Ozvěny dne 15. 10. 2004

15. říjen 2004
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Předmětem zájmu policie v kauze Kořistka se stalo i konto předsedy ODS

Policie prověřila kvůli kauze Kořistka konta šéfa ODS Mirka Topolánka. Kromě toho si prohlédla i bankovní výpisy Topolánkova obviněného asistenta Marka Dalíka, jeho společnosti New Deal Communications a taktéž stíhaného lobbisty Jana Večerka. Pravděpodobně je také všechny odposlouchávala. Detektivové dokonce chtěli provést u těchto dvou mužů domovní prohlídky, to jim ale soud zamítl. Pokračuje redaktorka Andrea Čánová.

Andrea Čánová: Postup elitních policistů, kteří nahlíželi do bankovních kont i šéfa ODS Mirka Topolánka, považuje obhájce obviněných Stanislav Devátý za nezákonný.

Stanislav Devátý: Tam nebyl žádný zákonný důvod k tomu prověřovat konta a už vůbec ne předsedy jaksi opoziční politické strany. To si myslím, že je naprosto skandální, protože ten vstup do těch bankovních kont byl nařízen až po vyvření celé kauzy.

Andrea Čánová: Práci elitních detektivů ostře kritizovala krajská žalobkyně v Ostravě Zlatuše Andělová. Sklidila za to ostré výtky policejních špiček. Její šéf, vrchní státní zástupce Ivo Ištván, dnes oznámil, že postup Andělové prověří. Dodal ale, že nejde o nic mimořádného.

Ivo Ištván: Dohledová prověrka krajského státního zastupitelství vzbudila silné reakce jak Policie České republiky tak i dalších činitelů, koneckonců i médií, čili to jsou přesně ty případy, které mají být dohledovou prověrkou přezkoumány.

Andrea Čánová: Zásadní zlom v aféře Kořistka se dá čekat v pondělí. Žalobce oznámí, jestli stíhání poradce šéfa ODS Marka Dalíka a lobbisty Jana Večerka zastaví. Toto rozhodnutí udělá přímo šéf ostravských státních zástupců Josef Bláha. Svého podřízeného zástupce Martina Fraše, který postup elitních detektivů posvětil, odvolal z případu.

Návrh rozpočtu prošel Sněmovnou k dalšímu projednávání

Vláda si dnes připsala první bod v boji o státní rozpočet na příští rok. Koaliční poslanci prosadili těsnou většinou hlasů, že předloha, která počítá se schodkem 83 miliardy 600 milionů korun, prošla ve sněmovně k dalšímu projednání. Proti vládnímu návrhu byli podle očekávání opoziční občanští demokraté a také komunisté. Jednání sledovala naše parlamentní zpravodajka Milada Richterová.

Milada Richterová: Podle šéfa poslanců ODS Vlastimila Tlustého je pro ně nepřijatelný i argument, že příští deficit bude nižší než ty dosavadní.

Vlastimil Tlustý: To je diskuse o tom, jestli 95 nebo 105 miliard je lepší než 110. Obě ta čísla jsou katastrální a co je podstatné, vláda nedělá žádné reformy, které by dávaly naději na zásadní obrat ve vývoji. To jsou všechno jenom kosmetické úpravy.

Milada Richterová: To ale odmítají vládní politici, kteří základní rámec rozpočtu hájí jako maximum možného. Premiér Stanislav Gross tvrdí, že je sestaven lépe, než se mohlo ještě před půl rokem předpokládat.

Stanislav Gross: Ten schodek je nižší, nežli odhadovali ekonomové, je nižší nežli předpokládala reforma veřejných financí a zároveň zajišťuje priority jako jsou mladé rodiny s dětma, snižování tempa zadluženosti země, valorizace důchodů a pasivní investice do dopravní infrastruktury, takže ty hlavní priority se podařilo naplnit.

Milada Richterová: Návrh státního rozpočtu teď projednají poslanci ve výborech. O jeho konečném schvalování rozhodnout až koncem tohoto roku.

Řidičům už nehrozí bodové hodnocení jejich dopravních přestupků

Další klíčové hlasování vládní koalice prohrála. Systém trestných bodů pro řidiče se jí ve sněmovně nepodařilo prosadit. Důvodem byly nejen chybějící poslanci, ale i chaos při závěrečném několikahodinovém hlasování. Opozice měla přitom k chystaným změnám řadu výhrad, hlavně to, že při současném udělování pokut i bodů by provinilci byli trestáni dvakrát. Podrobnosti přímo ze Sněmovny náš zpravodaj Vít Dvořák.

Vít Dvořák: Nejdřív celé tři hodiny poslanci hlasovali, co a jak v zákoně vylepšit. Je to chaos, rozčiloval se přitom třeba Petr Pleva z ODS.

