Ozvěny dne 17. 3. 2004

17. březen 2004
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Padělky značkového zboží dál končí v plamenech

Většina zabaveného oblečení a bot z tržnic nakonec skončí v plamenech. Přitom nedávno zákonodárci dali zelenou tomu, aby se falzifikáty neničily, ale putovaly k potřebným lidem. Háček je v tom, že falešná loga výrobců většinou nejdou odstranit. Na humanitární účely tak putuje pouhých 10 procent zabaveného zboží. Redaktorku Zuzanu Šejchovou o tom informovala mluvčí České obchodní inspekce Miloslava Fléglová.

Miloslava Fléglová: Některé výrobky lze upravit tak, aby byly nositelné i po odstranění těch prvků, které představují předmět duševního vlastnictví, jiné samozřejmě k tomu odstranění vhodné nejsou.

Zuzana Šejchová: A právě to způsobilo rozčarování mezi neziskovými organizacemi, které musí ochranné známky ze zabaveného textilu na vlastní náklady odstranit. Novele zákona se ale i přes protesty budou muset nakonec přizpůsobit.

Miloslava Fléglová: Padělky těchto výrobků přicházejí majitele práv duševního vlastnictví o zisky. I tento postup, který zákon v současné době upravuje, je velmi nestandardní.

Zuzana Šejchová: Povinnosti spojené s odstraňováním obchodních značek ze zabaveného zboží ale přibyly především pracovníkům České obchodní inspekce. Jak potvrzuje ředitel její karlovarské pobočky Pavel Novák, mohlo by se to odrazit na snížení kontrolních akcí.

Pavel Novák: My svým způsobem nemůžeme dělat víc práce, než na co máme lidi. Pokud budou mít s tím pracovníci více starostí, tak asi těch akcí bude o něco méně.

Další napadení lékaře záchranné služby

Série brutálních napadení záchranářů zřejmě nebere konce. Včera večer v Kamenici nad Lipou na Pelhřimovsku napadl opilec lékaře záchranné služby. Jak informuje redaktorka Vlaďka Brávková, lékaři vyjížděli ke rvačce dvou opilých mužů na autobusovém nádraží.

Vlaďka Brávková: Jeden z podnapilých mužů zbil lékaře. Ten si musel vyžádat pomoc policistů, kteří se snažili zkrotit opilého muže v sanitce.

Jana Koubková: Ozýval se šílený řev a prostě byli jsme svědky toho, jak vopravdu se s nima pral ten pacient.

Vlaďka Brávková: Prozradila doktorka Jana Koubková. Lékař je nyní s poraněním páteře v domácím léčení.

Jan Sedlák: Pohmoždil mu krční páteř a pan doktor byl vyšetřenej tady v Jihlavě na chirurgii a na nervovým.

Vlaďka Brávková: Řekl Jan Sedlák, ředitel jihlavské záchranné služby. Kolem 6. hodiny večer pelhřimovská sanitka přivezla dalšího podnapilého muže, který slovně napadl lékařku. Podle záchranářů jsou slovní napadení běžnou praxí.

Projev lékařky: Takový ty slovní agresivita a tak, to bohužel k těm opilcům se jezdí skoro pořád. Ale vyloženě napadení jsme u nás měli dvě za poslední myslím dva roky.

Vlaďka Brávková: Jednašedesátiletý muž byl převezen na protialkoholní záchytnou stanici v Jihlavě.

Státní dluh Česka stoupá

Padesát tisíc korun vychází na každého z nás včetně kojenců, když se rozdělí náš státní dluh. Na konci loňského roku se vyšplhal na téměř půl milionu korun. Co to znamená pro českou ekonomiku, zjišťoval redaktor David Vandrovec.

David Vandrovec: Ke státnímu dluhu, který je v podstatě dluhem vlády, je možné připočítat ještě ztráty České konsolidační agentury nebo dalších institucí, které dohromady dávají takzvaný veřejný dluh. Ten podle evropského statistického úřadu Eurostat dosahuje v České republice téměř neuvěřitelného jednoho bilionu korun. Podle analytičky Volksbank Markéty Šichařové navíc lze státní dluh vykazovat podle nejrůznějších metodik a vždy se dojde k jinému číslu.

Markéta Šichtařová: Ta česká metodika, kterou používá Ministerstvo financí, nás staví do mnohem příznivějšího světla než například metodika, kterou používá evropský statistický úřad Eurostat. No a právě Eurostat je nakonec tou institucí, která bude rozhodovat o tom, jestli Česká republika bude nebo nebude přijata do klubu těch, kteří platí eurem.

