Ozvěny dne 18. 7. 2004

18. červenec 2004
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Sociální demokraté jsou pro to, aby v nové vládě zasedli také lidovci a unionisté

Sociální demokraté jsou pro to, aby v nové vládě zasedli také lidovci a unionisté. Nový kabinet by měl působit až do konce volebního období v roce 2006. Ústřední výkonný výbor ČSSD dnes podpořil svého předsedu Stanislava Grosse a schválil jeho dosavadní postup. Výbor také požaduje větší vliv ČSSD v některých resortech. Další informace od redaktorky Blanky Číhalové.

Blanka Číhalová: Stejné strany, jako ve vládě Vladimíra Špidly, ale v novém kabátě. S novým programovým prohlášením, s novou koaliční smlouvou. Takovou vládu by chtěl sestavit úřadující předseda ČSSD Stanislav Gross. Jeho strana ho dnes podpořila a odsouhlasila, ať dál jedná. Například o programu nebo způsobu, jak si koaliční strany mezi sebou rozdělí ministerstva. Sociální demokraté chtějí mít větší vliv. Gross by rád získal jeden z klíčových resortů, dopravu, místní rozvoj nebo životní prostředí. Dále trvá na financích a nehodlá je přenechat předsedovi lidovců Kalouskovi.

Stanislav Gross: Sociální demokracie musí udržet kontrolu nad pulsem veřejných financí v České republice.

Blanka Číhalová: Miroslav Kalousek ale o jiný resort nemá zájem. Pokud Gross neustoupí, ve vládě asi nezasedne. Koaliční jednání to ale podle Kalouska neovlivní.

Miroslav Kalousek: V žádném případě to není můj požadavek.

Blanka Číhalová: Lidovci mají nyní tři ministerstva a ta by si chtěli udržet. K vládě, složené z ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU se Gross dostal ve chvíli, kdy tyto tři strany znovu získaly v Parlamentu většinu 101 hlasu. Podporu kabinetu si chce Stanislav Gross u politiků pojistit. Například sociální demokrat, exministr Jan Kavan ale odmítl podporu vládě podepsat dřív, než bude jasné programové prohlášení. Gross v tom ale politické potíže nevidí.

Stanislav Gross: Kdyby nechtěl podpořit takovou to vládu, tak nepochybně v tu chvíli by to ty vážné dopady mělo, ale nic takového z jeho úst zatím nezaznělo.

Blanka Číhalová: Sérii vnitrostranických jednání o formování nové vlády uzavře zítra odpoledne vedení lidovců. V úterý se sejde celá koalice a potom poslanecký klub ČSSD.

Kontrola na tržišti v Potůčkách pokračuje

Na tržišti v krušnohorských Potůčkách pokračuje akce Celní správy proti nelegálnímu zboží na prodejních stáncích. Přístupové cesty do obce kontrolují od včerejší razie hlídky celníků. Zůstanou tam ještě několik dní, aby omezily dodávky závadného zboží na jedno z největších příhraničních tržišť v České republice. Pokračuje redaktor Zdeněk Trnka.

Zdeněk Trnka: Celníci a pracovníci České obchodní inspekce už zabavili zboží za téměř dva miliony korun. V průběhu kontrolních akcí na silnicích zajistili závadné cigarety a zastavili vozidlo s falešnou registrační značkou. Podle očekávání dodávky zboží na tržiště téměř ustaly a padělky značkového zboží se zde na pultech už neobjevily.

Miroslav Jaša: Plagiátů značek přes autorský práva, tak na tržišti jsem v podstatě neviděl vůbec nic, co by bylo sebratelnýho.

Zdeněk Trnka: Dodává ředitel Celního úřadu v Karlových Varech Miroslav Jaša. Průběžné kontroly tržiště pokračovaly, hlídky budou v okolí Potůček i v následujících dnech. Informace, jak dlouho akce ještě potrvá, je zatím tajná.