Petr Pleva: Vím, že sice v Poslanecké sněmovně je už možné všechno, ale pokud odhlasujeme G 1 a pak tady je napsáno u G 2, že to je alternativa ke G 1 a my o tom necháváme znovu hlasovat, tak už jsme opravdu spolek Kocourkovských učitelů.

Vít Dvořák: Později se ozval zase Karel Sehoř, také z ODS.

Karel Sehoř: Jsme například odhlasovali, že obecní policista může sice vybírat v hotovosti pokuty, ale nesmí mít u sebe peníze.

Vít Dvořák: Po závěrečném ne byl ministr Šimonovský zdrcen.

Milan Šimonovský: Pro mne je to obrovské zklamání, že i vládní koalice nebyla jednotná k tomuto zákonu, že sociální demokracie nepodpořila tento zákon. Je to věc na koaliční jednání.

Vít Dvořák: Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach to vidí jinak.

Zdeněk Škromach: Problém spíš je zřejmě v komunikaci mezi poslaneckými kluby, protože si nesdělují informace.

Vít Dvořák: Jedním z vládních poslanců, kteří byli proti, je sociální demokrat Stanislav Křeček.

Stanislav Křeček: Nakonec naprostá většina poslanců závěrem nevěděla vůbec o čem hlasuje.

Vít Dvořák: I Eva Dundáčková z ODS říká.

Eva Dundáčková: Způsob projednávání považuji za fatálně chybný.

Vít Dvořák: Koalice prohrála zbytečně, dodává ministr Šimonovský.

Milan Šimonovský: Já nevím, proč odchází v pátek, když je tak důležitý zákon a musí se hlasovat.

Čtyři bývalí šéfové zkrachovalé Union Banky zatčeni

Čtyři bývalí šéfové zkrachovalé Union Banky jsou v cele předběžného zadržení v Ostravě. Čekají na rozhodnutí o uvalení vazby. Policie je podezřívá z toho, že nevýhodnými úvěry připravili banku o 3 miliardy korun. Pokud se obvinění prokáže, hrozí jim až 8 let vězení. Víc už redaktor Martin Knitl.

Martin Knitl: Dva bývalé generální ředitele a dva někdejší místopředsedy představenstva Union Banky zadržela policie včera odpoledne. Po výslechu a policejním návrhu na uvalení vazby celou věc posuzoval státní zástupce Alexandr Řadam. Podle jeho názoru není možné nechat tuto skupinu dále na svobodě.

Alexandr Řadam: Obvinění můžou působit na dosud nevyslechnuté svědky a takto mařit průběh trestního řízení.

Martin Knitl: Policie se o praktiky obviněných zajímala už delší dobu, říká mluvčí správkyně konkursní podstaty Union Banky Oldřich Babický. Šlo o transakce z let 1999 až 2003.

Oldřich Babický: Předávala spoustu materiálů, spoustu dokumentace, předávala dokonce analýzu, jak k celé situaci došlo.

Martin Knitl: Rizikové úvěry putovaly ke spřízněným společnostem a zmiňované 3 miliardy na účtech banky stále chybí. Obvinění komunikovat nechtějí. Advokát jednoho z nich, Bohuslav Halfar, pouze naznačil, že vazba je v každém případě nepřijatelná.

Bohuslav Halfar: Žádnou publicitu kolem své osoby si nepřeje.

Martin Knitl: O tom, zda budou obvinění propuštěni na svobodu anebo ne, rozhodne soudce zřejmě zítra.

Malý zájem voličů do doplňovací volby do Senátu

Jen s velmi vlažným zájmem voličů začalo na Znojemsku a ve 4. pražském obvodě druhé kolo doplňovacích voleb do Senátu. Při tom se v něm rozhodne, kdo v horní komoře Parlamentu nahradí dva europoslance, Vladimíra Železného a Josefa Zieleniece. Na jižní Moravě mezi sebou bojují dva nejúspěšnější kandidáti z kola prvního, občanský demokrat Jaroslav Pařík a lidovec Milan Špaček. Naše reportérka Šárka Horáčková se vydala do Miroslavi. Jak jí řekla předsedkyně jedné z pěti místních komisí Jaromíra Rozmahelová, zatímco v prvním kole byla účast voličů kolem 30 procent, tentokrát bude asi mnohem slabší.

Jaromíra Rozmahelová: Já se obávám, že vzhledem k počasí a k situaci, která se tady vyvinula, že kandidát miroslavský se nedostal do druhého kola, že ta účast bude aspoň v tomdletom volebním obvodě slabší.

