Ozvěny dne 17. června 2007

17. červen 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Odboráři hrozí vládě letní generální stávkou

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Ke generální stávce proti vládní reformě veřejných financí vyzval šéf Odborového sdružení železničářů Jaromír Dušek. Chce, aby se do ní zapojily všechny odborové organizace v zemi. Odborářům se nelíbí, že je vláda při jednáních o reformách odsouvá na okraj dialogu. Více redaktor Tomáš Medek.

Tomáš MEDEK:
Generální stávka by mohla mít podle Duška několik fází. Jak řekl v České televizi, pokud první fáze protestu nebude mít patřičný efekt, odboráři přitvrdí. Naznačil, že nejdříve by mohli vyhlásit hodinovou stávku a podle jejího výsledku případně zvolit další, už radikálnější a masivnější akce. Podle šéfa železničářských odborů generální stávka nebude odlišná od těch, které si zvykly absolvovat západoevropské státy.

Jaromír DUŠEK, předseda Odborového sdružení železničářů:
Absolutní zastavení provozu v naprosté většině všech odvětví, všech resortů, ať už je to školství, zdravotnictví, zemědělství, doprava.

Tomáš MEDEK:
Proti reformám svolaly už na 23. června demonstraci dva největší odborové svazy v zemi. Generální stávka by se podle Duška mohla konat někdy během léta.

Jaromír DUŠEK, předseda Odborového sdružení železničářů:
Ten termín je v podstatě vymezen, je to mezi dvacátým třetím, tedy po demonstraci a, řekněme, srpnovým měsícem.

Tomáš MEDEK:
Místopředseda ODS Pavel Bém Radiožurnálu řekl, že nátlaku odborů se ustoupit nesmí.

Pavel BÉM, 1. místopředseda ODS:
Já jsem přesvědčen, že odborům v této chvíli ustoupit skutečně nelze. Hrozba generální stávkou pro mne je v této chvíli zbytečná, předčasná, považuji až snad tak trošku za pokus o vydírání vlády.

Jehlička pohrozil rezignací, pokud nedostane pro resort víc peněz

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Ministr kultury Václav Jehlička pohrozil rezignací, pokud nedostane pro svůj resort víc peněz. V televizi Prima řekl, že do funkce nepřišel jako ministr likvidátor. Jehlička ale věří, že peníze navíc do kultury získá. V návrhu rozpočtu na příští rok vláda počítá s výdaji na kulturu ve výši šesti celých sedmi desetin miliardy korun, což je asi o jednu a čtvrt miliardy méně než v letošním roce. Situaci v kultuře ale budou tento měsíc řešit ještě vládní koaliční strany a sejde se koaliční devítka.

Vysílání České televize napadli hackeři

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Jaderný výbuch v Krkonoších a následné zrnící televizní obrazovky mohly vyděsit dnes ráno tisíce diváků pořadu Panorama na ČT 2. Kameru v Černém Dole ovládla skupina hackerů a nasimulovala na několik sekund reálně vypadající atomový hřib. Vývoj situace po napadení televizního programu shrnuje redaktorka Lenka Rákošová.

Lenka RÁKOŠOVÁ:
To, že skupina zveřejnila na zrnících obrazovkách svou webovou adresu, pomohlo České televizi identifikovat majitele internetových stránek. Jak zdůraznil mluvčí ČT Martin Krafl, právníci televize už tak mohli proti hackerům podniknout první kroky.

Martin KRAFL, tiskový mluvčí České televize:
Protože šlo o velmi nevhodné záběry atomového výbuchu, které mohly vyděsit tisíce diváků, budeme samozřejmě toho, kdo je způsobil, se snažit dohnat k odpovědnosti.

Lenka RÁKOŠOVÁ:
K žalobě ČT se připojí i společnost Markid, která provozuje areál v Černém Dole. Řekl to nám Radek Etrych z této společnosti.