David Vandrovec: Podle Šichařové není výše státního dluhu ekonomicky nějak ospravedlnitelná. Schodkové hospodaření státu lze pochopit pouze v případě, že ekonomika stagnuje nebo je dokonce v recesi. České hospodářství však roste, za minulý rok o necelá 3 procenta. Státní dluh se však zvedl o téměř 25 procent.

Vláda nerozhodla o 13. a 14. platech zaměstnanců veřejné správy

Zaměstnanci veřejné správy a služeb vůbec nemají jistotu svých 13. a 14. platů. Vláda sice o nich jednala, ale chce ještě další pro konečné rozhodnutí. Ministerstvo práce shodně s odbory trvá na tom, aby další dva platy dostali státní zaměstnanci alespoň v poloviční výši. Jinak, jak dodává redaktor Aleš Heřmánek, budou mít většinou méně peněz než loni.

Aleš Heřmánek: V rozpočtu na 13. 14. platy nejsou peníze. Větší část původně plánované částky se totiž použila na zavedení nového šestnáctitřídního tarifního systému a vláda by podle ministra práce Zdeňka Škromacha měla potřebných 7,5 miliardy někde ve stávajícím rozpočtu najít.

Zdeněk Škromach: Mí lidé našli v rozpočtu rezervičku, která by se možná využít dala. Není sice v plné výši, je to asi 3 miliardy korun, zatím nebudeme sdělovat odkud, ale samozřejmě je otázkou, jestli bude vůle tímto směrem jít.

Aleš Heřmánek: Sedm a půl miliardy bude potřeba v případě, že vláda přizná státním zaměstnancům stejně jako v minulých letech polovinu obou platů.

Zdeněk Škromach: Je věcí politického rozhodnutí vlády, jak v této věci rozhodne a vše je možné. Myslím, že ten diferenciál dneska je mezi 10 a 50 procenty.

Aleš Heřmánek: Dodal ministr, který se chce ještě před konečným rozhodnutím vlády sejít s odboráři. Pokud by nevyšlo 50 procent dalších platů, chce navrhnout změnu zákona o platech ústavních činitelů, kteří polovinu 13. a 14. platu mají jistou.

Zdeněk Škromach: Čili v podstatě zřejmě zrušení těchto 13. a 14. platů i u ústavních činitelů, aby tady byla určitá rovnost.

Evropa má strach z možných teroristických útoků

Bezpečnostní experti varují. Vývoj ve Španělsku po atentátech v Madridu je malé propagandistické vítězství pro Al-Káidu. Teroristé se proto nyní mohou více osmělit a pokusit o další masivní útoky. Tvrdí to také náš bývalý velvyslanec v Pákistánu Petr Přibík.

Petr Přibík: Nepochybně zcela určitě budou další útoky, ovšem ne hned, protože situace se musí napřed uklidnit pro obě strany, také pro Al-Káidu, pokud za těmi masakry stojí, bude se vyhodnocovat, vyšetřovat a pak podle mě je dalším cílem buď Francie nebo Anglie.

Evropa má z možných teroristických útoků strach. Zatím posledním adresátem výhrůžek se stala Francie. Úřady varovalo takzvané komando Mosfara Barajeva před zákazem nošení okázalých náboženských symbolů na školách. Francouzi proto posilují bezpečnostní opatření. Pokračuje redaktor Jan Šmíd.

Jan Šmíd: Posílené kontroly na nádražích a letištích, zvýšená ostraha v metru a ve vlacích TGV a pravidelné kontroly osob. Za jediný den bylo na nádražích v okolí Paříže zkontrolováno 12 tisíc lidí. To jsou opatření reagující na zvýšenou hrozbu teroristických útoků po atentátech v Madridu, k níž se navíc přidal i dopis premiéru Raffarinovi od islamistické skupiny Služebníci Alláha mocného a moudrého. Tyto hrozby však nemají, jak potvrzuje spolupracovnice Radiožurnálu v Paříži Veronika Uhlířová, nic společného s Irákem.

Veronika Uhlířová: Na rozdíl od Velké Británie, Španělska či Itálie se Francie od americké intervence jasně distancovala. Hlavním důvodem však pravděpodobně bude zákon o laicizaci, který v únoru schválilo Národní shromáždění a který začátkem dubna prošel rovněž francouzským senátem.

Jan Šmíd: Před možnými teroristickými útoky varoval i samotný prezident Chirac.

Jacques Chirac: Jako všechny demokracie, není ani Francie skrytá před teroristickými útoky.

Začala fungovat bezpečnostní opatření

Také v ulicích českých a moravských měst můžeme potkat více strážců zákona, zpřísňují se kontroly na hranicích, letištích a dalších místech, kde se schází větší množství lidí. Ministerstvo vnitra i tajné služby však uklidňují, jde jen o prevenci a Česku útok extrémistů nehrozí. Podrobnosti zjišťoval reportér Pavel Otto.

