Ozvěny dne 17. srpna 2009

17. srpen 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled hlavních zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Kraj a obce dostanou od vlády na likvidaci škod po povodních víc než 3,5 miliardy korun.

osoba:
Dneska jsme přijali usnesení v částce, kterou stát bude věnovat bezprostředně těm krajům na jejich majetku, na škodách způsobených na krajském a obecním majetku.

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Šéf civilní rozvědky Schwarz odmítá účast svých lidí na toskánské kauze.

Ivo SCHWARZ, šéf civilní rozvědky:
Budeli prokázána spojitost úřadu s kauzou Toskánsko, jsem připraven dát svoji funkci k dispozici a jsem připraven rezignovat.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Německo chce do svého vlastnictví získat Lobkovický palác v Praze výměnou za bývalou americkou ambasádu v Berlíně.

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Počasí? Noc bude oblačná s přeháňkami, zítřek polojasný s teplotami do 27 stupňů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Začínají Ozvěny dne, u mikrofonu jsou Veronika Sedláčková a Renata Kropáčková.

Kraj a obce dostanou od vlády na likvidaci škod po povodních víc než 3,5 miliardy korun

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Více než 3,5 miliardy korun, takovou částku budou mít k dispozici kraje a obce na likvidaci letošních povodní, rozhodla o tom vláda. Záplavy v červnu a v červenci zasáhly zejména 4 kraje Jihočeský, Ústecký, Olomoucký a Moravskoslezský a staly se třetími nejtragičtějšími povodněmi v české historii.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Jenom na krajský a obecní majetek je určená finanční injekce, o které dnes rozhodovala vláda. Vedle toho půjde dalších více než 400 milionů na podporu bydlení, včetně výstavby takzvaných povodňových domků. Peníze se potom najdou i pro domácnosti.

Rostislav VONDRUŠKA, ministr pro místní rozvoj:
Tam šlo 35 a 17 milionů v rámci té podpory, které se říká takzvané hrncovné malé a velké, to znamená, je to obnovení funkčnosti postižených domácností.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Řekl ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška. Rychlá pomoc podle něj už postiženým obcím odešla, další peníze pak budou k dispozici během několika týdnů. Obce mají ale obavy ze sanace sesuvů půdy na soukromých pozemcích. Tu by měl totiž platit vlastník pozemků, který na ni často ale nemá peníze. Upozorňuje Milan Sedlák z jesenické radnice.

Milan SEDLÁK, jesenická radnice:
Dá se předpokládat, že na těch soukromých pozemcích s tím opravdu bude problém. Povodně z roku 97, některé sesuvy zůstaly také z těchto důvodů vlastně neřešeny.

Veronika MALÁ, redaktorka:
O penězích na odstraňování škod na státním majetku bude vláda rozhodovat na příští schůzi. Veronika Malá, Radiožurnál.

Šéf civilní rozvědky Schwarz odmítá účast svých lidí na toskánské kauze

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Ředitel civilní rozvědky Ivo Schwarz je připraven rezignovat, pokud by se prokázalo, že se jeho lidé podíleli na takzvané toskánské kauze. Fotografie z dovolené zachycují předsedu ODS Mirka Topolánka ve společnosti podnikatelů a lobbistů. V souvislosti s nimi se množí spekulace, zda si bývalý premiér dovolenou platil sám. Topolánek tvrdí, že za kauzou stojí někdejší šéf rozvědky Karel Randák a že stále spolupracuje s lidmi z rozvědky v aktivní službě. Současný šéf úřadu Schwarz účast svých lidí odmítl.

Ivo SCHWARZ, šéf civilní rozvědky:
Zřídil jsem konkrétní ad hoc kontrolní tým k prošetření této záležitosti a ani výsledky tohoto týmu zatím nesvědčí o jakémkoliv propojení, ani informace od dalších bezpečnostních složek, zpravodajských služeb nebo Policie České republiky nesvědčí a nedoputovaly k nám žádná podezření, žádné indicie, že by kdokoliv z úřadu byl s touto kauzou spojován nebo úřad jako takový.

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Ivo Schwarz zároveň vyzval kohokoliv, kdo by měl důkazy o opaku, aby je předložil.

Česká republika je pro cizince stále méně atraktivní

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Česká republika je pro cizince stále méně atraktivní. Počet zahraničních turistů u nás za první pololetí meziročně poklesl o 13 %. Hospodářská krize se podepsala na cestovním ruchu i v ostatních evropských zemích, v Česku je ale propad nejvyšší. Podle Tomia Okamury z Asociace českých cestovních kanceláří za to může nejen krize, ale i špatná pověst Česka.

Tomio OKAMURA, Asociace českých cestovních kanceláří:
Jako taxikáři, kapsáři, bezpečnost a podobně, o kterých se píše ve všech průvodcích o České republice a také chybějící turistická infrastruktura v mimopražských regionech, trvalé neřešení problémů a zcela chybějící funkční koncepce rozvoje cestovního ruchu na státní i regionální úrovni.