Radek ETRYCH, zástupce společnosti Markid:
Tohle se nemůže stávat jenom proto, že někdo si chce zvýšit svoji popularitu na internetových stránkách. My se považujeme jako areál notně poškozeni.

Lenka RÁKOŠOVÁ:
Etrych také předpokládá, jak se skupina ke kameře dostala.

Radek ETRYCH, zástupce společnosti Markid:
Neoprávněné osoby se dostaly do objektu, navíc ten objekt je v zabezpečené zóně lomu. Dostali se k technologii, zřejmě propojili a využili svoje záznamové zařízení.

Lenka RÁKOŠOVÁ:
Na větším zabezpečení kamer už pracují i technici. Sdružení videopirátů tvoří podle dostupných informací dvacet mladých umělců. Proslavili se například překrytím neonového srdce na Pražském hradě nebo velkými otazníky na reklamních vitrínách v pražském metru.

Parlamentní volby ve Francii

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Ve Francii se dnes rozhoduje o více než čtyři sta padesáti křeslech v Národním shromáždění. Ve druhém kole parlamentních voleb dají voliči s největší pravděpodobností svůj hlas pravici. To by prezidentovi Sarkozymu umožnilo zahájit rozsáhlé reformy. Ve Francii je náš zpravodaj Jan Šmíd. Dobrý podvečer.

Jan ŠMÍD:
Hezký podvečer. Volební místnosti se zavírají za necelé dvě hodiny, zajímavá je situace zejména v některých pařížských obvodech, kde sice tradičně volí socialisty, ale kde jsou letos pravicoví kandidáti výjimečně silní. Poslanecké křeslo získali v prvním kole už čtyři ministři, další tři o ně usilují a zejména /nesrozumitelné/ může mít nebo může překvapivě prohrát, což by s velkou pravděpodobností znamenalo jeho odchod z vlády. V prvním kole bylo zvoleno sto deset poslanců, o křeslo jich teď bojuje čtyři sta šedesát sedm. Očekává se, že by pravice v čele s vládním Svazem pro lidové hnutí mohla v parlamentu získat celkově až čtyři sta křesel, což by prezidentu Sarkozymu umožnilo prosadit chystané hospodářské reformy.

Jednání Topolánka s Merkelovou

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Česká republika bude na bruselském summitu Evropské unie usilovat o dohodu v otázce základního textu pro fungování rozšířené sedmadvacítky. Po jednání s německou kancléřkou Merkelovou na zámku Masserberg u Berlína to řekl premiér Mirek Topolánek. Ten si ale taky dokáže představit situaci, kdy by Česko mohlo dohodu vetovat. Víc detailů nabízí berlínský zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek.

Jiří HOŠEK:
Rámcový návrh nového dokumentu by Praha mohla vetovat ze dvou důvodů, říká český premiér.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér /ODS/:
Pokud by znovu, a to nepokládám za pravděpodobné, chtěl někdo se vracet, řekl bych, k meritu ústavní smlouvy. A ta druhá věc, pokud by si někdo chtěl vyjednat nějakou specifickou exkluzivní výjimku z těch pravidel, a to je pro nás nepřijatelné.

Jiří HOŠEK:
Mirek Topolánek si pochvaloval, že Německo, jakožto předsednická země Unie, vnímá pozitivně český vklad do textu nového dokumentu, tím je takzvaná oboustranná flexibilita, tedy konkrétní popis přenosu pravomocí nejen z národní na unijní úroveň, ale taky zpět. Praha podle Topolánka setrvává na původních postojích i v dalších stěžejních otázkách.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér /ODS/:
Takže podporujeme jak holandský návrh Oranžové karty, tak polský návrh přepočítávaní hlasů. A je na Evropské radě, abychom potom našli nejlepší mix těch opatření, které budou vyhovovat všem.