Americký útok ve Fallúdži

Nejméně 11 lidí, včetně žen a dětí zemřelo a 7 dalších bylo zraněno při leteckém útoku Američanů na dům v irácké Fallúdži. Podle očitých svědků vrtulník zaútočil po přestřelce amerických vojáků a místních ozbrojenců. Několik desítek tamních obyvatel zahájilo po útoku protestní demonstraci a požadovalo od americké armády odškodné za škody, které na jejich majetku napáchala při dubnových bojích. Situaci v Iráku sleduje blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Janev.

Jaromír Janev: Jak uvedlo arabské vysílání britského rozhlasu BBC, velení mnohonárodnostních jednotek oznámilo, že zásah proběhl na základě přesných informací. Obyvatelé města Fallúdža tvrdí, že oběťmi zásahu byli civilisté a že šlo o příslušníky jedné rodiny. Ani jednu verzi není možné potvrdit, ale obyvatelé města tvrdili totéž po každém podobném zásahu na místo, kde se měli nacházet iráčtí nebo arabští ozbrojenci.

Američané o svém záměru zaútočit na předpokládané centrum teroristického odboje ve Fallúdži informovali iráckého premiéra Ajáda Alávího a získali jeho souhlas. Jak dodává zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Miroslav Konvalina, nejde o první akci, kterou americké jednotky podnikly ve snaze potlačit irácké teroristy.

Miroslav Konvalina: Američané provedli šestý podobný výpad na cíle ve Fallúdži od 19. června. Město na západ od Bagdádu je pro Spojené státy místem mnoha útoků proti americkým vojákům a civilistům. Lidé si tady především pamatují smrt a zhanobení těl čtyř amerických kontraktorů, jejich torza visela koncem března z mostu ve Fallúdže. Americké velení se domnívá, že z tohoto iráckého města řídí své teroristické útoky jeden z nejnebezpečnějších protivníků, Abú Musa Zarkáví, který je napojen na teroristickou síť Al-Kajda. Pentagon vypsal na hlavu Zarkávího 25 milionu dolarů.

Přehled dalších zpráv

Filipínská vláda urychlila stažení svých vojáků z Iráku. Poslední odjedou zítra. Přistoupila tak na požadavky iráckých ozbrojenců, kteří unesli Angela de la Cruze a nehodlají ho propustit, dokud ze země neodejde všech 51 vojáků. Jedenáct z nich už odjelo včera.

Čtyři hodiny jednal palestinský vůdce Jásir Arafat v Ramalláhu s premiérem Ahmadem Kurájou, aby se společně pokusili vyřešit dramatickou situaci na palestinských autonomních územích, včetně vládní krize. Ta vyvrcholila včera, kdy Kurája podal demisi, ovšem Arafat ji odmítl.

Na 380 lidí se přiotrávilo v centrální Číně, když z továrny na chemikálie unikl chlorovodík. V podniku ve městě Kchaj Feng vybuchlo chladící zařízení, v komplexu a v jeho okolí se pak rozšířil dým s jedovatými látkami.

Drogy na technoparty v Teplicích

Na jednom z největších domácích festivalů elektronické hudby Kosmic Trip v Teplicích objevili policisté asi 150 tablet taneční drogy extáze. Na dvoudenní hudební produkci se podle odhadu přišlo podívat asi 10 tisíc lidí. Zajištění omamných látek potvrdila bez bližších podrobností teplická policejní mluvčí Helena Pikalová.

Helena Pikalová: Byla nalezena část tablet, pravděpodobně se mělo jednat o drogu extáze. Ostatní okolnosti případu jsou předmětem šetření.

Podrobnosti by měli policisté zveřejnit zítra. Podle pořadatele Aleše Burgra proběhla technoparty bez jakýchkoliv incidentů. S výskytem drog se osobně nesetkal.

Podpora opozice v totalitních zemích

Česko začalo oficiálně finančně podporovat opoziční síly v zemích s totalitními režimy. Na ministerstvu zahraničí funguje od začátku července oddělení, které má pomoc koordinovat. Jak informuje reportérka Viktorie Hošková, svou pozornost zaměřuje především na Kubu a Barmu, z evropských zemí třeba na Bělorusko.