Pavel Otto: Až 6 dní poté, co teroristé odpálili vražedné nálože v Madridu, začala v Česku naplno fungovat bezpečnostní opatření. Běžné policejní hlídky posílili strážci zákona se psy speciálně vycvičenými na hledání výbušnin. Pozornost státu se soustředila i na hranice. Policie tady důkladněji prohlíží zavazadla a nákladové prostory, zaměřuje se i na cestovní doklady a to zvlášť u osob, které přijíždějí z rizikových oblastí. Klára Krejčí z Cizinecké a pohraniční policie k tomu říká.

Klára Krejčí: V souvislosti s těmito opatřeními budou čekací doby na hraničních přechodech delší.

Pavel Otto: A proč vlastně patrolují ve větších městech posílené hlídky? To vysvětluje Jiří Vokuš z policejního prezídia.

Jiří Vokuš: Jde o zintenzivnění výkonu služby na těch rizikových místech, kde dochází k velké koncentraci osob.

Pavel Otto: Právě tam by totiž mohli teroristé umístit nálože. Připravena je i armáda, ačkoli Ministerstvo vnitra zatím neuvažuje o tom, že by ji požádalo o pomoc.

Návštěva ministra zahraničí USA v Pákistánu

Spojené státy a Pákistán prohlásily, že se jim podařilo zatlačit síť Al-Káida do defenzívy. V Afghánistánu se na tom shodli americký ministr zahraničí Colin Powell s prezidentem Hamídem Karzáím. Jedná s ním mimo jiné o prezidentských a parlamentních volbách, které byly v zemi naplánovány na červen. Karzáí pak uvedl, že hlavně kvůli problémům se zajištěním bezpečnosti může být hlasování odloženo až na srpen, přestože OSN hodlá v průběhu května pomoci s registrací milionu voličů v konfliktních provinciích.

Krátké informace

Kubánský ministr zahraničí Felipe Pérez Roque označil Českou republiku na zasedání komise OSN za lokaje Spojených států a šplhouna Washingtonu. Jeho slova okamžitě odmítl ministr zahraničí Svoboda. Podle něj máme zkušenosti s totalitním režimem a víme, co si myslet o kubánských prohlášeních.

Ivan Mikloš zůstává ve funkci slovenského vicepremiéra a ministra financí. Opozici se nepodařilo prosadit v parlamentu jeho odvolání. O pád blízkého spolupracovníka premiéra Mikuláše Dzurinda usilovala hlavně Lidová strana, Hnutí za demokratické Slovensko Vladimíra Mečiara a strana Smer.

Městský soud v Praze zakázal předběžným opatřením Vladimírovi Železnému nakládat s podílem 60 procent ve společnosti CET 21, jež drží licenci na vysílání televize Nova. O ni se Železný soudí s finanční skupinou PPF. Ta dosud prohlašovala, že majoritní podíl v Nově je její.

Vysoké Tatry nepřejí českým horolezcům

Slovenští záchranáři dnes dvakrát zasahovali ve Vysokých Tatrách kvůli českým horolezcům. Dopoledne sundali ze stěny muže a ženu, kteří se nestačili vrátit z túry. Krátce poté spadla do Velké Studené doliny lavina, která ohrozila dalších 12 Čechů. Více ze Slovenska zpravodajka Radiožurnálu Renata Havranová.

Renata Havranová: Z túry na hřeben se nevrátilo všech 8 českých horolezců. Jak řekl v telefonickém rozhovoru Českému rozhlasu službu konající záchranář Braňo Sikorčin, skupina začala sestupovat až v 8 hodin večer a navzájem si nepomáhala. Na skále zůstali muž a žena, po kterých pátrali záchranáři několik hodin. Oba horolezce museli snést ze stěny. Jsou bez zranění jen mírně podchlazeni. Během transportu přišla zpráva, že do Velké Studené doliny padla lavina a zasáhla 12 dalších českých turistů. Záchranářům bylo oznámeno, že jeden zůstal pod sněhem. Informace nebyla pravdivá. Všech 12 českých turistů bylo v pořádku.

Korupční skandál v Plzni

Zatím největší korupční skandál otřásá v těchto dnech Plzní. Městský zastupitel Radim Kopáček čelí podezření, že bral úplatky za zprostředkování přidělení bytů. Poté, co televize Nova odvysílala reportáž, kde si zastupitel říká o padesátitisícový úplatek, Kopáček raději rezignoval na své funkce. Pokud by to neudělal, jeho straničtí kolegové by ho stejně vyloučili. Jak redaktorce Petře Kunové potvrdil předseda oblastní rady ODS Miroslav Levora.

