Ozvěny dne 16. 6. 2002

16. červen 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprocházejí korekturou.

Prezident Václav Havel dnes jednal s šéfy ČSSD, ODS a Koalice

Povolební vyjednávání o budoucí podobě vlády odpoledne odstartovaly rozhovory prezidenta Václava Havla s šéfy ČSSD, ODS a Koalice. Už přes den se ale vítězné strany nechaly slyšet, jak by si další vývoj představovaly. Přímo na Pražském hradě má Radiožurnál reportéra Víta Dvořáka.

Už před příjezdem sem na Hrad dnes upřesnili šéfové parlamentních stran, co je a co není pro ně možné. ČSSD říká "ano" společné vládě s Koalicí, dokonce už v Lidovém domě začali sepisovat svůj návrh koaliční smlouvy. Vyloučena prý ale ani není menšinová vláda sociálních demokratů s podporou některých zbylých stran. "Ne" ČSSD říká společné vládě s ODS i s KSČM. Koalice teď hlavně čeká, až ji ČSSD osloví, zato ODS v nejbližších dnech s nikým jednat nechce a čeká, jak to všechno bude dopadat. No, a komunisté tvrdí: "Špidla nás nakonec přece jen zavolá, nic jiného mu nezbyde, protože s Koalicí se nedohodne." Co a jak dál, přijel jako první na Hrad vysvětlovat Vladimír Špidla.

Vladimír Špidla, předseda ČSSD: Byla to konzultativní schůzka samozřejmě, žádný ústavní akt, kde jsme s panem prezidentem projednávali některé představy a náležitosti dalšího postupu.

S žádostí prezidenta o sestavení vlády dnes Vladimír Špidla neodejel. Prezident chce totiž nejdřív slyšet i další strany. Jako druhý na Hrad zamířil Václav Klaus.

Václav Klaus, předseda ODS: To se zeptejte pana prezidenta, jestli byla harmonie nebo disharmonie, myslím, že jsme se shodli v otázce překvapivosti tohoto výsledku.

Třetí komunisty Václav Havel nepozval, a tak jako poslední před několika desítkami minut sem na Hrad přijeli Cyril Svoboda a Hana Marvanová.

Tiskovou konferenci prezidenta Václava Havla po schůzce s představiteli ČSSD, ODS a Koalice přinese Radiožurnál v přímém přenosu.

Prezident Václav Havel nepozval k povolebním jednáním na Hrad KSČM

Ani dnes nedostala na Hrad pozvání Komunistická strana Čech a Moravy. Prezident Václav Havel bez ohledu na 41 poslaneckých křesel obsazených v nové sněmovně komunisty tuto stranu nevyzval k povolebním konzultacím. Názory ze sídla komunistické strany shrnuje Lenka Šumová.

"Kdo si počká, ten se dočká," tvrdil už v noci na dnešek předseda KSČM Miroslav Grebeníček.

Miroslav Grebeníček, předseda KSČM: Pan prezident prostě není schopen vnímat všechny principy parlamentní demokracie, má s tím dlouhodobě problémy, my jsme to vzali na vědomí. Víme taky, že zhruba za půl roku už prezidentem nebude, a vše nasvědčuje tomu, že jeho nástupce se bude muset chovat úplně jinak.

Přestože na vyjednávání k prezidentovi se komunisté dnes nedostali a sociální demokracie spolupráci s nimi stále odmítá, tvrdí Miroslav Grebeníček, že vyjednávání už začalo.

Miroslav Grebeníček, předseda KSČM: Ty telefony už zvoní.

KSČM dnes jednoznačně odmítla případnou podporu jakékoliv koaliční vládě, ve které by figurovaly pravicové strany. Je ale rozhodnutá podpořit kroky menšinové vlády složené pouze ze sociálních demokratů.

