Ozvěny dne 18. 5. 2002

18. květen 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprocházejí korekturou.

Napětí mezi Indií a Pákistánem

Indie vyzvala pákistánského velvyslance, aby opustil zemi. Indie k tomuto kroku přistoupila po úterním teroristickém útoku na svoji vojenskou základnu v Kašmíru, při kterém zahynulo 35 osob. Pákistán však i přesto vyzívá Indii k jednání.

Vztahy mezi oběma zeměmi se prudce zhoršily po prosincovém útoku na indický parlament. Dillí z něho obvinila pákistánské extrémisty, které údajně podporuje vláda v Islámábádu. Od té doby byly, jak Českému rozhlasu potvrdil i velvyslanec ČR v Indii Jaromír Novotný, přerušeny téměř všechny vzájemné kontakty.

Jaromír Novotný, velvyslanec ČR v Indii: Indie odvolala svého velvyslance z Pákistánu, snížila počet diplomatů na své ambasádě v Pákistánu, přerušila železniční spojení a autobusové spojení. A teď následuje další krok.

Napětí mezi Indií a Pákistánem je největší za posledních deset až patnáct let. Islámábád přesto chce s Dillí i nadále jednat. Pro televizi CNN to uvedl pákistánský ministr informací Nisar Memon.

Nisar Memon, pákistánský ministr informací: Je nám líto, že k tomu došlo, nesouhlasíme s tím. Dochází jen k eskalaci. Pákistán vždy věřil, a stále to tvrdí, že všechny spory lze řešit vyjednáváním. My jsme pro mír a odsuzujeme terorismus. Sami jsme nedávno teroristický útok zažili a to v Karáčí.

Zranění při rychlostní zkoušce

Tragická nehoda poznamenala třicátý ročník českokrumlovské rely. Při rychlostní zkoušce vyletěl jeden z vozů z jízdní dráhy přímo do diváků a několik z nich zranil. Neštěstí popsal očitý svědek, jezdec Radiožurnálu v týmu Ototrio, Vojtěch Štajf.

Vojtěch Štajf: Na rychlostní zkoušce číslo deset, ta vedla z Rožmitálu směrem k Zátoni, tak tam David Komárek s vozem Mitsubishi lancer přeskočil horizont a vyletěl do diváků. Takže srazil asi sedm lidí.

Případ na místě vyšetřuje policie. Operační důstojník českokrumlovských policistů Jiří Loutský bez bližších podrobností uvedl, že bylo zraněno šest lidí.

Jiří Loutský, operační důstojník: Jsou tam údajně tři těžká zranění a asi tři lehká zranění. Zasahovala záchranná služba z nemocnice z Českýho Krumlova. Ti byl měli mít ty lehký zranění a ty těžký zranění vrtulník z Budějovic.

V těchto chvílích probíhá tisková konference, na které je také náš reportér. Další informace přineseme v následujících zpravodajských relacích.

Den muzeí

Tisíce lidí využily slunečné soboty k návštěvě muzeí a galerií. Tyto instituce dnes měly většinou vstup zdarma. Připomněly si tak mezinárodní den muzeí, který se slaví už čtvrt století. Např. Muzeum východních Čech v Hradci Králové se znovu otevřelo po třech letech rozsáhlých oprav. Stovky lidí přilákaly také sbírky pražského Národního muzea.

Podobně jako řada dalších zpřístupnilo Národní muzeum nejen své tradiční sbírky, ale nechalo návštěvníky nahlédnout i do zákulisí depozitářů a odborných pracoven. Zájemcům, kteří si přinesli vlastní drahé kameny nebo nerosty, byli k dispozici odborníci, kteří určovali jejich druh i hodnotu. V panteonu se velké pozornosti těšily ukázky tradičních řemesel.

Neuveden: Já to vidím poprvé, takže na to koukám úplně... Myslela jsem si, že to snad ani už neexistuje. Támhle jsem se dívala na tu pani, jak přede, je to krásný.

Děti ocenily např. výstavu loutek. Podle vedoucí kulturního oddělení muzea Libuše Zibikerové si mohou lidé expozici připravenou k dnešnímu dni prohlédnout i v dalších dnech.

Libuše Zibikerová: Protože nechceme likvidovat vlastně unikátní exponáty, které prezentujeme, tak většinou je necháváme ještě týden ve vitrínách, aby i následné dny mohli návštěvníci vidět, co jsme vlastně z těch depozitářů jaksi nabídli a ukázali.

Sudetoněmecký sraz v Norimberku

Německý ministr vnitra Otto Schily požaduje zrušení tzv. Benešových dekretů. Na padesátém třetím sudetoněmeckém srazu v Norimberku ale zároveň vyloučil vznášení majetkových nároků ze strany sudetských Němců. Sudetoněmeckému srazu dnes kromě dekretů dominoval i rozhovor místopředsedy české vlády Vladimíra Špidly pro list Süddeutsche Zeitung, ve kterém obhajoval vysídlení Němců jako zdroj poválečného míru.

