Ozvěny dne 16. června 2007

16. červen 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Barbora Škrlová se přihlásila v Kodani

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Barbora Škrlová alias třináctiletá Anička v rodině Mauerových z Kuřimi, se objevila v Kodani. Na naši ambasádu přišla včera v doprovodu svého otce, právníka a několika novinářů. Prokázala se občanským průkazem na jméno Škrlová a požádala o ověření podpisu a vydání nového pasu. Nové podrobnosti shrnuje redaktorka Lenka Rákošová.

Lenka RÁKOŠOVÁ:
Škrlová měla v Kodani také zvláštní přání, jak nám řekla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová, chtěla předat českým úřadům své DNA prostřednictvím vlasů.

Zuzana OPLETALOVÁ, mluvčí ministerstva zahraničních věcí:
Které chce poslat do České republiky k identifikaci pomocí testů DNA. Ta žena potom předala našim pracovníkům obálku, která má obsahovat její vlasy.

Lenka RÁKOŠOVÁ:
Brněnský advokát Zdeněk Hrouzek bude Škrlovou zastupovat před úřady v Česku. Zatím prý ale netuší, z čeho by mohla být jeho klientka obviněna a trestně stíhána a proč po ní policie vlastně pátrá. Jihomoravští kriminalisté informace o údajném objevení Škrlové odmítli komentovat. Jejich mluvčí Jana Šípková dokonce ani neřekla, zda jim byla zpráva předána.

Jana ŠÍPKOVÁ, mluvčí jihomoravských kriminalistů:
Já mám pořád od státního zástupce pokyn nepodávat informace, vůbec se nemůžu nevyjadřovat k tomu případu.

Lenka RÁKOŠOVÁ:
Výpověď Škrlové by ale mohla osvětlit případ týrání malého Ondřeje. V domácnosti Mauerových s ním žila jako Anička několik týdnů.

Merkelová jedná s polským prezidentem Lechem Kaczyńskim

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Právě v těchto chvílích jednají na zámku Mezeberg u Berlína německá kancléřka Angela Merkelová a polský prezident Lech Kaczyński. Tématem ostře sledovaného rozhovoru je nová smlouva o fungování Evropské unie. Varšava opakovaně pohrozila, že by mohla vetovat dohodu o novém dokumentu, ke které by měli příští týden na summitu v Bruselu dospět šéfové států a vlád sedmadvacítky. Co Polsku konkrétně vadí, to je otázka pro našeho berlínského zpravodaje Jiřího Hoška. Dobrý podvečer, Jiří.

Jiří HOŠEK:
Hezký podvečer. Je to princip takzvané dvojí většiny, podle kterého by se mělo rozhodovat v Radě Evropské unie. Polsko má pocit, že na rozdíl od smlouvy z Nice tento systém příliš zvýhodňuje velké státy a že právě Varšava na něj nejvíc doplácí. Polská vláda přišla s alternativním modelem, který podporuje taky Česká republika. Podle neoficiálních informací, které mám z polského tábora, jsou čelný představitelé našich severních sousedů opravdu ochotni umřít za ten svůj Jagellonský návrh, jak se vyjádřil prezident Kaczyński, a hrozba vetování dohody je tak stále reálná. Tím spíš, že ani Německo, ani jiné významné země o poměru hlasů znovu jednat nechtějí. Každopádně podle jednoho z polských vyjednavačů Marka Cicockého se případný průlom asi nedá očekávat od toho dnešního jednání.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
A jaké informace máš z německého předsednictví?

Jiří HOŠEK:
Angela Merkelová dopředu avizovala, že nechce na polské partnery vyvíjet nátlak. Kancléřka v pravidelném videoposelství na své webové stránce vyzvala všechny členské státy Unie ke kompromisu, je ale evidentní, že Německo, jakožto předsednická země, chce váhající státy ke kompromisu trošku popostrčit. Těžko říct, zda je to náhoda nebo opravdu rafinovaná dramaturgie, ale každopádně jako poslední zavítali nebo zavítají do Německa před bruselským summitem zástupci těch zemí, které jsou při jednáních o základním unijním dokumentu označovány za největší potížisty. Na mysli mám nizozemského premiéra, polského prezidenta a zítra sem zavítá i předseda české vlády Mirek Topolánek.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Za informace děkuji Jiřímu Hoškovi. Na slyšenou.

