Ozvěny dne 15. dubna 2010

15. duben 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma ke konci června odchází. Do té doby by měl prezident republiky oznámit, kdo ho nahradí.

osoba:
Z mého pohledu samozřejmě bylo fajn, že by to mohlo být klidně dříve o pár týdnů. Samozřejmě, kdyby guvernér nebyl jmenován, tak banka funguje dál.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Jen 10 států světa má se Spojenými státy exkluzivní smlouvu o spolupráci na obranném výzkumu. Česko bude patřit mezi ně.

osoba:
Ta smlouva otvírá brány a schopné naše týmy se dostaly k zajímavým projektům.

Jan BUMBA, moderátor:
Sopečný popel z islandské sopky se rozšířil nad celou Skandinávii. Zrušeny byly tisíce letů.

redaktor:
Nejnovější zprávy z Islandu hovoří o tom, že sopečná činnost pokračuje stejně intenzivně jako dosud.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
A počasí, zítra bude oblačno až zataženo, na východě občas déšť, teploty do 14, na horách kolem 5 stupňů.

Jan BUMBA, moderátor:
Dobrý poslech přejí Eva Odstrčilová a Jan Bumba.

Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma ke konci června odchází

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma nečekaně podal rezignaci. Z čela instituce odejde na konci června. Jeho mandát mu přitom měl vypršet až v únoru příštího roku, stejně tak jako dalším třem členům bankovní rady, včetně viceguvernéra. Tůma chce prý svým předčasným odchodem zkrátit období nejistoty spojené s obměnou rady.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Prezident Václav Klaus bude muset vybírat nového guvernéra České národní banky o více než půl roku dříve, než bylo původně plánováno. Zdeněk Tůma se totiž rozhodl ukončit svůj druhý mandát už na konci června. Jinou pracovní nabídku prý zatím nemá.

Zdeněk TŮMA, guvernér České národní banky:
Nabídka v tom směru, že teď bych měl nějaký termín, kdy bych se měl s někým dohodnout.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Komentátoři tvrdí, že rozhodnutí Tůmy předčasně odejít může krátkodobě zhoršit vnímání České republiky navenek. Podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožka bude mít jmenování nového guvernéra i další dopady.

Michal BROŽEK, analytik Raiffeisenbank:
Se jmenováním nového guvernéra lze očekávat celkově příklon spíš k euroskepticismu, co se týče bankovní rady.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Tůma ale vylučuje, že by jeho odchod mohl mít nějaké politické dopady. Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Resort životního prostředí vede Rút Bízková

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Resort životního prostředí vede Rút Bízková. Do funkce ministryně ji odpoledne na Pražském hradě jmenoval prezident Václav Klaus. Do vlády Bízkovou nominovala ODS.

Václava VAŘEKOVÁ:
Čerpání financí z evropských fondů a úprava programu Zelena úsporám, to je část priorit nové ministryně životního prostředí Rút Bízkové. Funkce se ujala poté, co ji jmenoval prezident Václav Klaus.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Vím, že to je funkce nelehká, zanechat po sobě nějakou viditelnou stopu za období předpokládaných šesti nebo zhruba takový počet týdnů bude nepochybně obtížné.

Václava VAŘEKOVÁ:
Jmenování provázela demonstrace pěti ekologických aktivistů pod okny Pražského hradu. Vadilo jim, že Bízková v 90. letech pracovala pro skupinu ČEZ. Stanovisko k modernizaci elektrárny Prunéřov Bízková oddalovat nechce.

Rút BÍZKOVÁ, nově zvolená ministryně životního prostředí:
Nebudou to týdny, předpokládám, že to budou spíše dny.

Václava VAŘEKOVÁ:
Václava Vařeková, Radiožurnál.

Česko získá exkluzivní smlouvu se Spojenými státy na spolupráci v obranném výzkumu

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Česko získá exkluzivní smlouvu se Spojenými státy na spolupráci v obranném výzkumu. Dohodu právě připravilo české ministerstvo obrany. Schválit by ji měla vláda na přelomu dubna a května.

Petra BENEŠOVÁ:
Smlouvu, která se s Američany připravovala několik měsíců, předloží vládě ministr obrany Martin Barták na nejbližším zasedání. Dohoda zaručuje českým výzkumným institucím, firmám a univerzitám rovnocenný přístup k veřejným obranným prostředkům USA, jako mají americké instituce. Podobné výhody má ve světě jen deset států. Pro český výzkum to znamená jediné otevírají se mu dveře ke špičkovým vědeckým technologiím. Navíc Američané jen v letošním a v příštím roce chtějí do českých nápadů investovat milion dolarů. O peníze, které původně měly být určitou kompenzací za postavení radarové základny, tak český výzkum nepřijde. Petra Benešová, Radiožurnál.

Sopečná činnost na Islandu dnes ochromila letecký provoz na severozápadě Evropy

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Sopečná činnost na Islandu dnes ochromila letecký provoz na severozápadě Evropy. Opatření následovala po upozornění odborníků, že sopečný popel s malými úlomky kamínků, ledu a písku může nejen výrazně snížit viditelnost, ale ohrozit i motory letadel. Kvůli hrozícímu obřímu oblaku sopečného popela se nelétá v Británii či Belgii a provoz omezili i v Nizozemsku, Irsku a Francii. Pražské letiště Ruzyně, kam létají stroje z postižené oblasti, už počítá zrušené lety na desítky. V Norsku byla zcela zastavena letecká doprava nejprve na severu a západě země, poté i v metropoli Oslu.

Tomáš SNIEGOŇ:
Švédský letecký prostor se pro všechna letadla uzavřel již od 18. hodin, tedy o čtyři hodiny dříve, než oznamovaly dřívější zprávy odpovědných institucí. Podobná situace nastává ve švédské historii vůbec poprvé. Před 6 lety sice do severní Evropy také pronikl sopečný prach ze severního Atlantiku, ale mrak byl mnohem menší a Švédsko navíc postihl méně než okolní státy. Nikdo prozatím neví, kdy by mohl být letecký provoz nad Skandinávií obnoven. Podle Úřadu pro letectví se situace mění hodinu od hodiny, avšak nejnovější zprávy z Islandu hovoří o tom, že sopečná činnost pokračuje stejně intenzivně jako dosud. Ze Skandinávie pro Radiožurnál Tomáš Sniegoň.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Na samotném Islandu vyvolala erupce sopky v ledovci rozsáhlé záplavy, hlavní islandská silnice, která vede při pobřeží kolem celého ostrova, byla v daném regionu uzavřená a dělníci ji na třech místech rozbili, aby mohla voda z ledovce tajícího vlivem horkých výparů z kráterů odtékat do moře a nedošlo k poškození mostů, aktivita vulkánů chrlícího páru a dým ani po 24 hodinách neutuchá. Jak se sopečný mrak rozšiřuje, vysvětlil Radiožurnálu seismolog Aleš Špičák.

Aleš ŠPIČÁK, seismolog:
Těžké částice samozřejmě spadnou okamžitě na zem, blíž nebo dál od vrcholu vulkánu, ale ty lehoučké se dostanou až vysoko do atmosféry a potom záleží na tom, jaké zrovna je počasí, jaká je ta meteorologická situace nad vulkánem a dostávají se až do relativně velmi vzdáleného okolí vulkánu.

Polsko čeká o víkendu státní pohřeb

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Polsko se připravuje na největší bezpečnostní akci v historii země. O víkendu se do Varšavy a Krakova sjedou sta tisíce lidí a desítky světových státníků. Pokračuje také vyšetřování letecké katastrofy. Aktuální informace nabízí náš varšavský zpravodaj Petr Vavrouška.