Šárka Horáčková: Tento odhad potvrzuje i předsedkyně další volební komise Eva Dlapová.

Eva Dlapová: Očekáváme menší účast. O půl třetí jsme měli asi 10 voličů odvoleno.

Šárka Horáčková: Zda se k volbám chystají nebo ne, jsme se zeptali také přímo miroslavských občanů.

Projevy občanů: Nechystám se, protože jako mě politika už absolutně nezajímá.

Volit budeme, samozřejmě, proč bychom nevolili?

Nechystám, protože to neuznávám, Senát.

No, teď tam jdu.

No asi ne, těmhle asi ne. Nějak mě to moc nezajímá tyhlety volby.

Ne, nebyli jsme. Protože je to pořád dokola. Je toho nějak moc.

Nízká volební účast je i v Praze-4. Podle koordinátora Pavla Sýkory jen kolem 20 procent.

Pavel Sýkora: Účast voličů do současné chvíle podle reakcí členů komisí je zhruba obdobná jako v minulém týdnu. V některých těch komisích přišlo lidí více, v některých zase o něco méně, ale v průměru zhruba tak volební účast bude stejná. Dle sdělení těch členů v těch komisích se žádnými závažnějšími problémy se nesetkali.

Volby budou pokračovat také zítra. Volební místnosti budou otevřené od 8 do 14 hodin.

Krátké informace

10 a 8 let vězení uložil za pokus o prodej uranu brněnský krajský soud. Dva bývalí slovenští armádní důstojníci se pokusili prodat téměř 3 kilogramy této látky loni v listopadu v brněnském hotelu Voroněž. Zatkla je při tom policie.

František Oldřich Kinský prohrál u chrudimského okresního soudu už pátý spor. Tentokrát si nárokoval 11 armádních pozemků u Heřmanova Městce. Podle soudkyně žalobce neprokázal, že je skutečným vlastníkem sporných nemovitostí.

Česká obchodní inspekce varuje před dětskými bačkůrkami značky Joy-Joy. Jejich podešev prý při chůzi nadměrně klouže. Hrozí tak riziko úrazu a inspekce proto nedoporučuje jejich nákup.

Americká i irácká armáda útočí na povstalce v irácké Fallúdži

Nejméně 6 Iráčanů zemřelo při letecké operaci mnohonárodnostních jednotek za posledních 24 hodin ve městě Fallúdža západně od Bagdádu. Cílem zásahu je mimo jiné odstranit příslušníky skupiny Abú Músy Zarkávího. Pokračuje blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Janev.

Jaromír Janev: Poslední dva nálety následovaly jen několik hodin po velmi intenzivní dělostřelecké palbě a leteckém bombardování třech čtvrtí Fallúdži. Katarská televize Al-Džazíra citovala prohlášení velení amerických vojsk v Iráku, podle kterého měl při posledních náletech zahynout nejméně jeden Iráčan. V samotné Fallúdži pokračují příslušníci americké námořní pěchoty a iráčtí vojáci z národní gardy v pozemní operaci. Cílem je zajistit, že irácká prozatímní vláda znovu obnoví kontrolu nad vzbouřeneckým městem Fallúdža.

Dělníci z německé automobilky Opel stávkují

Dělníci z německé automobilky Opel stávkují. Nelíbí se jim, že má dojít k drastickým úsporám a propouštění. Automobilka Opel v Bochumi patří koncernu General Motors a ten chce v Evropě zrušit 12 tisíc pracovních míst, dvě třetiny právě v Německu.

Ladislav Nižňanský propuštěn z vazby

Přesně po devíti měsících od zatčení byl dnes v Mnichově propuštěn z vazby Ladislav Nižňanský, obžalovaný z vraždy a podílu na vraždě 164 lidí na konci 2. světové války na Slovensku. Soud vyhověl obhajobě a s ohledem na dosavadní průběh trestního řízení propustil obžalovaného na svobodu. Informuje zpravodaj Českého rozhlasu David Šťáhlavský.

David Šťáhlavský: Ladislav Nižňanský reagoval na rozhodnutí soudu, která už tolikrát v jednací síni opakoval, jsem nevinný. Soudce se také domnívá, že výslechy hlavních svědků nepřitížily obžalovanému a neprokázaly jeho vinu. Není už důvodně podezřelým a podle všeho také nepůjde o rozsudek na doživotí. Nižňanského si od soudu odvedla jeho manželka, která v roce 1962 sledovala i první proces s jejím tehdy nepřítomným manželem v Banské Bystrici, kde byl odsouzen k trestu smrti. Obžalovaný bude moci nyní oslavit 87. narozeniny doma. Proces pokračuje příští úterý a rozsudek by měl být vynesen 29. října

Důvěra polské vládě a parlamentní volby v Bělorusku

Polská vláda premiéra Marka Belky dnes podle očekávání získala důvěru parlamentu. V Sejmu, tedy dolní komoře, pro ni hlasovalo 234 nejen koaličních ale i opozičních poslanců.