Krajští leadeři ČSSD jsou spíše pro menšinový kabinet

Krajští leadeři ČSSD jsou spíše pro menšinový kabinet než vládu s Koalicí. Reagovali tak na vývoj po parlamentních volbách. Sociální demokraté by s Koalicí měli ve dvousetčlenné sněmovně jen 101 křeslo. Někteří regionální činitelé nevylučují ani to, že by ČSSD mohla přijmout nabízenou podporu komunistů. Ve spolupráci s KSČM však sociálním demokratům brání usnesení jejich bohumínského sjezdu.

Podoba nové Poslanecké sněmovny

A jak bude vypadat nová Poslanecká sněmovna? V lavicích zasedne 34 žen, o čtyři více než v červnu roku 1998. Poslanci ale zestárli téměř o tři roky, jejich věkový průměr je letos skoro 47 let. Téměř 60 % z nich nebudou žádní nováčci, ve sněmovně působili i v uplynulém období. Nový zákonodárce ve sněmovně se může těšit na plat kolem 70 000 čistého, dalších zhruba 65 000 může utratit na účet sněmovny za určité služby. Poslanci dostávají i náhrady za cestovné a také peníze na reprezentaci a stravu.

Letošní volby jsou v historii samostatné ČR už třetí

Letošní volby jsou v historii samostatné České republiky už třetí. Jak uvádí Vlasta Valentová, při prvních volbách v roce 1996 kandidovalo šestnáct politických subjektů.

Vítězem se tehdy stala ODS, která vstoupila do povolební koalice se dvěma dalšími stranami, KDU-ČSL a ODA. Výsledkem byla menšinová vláda. Těsná opoziční většina, 101 hlasů proti 99 koaličním, od začátku signalizovala, že i malý třes na politické scéně může zásadně ovlivnit situaci ve sněmovně. Přesun sil a některých politických afér pak přispěly k demisi vlády premiéra Václava Klause a ke zkrácení volebního období na polovinu. Prezident Václav Havel v této situaci jmenoval prozatímní vládu vedenou Josefem Tošovským. Ta byla u moci od ledna do července 1998. Předčasných voleb do Poslanecké sněmovny v červnu 1998 se zúčastnilo třináct politických subjektů a mandáty získalo pět stran, ČSSD, ODS, KSČM, KDU-ČSL a nově vzniklá Unie svobody. Volby však skončily patovým výsledkem, většinovou vládu nemohla sama sestavit žádná ze stran. Vyústění této situace pak dalo vzniknout uzavření opoziční smlouvy mezi dvěma ve volbách nejúspěšnějšími stranami, ČSSD a ODS. Opoziční smlouva tak fakticky umožnila vytvoření současné menšinové vlády sociálních demokratů v čele s premiérem Milošem Zemanem.

Volby v ČR odpovídaly podle OBSE mezinárodním standardům

Volby v Česku podle pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě odpovídaly mezinárodním standardům a požadavkům na demokratický průběh. Negativně ale hodnotí účast. Letos k urnám dorazilo totiž 58 % lidí, což je o 12 % méně než v předchozích volbách v roce 1998. Jako nepříznivý trend také OBSE vnímá fakt, že narozdíl od minulých let nebyl do sněmovny zvolen žádný Rom, ačkoli zákony nediskriminují menšiny.

Výsledky voleb v ČR hodnotí představitelé EU převážně kladně

Výsledky českých voleb hodnotí bruselští představitelé Evropské unie převážně kladně. Podle komisaře pro rozšíření Güntera Verheugena nové rozložení sil podporuje směřování České republiky do unie. Pokračuje zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Milan Fridrich.

Evropská komise dávala už dopředu najevo, že české parlamentní volby pro ni nejsou problémem. Komisař Verheugen ústy svého mluvčího Jeana-Christopha Filoriho navíc soudí, že výsledek voleb potvrzuje stabilitu české demokracie. Evropská komise v této chvíli čeká hlavně na to, jak rychle se vytvoří nová vláda a začne pracovat na dokončení vstupních rozhovorů. Ty by měla Česká republika završit do konce letošního roku, což znamená uzavřít zbylých pět kapitol ze třiceti. Zákulisní zdroje tvrdí, že pokud dojde k vytvoření vlády sociální demokracie a Koalice, bude to pro integraci Česka do EU výhodné. "Všechno jsou to silně proevropsky orientované strany," řekl Českému rozhlasu nejmenovaný zdroj z Evropské komise.