Petr VAVROUŠKA:
Dobrý večer. Na piloty prezidentského speciálu nebyl vyvíjen žádný tlak, aby přistáli ve Smolensku v tak husté mlze, ale při manévru zřejmě chybovali. To vyplývá podle ruských médií z dosavadního vyšetřování, přitom vzápětí po letecké katastrofě se objevily názory, že piloti mohli být k riskantnímu přistání donuceni. Do Polska dnes dorazily další ostatky, celkem 34 obětí, stejně jako osobní předměty prezidentského páru, které se našly na místě katastrofy.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
A už se ví, jak bude vypadat nedělní státní pohřeb.

Petr VAVROUŠKA:
Nic se nemění na tom rozhodnutí, že manželé Kazcyńští budou pochováni na královském Wawelu v Krakově i přesto, že sílí protestní hlasy, které s pohřbem na Wawelu nesouhlasí. Krakov se už chystá na akci, která se ohledem na bezpečnost státníků nemá v historii Polska obdoby, na státní pohřeb dorazí až 70 delegací z celého světa a kolem půl milionu lidí. Petr Vavrouška, Český rozhlas, Varšava.

Svržený prezident Kyrgyzstánu opustil zemi

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Svržený prezident Kyrgyzstánu Kurmanbek Bakijev opustil zemi a odletěl do Kazachstánu. Podle agentury Reuters zároveň podepsal rezignaci. Bakijev byl odstaven od moci minulý týden po masových protestech opozice, při kterých zemřelo více než 80 lidí.

Lenka KABRHELOVÁ:
Odlet Kurmanbeka Bakijeva z jihokyrgyzského města Džalalába do sousedního Kazachstánu, potvrdil agenturám poradce svrženého prezidenta i zdroje v nové prozatímní vládě. Ty také agentuře Reuters potvrdily, že Bakijev podepsal dopis s rezignací. Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, které Kazachstán předsedá, uvedla, že Bakijevův odjezd by měl stabilizovat situaci a předejít možnému vyhrocení v občanskou válku. Krok pomáhaly podle kazašského ministerstva zahraničí koordinovat Spojené státy a Rusko. Kancelář ruského premiéra předtím potvrdila, že Kurmanbek Bakijev ve středu večer mluvil s Vladimirem Putinem. Obsah telefonátu ale nezveřejnila. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Bývalý izraelský premiér Olmert je podezřelý v další korupční aféře

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert je podezřelý z přijímání velkých úplatků v další korupční aféře. Zveřejnění jeho identity dnes povolil izraelský soud. Nový skandál nazývaný Holyland se týká kontroverzního stavebního projektu schváleného v době, kdy byl Olmert starostou Jeruzaléma. Podle vyšetřovatelů je jedním z celé řady činitelů, kteří brali úplatky. Olmert se dnes kvůli skandálu vrátil z Evropy. Svou vinu popírá.

Břetislav TUREČEK:
Podle policie měl Olmert dostat 3,5 milionu šekelů, tedy více než 17 milionu korun. Jen o málo méně prý na úplatcích přijal jeho náměstek Uri Lupolianski, který je od středy ve vazbě. Proti stavbě Holylandu se stovkami bytů v 90. letech protestovala řada odborníků, protože měl podle nich narušovat ráz města a poškozovat přírodu. Zkorumpovaní úředníci ale všechny námitky zamítli. Investorovi a majiteli pozemků se podle policie navíc podařilo prosadit několikanásobné zvetšení budov oproti původnímu plánu. Bývalý premiér je souzen už kvůli třem jiným případů korupce. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

ODS se při prezentaci svého volebního programu ostře vymezila proti ČSSD

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
ODS se při prezentaci svého volebního programu ostře vymezila proti ČSSD. Občanští demokraté často srovnávali své návrhy s tím, co před květnovými volbami voličům nabídla sociální demokracie. Podle volebního lídra ODS Petra Nečase je vyloučené, že by jeho strana vytvořila po volbách s Paroubkovou ČSSD koalici.

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/:
Můj jasný, zřetelný, čitelný hlasitě vyjádřený názor, že ze současnou sociální demokracií je tak minimální programový průnik, že nevidím jeden jediný důvod, možnost, cestu, jak s nimi uzavřít nějaké koaliční spojenectví.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
ODS vidí největší problém v narůstání veřejného dluhu. Navrhuje proto úsporný rozpočet na příští rok nebo prosazení finanční ústavy. Daně hodlá ODS udržet na současné úrovni, stejně jako odvody na sociální pojištění. Podle ČSSD ale podobné sliby dávala ODS už před minulými volbami a nic z nich nesplnila. Říká místopředseda strany Lubomír Zaorálek.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny PČR /ČSSD/:
Mně to připadá, že ten program ODS, to je taková Opencard, tentokrát pro celou Českou republiku, která slibuje velmi mnoho lidem kolem v celé zemi, nicméně výsledkem budou pouze nějaké výhody pro několik vyvolených. A tohle, co jsme poznali v Praze, tak bychom měli nyní aplikovat v celé České republice.

Výstava s názvem Jan Kaplický vlastní cestou

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Za necelou hodinu v pražském centru současného umění DOX začne výstava s názvem Jan Kaplický vlastní cestou. Návštěvníci si mohou od zítřka od 2. srpna prohlédnout zajímavosti z práce i života významného architekta, který zemřel v zimě minulého roku. Výstava sleduje dílo Kaplického na dvou rozsáhlých panelech. K dispozici je také celá řada modelů a nechybí ani dva filmy, které se promítají na zeď. Více řekla Radiožurnálu autorka koncepce, světoznámá architektka a dlouholetá přítelkyně Jana Kaplického Eva Jiřičná.

Eva JIŘIČNÁ, architektka:
My jsme tam zachovali viditelnost na obě dvě ty projekční plátna, tak tam jsme dali všecky modely a zase jsme tam udělali stoly, které jsou na růžovém koberci, poněvadž ten růžový koberec v jak jeho bytě, tak v jeho kanceláři, jednak tam máme projekci jedné jeho přednášky a na té druhé televizi máme seznam všech jeho fotomontáží.

Přehled následujících zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
A co mimo jiné uslyšíte v následujících minutách? Proč odchází guvernér centrální banky Zdeněk Tůma předčasně ze své funkce? A jak vážně naruší leteckou dopravu v Evropě mrak prachu, který vychrlila sopka na Islandu.

Proč odchází guvernér centrální banky Zdeněk Tůma předčasně ze své funkce?

Jan BUMBA, moderátor:
Překvapivě a víc než půl roku dřív, než bylo plánováno, skončí v čele České národní banky muž, který ji vedl téměř 10 let. Zdeněk Tůma dnes oznámil, že post opustí už v červnu. O dost dříve, než vyprší jeho druhý šestiletý mandát, to mělo být až napřesrok v únoru. To se týká i většiny členů bankovní rady a podle guvernéra bude vhodnější, když na nejvyšší pozici dojde ke změně v předstihu a odděleně. A když se zkrátí doba nejistoty kolem personálních změn v centrální bance. Zdeněk Tůma předal rezignaci prezidentu Klausovi předevčírem a na dnešní tiskové konferenci uvedl, že tento krok nebude mít žádné politické dopady.

Zdeněk TŮMA, guvernér České národní banky:
My máme v České republice poměrně specifický systém, kdy je klíčová role prezidenta. A oba prezidenti, kteří v této věci rozhodovali, to znamená, jak pan prezident Havel, tak pan prezident Klaus, pokud já mohu soudit, nikdy jsem u těch, u toho jejich rozhodování nebyl přítomen, ale pokud já mohu soudit, tak nebrali v potaz politické aspekty.

Jan BUMBA, moderátor:
Uvedl guvernér České národní banky. Na lince je nyní David Marek, hlavní ekonom společnosti Patria Finance. Dobrý den.