Jiří HOŠEK:
Na slyšenou.

Vyostření konfliktu na palestinském území

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Konflikt na palestinských územích se dál vyostřil. Stovky ozbrojenců z hnutí Fatah dnes vnikly do budov palestinského parlamentu a ministerstva školství na západním břehu Jordánu. Jde o odvetu za obsazení budov Fatahu v Gaze. Prezident autonomie Mahmúd Abbás mezitím připravuje jmenování nové vlády. Mělo by k němu dojít dnes nebo zítra. Podrobnosti připojuje redaktorka Pavla Hůlová.

Pavla HŮLOVÁ:
Jmenování prozatímní vlády by ukončilo embargo na poskytování pomoci ze strany Spojených států. Premiérem se má stát Salám Fajad, bývalý ministr financí, který se podle agentury Reuters těší podpoře západu. Prezident Abbás rozpustil Hamasem vedenou vládu národní jednoty v reakci na nepokoje mezi Hamasem a Fatahem. Kvůli nim už za posledních několik dní zahynulo více než sto lidí. Ozbrojenci Fatahu, kteří se obávají následků konce vlády vedené Hamasem, dnes zaútočili na budovy parlamentu v Ramalláhu. V dalším městě na západním břehu v Hebronu podnikly Brigády mučedníků od AlAksá útoky na vládní budovy. V Gaze měli členové hnutí Hamas vyrabovat dům bývalého prezidenta Jásira Arafata. Státy Arabské ligy už dříve vyjádřily podporu prezidentu Abbásovi a apelovali na návrat k situaci před propuknutím nepokojů před týdnem.

Posádka Atlantisu testuje ruský počítačový systém

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Ruskoamerická posádka mezinárodní kosmické stanice testuje ruský počítačový systém, který se po jeho kolapsu podařilo uvést do částečného provozu. Pokud prověrka dopadne dobře, americký raketoplán bude moct orbitální komplex opustit a vrátit se na Zemi. Další informace má zpravodaj Českého rozhlasu v Americe Alexandr Pícha.

Alexandr PÍCHA:
Ze tří ruských počítačových jednotek na mezinárodní stanici zatím fungují relativně uspokojivě dvě. Důležité je teď zejména to, aby bezproblémově pracovaly vyrovnávací motory orbitálního komplexu. Americký raketoplán totiž musel vyrovnávat polohu mezinárodní stanice v situaci, kdy byla kvůli výpadku ruského systému neovladatelná. Polohu orbitálního komplexu bude navíc nutné zkorigovat, až se otřese po odpojení Atlantisu. Američany ještě čeká závěrečná prohlídka tepleného štítu raketoplánu. Pokud dopadne uspokojivě, Atlantis dostane zelenou k návratu na Zemi.

Francouzi se opět chystají k volbám

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Po čtvrté za necelé dva měsíce půjdou francouzští voliči do volebních místností. Zítra bude ve Francii druhé kolo parlamentních voleb. Podle průzkumů je jasným favoritem pravice a jedinou otázkou zůstává, jak vysoké bude její vítězství. Pokračuje zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii Jan Šmíd.

Jan ŠMÍD:
V některých zámořských departmentech se už začalo volit. Vysoká účast voličů se očekává zejména v některých pařížských obvodech, kde jsou šance pravicových a levicových kandidátů vyrovnané. Ale celkově se Francouzi zajímají o legislativní volby výrazně méně než o prezidentské. V sázce je 467 křesel a podle průzkumů by jich vládní Svaz pro lidové hnutí a pravice celkem měly získat až 400. O mandát usilují i známé politické osobnosti jako Alain Juppé či Domini Stross Khan.