Miroslav Levora: Postoj Radima Kopáčka považujeme za neslučitelný nejen s chováním veřejného činitele, politika a člena ODS ale i s morálkou obecně. Součástí našeho rozhodnutí směřujícího k Radimu Kopáčkovi je proto i pověření všech zástupců ODS samosprávy města a zahájení kontroly přidělování bytů a výzva, aby svou každodenní prací obnovili důvěru občanů.

Petra Kunová: Kopáček už dnes ráno poslal starostce městského obvodu 3 Jaroslavě Maříkové svou rezignaci faxem.

Jaroslava Maříková: Ten fax je psaný rukou, je podepsán podpisem, který se mně zdá, že je podpis pana Kopáčka, je to rezignace na funkci místostarosty, na funkci člena zastupitelstva jak obvodu tak města. Rezignace i na členství v ODS.

Petra Kunová: Starostka Maříková už na Kopáčka podala trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestných činů zneužití pravomoci veřejného činitele a braní úplatku. Ve svém obvodě také nechala zpětně prověřit přidělování bytů a systém bodového hodnocení žadatelů o byt.

Poslední rozloučení s jedním ze zavalených horníků

Rodina i kamarádi z práce se dnes loučili s Františkem Tiptou, jedním ze sedmi horníků, kteří ve čtvrtek zahynuli v Dole Lazy na Karvinsku. Bylo mu 48 let. Silný otřes půdy zavinil největší neštěstí pod zemí za posledních 14 let. Pokračuje redaktorka Jana Patrmanová.

Jana Patrmanová: Když šel František Tipta minulý čtvrtek na odpolední, neloučil se o nic víc než obvykle. Netušil, že se s družkou ani s pěti dětmi, které společně vychovali, už neuvidí. Loučení přišlo na řadu dnes. Poklonit se mu přišli ti nejbližší včetně tří desítek kamarádů z práce. Mezi nimi František Makovec. Jak říká, havíři jsou prostě parta, vědí o sobě všechno.

František Makovec: Jaký mají rodiny, co dělají, jaký mají problémy se svěřujou, že.

Irové dnes slaví svůj svátek

Všichni Irové dnes slaví svůj svátek. V našem kalendáři sice svatého Patrika nenajdeme, ale v tom irském nechybí. Svatý Patrik je patron Irska a Irové po celém světě mu dávají okázale najevo svoji náklonnost. Redaktorka Vlasta Valentová zjišťovala, co byl svatý Patrik zač a jak slaví Irové v České republice.

Vlasta Valentová: Podle pověsti přinesl tento keltský misionář do Irska v 5. století křesťanství. Zemřel kolem roku 490 pravděpodobně 17. března, proto se jeho svátek slaví právě dnes. V tento den mají mít Irové na sobě část oděvu v národní zelené barvě, jedí ústřice a celozrnný chléb, pije se typické černé pivo a tančí třeba starý tanec River dance. Svátek tohoto patrona se ale nepřipomíná jen v Irsku. A že je svátek svou veselostí nakažlivý, o tom svědčí i to, že už si ho po sedmé připomínáme i v Česku. Letos je jeho patronem herec, muzikant a moderátor Marek Eben. Jestlipak má i on chuť si při irské hudbě skočit?

Marek Eben: Já se obávám, že už bych to neudýchal. To jsou tance docela náročné, aspoň to, co jsem viděl. Určitě asi většina posluchačů zná jméno River Dance, ostatně teď přijedou, myslím, že v dubnu nebo květnu tady vystupujou už podruhé. Michael Fertly je ten šéf toho souboru a to je úžasná pohybová brilance.

Teplé počasí lámalo teplotní rekordy

Dnešní extrémně teplé a hezké slunečné počasí lámalo teplotní rekordy. V Českých Budějovicích padl 43 let starý rekord. Podle Zdeňky Šimšové z tamní pobočky Českého hydrometeorologického ústavu byly na jihu Čech teploty letní a na většině míst překročily 20 stupňů.

Zdeňka Šimšová: Ten teplotní rekord pro dnešní den pro České Budějovice byl z roku 1961 a bylo to 18,8 stupně Celsia. My jsme ho překonali téměř o 2 stupně, naměřili jsme tady 20,6 stupňů.

Poděkování účastníkům akce Daruj krev s Českým rozhlasem

Písničky Jaroslava Ježka, muzikálové melodie 60. let, pražské valčíky Antonína Dvořáka nebo skočnou ze Smetanovy Prodané nevěsty si můžete večer po 20. hodině vyslechnout na vlnách Českého rozhlasu 1-Radiožurnálu. Vysíláme přímý přenos ze Smetanovy síně pražského Obecního domu, kde Symfonický orchestr Českého rozhlasu takto poděkuje všem dobrovolníkům, zdravotníkům a pravidelným účastníkům akce Daruj krev s Českým rozhlasem.

autor: všt
Spustit audio

Více z pořadu