Opakované prohlášení představitele české vlády, že sudetští Němci byli pátou kolonou Adolfa Hitlera a jejich vysídlení bylo nutné v zájmu míru, přidalo účastníkům srazu na bojovnosti.

Bernd Posselt, šéf landsmanšaftu: Sešli jsme se tady, abychom jasně dali najevo, že si mír představujeme jinak a že soužití evropských národů musí být založeno na pravdě a právu.

Tradičně konzervativní účastníci srazu tady v Norimberku přijali s občasným pískotem i ministra vnitra socialistické vlády Otto Schilyho. Potleskem ovšem odměnili jeho výzvu adresovanou České republice, aby zrušila Benešovy dekrety. Je to vůbec poprvé, kdy člen Schröderovy strany něco podobného pronesl. Vyhnání sudetských Němců pak označil za nespravedlivé, ale současně varoval před zesilováním konfrontačních výroků, když připomněl, že nelze zapalovat oheň, který se nedá uhasit.

Krátký přehled zpráv

Lidovou slavnost pod širým nebem připomínalo setkání ctitelů díla Bohumila Hrabala. Zhruba 300 lidí se sešlo pod duby na zahradě lesního ateliéru Kuba během čtvrtého ročníku Hrabalova Kerska na Nymbursku.

Severní Moravou a Slezskem zase projížděl tradiční jarní country expres. Historický vlak vyjel brzy ráno z Ostravy a po poledni dorazil do Budišova nad Budišovkou, odkud se pak speciální souprava vypravila zpátky. Během cesty nechybělo klasické přepadení vlaku po zuby ozbrojenými bandity na koních. Na osmi zastávkách navíc lidem hrály hudební skupiny, cestující mohli opékat špekáčky a podívat se na ukázku práce vodního jeřábu.

Policisté postřelili člověka

Policisté postřelili majitele statku ve Všerubech na Plzeňsku. Policie po něm od včerejška pátrala, protože je podezřelý z trestného činu obecného ohrožení. Záliba majitele usedlosti v pyrotechnice měla na svědomí požár stodoly. Ta začala hořet po explozi nástražného výbušného systému, kterým muž zabezpečil své obydlí proti zlodějům. Jak dodává plzeňský reportér Martin Rachman, policisté ho museli zneškodnit v sebeobraně.

53letý majitel usedlosti byl totiž ozbrojen a při pokusu o zadržení došlo k jeho zranění. Na místě mu byla poskytnuta první pomoc a leteckou záchrannou službou byl pak přepraven do Fakultní nemocnice v Plzni. Administrátorka nemocnice Nina Milerová nám poskytla informace o jeho současném zdravotním stavu.

Nina Milerová: Pacient utrpěl závažná střelná poranění. Toto času je hospitalizován na anesteziologicko-resuscitační klinice a jeho stav je stabilizovaný.

Policisté zatím dále pokračují ve vyšetřování případu, který včera otřásl obcí Všeruby na Plzeňsku. Odpoledne našli vyšetřovatelé v lese nedaleko letiště v Plasích osobní automobil postřeleného muže. Na místě zasahoval pyrotechnik a robot, protože policisté nevyloučili přítomnost nástražného výbušného systému, který včera ve Všerubech explodoval.

Mezinárodní setkání záchranářů

Likvidací následků simulované hromadné dopravní nehody vyvrcholilo dvoudenní mezinárodní setká záchranářů v Hradci Králové.

Na letiště do Hradce přišly tisíce lidí. Jeden z organizátorů, pilot Daniel Tuček, tvrdí, že by lidé měli vědět, jak záchranáři pracují, a jaké nebezpečí např. motoristy na silnici může potkat.

Daniel Tuček, organizátor: Jsou tady od hasičů, záchranných služeb pozemních, leteckých, policie, horská služby, záchranné systémy jako je třeba ABA. Myslím si, že všechny složky tady jsou.

Pavel Strapko, autoklub Bohemia asistants: Proběhla hromadná dopravní nehoda, kde jsme předváděli vyproštění osob naší specielní technikou.

Popisuje Pavel Strapko část dnešního programu. Kapitán Johan Paul Brunr, vedoucí střediska záchranné služby z Rakouska, nabídl ukázky vrtulníku EC135. Právě takový by se nejpozději od roku 2005 měl používat i u nás.

Premiéra hry v Ostravě

Ostravské divadlo Antonína Dvořáka uvede dnes večer premiéru hry Arthura Šnitzlera Mezihra. Proč byl tento titul zařazen do repertoáru Národního divadla moravskoslezského nám řekl dramaturg Marek Pivovar.