Viktorie Hošková: Na podporu demokratických sil v těchto i dalších totalitních státech bude mít resort v příštím roce 10 milionů korun. Konkrétní projekty budou vždy vycházet z potřeb opozice té dané země.

Gabriela Dlouhá: Je potřeba podporovat tyto lidi informacemi, zkušenostmi, které tady v té zemi řada lidí ze svého působení v disentu má.

Viktorie Hošková: Upřesňuje vedoucí oddělení Gabriela Dlouhá.

Gabriela Dlouhá: Je potřeba podporovat rozvoj nezávislých médií v těch zemích, pomoci lidem, kteří se snaží o informování veřejnosti, aby měli nezbytné nástroje, čili publikace, letáky, ale také semináře a školení.

Viktorie Hošková: Sekce spolupracuje také s nevládními organizacemi, které se snaží lidem v totalitních režimech pomáhat. Jednou z nich je Člověk v tísni. Její ředitel Tomáš Pojar věří, že se díky finančním příspěvkům od státu podaří aktivity dále rozšířit.

Tomáš Pojar: Začít nové a Česká republika se také zapojí do toho vlastně dejme tomu západního trendu právě, kde tyto programy mají.

Viktorie Hošková: V budoucnu by se mělo oddělení přeměnit na nevládní agenturu s vlastními finančními prostředky. To se ale zřejmě podaří až za pár let.

Protesty zaměstnanců v Německu

Masové protesty zaměstnanců Daimler Chrysler proti úsporným opatřením vedení automobilky slaví první úspěchy. Vedení koncernu je připraveno upravit vlastní platy, pokud jejich podřízení přijmou kompromisní řešení. Pokračuje zpravodaj Českého rozhlasu v Berlíně David Šťáhlavský.

David Šťáhlavský: Management německo amerického koncernu navrhuje vzdát se deseti procent svých ročních příjmů. Například šéf automobilky Jürgen Schremp si vloni přišel na 7 a půl milionu eur, tedy v přepočtu 20 milionů korun měsíčně. Na zaměstnancích koncernu v souvislosti s výrobou nového Mercedesu třídy C se má ušetřit 500 milionů eur. V hlavním provozu v Zindelfingenu je navíc ohroženo úsporným programem 6 tisíc pracovních míst, což by znamenalo propuštění každého pátého zaměstnance. Po kancléři Schröderovi, který vyzval Němce, aby více pracovali, se do sociální debaty vložil také bavorský ministerský předseda Stoiber, který považuje zvláštní placené přestávky a přesčasy za přežitek.

Rarita při kontrole na francouzské silnici

Už víc, než rok platí na francouzských silnicích přísnější pravidla a mnohem častější jsou i policejní kontroly. Také díky nim se podařilo odhalit případ, který je těžko uvěřitelný. Pokračuje zpravodaj Radiožurnálu ve Francii Jan Šmíd.

Jan Šmíd: Policisté ve městě Bourge ve střední Francii dopadli muže, který jezdil 40 let bez řidičského průkazu. Stalo se tak díky náhodné kontrole. V ní vyšlo najevo, že šestapadesátiletý řidič byl sice v minulosti už několikrát zastaven, ale vždy se vymluvil na to, že si řidičský průkaz zapomněl a vyvázl pouze s napomenutím. Poté, co se ve Francii zpřísnily kontroly na silnicích, zejména ve snaze snížit počet dopravních nehod, je každý řidič bez řidičského oprávnění prověřován a tak mohl být odhalen i tento nevídaný případ. Šestapadesátiletý muž, který 40 let nepotřeboval řidičský průkaz je nezaměstnaný, jeho vůz měl dávno prošlou registraci a nebyl ani pojištěn.

Léto je tady

Provozovatelé koupališť, bazénů a plováren se přestali mračit. Do Česka konečně dorazilo léto a lidé se vrhli do vln vod a tobogánů. Sluneční víkend shrnuje redaktorka Lenka Rákošová.