Německo chce do svého vlastnictví získat Lobkovický palác v Praze

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Německo by mohlo získat do svého vlastnictví Lobkovický palác v Praze, kde zatím v pronájmu sídlí jeho ambasáda. Výměnou nabízí berlínská vláda budovu bývalého amerického velvyslanectví v centru německé metropole. Obě strany se už dohodly na odhadci, který posoudí cenu obou lukrativních staveb.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Teprve v okamžiku, kdy bude odhad na stole, se posoudí, jestli je výměna pro Česko vůbec výhodná, zaznívá z našeho ministerstva zahraničí. Podle vysoce postaveného českého diplomata, který si nepřál být jmenován, by úspěšná výměna mohla být taky významným politickým gestem. Transakci ale mimo jiné komplikuje fakt, že si na bývalou americkou ambasádu v Berlíně brousí zuby Spolkový sněm. Pro Německo má Lobkovický palác na Malé Straně mimořádnou symbolickou hodnotu, na jeho zahradě našli koncem léta 1989 útočiště 4 tisícovky východoněmeckých běženců. Zájem získat barokní palác do svého vlastnictví projevilo Německo už v devadesátých letech. Tehdy ale jednání vyzněla do ztracena. Situace se změnila v tom, že Česko hledá atraktivní prostory v centru Berlína, kam by přesídlil jeho zastupitelský úřad. Dosavadní budova českého velvyslanectví z roku 1978 je už nevyhovující a její provoz je extrémně nákladný. Jiří Hošek, Český rozhlas Berlín.

České úřady vyhostily 2 ruské špiony

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
České úřady vyhostily 2 ruské agenty. Zprávu, se kterou přišla Mladá fronta DNES, ale česká, ani ruská oficiální místa zatím nechtěla potvrdit. Vojenské zpravodajství údajně získalo informace, že zástupce vojenského přidělence a ještě jeden diplomat zřejmě pracují pro ruské tajné služby.

Ondřej BOUDA, redaktor:
Českou republiku teď pravděpodobně čeká odvetné vyhoštění zaměstnanců moskevského velvyslanectví.

Luboš DOBROVSKÝ, bývalý velvyslanec v Rusku:
Kdyby totiž nedošlo k tomu recipročnímu vyhoštění, tak by to mohlo být chápáno jako přiznání těch podezření, které vedly k vyhoštění toho diplomata.

Ondřej BOUDA, redaktor:
Vysvětlil Českému rozhlasu bývalý velvyslanec v Rusku Luboš Dobrovský. Na stále stoupající aktivitu ruských špionů v České republice upozornila Bezpečnostní informační služba i ve své poslední výroční zprávě. Podle ní ruské tajné služby přestaly situaci u nás jen sledovat a snaží se ji aktivně ovlivňovat. Například měli vyvolat odpor obyvatelstva proti vybudování amerického radaru v Brdech. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Případ údajných vyhoštěných špionů rozebereme v Radiofóru s bývalým náčelníkem vojenské zpravodajské služby, generálem Andorem Šándorem.

10 lidí zahynulo při ranní havárii ve vodní elektrárně na východní Sibiři

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
10 lidí zahynulo při ranní havárii ve vodní elektrárně na východní Sibiři. 6 desítek zaměstnanců se stále pohřešuje. Největší ruská hydroelektrárna musela být v důsledku nehody odstavena. Podle prvních odhadů se plný výkon podaří obnovit až během několika měsíců.

Lenka KABRHELOVÁ, redaktorka:
SajanoŠušenskou elektrárnu, jejíž strojovnu v důsledku ranní havárie zaplavila voda, podle ruských médií stále prohledává více než stovka záchranářů. Obyvatelé sibiřské republiky Chakasija, žijící pod vodním dílem vybudovaném na řece Jenisej, začali po prvních zprávách houfně opouštět své domovy. Paniku se podařilo uklidnit až poté, co ruský ministr pro mimořádné situace Sergej Šojgu v televizi ujistil, že riziko protržení přehrady nehrozí. SajanoŠušenská hydroelektrárna patří k největším podobným stavbám na světě. V důsledku její odstávky už byly sníženy dodávky elektrické energie do několika velkých hliníkáren v regionu. Firma RusHydro, které elektrárna patří, odhaduje, že škody půjdou do miliard rublů. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Spojené státy vyslaly na pomoc Tchajwanu vojenské vrtulníky

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Spojené státy vyslaly na pomoc Tchajwanu vojenské vrtulníky. Příslušníci americké armády pátrají spolu s tchajwanskými záchranáři po lidech, kteří uvízli v horách po řádění tajfunu Morakot. Přírodní živel si na ostrově vyžádal až 500 obětí.

