Ozvěny dne 16. 6. 2001

16. červen 2001
Ozvěny dne

Přepis pořadu Ozvěny dne z 16. června 2001 18 hodin.

V několika městech republiky se dnes konaly demonstrace

V několika městech republiky se dnes konaly demonstrace. Největší byla v Praze, kde proti automobilismu protestovalo na několik set anarchistů. Až na náměstí Míru s nimi došel i náš reportér Dušan Valenta.

Street party se zúčastnilo tři sta, možná čtyři sta lidí. Většinou byli v ošuntělém oblečení a hlásili se k levicovým myšlenkám. Oslovovala je hesla typu - Žádný sluha, žádný pán nebo Ulice lidem za svobodný socialismus. A o co jim tentokrát šlo?

Neuveden: Je to street party namířená proti privatizaci uzavírání veřejného prostoru, a to jak v podobě automobilismu, tak v podobě represivních zákonů. Ať už je to proti svobodě shromažďování nově připravovaný zákon, nebo například magistrátní vyhláška, která omezuje pohyb lidí v parku.

Mladí proto na skoro tři hodiny zablokovali Resslovu ulici. Udělali si na ní piknik, který je ale díky množství alkoholu a drog záhy zmohl. Policie na ně pouze dohlížela.

Jan Holub: Organizátoři se drželi stanovené ohlášené trasy. K žádnému ničení majetku, ani k jiným násilnostem nedošlo.

Vysvětluje mluvčí pražské policie Jan Holub.

Jan Holub: V podstatě to byla záležitost dopravní služby. Policisté dopravní služby odkláněli dopravu, pozdržovali, snažili se monitorovat dopad té akce na vývoj dopravní situace, ovšem je třeba říct, že žádné zásadní komplikace ta akce nezpůsobila.

V Liberci demonstrovali příznivci extrémistického Národně-sociálního bloku

V Liberci demonstrovali příznivci extrémistického Národně-sociálního bloku. Z původně očekávaných až 500 osob se jich dostavilo na liberecké Soukenné náměstí podstatně méně. Demonstrace se nesla hlavně v duchu protestu proti vstupu naší země do EU. Organizátoři skončili na policii.

Protestující hlídala hradba policistů, vozidel, psovodů i speciální zásahová jednotka. Demonstrace trvala zhruba 30 minut a měla podobu projevů zaměřených proti vstupu do EU, proti členství v NATO. Dotýkala se otázky národnostních menšin, drog a nebo politického násilí. Hladinu poklidného průběhu rozčeřil až pokus extrémistů o spálení fotografie prezidenta Václava Havla. Policie okamžitě zakročila a pětice mužů, kterou zadržela, je podezřelá ze spáchání přestupku proti občanskému soužití a veřejnému pořádku. Nespokojený se zákrokem policie byl ústřední tajemník Vlastenecké republikánské strany Jan Kopal.

Jan Kopal: Asi budeme podávat stížnost, protože k tomu nemají žádný argument. Portrét byl zabaven, ale věřím, že nám ho policista vrátí.

Asi 50 příznivců hnutí skinheads s transparenty a českými vlajkami prošlo Brnem

Asi 50 příznivců hnutí skinheads s transparenty a českými vlajkami prošlo Brnem. Svůj protestní pochod proti totalitním režimům zakončily holé lebky bez jakýchkoliv potyček projevy na centrálním náměstí svobody.

Farmáři z Došejova na Jihlavsku si oddychli

Farmáři z Došejova na Jihlavsku si oddychli. O další dojnice nepřijdou. Ani jedna ze 134 krav usmrcených poté, co se BSE objevila u jednoho kusu z jejich stáda, totiž není nakažena. Prokázalo to laboratorní vyšetření všech odebraných vzorků nervových tkání. V žádném z nich se prion, způsobující nemoc šílených krav, neobjevil.

Celou noc probíhaly v jihlavském Státním veterinárním ústavu testy vzorků mozkové tkáně krav, které v pátek porazili veterináři přímo na dušejovské farmě. Oznámení negativního výsledku přijal s úlevou předseda zemědělského družstva Dušejov Zdeněk Bartošík.

Zdeněk Bartošík: No tak samozřejmě byla to úleva, protože jsme si toho užili už dost a nechtělo se nám pokračovat.

To, že se neprokázalo podezření na nákazu BSE v Česku, by mohlo podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Josefa Holejšovského znamenat omezení sankcí na vývoz hovězího masa do okolních států. První krok už učinilo Maďarsko. Jednání na úrovni ministrů zemědělství proběhlo i se sousedním Slovenskem.