David MAREK, hlavní ekonom společnosti Patria Finance:
Dobrý den.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Marku, rozumíte těm argumentům, jimiž pan Tůma zdůvodnil předčasnou rezignaci?

David MAREK, hlavní ekonom společnosti Patria Finance:
Tak nerozumím, ale samozřejmě jsou to argumenty, které jsou, jsou logické, můžeme se jenom domnívat skutečnou motivací. Myslím si, že Česká národní banka zvládla změny několika členů bankovní rady najednou a pravděpodobně by to nebyl zřejmě problém ani tentokrát, ale na vysvětlení je potřeba se ptát pouze guvernéra, nikdo jiný ...

Jan BUMBA, moderátor:
A to, co pan Tůma řekl, tedy, že to bude lepší pro stabilitu, aby neodcházel zároveň guvernér a několik členů bankovní rady, to myslíte, že není ten skutečný argument, skutečná motivace?

David MAREK, hlavní ekonom společnosti Patria Finance:
Já nevím, opravdu, co je skutečná motivace, může odpovědět jenom pan guvernér, nikdo jiný o té skutečné motivaci neví, pokud on mu to sám neřekl. Argument, že se tímto zlepší návaznost práce bankovní rady, ten je správný, určitě, pokud bude už nyní jasné /nesrozumitelné/, kdo bude zároveň novým členem bankovní rady na další celé období, pak je to jednodušší, ale opravdu tou skutečnou motivací může být něco jiného, ale jediný, kdo je oprávněn a schopen to říci, je jenom pan guvernér.

Jan BUMBA, moderátor:
Do vysílání teď zvu také analytičku Lidových novin Lenku Zlámalovou. Dobrý den i vám.

Lenka ZLÁMALOVÁ, analytička Lidových novin:
Dobrý den.

Jan BUMBA, moderátor:
Co vy tomu říkáte, tomu dnešnímu kroku a oznámení pana Tůmy?

Lenka ZLÁMALOVÁ, analytička Lidových novin:
Já tomu rozumím, tomu kroku, myslím si, že ten krok je velmi dobrý pro stabilitu České národní banky, pro nástupce pana guvernéra i pro pana guvernéra samotného. To období, které asi začalo, tím, že se souboj o příštího guvernéra přenesl z těch, řekněme, bankovních kuloárů na stránky médií, a to nejen českých, ale i zahraničních, tak by určitě neprospíval pan viceguvernér Hampl, do toho šel velmi razantně, kdy minulý týden pro rakouský týdeník Der Standard ovlivnil de facto ze spiknutí proti středoevropským zemím, Českou republiku nevyjímaje, Mezinárodní měnový fond, to byla taková jistá snaha na sebe upozornit. A je to docela tvrdý kalibr a Zdeněk Tůma si asi právem nepřál tři čtvrtě roku sedět v čele instituce, kde se mezi s sebou viceguvernéři budou tesat podobnými argumenty, protože ...

Jan BUMBA, moderátor:
Myslíte tedy, že, že ze strany pana Hampla to mohl být jaksi krok pro, připravit si půdu pro kandidaturu na post guvernéra.

Lenka ZLÁMALOVÁ, analytička Lidových novin:
Já jsem o tom přesvědčena, pan Hampl koneckonců sám v těch dalších výrocích opakoval, že on už tohle přece říkal několikrát a nikdy to nebylo vyslyšeno, říkal to v době, kdy možná ta chyba Mezinárodního měnového fondu byla ještě aktuální, tentokrát absolutně aktuální nebyla, byla to stará věc, bylo absolutně po sezóně, navíc to bylo velmi zkreslené a demagogické vyjádření a jak je známo, pan prezident nemá příliš rád tyhle mezinárodní instituce a pan Hampl chtěl panu prezidentovi, panu Tůmovi připomenout, že on je tady taky. Pan Hampl totiž zatím nebyl považován za toho, řekněme, kandidáta číslo jedna na post příštího guvernéra, tím byl asi mnohem víc ten druhý viceguvernér, Miroslav Singer. A pan Hampl se samozřejmě do toho souboje teď rád přidává, nebo souboje, on připomíná, že tady je, že má ty správné názory. A Zdeněk Tům se mohl bát, jak dlouho by tohle trvalo, že by se mu taky ti viceguvernéři mohli začít hádat a logicky tohle nechtěl sledovat, já tomu rozhodnutí naprosto rozumím, je logické a skutečně přináší stabilitu pro Českou národní banku.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Marku, také byste řekl, že ta kritika viceguvernéra Hampla na adresu Mezinárodního měnového fondu, která vyvolala vlastně takový ohlas, že to mohla být snaha na sebe upozornit a "přihlásit" se o post guvernéra.

David MAREK, hlavní ekonom společnosti Patria Finance:
Co vám na to mám říci.

Jan BUMBA, moderátor:
Co si myslíte?

David MAREK, hlavní ekonom společnosti Patria Finance:
Ale já si myslím, že opravdu nejlepší je /nesrozumitelné/ lidí samotných, zda to tak je nebo není. A konfrontovat různé spekulace s jejich vlastním názorem ...

Jan BUMBA, moderátor:
To určitě uděláme a vy si myslíte, že to tak může sedět?

David MAREK, hlavní ekonom společnosti Patria Finance:
Já některé ze zmíněných pánů znám dobře, některé méně a myslím si, že třeba interpretace toho, že by Zdeněk Tůma odcházel kvůli tomu, že by se mu hádali guvernéři, viceguvernéři, to, mně to úplně nesedí, myslím si, že je velmi dobrý manažer a tu situaci by prostě zvládl navíc a práce je odborná, profesionální a co dělají ve volném čase, po večerech viceguvernéři a do toho to pan guvernér nemluvil a neměl důvod mluvit, důležité bylo, zda hlasovali u úrokových sazbách a zda hlasovali kvalifikovaně. A zda řídili ty své sekce, které jim byli svěřeny také kvalifikovaně, to je důvod pro to, jak posuzovat jejich práci a případně je nějakým manažerským způsobem usměrnit.

Jan BUMBA, moderátor:
A když se, když se ohlédneme za působením pana Tůmy v čele centrální banky, byl to dobrý guvernér, pane Marku?

David MAREK, hlavní ekonom společnosti Patria Finance:
No, byl to guvernér, který byl dobrý nejenom /nesrozumitelné/ České republiky, ale jeden z nejlepších guvernérů, kterého bychom na této planetě vůbec hledali, a to nejenom samozřejmě ocenění, které nedávno dostal. Jednoznačně myslím si, že dokázal ustát velmi dobře tu konfrontaci odborné práce a centrální bance s reálnou hospodářskou politikou ze strany vlády, případně parlamentu a tak zároveň i modernizovat Českou národní banku a posunout ji o kus dále. V 90. letech se učili, /nesrozumitelné/ lidé z Čech učit dělat měnovou politiku do Bank of England nebo Bank of Kanada. Dneska lidé z České národní banky vyjíždějí do světa, vyučují, jak se má provádět měnová politika. Ve chvíli, že ...

Jan BUMBA, moderátor:
Měla by stejně vynikající hodnocení i Lenka Zlámalová?

Lenka ZLÁMALOVÁ, analytička Lidových novin:
Určitě, určitě, Zdeněk Tůma byl velmi dobrý guvernér nebo je velmi dobrý guvernér České národní banky, on skutečně, jak v těch mezinárodních nebo globálních problémech, které se řítily teď v té krizi na Českou republiku, tak v těch různých politických soubojích to vždycky tím, tím vždycky proplul velmi dobře, jak řekl pan Marek, byl to i velmi dobrý manažer, byl to člověk, který byl výborný ekonomický diplomat, byl to člověk, který měl poměrně jasné názory, které, které se nebál vyjádřit, i třeba ostrým dopisem do Financial Times, nebo ostrým textem do Financial Times, kde tehdy kritizoval pravidla, která platila v eurozóně, zároveň se vždycky choval velmi korektně. Já myslím, že je to vysoko nastavená laťka, ten jeho nástupce.