Robert MIKOLÁŠ, redaktor:
Na základně Tchajnan na jihu ostrova nejprve s humanitární pomocí přistál transportní letoun americké armády Hercules C130. Je to vůbec poprvé od roku 1979, co příslušníci ozbrojených sil Spojených států vstoupili na tchajwanské území. Před 30 lety totiž Washington po uznání Čínské lidové republiky přerušil s Tajpejí diplomatické styky. Na Tchajnan poté z americké lodi USS Denver dorazil i těžký přepravní vrtulník CH53, další tři helikoptéry včetně dvou strojů Sea Hawk mají přistát v příštích dnech. Vojáci mezitím jen během pondělí objevili a do bezpečí přepravili dalších 200 lidí, nejméně 800 jich však ještě zůstává uvězněno v postižených horských oblastech. Pomoc na Tchajwan proudí z celého světa. Dosud ji nabídlo na 60 zemí, 50 tisíci dolary přispěl i papež Benedikt XVI.

Zdravotníci z nemocnic Královéhradeckého kraje zůstanou ve stávkové pohotovosti

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Zdravotníci z nemocnic Královéhradeckého kraje zůstanou ve stávkové pohotovosti minimálně do poloviny září. Protesty kvůli nízkým platům zahájili dnes, kdy se k požadavkům odborářů poprvé vyjádřili také představitelé kraje.

Ota NEHASIL, redaktor:
Vedení kraje uvedlo, že zdravotníci už letos dostali přidáno celkově téměř 3 tisíce korun. Podle hejtmana Lubomíra France tak jsou jejich požadavky už naplněny.

Lubomír FRANC, hejtman Královéhradeckého kraje:
Podle mého názoru ano.

Ota NEHASIL, redaktor:
S tím ale odboráři nesouhlasí, požadují další 3 tisíce, proto také podle Ivy Řezníčkové z odborového svazu zdravotnictví zůstanou ve stávkové pohotovosti.

Iva ŘEZNÍČKOVÁ, odborový svaz zdravotnictví:
Bude trvat až do zářijového jednání zastupitelstva.

Ota NEHASIL, redaktor:
Podle Ivy Řezníčkové je současná situace velmi napjatá. Zástupci odborářů se s vedením kraje sejdou zítra ráno. Pro Radiožurnál Ota Nehasil, Hradec Králové.

Těžce zraněná Natálka z Vítkova už dýchá bez přístrojů

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Těžce zraněná Natálka, která je obětí žhářského útoku na romskou rodinu z Vítkova, už dýchá bez přístrojů. Dvouleté děvčátko utrpělo popáleniny na 80 % těla, ostravským lékařům se jako prvním v republice podařilo zachránit tak malé dítě s takovým rozsahem popálenin. Má za sebou řadu transplantací a další bolestivé operace ji čekají.

Andrea ČÁNOVÁ, redaktorka:
Lékaři nyní odebírají Natálce z vlasové části hlavy kousky její kůže a tyto štěpy dávají na popálená místa, upřesnila primářka popáleninového centra Zdenka Crkvenjaš.

Zdenka CRKVENJAŠ, primářka popáleninového centra:
Je to určitě na další minimálně 5 až 6 operací, protože průměrně během jedné operace můžeme odebrat 5 až 6 % z té vlasaté části hlavy.

Andrea ČÁNOVÁ, redaktorka:
Už koncem tohoto týdne bude u malé pacientky pořád nablízku její matka Anna Siváková.

Anna SIVÁKOVÁ, matka Natálky:
Je to pro mě těžký, když každý den k ní přijdu a odejdu, jo, to je pro mě hodně těžký a myslím, že pro ni taky. To cítím, že vždycky když odejdu, tak pláču celou cestu domů a ona určitě vevnitř pláče, protože nahlas nemůže.

Andrea ČÁNOVÁ, redaktorka:
Náklady na léčbu Natálky už dosáhly 5 milionů korun, další miliony bude stát následná péče. Pojišťovna zřejmě bude peníze vymáhat po pachatelích žhářského útoku. Pro Radiožurnál Andrea Čánová, Ostrava.

Faith No More se vracejí

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Faith No More se dali po 11 letech opět dohromady a vyrazili se svou poslední deskou z roku 1997 na evropské turné. Tato americká kapela, která kombinuje prvky rocku, heavymetalu, hiphopu, jazu, funku a soulu má v Čechách velký počet fanoušků. Zájem o lístky na dnešní koncert v Tesla Areně byl obrovský. Více hudební publicistka Jana Kačurová.

Jana KAČUROVÁ, hudební publicistka:
Přijedou v té poslední sestavě desky Album of the Year, takže samozřejmě v čele s Michaelem Pattonem. Já si myslím, že vzhledem k tomu, že spolu nehráli 10 let, tak určitě radost z toho znovunalezení té společné noty tam je znát hodně. Těžko říct, jak dlouho jim to vydrží, protože se tehdy rozpadli kvůli různým osobním problémům. Není vyloučené, že se zase po tomhle turné rozejdou a už je nikdy neuvidíme.

autoři: rkr , ves
Spustit audio

Více z pořadu