Neuveden: Je připravená půda proto, abychom v pondělí už konkretizovali výstupy z tohoto jednání ve formě veterinárních osvědčení pro dovoz a základem bude rovněž to, že nebude omezován dovoz masa ze zvířat, která budou vyšetřena s negativním výsledkem. A toto vyšetření bude požadováno u zvířat starších 30 měsíců. A u těch ostatních bude požadována certifikace věku.

Třebovická kampelička zkrachovala

Třebovická kampelička zkrachovala. Záložnu, která byla od loňského června v nucené správě, poslal Krajský soud v Ostravě do konkurzu. Konkurzní správkyní jmenoval Ilonu Křížkovou. Třebovická kampelička patří přibližně mezi 20 největších českých záložen. Ke konci roku 1999 do ní více než 500 klientů vložilo téměř 60 mil. Kč. Členové kampeličky mají vklady pojištěny do 80 %, maximálně však do 125 tisíc Kč. V rámci konkurzu se pak mohou přihlásit o zbylou částku, kterou neobdrží z Fondu pojištění. Peníze vkladatelů ostravské kampeličky zřejmě skončily u lidí ze zkrachovalé Moravia Banky. Podle ČT existuje vážné podezření, že nejméně 40 mil. Kč odešlo z třebovické kampeličky do firem přímo napojených na osoby obviněné z krachu Moravia Banky.

EU ukončí vstupní jednání s připravenými zeměmi do konce příštího roku

EU ukončí vstupní jednání s připravenými zeměmi do konce příštího roku. S tím skončil summit EU v Göteborgu, který se dnes obešel bez pouličních násilností, ačkoliv proti setkání unie demonstrovalo téměř 25 tisíc lidí. Patnáctka ale požaduje, aby do tohoto termínu kandidátské státy dokončily reformu státní správy, soudnictví a zajistily práva národnostních menšin.

Švédský premiér Göran Perschen splnil svůj závazek z počátku předsednictví, že oznámí konec vstupních rozhovorů. EU se domnívá, že by měla být schopna ukončit vstupní jednání s připravenými zeměmi do konce roku 2002. Tyto země se pak zúčastní voleb do Evropského parlamentu v roce 2004 jako plnoprávní členové unie, prohlásil Perschen. Proti tomuto závěru summitu stálo do poslední chvíle Německo, ale nakonec ustoupilo. Své výhrady tlumočil kancléř Schröder takto: "Podívejte se, kdy Evropská komise předloží poziční dokument pro jednání o zemědělství. Je to polovina příštího roku, a to je velmi složité období," řekl Schröder, aniž upozornil, že Francie a Německo nechtěly určit datum konce vstupních rozhovorů kvůli svým parlamentním volbám v roce 2002. Premiér Miloš Zeman výsledek summitu přivítal. Jak řekl v Göteborgu Českému rozhlasu, nebojí se, že by republika nebyla schopna do konce roku 2002 jednání s EU skončit.

Miloš Zeman: Jsme teď u 19. z 31 kapitol a podle mého odhadu jsme schopni velkou část z nich zvládnout již do konce tohoto roku. Půl roku nám zbývá na ty nejsložitější kapitoly. A z toho vyvozuji, že ještě před volbami by tato vláda mohla dovést ČR na práh EU.

Nejdůležitější je teď podle Zemana uzavřít spor s Rakouskem o Temelín a vyjednat nejlepší podmínky pro volný pohyb českých pracovních sil v EU.

USA a Rusko zahájí dialog o širokém spektru otázek, včetně protiraketové obrany

USA a Rusko zahájí dialog o širokém spektru otázek, včetně protiraketové obrany. Takový je výsledek rusko-amerického summitu na zámku Brdo ve Slovinsku.

Podle očekávání rusko-americký summit nepřinesl zásadní řešení sporných otázek. Přesto se zdá, že Bush a Putin našli společnou notu. Byl to dobrý summit, řekl šéf Bílého domu, který ocenil konstruktivní postoj Moskvy a přislíbil pokračovat v dialogu na úrovni ministrů a expertů. Připustil otevřeně, že USA mají výhrady k ruské politice v Čečensku a vůči jeho sousedům, konkrétně zmínil Gruzii. Porozumění, to je hlavní, co jsme udělali pro svět, prohlásil ale Bush. Ruský prezident výslovně uvedl, že míra otevřenosti předčila jeho očekávání a ocenil amerického prezidenta jako moudrého člověka s historickým nadhledem. Rusko a USA nejsou protivníci. Neohrožujeme se a můžeme být spojenci, řekl Putin a současně varoval Ameriku před jednostrannými kroky. Doufám, že charakter tohoto summitu ukončí spekulace o krizi rusko-amerických vztahů, řekl závěrem Putin.