Jan BUMBA, moderátor:
Oběma velice děkuji za rozhovor. Analytička Lidových novin Lenka Zlámalová. A hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Erupce sopky na jihu Islandu

Jan BUMBA, moderátor:
Zprvu to vypadalo spíš jako kuriozita, ze které se ale záhy stal závažný problém. V severní Evropě byly zrušeny tisíce letů kvůli erupci sopky na jihu Islandu. Vulkán totiž vyvrhl do ovzduší obrovský mrak popela, který vítr žene na jihovýchod. Sopečný popel může podle odborníků poškodit letecké motory. Nejprve se podívejme na samotný Island. Sopka leží pod rozsáhlým ledovcem a kvůli erupci došlo k rychlému odtávání ledu a záplavám. Jak tedy erupce zasáhla život na ostrově. Zeptal jsem se Lenky Zimmermanové, která na Islandu pracuje jako učitelka.

Lenka ZIMMERMANOVÁ, učitelka:
No, tak zatím první erupce, která byla mezi ledovci na jihu Islandu, tak v podstatě jenom vyvolala takovou turistickou atrakci, takže spousta lidí měla asi mimořádné hosty a silnice byly plné turistů, taky to bylo během Velikonoc, ale což se potom tahle ta erupce mezi ledovci utichla, to trvalo asi tři týdny a z neděle na pondělí v noci se obyvatelé prostě v blízkosti toho menšího ledovce na jihu slyšeli nějaké dunění, takže bylo jasné, že bylo zaznamenáno zemětřesení, takže bylo jasné, že erupce bude pokračovat. No, a jedná se teda o jiný typ sopky, protože tahle ta sopka je pod ledovcem, tak dochází k výbuchům, což je daleko teda nebezpečnější, no, a zároveň taje spousta vody, takže to přináší velikou škodu a to teď teda se museli evakuovat, kolik asi, 600 lidí.

Jan BUMBA, moderátor:
A je i v hlavním městě poznat, že do ovzduší jsou chrleny mraky popela?

Lenka ZIMMERMANOVÁ, učitelka:
Ne, ne, protože pořád je stejný směr větru, směrem na východ, proto taky jsou zavřená ta letiště skoro v celé Skandinávii a tak, ale tady nevidíme nic, my jsme taky od hlavního města daleko.

Jan BUMBA, moderátor:
Na kolik mimořádná je ta nynější situace pro Islanďany?

Lenka ZIMMERMANOVÁ, učitelka:
Tak pořád je takový stav, že je napětí, jak to všecko bude pokračovat, protože pokud by začala soptit i ta sopka /nesrozumitelné/, která je pod větším ledovcem na jihu, tak by to bylo, mělo daleko větší následky, ale tohle se zatím týká jenom jihu Islandu. Pokud to bude pokračovat dál, tak to bude mít teda velký důsledky na dopravu, zatím ten mrak se šíří směrem na východ a dosahuje už asi, až do Ruska, ale pokud by to trvalo měsíce, tak prostě mraky popele oběhnou celou zeměkouli.

Jan BUMBA, moderátor:
Že by ale byli přímo ohroženi nějací obyvatelé na Islandu, kromě těch několika set, kteří byli evakuováni, jak jste říkala, tak to zatím nevypadá?

Lenka ZIMMERMANOVÁ, učitelka:
Ne, pokud by přímo někdo se nevydal tam do těch rozvodněných ... tý příšerný řádící přírody, tak jako nikomu nic nehrozí, ale následky to bude mít samozřejmě, protože tam je zemědělská oblast a začíná se sypat teda i popel na pole a na louky.

Jan BUMBA, moderátor:
A pořád ještě to je turistická atrakce pro někoho?

Lenka ZIMMERMANOVÁ, učitelka:
Tohle, tady se nedá mluvit o turistický atrakci, protože tady k tomu, k týhle sopce se lidi nemůžou přiblížit.

Jan BUMBA, moderátor:
Říká Lenka Zimmermanová, učitelka z islandského Reykjavíku. Na lince ze švédského Malmö je teď náš spolupracovník Tomáš Sniegoň. Dobrý den.

Tomáš SNIEGOŇ:
Dobrý den.

Jan BUMBA, moderátor:
Co všechno způsobila erupce islandské sopky v letecké dopravě v severní Evropě?

Tomáš SNIEGOŇ:
V severské dopravě to pro cestující znamená velký chaos, pro nás konkrétně, protože bydlíme nedaleko kodaňského letiště, tak je to jednou za velmi dlouhý čas, úplně čisté nebe, protože ty čáry od letadel prostě žádné neexistují. Dnes večer utichá veškerý provoz v leteckém prostoru Švédska. No, ale cestující pochopitelně ti, kteří jsou těmito informacemi zasaženi nejvíc, ti jsou ve velké nejistotě, co se bude dít dál. Také některé zprávy tisku už si protiřečí a podobně, takže ta nejistota bude narůstat úměrně s tím, jak dlouho bude ta krize pokračovat.

Jan BUMBA, moderátor:
A co tomu vůbec lidé říkají, jak se smiřují s tím, že třeba neodletí na dovolenou nebo za prací kvůli tak bizarnímu důvodu, jako je výbuch sopky?

Tomáš SNIEGOŇ:
On ten důvod tady není tak bizarní, protože lidé jsou vlastně zvyklí na nepřízeň počasí, tady neplatí takovéto poručíme větru, dešti. A lidé jsou zvyklí každý podzim, každé jaro z dob velkých, například větrů a podobně, na výkyvy v dopravě přes moře a podobně, takže příroda je tu velmi respektována v tom ohledu, že lidé prostě nemohou dělat víc, než dělat mohou skutečně, a tak se s tím chtě nechtě smiřují, na druhé straně myslím si, že bezpečnostní vědomí je tu natolik vyspělé a natolik vysoké, že každý chápe, že je lepší, než riskovat život, je prostě a jednoduše se zpozdit nebo neletět vůbec.

Jan BUMBA, moderátor:
Jsou odhady toho, jak dlouho by ještě mohly problémy v dopravě trvat?

Tomáš SNIEGOŇ:
Ne, to nejsou, ale nicméně úřady varují spíš před možnými zdravotními riziky, kdyby tedy ta situace trvala delší dobu.

Jan BUMBA, moderátor:
A připravují se nějaká předběžná opatření, právě kvůli zdravotním rizikům?

Tomáš SNIEGOŇ:
Konkrétní opatření nejsou, ale úřady už vydaly varování, protože ten mrak vlastně nyní v průběhu noci dopadne na švédské území a později má tedy pokračovat o něco jižněji, ten mrak se skládá z malinkatých částiček, které vlastně nejsou vůbec vidět, ale které jsou zaznamenatelné především dýchacími cestami, takže zejména lidé, kteří mají těžkou nemoc dýchacích cest tedy, tak ti mohou být velmi výrazně postiženi, ovšem k tomu se dodává, že je velmi důležité také, jak ten mrak vlastně zůstane vysoko, protože jestliže ten mrak zůstane velmi vysoko, potom nespadne dolů, nespadnou ty částečky dolů kompletně s deštěm a podobně, ale rozptýlí se po celé zeměkouli, pakliže bude ten mrak klesat, tak ty dýchací cesty budou postiženy více u těch nemocných lidí a i ti zdraví budou cítit iritace, například v očích a právě v dýchacích cestách.

Jan BUMBA, moderátor:
Děkuji i vám, spolupracovník Českého rozhlasu ve Skandinávii Tomáš Sniegoň.