Nové rozložení politických sil v ČR zajímá i politiky v Rakousku

Nové rozložení politických sil v České republice zajímá i politiky v sousedním Rakousku. První reakce hovoří o tom, že Praha bude nyní více nakloněna jednání o citlivých tématech Benešových dekretů a Temelína. Více informací má vídeňská spolupracovnice Radiožurnálu Marie Woodhamsová.

"U moci sice zůstávají sociální demokraté, ale Zemanova éra skončila." Těmito slovy zahájila rozhlasová stanice Ö3 dnešní informace o našich volbách a jejich důsledcích pro česko-rakouské vztahy. Opatrně optimisticky se tu vyjadřují vládní lidovci, pro něž je výsledek voleb nadějí na zintenzívnění kontaktů obou zemí. Naopak jejich koaliční partner, Haiderova FPÖ je skeptická. Šéf parlamentního klubu této strany Schweizer vidí výhru komunistů jako návrat zpět. Předseda sociálních demokratů Gusenbauer řekl, že lid České republiky odmítl politiku sociálního balancování a populistického šéfa Klause.

První blok JETE opět jede na plný výkon

První blok Temelína opět jede na plný výkon. Pracuje na 100 % a do sítě dodává kolem 980 megawattů. První blok byl odstaven ve čtvrtek po opakovaných technických problémech na turbogenerátoru. Na druhém bloku pracovníci elektrárny ve čtvrtek ukončili všechny testy fyzikálního spouštění. Temelín v pátek předal protokoly o zkouškách Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost a požádal ho o povolení zahájit energetické spouštění. To by měl získat příští týden.

Banky v ČR si mohou vyměňovat údaje o svých klientech

Banky v Česku si mohou vyměňovat údaje o svých klientech. Tento týden byl totiž uveden do plného provozu takzvaný úvěrový registr. Banky díky němu rychle zjistí, zda žadatel o úvěr nemá u konkurence dluh, který nesplácí. Nepoctivci tak nebudou mít šanci získat další půjčku. Naopak pro seriózní klienty budou úvěry snáze a rychleji dostupné. Detaily od Pavly Dluhoschové.

Do registru se zapojilo zatím pět největších bankovních domů. Radiožurnálu to řekl Tomáš Denemark, ředitel společnost CCB, která jej spravuje.

Tomáš Denemark: Do budoucna samozřejmě počítáme s tím, že tak jako všude na světě ta databáze bude růst, jednak se bude zvyšovat úvěrová aktivita těchto pěti bank, ale zároveň budeme připojovat i další banky, konkrétně se jedná o stavební spořitelny, hypoteční banky, ale i další společnosti, které poskytují spotřebitelské úvěry.

Registry se osvědčily v řadě zemí, jsou výhodné pro banky, protože omezují rizika při úvěrování, a také pro seriózní klienty, kterým usnadní přístup k půjčkám. Ochranu jejich osobních dat považuje Tomáš Denemark za dostatečnou. Úřad pro ochranu osobních údajů si tím ale není jist. U provozovatele registru proto provádí kontrolu, která má skončit do čtrnácti dnů.

Prodejci hub se musí prokazovat příslušným oprávněním

Prodejci hub se musí ode dneška prokazovat příslušným oprávněním. Podle zákona by totiž měli absolvovat testy ze znalosti hub a zároveň si opatřit oprávnění k podnikání, jak potvrzuje František Ton z českobudějovické hygienické stanice.

František Ton: Osvědčení prokazující znalost hub vydávají orgány ochrany veřejného zdraví, to jsou hygienické stanice, na základě úspěšného složení zkoušky ze znalosti hub. Zdravotní způsobilost osvědčuje na základě odborného vyšetření zraku praktický lékař. Bezúhonnost pro účely tohoto zákona se prokazuje výpisem z rejstříku trestů ne starším než tři měsíce.