Severní Korea pozvala mezinárodní jaderné inspektory

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Severní Korea pozvala do země mezinárodní jaderné inspektory. Dohodnout mají ukončení činnosti nukleárního reaktoru v Jongbjonu. Pchjongjang tak reagoval na vyřešení problému se zablokovanými severokorejskými penězi v Macau, které byly po dvou letech uvolněny. Zmrazené finanční prostředky režimu Kim Čongila byly hlavní překážkou naplnění dohody o zastavení severokorejského atomového programu. Více od východoasijského zpravodaje Českého rozhlasu Roberta Mikoláše.

Robert MIKOLÁŠ:
Severní Korea v dopise šéfovi Mezinárodní agentury pro atomovou energii Muhammadu Baradejovi potvrdila snahu o ukončení činností svých jaderných zařízení v reakci na uvolnění většiny z 25 milionů dolarů, které byly blokovány na účtech peněžního ústavu Banco Delta v Macau. Peníze měly být převedeny přes newyorskou pobočku americké centrální banky a také přes ruskou ústřední banku. Šéf jaderných vyjednavačů Spojených států Christopher Hill ale dnes prohlásil, že přesun narazil na technické překážky, do pondělí však má být vše vyřešeno. Severní Korea v únoru v rámci šestistranných nukleárních rozhovorů souhlasila se zastavením jaderných zařízení. Jako podmínku si ale určila právě uvolnění zablokovaných peněz v Macau.

Romové požadují po vsetínské radnici náhradní ubytování

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Přidělení bytů od vsetínské radnice požadují Romové, které představitelé města včele s bývalým starostou Jiřím Čunkem nechalo vystěhovat do tří obcí Jesenicka. Rodiny vycházejí ze závěru ombudsmana Otakara Motejla, podle kterého vsetínská radnice porušila v tomto případě lidská práva.

Střední Čechy zasáhly silné bouřky

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Západní a střední Čechy zasáhly včera odpoledne a v noci silné bouřky. Hasiči museli čerpat vodu ze zatopených sklepů, odklízet vyvrácené stromy a utržené plechy. Největší škody živel způsobil zřejmě v pražských Horních Počernicích. Voda tam zaplavila přibližně třicet domů.

Pavel Němec nebude souzen za stížnosti

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec nebude souzen za stížnosti, které podal k Nejvyššímu soudu. Městské státní zastupitelství v Praze zřejmě odloží podnět, který dostalo. V něm se poukazuje na některé podezřelé okolnosti při podání stížností pro porušení zákona v téměř třiceti trestních kauzách.

Pochod na podporu boje proti rakovině prsu

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Téměř sedm tisíc lidí se dnes v centru Prahy zúčastnilo tradičního pochodu proti rakovině prsu. V průvodu převažovaly ženy všech generací. Nechyběli ale ani muži a děti. Vstupenkou na akci, která se letos konala už po sedmé, bylo tričko nebo kšiltovka. Víc uslyšíte od redaktora Tomáše Medka.

Tomáš MEDEK:
Vybrané vstupné spolu s desetimilionovým příspěvkem od pořádající kosmetické firmy půjde na pomoc nemocným a na preventivní akce. Jak říká jedna z pořadatelek Michaela Vaňková, motto letošního pochodu bylo Společně proti rakovině prsu. Akce se tak zaměřila také na muže.

Michaela VAŇKOVÁ, pořadatelka:
Kteří by měli na své ženy dávat pozor, věnovat se tomu, jestli byly nebo nebyly na preventivních prohlídkách, případně je samozřejmě vyzvat k tomu, aby si tam došly, protože samozřejmě pokud žena rakovinou prsu onemocnění, tak tato událost postihne celou rodinu.

Tomáš MEDEK:
A proč se lidé pochodu zúčastnili?

účastník pochodu:
Protože bych chtěl podpořit boj proti rakovině prsu.