Hra na city k volbám patří

Jan BUMBA, moderátor:
No, a poznámka Ozvěn dne si všímá jednoho fenoménu letošní předvolební kampaně, zaujala politologa Lukáše Jelínka z Masarykovy demokratické akademie.

Lukáš JELÍNEK, politolog, Masarykova demokratická akademie:
Politiku definitivně převálcoval marketing. Strany snad už nejspíš nedokážou komunikovat svůj program bez gest, zkratek a hezkých obrázků. Pak nemůže překvapit ani angažmá rodin politiků včetně nemluvňat v předvolebních kampaních napříč planetou. Zatímco ve Spojených státech by kandidáti na veřejnosti bez rodinných příslušníků budili podezření, že cosi není v pořádku, u nás ještě míváme tendenci nad usměvavými rodinkami lídrů kroutit hlavami. Psychologové říkají, že rodiny tím netrpí a že ani dětem fotografií na billboardu žádné trauma nevzniká. Jediné vážné riziko hrozí samotnému politikovi, který se rodinou rozhodne zaštítit. Stačí, aby v rodině něco zaskřípalo, a rozšíří se dojem, že tak jako rodina se politikovi může zhroutit i partaj nebo vláda. Vzpomeňme pěkné rodinné snímky Mirka a Pavly Topolánkových a jejich dětí. Kde je jim dnes konec, kde je konec Topolánkovu kabinetu a kde je konec expředsedovi ODS. Teď na nás v nadživotní velikosti pomrkávají spokojení Paroubkovi, na robátka vsadil Martin Bursík a v menším také kandidáti dalších stran. Je to hra vabank ovšem v současné politice asi jinak než vabank hrát nelze. Může nám to připadat nevkusné, melodramatické a citově přeexponované, jenže naši pozornost taková kampaň upoutá. Stejně jako kampaně na jogurty, prací prášky nebo rodinné vozy. To vědí výrobci, prodejci i reklamní rádci. Poněvadž by však politika měla být přece jen specifickou disciplínou, doporučoval bych všem, kteří otevírají médiím a voličům své soukromí, aby nezůstali pouze u manželek, manželů, dětí, psů a koček a pokročili i k peněženkám, majetkovým poměrům či podnikatelským aktivitám, nejen kandidátů, ale i jejich blízkých. A ještě jeden námět. Nikoli odpudivě, nýbrž lidsky a pokorně by zapůsobilo, kdyby se aspoň některé politické špičky občas zvěčnily i se svými starými rodiči. Jejich záruka za nabízené zboží by dokonce mohla být věrohodnější než záruka batolat.

Jan BUMBA, moderátor:
Soudí politolog Lukáš Jelínek.

Guvernér České národní banky předčasně končí ve funkci

Eva ODSTRČILOVÁ:
Guvernér České národní banky předčasně končí ve funkci. Odejde ke konci června, přestože mu mandát vyprší až v únoru příštího roku. Chce tak předejít možným obtížím při příchodu nového vedení, protože spolu s ním končí v únoru mandát i viceguvernérovi Miroslavu Singerovi a dalším dvěma členům bankovní rady Pavlu Řežábkovi a Robertu Holmanovi. Jmenování nového guvernéra i nových členů bankovní rady teď bude na prezidentovi, připomněl Tůma.

Zdeněk TŮMA, guvernér České národní banky:
Ten můj druhý mandát, jsem v bance téměř 12 let, takže jestliže skončím o pár měsíců dříve, tak myslím, že to není žádné drama. Naopak věřím tomu, že to může prospět můj dřívější, moje dřívější odstoupení plynulému předání vesla, to znamená, napřed se vyřeší nový guvernér a dále potom za těch dalších několik měsíců bude pan prezident řešit ostatní členy bankovní rady.

Výdaje domácností za zdraví stouply v poslední době třikrát

Eva ODSTRČILOVÁ:
Výdaje domácností za zdraví stouply v poslední době třikrát. Informoval o tom dnes Český statistický úřad ve studii o penězích za zdravotní péči od roku 2000 do roku 2008. Podle Vladimíry Kalnické z úřadu k tomu přispělo jak zvyšování doplatků za léky a větší nákup volně prodejných léčiv, tak regulační poplatky, na těch podle ní Češi zaplatili v roce 2008 5,5 miliardy korun.

Vladimíra KALNICKÁ, Český statistický úřad:
Nejvíce to bylo za recepty, a to zhruba 2,4 miliardy, pak to byla 1,8 miliardy za poplatky, za návštěvy lékaře. A zhruba 1,2 miliardy to byly za nemocniční pobyty, za pobyty v lázních, to byly ty šedesátikorunové poplatky. A na posledním místě se umístily poplatky za pohotovost.

Jihokorejská armáda dnes vyzvedla ze Žlutého moře záď válečné lodi

Eva ODSTRČILOVÁ:
Jihokorejská armáda dnes vyzvedla ze Žlutého moře záď válečné lodi, která se koncem března potopila po záhadném výbuchu. Z vytažené části vraku byla zatím vyproštěna těla 25 ze 44 pohřešovaných námořníků. A další by podle všeho mohla být ještě uvnitř. 58 členů posádky, včetně kapitána lodi, se podařilo dostat do bezpečí. Dva mrtví byli nalezeni už během prvních záchranných operací, které předcházely dnešnímu vyzvednutí části vraku. Příčiny exploze v zádi lodě stále nejsou známy. Jihokorejské ministerstvo obrany v dubnu sdělilo, že loď mohlo zasáhnout severokorejské torpédo. Spekuluje se také, že loď najela na minu.

Přehled následujících zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
A co uslyšíte dále? Podá Jihočeský kraj žalobu na Správu šumavského národního parku kvůli problémům v komunikaci. A jak chce přiblížit osobnost a dílo Jana Kaplického nová rozsáhlá výstava?

Zasedání disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu

Jan BUMBA, moderátor:
Nejprve ale příliš mnoho Bohemek a podezření z korupce, jak fotbalový svaz vyřeší nepříjemné problémy. Na pražském Strahově dnes zasedala disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu a měla dost nabytou agendu. Na místě je náš reportér Jan Kaliba. Dobrý den.

Jan KALIBA:
Dobrý podvečer.

Jan BUMBA, moderátor:
Honzo, komise se zabývala mimo jiné také tím, že klub Bohemians Praha nenastoupil v sobotu k zápasu první ligy proti Bohemians 1905. Ředitel sportovního úseku svazu Ivo Lubas dnes rozhodl, že utkání bude kontumováno ve prospěch právě Bohemky 1905, to se ostatně čekalo, zaujala nějaké stanovisko i disciplinární komise?

Jan KALIBA:
Ano, naznačil jsem to už ve zpravodajské části Ozvěn dne, i když neoficiálně z úst potrestaných obou stran, protože jsou potrestané obě strany, teď už to mohu potvrdit i parafrázováním Jiřího Goldy, předsedy disciplinární komise, která potrestala Bohemians Praha, tedy hosty, kteří nenastoupili v Dolíčku, pokutou 6 milionů korun a odečtem 20 bodů v tabulce. A konkrétně Karla Kapra, který dělal vedoucího mužstva a neposlal tým na hřiště a také je jedním z šéfů klubu, pokutou 300 tisíc korun a zákazem činnosti ve fotbale na dva roky. Marek Kincl, coby kapitán, nesmí tuto funkci vykonávat dva roky. No, a domácí Bohemians 1905, ti dostali pokutu 100 tisíc korun plus náhradu škody za poškozený autobus hostujícího týmu. A také Lukáš Přibyl, coby ředitel Bohemians 1905, dostal pokutu 50 tisíc korun.

Jan BUMBA, moderátor:
Můžeš, prosím, krátce připomenout, čím vlastně tým Bohemians Praha vysvětloval onen bojkot víkendového zápasu?