Marek Pivovar: Při loňské debatě nad tím, co budeme v nejbližší době dělat nebo v této sezóně, tak jsme došli k tomu, že bychom zase rádi udělali titul, který se věnuje vztahu mezi mužem a ženou. Tak jsme hledali. Jedním z největších průkopníků na toto téma je právě Arthur Šnitzler, který měl velice propracovanou psychologii svých postav, takže jsme se proto rozhodli. Šnitzler žil velice nespoutaným osobním životem. Jeho vztahy k ženám byly pověstné. A to je univerzální téma a Šnitzler psal velice živě, moderně, takže tím univerzálním tématem i tím způsobem, jakým psal, myslím, že to je současné téma, současná inscenace.

Krátký přehled zpráv

Irové zveřejňují průběžné výsledky včerejších parlamentních voleb. Stávající premiér Bertie Ahern zřejmě udrží převahu své strany Fianna Fáil, ale hlavní opoziční strana Fine Gael o poslance pravděpodobně přijde. Větší podporu voličů získala Sinn Féin, politické křídlo IRA.

Hlava katolické církve oslavila ve Vatikánu 82. narozeniny. Papež Jan Pavel II. však pro špatný zdravotní stav přečetl jen část proslovu. Zbytek přednesl přítomný kněz. Slavnostní audience se zúčastnilo na sedm tisíc současných i bývalých žáků a profesorů katolických církevních škol.

Rádio Svobodná Evropa

Do Česka přiletěla manželka amerického prezidenta Laura Bushová. Stráví u nás pět dní a sejde se mimo jiné s prezidentem Václavem Havlem. S Bushovou přicestovala i jedna z jejích dcer Jenna a početný doprovod. Návštěvu první dámy doprovázejí přísná bezpečnostní opatření. Americké vyslanectví tají i místo jejího pobytu. Na víkend má naplánovaný soukromý program, který nebyl z bezpečnostních důvodů zveřejněn. Laura Bushová má také navštívit sídlo Rádia Svobodná Evropa v Praze, které včera dostalo nabídku od Lotyšska přestěhovat se do Rigy. Vedení ale návrh tamního premiéra odmítlo. Jak Radiožurnálu řekla mluvčí Svobodné Evropy Soňa Vintrová, stanice si sice váží lotyšského návrhu, počítá ale s tím, že se dohodne společně s českou vládou na náhradním sídle mimo centrum Prahy.

Soňa Vintrová, mluvčí Rádia Svobodná Evropa: Prezident mezinárodní Svobodné Evropy pan Dain si velmi cení té nabídky z Lotyšska a je to důkaz popularity a ocenění pro celou Svobodnou Evropu. A my teď nemáme žádné plány se stěhovat z Prahy.

O stěhování Rádia Svobodná Evropa z centra Prahy by se podle šéfa naší diplomacie měla vláda rozhodnout do poloviny června. Jan Kavan při nedávné schůzce s velvyslancem Spojených států v Česku Craigem Stapletonem ale odmítl upřesnit, o jakých místech k přestěhování rádia uvažují. Předčasné zveřejnění by podle Kavana mohlo ohrozit závěr jednání.

Jan Kavan: Je snahou této vlády do konce volebního období se shodnout na objektu, do něhož by se Svobodná Evropa mohla přestěhovat. Tato snaha tady stále je.

Mezi budovami, o kterých se v minulosti hovořilo, byl objekt bývalé mezinárodní televizní a rozhlasové stanice ORT v Praze na Strahově, budova současného ministerstva kultury a některé pražské domy resortu obrany. Rádio Svobodná Evropa sídlí v bývalém federálním shromáždění a kvůli možnému útoku teroristů ho hlídají vojáci s obrněnými transportéry.

Dopravní nehoda v hraničním tunelu

Na několik hodin byla dnes paralyzovaná doprava pod rakouským pohořím Karavanky. Důvodem byla dopravní nehoda v hraničním tunelu mezi Rakouskem a Slovinskem. Na všech příjezdových silnicích v okolí se tvořily až desetikilometrové kolony aut.

Nedostatečná vzdálenost mezi vozidly se opět jednou stala příčinou dopravní nehody, tentokráte naštěstí bez obětí na životech, pouze s jedním zraněním. Po několikahodinové uzavírce je už tunel opět průjezdný. Celé dopoledne byl mimořádně velký provoz, protože hodně turistů se přesouvá na svatodušní svátky. Podle expertů automotoklubu Arbe by neděle měla být na rakouských silnicích v celku pohodová. Ale v pondělí to bude opět horor. Kolaps se očekává zejména na dálnici A22, která bude plná německých turistů vracejících se přes Rakousko z Itálie.

autor: všt
Spustit audio

Více z pořadu