Lenka Rákošová: Někteří majitelé plováren naladěni loňskou sezónou otvírali už v květnu. A mají spočítáno, že na první nával klientů čekali dvaašedesát dnů. Také ředitel vodní nádrže Kristýna v Hrádku nad Nisou Radek Petr je dneškem nadšen.

Radek Petr: To je víkend, na kterej jsme dlouho čekali. Jsme dá se říct v obležení, to studený počasí nám nepřineslo příliš klientů.

Lenka Rákošová: Vedra ale přinesla nebezpečí pro starší a nemocné lidi, zejména kardiaky a astmatiky. Lékaři jim doporučovali pitný režim a den bez stresu a námahy. Změna počasí se v práci záchranné služby příliš neprojevila. Například pražské sanitky vyjíždějí v nezvýšeném počtu. Podle mluvčího záchranářů hlavního města, Marka Uhlíře, musejí v horkých dnech zasahovat i u postižených z přemíry sluníčka.

Marek Uhlíř: Lidé, kteří se vypraví na celý den někam k vodě, na sluníčko a usnou, tak ti potom třeba mají úžeh nebo můžou mít i závažné problémy.

Lenka Rákošová: Letní teploty víkendu se ale dnes v noci změní do bouřek a někde i krupobití. Prostřednictvím Radiožurnálu varoval meteorolog Pavel Šimandl.

Pavel Šimandl: Mohou být ojediněle doprovázeny jak přívalovými srážkami, tak krupobitím, tak i nárazovitým větrem o rychlosti kolem 20 metrů za sekundu.

Lenka Rákošová: Provozovatelé kempů a koupališť se tedy obávají, že do konce prázdnin nedoženou výpadek na tržbách, který kvůli deštivému a chladnému počasí už nabrali.

Nová odysea v Mongolsku

Už dva týdny působí v Mongolsku expedice projektu Nová odysea. Cílem bylo označit dva čápy černé pozemními a satelitními vysílači. Prvního z čápů se podařilo označit už před deseti dny. Jak z Mongolska telefonuje vedoucí expedice Miroslav Bobek, právě dnes se na okraji národního parku Chustai podařilo označit i druhé čápa.

Miroslav Bobek: Sledování jejich cest do zimovišť by mělo přispět nejenom k bližšímu poznání tohoto živočišného druhu, ale také k tomu, abychom odhalili nebezpečí, která na tažné ptáky obecně číhají na jejich tahových cestách a v zimovištích. Kromě dvou mongolských čápů, které jsme označili v uplynulých deseti dnech, budeme letos také již podruhé sledovat jednoho čápa černého ze Sibiře. Jde o samičku Albinai, která zimovala v západní Indii a jsme zvědaví, kam poletí a hlavně kudy poletí zimovat v tomto roce.

Bližší informace o výpravě do Mongolska, která se koná pod záštitou Českého rozhlasu, ale i dalších organizací najdete na internetové adrese www.rozhlas.cz/odysea .

Rekapitulace

Sociální demokraté jsou pro to, aby novou vládu tvořila stará koalice. Ústřední výkonný výbor ČSSD podpořil svého předsedu Stanislava Grosse a schválil jeho dosavadní postup.

11 lidí, včetně žen a dětí zahynulo při náletu amerického vrtulníku v irácké Fallúdži. Americká armáda potvrdila několik náletů na vybrané cíle, kde se mají ukrývat ozbrojenci jordánského teroristy Abú Musy Zarkávího. Útok odsouhlasil irácký premiér Ajád Aláví.

Česko začalo oficiálně finančně podporovat opoziční síly v zemích s totalitními režimy. Na ministerstvu zahraničí funguje od začátku července oddělení, které má pomoc koordinovat. Svou pozornost zaměřuje především na Kubu a Barmu a také Bělorusko.

Masové protesty zaměstnanců Daimler hrysler proti úsporným opatřením vedení automobilky slaví první úspěchy. Vedení koncernu je připraveno upravit vlastní platy, pokud jejich podřízení přijmou kompromisní řešení.

autor: všt
Spustit audio

Více z pořadu