Jan KALIBA:
Vysvětloval ho tím, že Bohemians 1905 nejsou prý členem Českomoravského fotbalového svazu, mával tím přitom v ruce spisem od odvolací a revizní komise. Další variantou, další verzí bylo, že byli napadeni fanoušci Bohemians Praha, ale hlavním důvodem bylo to, že prý není Bohemians 1905 členem Českomoravského fotbalového svazu a proti takovému klubu by se tedy nedal ani sehrát, nedalo sehrát mistrovské utkání.

Jan BUMBA, moderátor:
Ještě k tomu druhému, na co se taky čekalo, tedy obvinění, že olomoucký klub se snažil na konci loňského ročníku ligy uplatit Bohemians sta tisíci korun, aby si zajistil postup do předkola Evropské ligy, posunulo se to dnes někam?

Jan KALIBA:
No, posunulo i neposunulo, dá se říct, protože Karel Kapr, který zatím dodal pouze ty důkazy, že předložil notářsky ověřené výpovědi čtyř hráčů, kteří vypovídali o tom, jak měl ten úplatek proběhnout, tak od té doby několik týdnů slibuje další důkazy, ale nepředal je zatím disciplinární komisi a protože její předseda Jiří Golda je v kontaktu je s policií, tak dnes potvrdil, že tyto důkazy Karel Kapr nepředal ani policii, to znamená, že ten trest, který byl vynesen nad Karlem Kaprem a Bohemians Praha, tak platí i pro tuto korupční kauzu, protože její předseda disciplinární komise prohlásil, že má pocit, že ho Karel Kapr tahá za nos a tím tedy znevážil jméno Českomoravského fotbalového svazu, že nespolupracuje v této kauze a zároveň řekl, že pokračování této aféry bude, až Karel Kapr přinese nějaké důkazy, takže v podstatě se dá říct, že je odložena na neurčito.

Jan BUMBA, moderátor:
Děkuji za aktuální informace. Ze Strahova Jan Kaliba.

Bohemians 1905 zřejmě definitivně na odchodu z Ďolíčku

Jan BUMBA, moderátor:
No, a ještě jednou k pražským Bohemians, tedy tentokrát Bohemians 1905. Klub by se podle všeho mohl stěhovat do Edenu. Majoritní vlastník klubu už o tom jednal mimo jiné s radnicí Prahy 10. Dosavadní stadion v Ďolíčku by bylo nutné rekonstruovat, aby vyhovoval prvoligovým kritériím. Fanoušci vršovického klubu se ale bouří opustí nadobro legendární Ďolíček se jim nechce a dávají to najevo i v internetových diskusích k rozhodnutí o přesunu do Edenu. Více už Jaroslav Plašil.

Jaroslav PLAŠIL:
Takto vytrubují fanoušci konkurenčních a tudíž nenáviděných Bohemians ze Strížkova, ovšem pohřební nálada se teď hodí spíše k vršovickému táboru. Svůj stadion budou muset od příští sezóny opustit a dost pravděpodobně také napořád.

Lukáš PŘIBYL, ředitel Bohemians 1905:
Všichni vědí, že na Ďolíčku není vyhřívaný trávník, takže v tuhle chvíli máme tak měsíc na to, abychom řešili, co s tím, bude na rozhodnutí akcionářů, kteří dostanou předložení více variant, jak v situaci dál postupovat.

Jaroslav PLAŠIL:
Nechce brát ještě skalním fanouškům naději ředitel Bohemians 1905 Lukáš Přibyl. Ovšem právě fanoušci mají zřejmě jen velmi malou šanci zásadní rozhodnutí ovlivnit. Družstvo fanoušků Bohemians, které před lety mrtvý klub zachránil, drží totiž pouze 10 procent akcií klubu. Naproti tomu vlastník stadionu přes šéfa představenstva CTY Group Ondreje Oravce Radiožurnálu vzkázal, že už do stánků v Ďolíčku nadále investovat nechce, jinými slovy, vedení Bohemians 1905 ani nemá příliš na vybranou.

Ondrej ORAVEC, šéf představenstva CTY Group:
CTY Group potažmo Bohemians Real nemá na žádnou takovou investici. Naše současné možnosti jsou velice omezené.

Jaroslav PLAŠIL:
Naráží Ondrej Oravec na složitou ekonomickou a také právní situaci, která přímo souvisí s konkurzem původních Bohemians podnikatele Michala Vejsady. Takže považuje přestěhování do Edenu za jediné rozumné a podle jeho slov v blízké době realizované řešení.

Michal VEJSADA:
Že Bohemians tam nebude jako nějaký takový, jako že náhodný, který jel kolem, ale dneska já jsem se bavil s panem Kroužeckým, který zastupuje zájmy ESIDE, a ten mi dokonce už ukázal projekt, fajnový projekt. Je to realizovatelné, proveditelné. Skutečně se vytvoří kompletně zázemí pro mužstvo, kompletně.

Jaroslav PLAŠIL:
Zatímco majitel stadionu v Edenu řešení na poskytnutí potřebného komfortu dvěma klubům má, projekty na to, co by mělo stát v Ďolíčku namísto hřiště neexistují, říká Ondrej Oravec.

Ondrej ORAVEC, šéf představenstva CTY Group:
My nemáme žádné projekty, to kategoricky popírám. Já jsem nikdy nikomu nenechal nic, to kategoricky popírám. Nikdy jsme žádnou seriózní debatu nevedli ani s project management týmem, ani s úřadem městské části, ani se stavebním úřadem.

Jaroslav PLAŠIL:
Tvrdí Ondrej Oravec z CTY Group, ale že by se v případě odchodu do Edenu prodeji pozemků ve vršovickém Ďolíčku nebránil, to nepopírá.

Ondrej ORAVEC, šéf představenstva CTY Group:
Až se Bohemians odtamtud odstěhuje, oficiálně, určitě budeme chtít nějakou kačku, aby nám přispívali za to, že bychom je tam alespoň nechali trénovat. Ale jaká je další budoucnost? My bychom to samozřejmě chtěli prodat, ale komu to teď prodáme. Není komu zatím. Jestli mě tlačíte do nějaké spekulace, co by tam bylo nejvhodnější, tak to je jasné vzhledem k té zástavbě. Teď jak je klasifikovaný ten územní plán, nebo jak je teď platný, tak by se tam dal udělat velice hezký campus, vysokoškolský.

Jaroslav PLAŠIL:
Naznačuje Ondrej Oravec, co by se mohlo dít s Ďolíčkem po pravděpodobném přesunu Bohemians 1905 do Edeni. Jaroslav Plašil, Radiožurnál.

Spor kolem takzvaných klidových zón v Národním parku Šumava

Jan BUMBA, moderátor:
Šumavský národní park jakoby přímo přitahoval spory a střety názorů. Stohy papírů už byly popsány kolem toho, jak by se měla řešit kůrovcová kalamita a jak obecně postupovat při ochraně unikátního území. Vedení Jihočeského kraje nyní oznámilo, že zvažuje, že podá žalobu na správu národního parku a ministerstvo životního prostředí. Správa parku prý totiž nerespektuje kraj jako instituci, která by se měla vyjadřovat k regionálním záležitostem. Můžete se do naší debaty také zapojit na emailové adrese ozvenydne@rozhlas.cz. Ve spojení jsme s hejtmanem Jihočeského kraje Jiřím Zimolou. Dobrý den.

Jiří ZIMOLA, hejtman Jihočeského kraje /ČSSD/:
Dobrý den, dobrý večer.

Jan BUMBA, moderátor:
A také ředitelem Národního parku Šumava Františkem Krejčím. Dobrý den i vám.

František KREJČÍ, ředitel Národního parku Šumava:
Dobrý večer.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane hejtmane, opravdu uvažujete o žalobě na správu parku?