Francouzští voliči rozhodují o složení Národního shromáždění

Francouzští voliči rozhodují o složení Národního shromáždění. Předpokládá se, že i druhé kolo parlamentních voleb potvrdí vítězství pravice. Výsledky ale může zamíchat nízká účast voličů. Dopoledne se jich k volebním urnám dostavilo 20 %, jen o pár desetin procenta více než v prvním kole. Volební místnosti se uzavřou za necelé dvě hodiny. Hlasování sleduje pařížský spolupracovník Radiožurnálu Zdeněk Miler.

Chiracův Svaz pro prezidentskou většinu, který před týdnem shromáždil 35 % hlasů, má podle odhadů naději obsadit 370 až 440 poslaneckých křesel z 577. Levice poražená v prvním kole se snaží mobilizovat absentéry. Přes 35 % voličů se v prvním kole nedostavilo k volebním urnám. Francouzští socialisté jako vedoucí síla levice mobilizovala v posledních dnech veřejné mínění s odkazem na to, že drtivá převaha pravice v Národním shromáždění by nebyla pro francouzskou demokracii zdravá. Le Penova krajně nacionalistická strana nemá prakticky žádné naděje opakovat úspěch svého šéfa z volebního boje o prezidentské křeslo.

Statisíce lidí se v Římě zúčastnily svatořečení kapucínského mnicha Pia

Statisíce lidí se na náměstí Svatého Petra v Římě zúčastnily svatořečení jedné z nejpopulárnějších a zároveň nejkritizovanějších postav katolické církve, kapucínského mnicha Pia. Ten zemřel v roce 1968 a proslavil se ranami na dlaních a nohou, kterými připomínal Krista.

Zasedání Velké džirgy v Afghánistánu se komplikuje

Zasedání Velké džirgy, tedy shromáždění všech kmenových a náboženských vůdců v Afghánistánu se komplikuje. Původně mělo skončit už dnes, ale kvůli neshodám mezi delegáty se nejméně o den prodlouží. Velká džirga má jmenovat novou afghánskou vládu, která dovede zemi ke svobodným volbám.

Pekingské úřady nařídily uzavření všech internetových kaváren ve městě

Pekingské úřady nařídily uzavření všech internetových kaváren ve městě poté, co při požáru v jedné z nich zahynulo 24 lidí a 13 jich bylo zraněno. Čínská vláda přísně reguluje přístup k Internetu a tajné internetové kavárny proto mají zamčené dveře a zabedněná okna. V případě požáru se tak stávají smrtící pastí.

Ve skanzenu na Veselém kopci u Hlinska mají nový přírůstek do sbírek

Ve skanzenu na Veselém kopci u Hlinska mají nový přírůstek do sbírek. Statek Mokré Lhoty byl otevřen při příležitosti 30. výročí od založení souboru lidových staveb Vysočina. Více se dozvíte od našeho spolupracovníka Jaroslava Zváry.

Nové stavení soukromě hospodařícího zemědělce je z padesátých let minulého století. Patří mezi nejrozsáhlejší objekty skanzenu. Obytnou část tvoří zděná budova. Hospodářský trakt je dřevěný. Statek byl vystavěn přesně podle reálného objektu, přičemž řemeslníci používali i tradiční řemesla. Uvnitř nového objektu je k vidění i výstava Aby se vědělo. Dokumentuje třicetiletou historii veselokopeckého skanzenu.

Vynálezcem telefonu nemusel být Alexander Graham Bell

Vynálezcem telefonu nemusel být Alexander Graham Bell, ale Američan italského původu Antonio Meuci. Prvenství mu zvláštní rezolucí přiřkla americká Sněmovna reprezentantů. V dokumentu se praví, že Meuci navázal první primitivní telefonní spojení mezi sklepem svého newyorského domu a pokojem své ženy v prvním poschodí. Už v roce 1860 prý představil svůj vynález v italsky psaném místním listě a v roce 1871 požádal o jeho patentování. Protože ale neměl peníze na proceduru s tím spojenou, nechal platnost žádosti vypršet. O dva roky později si dal telefon patentovat Bell.

autor: všt
Spustit audio

Více z pořadu