účastnice pochodu:
Asi proto, že s těmi ženami cítíme, co jsou tak nemocné. Nehledě k tomu, že to ohrožuje nás všechny a mimo jiné před několika dny umřela naše přítelkyně.

Tomáš MEDEK:
V Česku si diagnózu karcinom prsu jen loni vyslechlo více než šest tisíc žen. U většiny z nich je nádor objeven v časném stádiu, což usnadňuje léčbu. Na mamografické vyšetření ale u nás přichází jen čtyřicet procent žen.

V některých obchodech už začaly výprodeje

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Letní výprodeje začínají u nás letos o dva týdny dřív než v předchozích letech. Některé obchody se už začaly zbavovat zboží, které se jim nepodařilo prodat. Jak říká mluvčí jednoho z obchodních řetězců Jana Matoušková, slevové akce začínají dřív, protože sezóna začala díky teplému počasí už v březnu. A o jaké zboží je největší zájem?

Jana MATOUŠKOVÁ, mluvčí obchodního řetězce:
Zákazníci se chtějí v rámci letních slev vybavit na dovolené a vůbec na léto, takže největší zájem je o kempingové zboží, o vybavení na zahradu, o věci na grilování a na barbecue a samozřejmě velkou roli v těch letních slevách hraje potom letní textil.

Zájem o brigády v letních měsících roste

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Zájem o brigády v letních měsících roste. Studentské agentury teď registrují až pětkrát víc uchazečů než během roku. Středoškoláci, kterým ještě nebylo osmnáct let, ale letos přivýdělek seženou jen těžko. Jak dodává redaktorka Václava Vařeková, důvodem je nový zákoník práce.

Václava VAŘEKOVÁ:
Třicetihodinná týdenní pracovní doba, ovšem denně maximálně šest hodin práce, taková pravidla nastavil pro studenty mladší osmnácti let zákoník práce. Studentům tak brigády v podstatě znemožnil, říká René Kuchár z agentury Student.

René KUCHÁR, agentura Student:
Tam ten pokles těch možností pro ty mladistvé byl úplně radikální a ty lidi vlastně už oni se neptají na práci, už v podstatě rezignovali, protože zjistili, že aby si zajistili práci a aby to vše bylo legální, tak to vlastně není možný.

Václava VAŘEKOVÁ:
Zaměstnavatelé kratší než osmihodinovou pracovní dobu nabízí jen výjimečně. Nejvíc studentů hledá přivýdělek v administrativě, k té se ale vztahuje jen asi desetina nabídek.

Robert MACHART, agentura Jobstudent:
Ze strany studentů zejména vysokoškolských by samozřejmě větší zájem byl o kancelářské práce, ale nabídka těchto prací nedokáže samozřejmě uspokojit poptávku, tedy následně se podívají i po těchto brigádách.

Václava VAŘEKOVÁ:
Říká Robert Machart z agentury Jobstudent. Letošní průměrné výdělky se pohybují kolem šedesáti korun hrubého na hodinu. V Praze o něco víc. Žádaní jsou také vysokoškoláci, kteří už mají odborné znalosti.

Muzejní noc v Praze

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Pestrý program slibuje návštěvníkům dnešní pražská Muzejní noc. Zdarma nebo za symbolické vstupné bude do pozdních nočních hodin přístupno pětačtyřicet kulturních objektů. Do akce se opět zapojí i Židovské muzeum. A které prostory můžete navštívit, to vám řekne Noemi Holeková.

Noemi HOLEKOVÁ:
Po skončení šabatu otevře Maiselovu a Španělskou synagogu. To znamená od půl jedenácté večer. Otevřeno bude do jedné hodiny, v synagogách budou k dispozici kvalifikování průvodci a kurátoři expozic, kteří návštěvníkům zodpoví cokoli, co je bude zajímat. A samozřejmě vstupy do obou synagog budou zdarma.

autor: ezi
Spustit audio

Více z pořadu