Jiří ZIMOLA, hejtman Jihočeského kraje /ČSSD/:
Ano, já tuto informaci potvrzuji. My chceme jako Jihočeský kraj podat návrh Ústavnímu soudu na zrušení právních předpisů, které vydala Správa národního parku a CHKO Šumava a stanovují se tím na sedmi vybraných částech území Národního parku Šumava zvláštní prvky ochrany přírody.

Jan BUMBA, moderátor:
Čeho tou žalobou chcete dosáhnout?

Jiří ZIMOLA, hejtman Jihočeského kraje /ČSSD/:
Já především musím, pane redaktore, vás i vaše posluchače ujistit, že my jako Jihočeský kraj v žádném případě nejsme proti tomu, aby v národním parku byl omezován vstup do určitých území z důvodu ochrany přírody. Máme ale také za to, že toto omezení by mělo být provedeno na základě zákona a v souladu se zákonem mělo by to být řádně, věcně zdůvodněno, například co je předmětem té zvýšené ochrany /nesrozumitelné/ územ, jestli je to hnízdění ptáků, nebo je to nějaký výskyt určitých rostlin a případně by toto mělo být také nějak časově vymezeno a zdůvodněno, takové vymezení, ale my ...

Jan BUMBA, moderátor:
Promiňte, pane hejtmane, omlouvám se, že jsem vám skočil do řeči, ale je to spor o ty klidové zóny, anebo je to spíš problém v komunikaci?

Jiří ZIMOLA, hejtman Jihočeského kraje /ČSSD/:
Ne, je to samozřejmě spor kompetenční. Já chci všechny ujistit, že v žádném případě zde nejde o to, že by Jihočeský kraj jakkoliv bombardoval vlastní ochranu přírody, my si ale už konečně chceme vyjasnit, na jakých principech vůbec Národní park Šumava stojí a jistě i pan ředitel, který je na druhém konci telefonu, mi dá zapravdu, že národní park stojí nikoliv na zákonném základě, ale pouze na nařízení vlády a to už, prosím, 18 let. A myslím si, že je konečně načase jasně si stanovit kompetence kraje a my máme za to, že kraj by měl do všech zásadních záležitostí ohledně Správy národního parku Šumava hovořit.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane řediteli Krejčí, i vy vidíte jistý kompetenční spor, jak říká pan hejtman?

František KREJČÍ, ředitel Národního parku Šumava:
V tom, v této souvislosti nevidím žádný kompetenční spor, protože ten zákon 114 o ochraně přírody krajiny jasně definuje způsob omezování vstupu touto formou do některých vybraných částí národních parků. A přesně podle tohoto zákona jsme postupovali s tím, že kraj má možnost odborně, věcně se k těmto věcem vyjadřovat v rámci Rady Národního parku Šumava, dokonce zástupce Jihočeského kraje je pan doktor Stráský a je předsedou rady a tento celý postup vyhlašování těchto území s omezeným vstupem, který probíhal v loňském roce, byl už v předloňském roce řádně projednáván s příslušnými účastníky řízení a dokonce nad rámec zákona jsme projednali všech těch 7 ploch s příslušnými starosty.

Jan BUMBA, moderátor:
Promiňte, i vám s omlouvám, že vám do toho skáču, ale aby bylo jasno, tím účastníkem řízení byl i kraj nebo hejtmanství?

František KREJČÍ, ředitel Národního parku Šumava:
Nebyl, nebyl a protože nemá v tomto oboru žádnou kompetenci na území národního parku, tak nemůže být oficiálním účastníkem tohoto řízení.

Jiří ZIMOLA, hejtman Jihočeského kraje /ČSSD/:
To není pravda.

Jan BUMBA, moderátor:
Nebylo by, nebylo by ale, pane řediteli, gentlemanské přizvat kraj jako partnera k jednání o takovýchto věcech?

František KREJČÍ, ředitel Národního parku Šumava:
Samozřejmě, že bylo a to jsem chápal tak, že jeli zastoupen Jihočeský kraj svým zástupcem v Radě Národního parku Šumava a dokonce jeho zástupce vykonává funkci předsedy rady, který je o všem a byl dopředu o všem podrobně informován, tak jsem bral za to, že jsme naplnili tu gentlemanskou dohodu, kterou máme, že opravdu všechny strategické věci se snaží nabrat ...

Jan BUMBA, moderátor:
Takže kraj měl svého zástupce na těch jednáních?

František KREJČÍ, ředitel Národního parku Šumava:
V rámci přípravy, v rámci projednávání v radě výkonných výborů ano.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane hejtmane, pokud tam byl skutečně zástupce kraje v rámci přípravy, proč ta stížnost?

Jiří ZIMOLA, hejtman Jihočeského kraje /ČSSD/:
Ne, já myslím, že pan ředitel přece jasně řekl, v jaké fázi ten zástupce kraj byl a bylo to v rámci jakési přípravy. A znovu musím konstatovat, že Správa Národního parku a potažmo ministerstvo životního prostředí stále nebere regionální samosprávu vůbec na vědomí. Tady se zdá, že od roku 2000 vůbec pak nevzal na vědomí, že existují nějaké kraje. A já chci říct, že podle zákona o krajích je jasně v paragrafu 15 napsáno, že státní orgány jsou povinny předem projednat s krajem opatření dotýkající se působnosti kraje. A tady je naprosto jasné, že ta opatření nebyla projednána a my přitom jako kraj se musíme vyjadřovat ve státní správě v oblastech vodního hospodářství, dopravy, krizového řízení, dopravní komunikace a všechny tyto kompetence jsou nám prosím upírány.

Jan BUMBA, moderátor:
Nepletu se, ale, pane Krejčí, že vy jste jednali s obcemi, když jste rozhodovali o vyhlášení těch nových klidových zón, je to pravda?

František KREJČÍ, ředitel Národního parku Šumava:
Je to pravda. A i toto je dokonce nad rámec našich povinností ze zákona, protože jsme práv v rámci projednávání této okolnosti v radě, kterou práv řídí pan doktor Stráský, jsme se dohodli, že i nad rámec zákona s obcemi, na jejichž straně území se tyto plochy vyskytují, celou věc projednáme, což jsme také učinili.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane hejtmane, a když tedy obce s tím souhlasily a bylo to s nimi projednáno, stále tam vidíte nějaký problém, spatřujete v tom nějakou svévoli nebo nevím, jaké přesnější slovo bych měl teď použít?

Jiří ZIMOLA, hejtman Jihočeského kraje /ČSSD/:
Ano, já se budu snažit uvést na pravou míru to projednání s obcemi, pan ředitel Krejčí má pravdu, že s obcemi projednána tato záležitost byla, ale také je potřeba dodat, že ne všechny obce s tímto nařízením souhlasily. A dále je něco jiného samospráva obcí a něco jiného je ona regionální samospráva. My jako kraj přece máme i určité kompetence ve výkonu státní správy a já zdůrazňuji, že v tomto ohledu kraj chce být účastníkem mnoha řízení, ale nedostává od Správy národního parku Šumava jakékoliv pozvání k účasti.

Jan BUMBA, moderátor:
Víme, že spory mezi vedením Jihočeského kraje a správou parku jsou dlouhodobé, ostatně, pane hejtmane, vy jste si stěžoval i u premiéra Fischera na postu při řešení kůrovcové kalamity před nějakými měsíci, čím to je, není skutečně nějaký fatální problém v komunikaci mezi vámi dvěma, pane hejtmane?