Jiří HOŠEK:
Česká republika bude na bruselském summitu prosazovat dosažení dohody i s ohledem na unijní předsednictví, kterého se ujme v první polovině roku 2009.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér /ODS/:
Respektujeme i /nesrozumitelné/, kterou německé předsednictví nastavilo a domníváme se, že bude nejlepší, když se nejvíc věcí dohodne právě na Evropské radě, a na tu mezivládní konferenci se ponechá co nejméně věcí k rozhodnutí.

Palestinská vláda má nového premiéra

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Nový palestinský premiér Salám Fajjád složil se svou vládou přísahu do rukou prezidenta Mahmúda Abbáse. Jde zatím o nejnovější posun v týden trvající krizi, která svírá palestinská území, hlavně pásmo Gazy. V krvavých bojích mezi donedávna společně vládnoucími organizacemi Fatah a Hamas zahynulo od minulé neděle na sto dvacet lidí. Dnes byl relativní klid. Jak ale přímo z palestinského Ramalláhu hlásí zvláštní zpravodaj Radiožurnálu Břetislav Tureček, do normálu má situace ještě daleko.

Břetislav TUREČEK:
Kabinet složený z jedenácti ministrů má být náhradou za dosavadní vládu Ismaíla Haníji, v níž byli i členové radikálního hnutí Hamas. Ve Fajjádově týmu ale islamisté nejsou a podle místních politických špiček se tak otvírá cesta k novému pokusu o pokrok v mírových rozhovorech mezi Palestinci a Izraelem. Izraelský premiér Ehud Olmert je právě na návštěvě USA a jedním z výsledků jeho cesty by mohlo být i ukončení mezinárodních sankcí proti palestinské vládě. To vše se ale za stávající situace týká pouze západního břehu Jordánu. V pásmu Gazy má totiž v tuto chvíli jak prezident, tak nový premiér Fajjád minimální vliv a tamní vzdorovláda dosavadního premiéra Haníji dnes potvrdila, že své nástupce bude ignorovat.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Na sever Izraele dnes znovu dopadaly rakety odpálené z Libanonu. Střely nikoho nezranily a nezpůsobily ani větší škody. Podle izraelské televize stojí za útokem zřejmě odštěpenecké palestinské skupiny. Jde o první ostřelování severu Izraele od loňské invaze izraelské armády do Libanonu.

Bombový útok v Kábulu

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Afghánské povstalecké hnutí Taliban se přihlásilo k bombovému útoku, který zabil v Kábulu pětatřicet lidí. Desítky dalších jsou zraněny. Útočníci si vybrali za cíl autobus s policejními instruktory, který exploze rozmetala. Bomba poničila nejen doprovodné minibusy, ale podle svědků zasáhla i kolemjdoucí lidi. K atentátu došlo před policejním velitelstvím v hustě obydlené části nedaleko zalidněného trhu. Jedná se o nejkrvavější útok od roku 2001, kdy americké jednotky svrhly vládu Talibanu.

Před haagským tribunálem stane muž obviněný za válečné zločiny

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
V Černé Hoře byl zatčen jeden ze zbývajících pěti obviněných před Mezinárodním trestním soudem pro bývalou Jugoslávii v Haagu. Vlastimira Djordjeviče tribunál viní ze zločinů v Kosovu v roce 1999. Z Bělehradu pokračuje zpravodaj Českého rozhlasu Martin Ježek.

Martin JEŽEK:
Zatčení potvrdil už i haagský tribunál. Podle Rasima Ljajiče, který zodpovídá za spolupráci vlády s Haagem, je obviněný už na cestě do Haagu. Djordjevič je obviněn z válečných zločinů v Kosovu, kdy byl ve funkci náčelníka oddělení veřejné bezpečnosti. Žalobkyně tribunálu Carla del Ponte ještě nedávno v Bělehradě tvrdila, že Djordjevič je v Rusku, proto je jeho dopadení v Černé Hoře určitým překvapením.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Evropská komise po více než roční přestávce obnovila se Srbskem vstupní jednání. K jejich obnově přispělo vytvoření proevropské vlády a také dopadení dalšího někdejšího bosenskosrbského generála Dravka Tolimira.