Obyvatelé Běloruska rozhodují o dalším osudu své země. V neděli se v této postsovětské republice konají parlamentní volby a referendum o změně ústavy. Ta umožní současnému prezidentovi Alexandu Lukašenkovi ucházet se potřetí o prezidentský mandát. Bělorusové mohou odevzdat hlasy už v takzvaném předtermínovém hlasování. Údaje o účasti v něm se ale rozcházejí. Z Minska se přihlásil náš zpravodaj Pavel Novák.

Pavel Novák: Podle oficiálních sdělovacích prostředků prokazují Bělorusové politickou uvědomělost a účastní se předtermínového hlasování. Zdroje blízké mezinárodním pozorovatelům voleb potvrzují, že v některých okrscích překročila účast v hlasování 50 procent. Stalo se to ale kvůli tomu, že ředitelé závodů nařídili svým podřízeným jít hlasovat už teď a nečekat až na neděli. Podobný nátlak vyvíjela vedení vysokých škol na studenty. Jinak ale jednotliví voliči s hlasováním nespěchají a chtějí hlasovat až v neděli nebo vůbec ne.

Běloruská opozice se obává, že hlasy odevzdané v předtermínovém hlasování budou zfalšované. Podle ní dostaly volební komise příkaz sebrat do neděle hlasy od 30 procent voličů ve městech a 60 procent na vesnicích.

Návštěva německého prezidenta v Praze

Horst Köhler do prezidentského křesla usedl v červenci po své kariéře v Mezinárodním měnovém fondu. Je to tedy hospodářský expert. Právě zájem o ekonomiku ho prý spojuje s Václavem Klasem.

Horst Köhler: Hospodářské vztahy mezi Českem a Německem jsou výborné. To jasně vyplývá z čísel obchodní výměny.

Petra Mašková: Německé statistiky Köhlerova slova opravdu potvrzují. Česko je nejúspěšnějším dovozcem na německý trh ze všech nových členů Evropské unie. České firmy loni vyvezly k našim západním sousedům zboží za více než 500 miliard korun. Německo je největším obchodním partnerem Česka.

Naše reportérka Petra Mašková mluvila o návštěvě prezidenta Horsta Köhlera v Praze. Návštěvy německých politiků u nás tento měsíc zdaleka nekončí. Příští týden do Prahy ještě přijede předseda zemské vlády Hesenska Roland Koch

Strategie další péče o Národní park Šumava

Strategie další péče o Národní park Šumava je na světě. Dohodli se na ní zástupci správy parku, Ministerstva životního prostředí a starostové šumavských obcí. Podle ředitele Správy národního parku Šumava Aloise Pavlíčka je to odrazový můstek v přípravě dalších dokumentů. Právě kvůli nim se často vyhrotil boj mezi obcemi na Šumavě a ochranáři.

Alois Pavlíček: Šlo o to, vytvořit dokument, který by dal komplexnější pohled na vývoj v regionu a pohled na národní park, jakým způsobem a kam se má ubírat. Rozhodně je tím prvním dokumentem, který musí být, protože od něj se budou odvíjet ty další. Obce mají nezadatelné právo připomínkovat anebo spolurozhodovat třeba o plánu péče, o zákonu o národním parku. Tyto dokumenty také chybějí. Ale prvotním krokem musí být vždy strategie vize.

O podrobnostech dohody budeme mluvit v pořadu Stalo se dnes v 21 hodin a 5 minut.

Udělena novinářská cena Karla Havlíčka Borovského

Letošní novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského dnes v Havlíčkově Brodě dostal Jaroslav Spurný z týdeníku Respekt. Další novinářské křepelky putují k agenturní žurnalistce Radce Markové a internetovému zpravodaji Adamu Javůrkovi. A jaké jsou pocity nového laureáta Jaroslava Spurného?

Jaroslav Spurný: Je to bezvadný. Je to prostě bezvadný. Je to zvláštní, že je to moje první cena. Nebo zvláštní, jako nemyslím si, že bych ji měl dostat dřív, ale je to obrovský potěšení. Jako já jsem strašně rád, jaká atmosféra tady byla a co to všechno provází. Takže jsem strašně rád a von už se mě někdo ptal, jestli je to pro mě nějaký závazek do budoucna. Upřímně řečeno není, protože závazek je ta moje práce, ale znamená to obrovský, obrovský impuls prostě dělat tady tohle dál.

autor: všt
Spustit audio

Více z pořadu