Američtí specialisté zahájili demontáž špionážního letadla

Američtí specialisté zahájili demontáž špionážního letadla, zadržovaného od nouzového přistání na čínském ostrově Hai-nan. Kolize amerického výzvědného letounu a čínské stíhačky vyvolala napětí ve vzájemných vztazích.

Obří nákladní letoun ruské výroby - Antonov - přistál na ostrově Hai-nan, aby odvezl zpět do USA demontované výzvědné letadlo EP-3. Američané původně požadovali po Pekingu, aby povolil letounu z ostrova odletět. Po náročných jednáních obě strany souhlasily s kompromisním řešením. Jak uvedl mluvčí velení amerických ozbrojených sil v Tichomoří, demontáž letadla trvala téměř 3 týdny. Američané najali soukromou ruskou společnost, která převeze demontované letadlo na palubě dvou obřích nákladních strojů Antonov. Dubnová kolize amerického špionážního letounu s čínskou stíhačkou a zadržení 24členné posádky vyvolala diplomatickou krizi. Čína posádku po 11denním zadržení propustila.

Makedonská armáda se u obce Aračinovo nedaleko Skopje střetla s povstalci

Makedonská armáda se u obce Aračinovo nedaleko Skopje střetla s albánskými povstalci. Oznámil to armádní mluvčí. Vojáci nadále ostřelují z děl a tanků také pozice povstalců v horách kolem Tetova na severozápadě země. Dosud nejsou k dispozici žádné zprávy o obětech ani zraněných. V metropoli Skopje by se měl dnes sejít prezident Boris Trajkovski s předsedy hlavních politických stran albánské menšiny, která požaduje, aby byla uznána za státotvorný národ, stejně jako většinoví Makedonci.

Německá metropole Berlín má nového starostu

Německá metropole Berlín má nového starostu. Primátor Klaus Bowereit se do čela dostal s pomocí postkomunistů.

Klaus Bowereit, dosavadní šéf frakce sociálních demokratů, je novým primátorem a nositelem naděje na východisko z katastrofální finanční situace metropole. 16letá éra křesťanskodemokratického starosty Berlína Erharda Diebkena skončila. A nový rudozelený menšinový senát, jež budou tolerovat postkomunisté, má setrvat u moci do nových voleb. Ty se uskuteční 23. 9. a jsou důsledkem nejhorší finanční krize Berlína od druhé světové války. Dluhy radnice se vyšplhaly na rekordních 65 mld. marek. Jádrem krize jsou problémy desáté největší německé banky, kterou z 57 % vlastní město. To nyní ve snaze šetřit zastavilo rekonstrukce historických objektů a odstavilo dokonce i fontány.

Přes půl milionu korun vynesl dnešní Pochod proti rakovině prsu

Přes půl milionu korun vynesl dnešní Pochod proti rakovině prsu, na který přijelo do Prahy kolem 3 tisíc lidí z celé republiky. Výtěžek z prodeje růžových triček, která byla vstupenkou na pochod, tužek a stužek půjde na provoz bezplatné telefonní linky 0800180880. Lékaři na ní radí ženám v jejich obavách z rakoviny prsu. Ročně u nás onemocní rakovinou prsu 4,5 tisíce žen a 1800 jich na toto zhoubné onemocnění zemře.

Nové soukromé vysoké školy

V ČR by mohlo v dohledné době vzniknout dalších 7 soukromých vysokých škol. Ty úspěšně prošly akreditačním řízením na Ministerstvu školství. Podle Václava Vinše z akreditační komise u nás zatím působí 16 privátních vysokých škol. Zajímalo nás, ve kterých oborech nejčastěji vznikají.