Čínská policie zatkla 70 osob podezřelých z obchodu s lidmi

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Čínská policie už zatkla sedmdesát osob podezřelých z obchodu s lidmi. Vyšetření případu novodobých otroků žádá i prezident Chu Ťintao. Z ilegálních dolů a továren na výrobu cihel, kde byli dělníci nuceni pracovat v nelidských podmínkách, bylo dosud vysvobozeno na šest set lidí, včetně dětí. Jak dodává zpravodaj Českého rozhlasu v Číně Robert Mikoláš, o rozrůstajícím se skandálu každodenně informují i státní média.

Robert MIKOLÁŠ:
Skandál, který zasáhl především dvě severní provincie Šansi a Chenan, propukl poté, co byli objeveni zneužívaní a zubožení dělníci pracující v závodě syna místního komunistického šéfa. Ten je už spolu s dalšími desítkami osob, včetně vládních úředníků a policistů, podezřelých ze spojení s gangy obchodujícími s lidmi vyšetřován. Mezi zachráněnými jsou i děti, které byly v minulosti uneseny, a také mentálně postižení lidé. Všichni byli nuceni pracovat celý den bez odpočinku, jídla i bez řádné mzdy, hlídači je navíc bili holemi a cihlami.

Schwarzenberg odsoudil rakouské hraniční blokády

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Za bezpečnější než mnohé německé jaderné elektrárny označil Temelín v rozhovoru pro dnešní vydání rakouského listu Kurier český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Znovu odsoudil rakouské hraniční blokády a prohlásil, že útočit na Čechy se stalo v Rakousku národním sportem.

Pražská městská policie připravuje změny na extrémní situace

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Pražská městská policie připravuje změny v přípravě na extrémní situace. Reaguje tak na dramatický incident, který se před týdnem odehrál na Proseku. Útočník při něm napadl a odzbrojil dva strážníky.

Na letišti v Přibyslavi se zřítilo malé letadlo

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Na letišti v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku se odpoledne zřítilo malé letadlo. Jeho pilot byl vážně zraněn. Podle letecké inspekce pravděpodobně nezvládl startovací manévr.

Muž se probral po týdnu z bezvědomí

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Lékaři nemocnice v Orlové na Karvinsku mluví o zázraku. Po týdnu se probral z bezvědomí mladík, který spadl minulý pátek s autem do vody. Strávil přitom pod hladinou půl hodiny. Přestože tehdy nejevil žádné známky života, teď už mluví, jeho paměť je v pořádku a všechny orgány normálně fungují. Primář oddělení ARO v nemocnici Orlová Zdeněk Bělík potvrdil, že jde o velmi vzácný případ, který se stává spíš u malých dětí.

Zdeněk BĚLÍK, primář oddělení ARO v nemocnici Orlová:
Určitě není obvyklé to, že člověk je půl hodiny pod hladinou, prošel si vlastně selháním všech orgánů a orgánových systémů, nasazení našeho personálu zdravotnického vedlo tady k tomuto opravdu mimořádnému úspěchu, který jsme zaznamenali na našem oddělení.

Festival kabaretů v HaDivadle

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
V brněnském HaDivadle dnes začíná festival kabaretů. Zahájí ho premiéra představení Černá sanitka, které je sestaveno z pověstí a fám osmdesátých let dvacátého století. Hra vznikla na základě stejnojmenné knihy Petra Janečka.

Petr JANEČEK:
Já jsem sbíral Historické pověsti, Staropražské pověsti. A během toho jsem si vlastně uvědomil, že existují i nějaké moderní pověsti, nějaká ta vyprávění o strašidlech, o bílých paních, o přízracích už dneska asi nejsou aktuální. Lidé si vypráví právě spíš o nějakých únosech v supermarketech, o nějakých násilnicích, že nás přepadají při autostopu. A začal jsem sbírat vlastně tyhle věci, ta tématika těch moderních fám a pověstí je velmi široká.

autor: ezi
Spustit audio

Více z pořadu