazníka je v obchodním světě velmi dobře slyšet.

Ivan HOLAS:
Narozdíl od všech předchozích ročníků IDETů se ale s technikou a možnostmi naší armády nemůže seznámit široká veřejnost. Kromě dalšího zpřísnění bezpečnostních opatření, kdy do hlídaných expozic mohou vstoupit jen akreditované osoby, je to i záměr vystavovatelů.

Karel TORN, hlavní manažer IDETu:
Prezentujeme ho jako ryze odborný veletrh, když to řeknu zcela otevřeně. Myslím si, že ta nejširší veřejnost na veletrh tohoto typu skutečně nepatří.

Ivan HOLAS:
Vysvětluje hlavní manažer IDETu Karel Torn.

Dnes začal už osmý ročník akce Cihla

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Dnes začal už osmý ročník akce Cihla. Ve dvaadvaceti městech naší republiky můžete přímo na ulicích koupit symbolické cihly, které pomohou k bydlení mentálně postiženým spoluobčanům. "Díky této sbírce vznikají chráněné domácnosti a také chráněné dílny," říká reportérka Marcela Krejsová.

Marcela KREJSOVÁ:
Ve vesnici Slapy postavili za vybrané peníze dílnu na výrobu nakládaných hermelínů a utopenců. Šárka Matějková, vedoucí této dílny říká, že vyrábějí dobroty s příběhem.

Šárka MATĚJKOVÁ, vedoucí dílny na výrobu nakládaných hermelínů a utopenců:
Ten dovětek s příběhem znamená jednak příběhy těch našich lidí, kteří se z těch ústavů vlastně vypracovali až na to, že tady sami vyrábí takovýhle dobroty, anebo vlastně to může bejt i příběh toho hermelínu, kterej se dostal k nám na Slapy a tady tak od jednoho toho človíčka putuje k tomu druhýmu a každej s ním něco provede a pak se dostane až k těm konečnejm spotřebitelům.

Marcela KREJSOVÁ:
Kam půjdou peníze z letošní sbírky, říká Tomáš Masopust z občanského sdružení Portus, které akci Cihla pořádá.

Tomáš MASOPUST, občanské sdružení Portus:
Teďko je rozestavěný dům, ten bude sloužit pro osm lidí s mentálním postižením, kteří mají lehčí postižení. Takže to budou vlastně takový garsonky a nebude tam stálá asistenční služba. A z výtěžku letošní akce Cihla by právě měl bejt dokončen tento dům.

Marcela KREJSOVÁ:
Své využití najdou i zakoupené a mnohdy i různými vzkazy popsané cihly. Staví se z nich v chráněných domácnostech zídky, kuchyně nebo krby.

Tomáš MASOPUST, občanské sdružení Portus:
Je hrozně dobrý, že ty cihly jsou potom vidět a vzkazy, který nám tam kupující píšou, budou navždycky umístěny právě v chráněném objektu.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Pokud byste se chtěli o akci Cihla dozvědět víc, nalaďte si zítra po dvacáté hodině na Českém rozhlasu 1 Radiožurnálu pořad Handicamping. A teď už je na řadě závěrečný přehled zpráv.

autor: ezi
Spustit audio

Více z pořadu