Václav Vinš: Soukromé vysoké školy nejčastěji vznikaly a ještě to přetrvává, především v ekonomicky orientovaných oborech. To je tak minimálně jedna polovina žádostí. Potom se poslední dobou rozvíjejí právní specializace. A to je zaměřeno na přípravu pro veřejnou a státní správu, nebo i pro ty zahraniční aktivity v rámci EU, čili to jsou takové ty dva hlavní směry, které tak z těch dvou třetin pokrývají to spektru oborů nabízenými vysokými školami. A ten zbytek jsou samozřejmě umělecké obory, informační technologie, ale jsou i prvé vlašťovky těch profesí, které nejsou zase tak finančně lukrativní, jako jsou sociální, charitativní pracovníci, apod.

Školné na jednotlivých soukromých vysokých školách se výrazně liší. Pohybuje se v rozmezí od 35 do 120 tisíc Kč ročně.

Zájemci o studium romistiky na Univerzitě Karlově si budou muset rok počkat

Zájemci o studium romistiky na pražské Univerzitě Karlově si budou muset rok počkat. V nadcházejícím školním roce 2001/2002 se totiž tento pětiletý studijní obor neotvírá. Nedočkavci ale mohou navštěvovat výběrové přednášky na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, nebo se obrátit na katedru romistiky v Nitře, Spišské Nové Vsi či pařížské Sorbonně. Podle profesorky Mileny Hübschmannové z Univerzity Karlovy je o studium romistiky, která zahrnuje i výuku romštiny, na vysokých školách velký zájem.

Milena Hübschmanová: Poptávka je větší, než stačíme nabídnout. Protože zatím nás je hrozně málo a je požadavek, aby vůbec ten obor mohl fungovat dál, aby byl zastřešený docenturou.

Zavádění elektronického podpisu do elektronické komunikace

Zavádění elektronického podpisu do elektronické komunikace by údajně mělo zdůvěryhodnit dokumenty v digitální podobě, například smlouvy nebo styk s úřady. Digitální podpis potvrdí i to, kdy a od koho jste dostali elektronickou poštu. Jak jsou dokumenty v digitální podobě důvěryhodné?

Pro důvěryhodnost digitálních dokumentů jsou nejdůležitější dva momenty - čas, kdy dokument vznikl a potom důkaz o tom, kdo je autorem takového dokumentu. To se dnes podle Petra Hanáčka z VUT v Brně u soudu jen těžko prokazuje.

Petr Hanáček: Když by to byl třeba případ dopisu elektronické pošty, tak aby byl nezpochybnitelný, musím ho doplnit dalšími podpůrnými důkazy, to znamená například záznamy na počítačích, přes které byl tento dokument odeslán, výpovědi osob, které prokážou, že nebyl zmodifikován, apod.

Právě prokazatelnost odeslání a přijetí elektronické pošty je podle Jana Staudka z Masarykovy univerzity v Brně při rozdílech v legislativě státu prakticky nezorganizovatelnou záležitostí.

Jan Staudek: Je potřeba si uvědomit, že nemáte vůbec žádnou záruku o tom, jaká byla cesta, po které putoval dopis poslaný z Prahy do Brna. Ono to jednou mohlo být přes Amsterodam a podruhé přes Jihlavu.

A získání všech důkazních materiálů, výpovědí, svědectví a protokolů ze serverů by byla otázka možná až několika let.

Jan Staudek: Na místě se toto nemohlo organizovat kvůli škodám, které nepřesahují rozpoznatelnou výši. Bude-li se soudit škoda na úrovni zrady státu, tak asi ano, bude-li se soudit vůči škodě vůči obranyschopnosti státu, si to dokážu představit, ale kvůli částkám do 100 tisíc se nebude žádný soud organizovat.

Odborníci si od zavedení digitálního podpisu slibují konec těchto soudů. Autorství a čas vzniku dokumentů budou totiž prakticky nenapadnutelné.

Konec festivalu v Novém Městě nad Metují

Vyhlášením výsledků končí v Novém Městě nad Metují 23. ročník Českého festivalu filmové komedie. Porota udělila hlavní cenu Zlatý Prym filmu Krajinka režiséra Martina Šulíka.

Snímek Krajinka získal ještě cenu za výtvarný počin, hudbu a nejlepší scénář. Hlavní cenu diváků - Novoměstský hrnec smíchu - získává film režiséra Filipa Renče Rebelové. Cenu Zdeňka Podskalského porota udělila autorům snímku Bitva o život - Romanu Vávrovi, Miroslavu Jankovi a Vítu Janečkovi. Bolek Polívka získává cenu za nejlepší mužský herecký výkon za ztvárnění postavy statkáře ve filmu režiséra Tomáše Vorla Cesta z města.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: jkr , všt
Spustit audio

Více z pořadu