Jiří ZIMOLA, hejtman Jihočeského kraje /ČSSD/:
Přál bych si, kdyby to tak bylo, protože pak by znamenalo, že Národní park Šumava se okamžitě uzdraví, jakmile pan ředitel Krejčí nebude ředitelem a já nebudu hejtmanem, ale obávám se, že ten problém je mnohem hlubší a rozhodně nesouvisí s personami typu ředitele nebo hejtmana. Já jen chci říct, že my s panem ředitelem máme velmi korektní vztah a za dobu mého působení v úřadu se podařila velká řádka věcí, ať už je to schválení územní studie Šumava, nebo shoda s parkem i CHKO nad urbanistickou i architektonickou rukovětí, jak se na Šumavě má postupovat, určitě shoda panuje i ve věci lanovky /nesrozumitelné/ a Hraničník, a to jsou velmi podstatné věci. Boletice nesmím zapomenout, to jsou velmi podstatné věci, čili je vidět, že ta shoda v mnoha oblastech panuje. Z druhé strany, jeli nám někde upírána možnost aktivně se vyjadřovat k problematice regionálního rozvoje, ač je na to dle zákona o krajích máme jasný nárok z příslušného paragrafu, tak nám nezbývá nic jiného, než se ozvat. A já chci ujistit, že toto není výstřel doslepa, já jsem celý loňský rok komunikoval s ministry, ať už to byl pan ministr Miko nebo pan ministr Dusík a žádal jsem je, aby vzali v úvahu, že existuje nějaká regionální samospráva a regionální státní správa.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Krejčí, v čem podle vás je zakopán pes, proč se stále znovu a znovu objevují nějaké spory mezi hejtmanem nebo vedením Jihočeského kraje obecně a národním parkem?

František KREJČÍ, ředitel Národního parku Šumava:
Trošku to naznačil pan hejtman v tom sporu o ty stanovené kompetence, samozřejmě zákon 114 o ochraně přírody a krajiny z roku 92, kraje vznikly poněkud později, tak patrně chybí doplnit do kompetenčního zákona některé kompetence, o kterých mluví pan hejtman, ale to opravdu není v pravomoci správy. A já mám určité manažerské zadání, jak mám řídit Národní park Šumava a snažím se v tomto oboru být co největší profesionál, a proto postupujeme takřka striktně podle zákona 114, pouze v některých případech jdeme nad rámec zákona o ochraně přírody a krajiny, a to jsou právě ty body, o kterých mluvil pan hejtman, to znamená, v oblasti regionálního rozvoje, citlivého regionálního rozvoje, péče o architekturu, urbanistiku a další části spravovaného území na území Národního parku Šumavu. A myslím si, že v mojí kompetenci ani není ty dlouhodobé spory nějak řešit, já nejsem ...

Jan BUMBA, moderátor:
Takže jsou tam nějaké nejasnosti v zákonech, dá se to tak říct?

František KREJČÍ, ředitel Národního parku Šumava:
Z mého pohledu ne, protože mám své kompetence, jakožto /nesrozumitelné/ Národního parku Šumava vymezený jasně.

Jan BUMBA, moderátor:
Pánové, oběma děkujeme za rozhovor. Děkujeme za účast v debatě. Ředitel Národního parku Šumava František Krejčí. A hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Osobnost a dílo Jana Kaplického

Jan BUMBA, moderátor:
Asi většina lidí v Česku si jméno Jana Kaplického spojuje především a někdy výhradně s návrhem nové budovy Národní knihovny, která měla vyrůst na pražské Letné. Renomovaný architekt, který náhle zemřel loni v lednu, je ale samozřejmě autorem řady dalších staveb. Ty nejznámější stojí v Británii, kde Kaplický dlouhá léta žil. Za chvíli začíná v pražském Centru současného umění DOX vernisáž výstavy s názvem Jan Kaplický vlastní cestou, která má osobnost tohoto architekta představit v širokém kontextu. Leoše Války, ředitele DOXu jsem se zeptal, co na výstavě bude, zda jsou jejím základem třeba fotografie staveb, které Jan Kaplický navrhl.

Leoš VÁLKA, ředitel Centra současného umění DOX:
Ne, ne, vůbec ne, tato výstava je na ploše 700 metrů čtverečních a naším cílem bylo vybudovat vlastně Kaplického svět, takříkajíc, to znamená, Kaplického bohatě tvarový svět, barevný svět, svět, ve kterém my představíme víc než 50 jeho modelů, architektonických modelů, prostorových modelů, které jsou umístěny na nízkých stolech, na zemi je obrovský růžový koberec ve tvaru rozlité růžové barvy, to byla jeho typická barva, zkrátka ta instalace má teda stovky metrů čtverečních grafických vizuálů zobrazujících různé fáze vývoje, prototypu vývoje, modelu, vývoje staveb z jeho osobního života, je to opravdu komplexní výstava, která by měla přinést víceméně ucelenou představu o tom, kdo to byl Jan Kaplický, co dělal a jaké za sebou zanechal dílo.

Jan BUMBA, moderátor:
Myslíte, že dílo Jana Kaplického není dosud širší veřejnosti známé, je hodně co objevovat?

Leoš VÁLKA, ředitel Centra současného umění DOX:
No, rozhodně pro českou společnost je jeho dílo v podstatě neznámé, kromě velkého sporu o Národní knihovnu, které bylo dostatečně medializováno, skutečnost, že Jan Kaplický byl významný architekt respektovaný v zahraničí a který je zahrnován do první desítky významných architektů, světových architektů. Tato výstava právě umožňuje si uvědomit ten rozsah jeho práce, jedná se o stovky projektů, mnoho z nich realizovaných, a to spektrum je opravdu nesmírně široké, předmětů denní spotřeby jako jsou příbory, sklenice, nábytek, osvětlení, až po mrakodrapy.

Jan BUMBA, moderátor:
Zároveň ale v těch debatách o Janu Kaplickém jsme mohli číst i takové názory, že Jan Kaplický toho vlastně tolik jako architekt nedokázal, že příliš jeho staveb po světě vlastně nestojí, tak není význam Kaplického přeceňován?

Leoš VÁLKA, ředitel Centra současného umění DOX:
No, takhle, jsou samozřejmě otázky měřítek. A ten Kaplický obdržel ve svém životě více než 50 významných ocenění, jako od opravdu zásadních, jako bylo jeho mediální centrum v Londýně, to jsme v kategoriích opravdu první liga. A fakt je, že z těch střípků, které se sem dostaly jako informace, si člověk neuvědomil a musím teda bohužel přiznat, že to byl i můj případ, že vlastně neuvědomil ten skutečný rozsah těch jeho prací.

Jan BUMBA, moderátor:
A měl, pane Válko, Jan Kaplický opravdu nezaměnitelný architektonický rukopis, šel skutečně tou vlastní cestou, jak stojí v názvu vaší výstavy?

Leoš VÁLKA, ředitel Centra současného umění DOX:
Určitě, to je jedna z věcí, která když on začínal se svojí ..., on je opravdu takový ten futurista vizionář, ne nadarmo se jeho studio jmenovalo Future Systems, on teda vždycky usiloval o takovou tu eleganci, čistotu a tvarovou bohatost a to, co vypadalo v 60. a 70. letech jako taková scifi, taková ta jako trošku fantas magorie a spoustu těch věcí se považovalo za nepostavitelné, protože ty technologie v podstatě ještě nebyly k dispozici, tak víc a víc se ukazuje, že dnes už teda ty stavby se postavit dají a taky se stavěly teda v průběhu v posledních 20 let, ale na druhou stranu fakt je, že tento druh architektury, jestli to takhle mohu říct, je tou svojí takovou určitou /nesrozumitelné/, zatvrzelostí i v tom dění na svých, na té své vizi, tak o to hůř se i prosazovalo takovýto akceptování pro širokou veřejnost, ale to je právě jedna ze známek těch lidí, kteří jsou o trochu napřed.

Jan BUMBA, moderátor:
Dodává Leoš Válka, ředitel Centra současného umění DOX. 18 hodin 57 a půl minuty, takové byly Ozvěny dne.


autoři: evo , bum
Spustit audio

Více z pořadu