Ozvěny dne 12. dubna 2010

12. duben 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
Rozloučení s oběťmi havárie polského prezidentského letadla bude v sobotu ve Varšavě. V Rusku mezitím pokračuje vyšetřování. Premiér Vladimir Putin slíbil úplné a objektivní prošetření události.

Vladimir PUTIN, premiér:
/Nesrozumitelné nepřeloženo/.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Výkonná rada ODS začala jedna o odstoupení Mirka Topolánka z postu předsedy strany.

osoba:
Jsem zvědavý, s čím Mirek Topolánek přijde, netroufám si říct, zda bude něco podmiňovat nebo ne, na minulé výkonné radě řekl bez podmínek, že dnes bude oznamovat to, že chce skončit, nevím, jestli se v mezidobí něco stalo.

Jan BUMBA, moderátor:
Na vzdělávání českých zdravotníků půjde tři čtvrtě miliardy korun z Evropské unie. Peníze dostanou i kraje.

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví:
Principem tohoto projektu je dostat celoživotní vzdělávání zdravotnických pracovníků do jednotlivých regionů.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
A zítra bude zataženo až oblačno a deštivo, teploty maximálně 12 stupňů.

Jan BUMBA, moderátor:
Dobrý poslech přejí Tereza Tomášková a Jan Bumba.

V Polsku je týden smutku za oběti letecké katastrofy

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Dobrý večer. V Polsku je týden smutku za oběti letecké katastrofy, při které zahynulo 96 lidí, včetně prezidenta Lecha Kaczyńského. Smutek drží také Rusko, na jehož území se havárie stala. Ruské úřady přitom pokračují ve vyšetřování příčin neštěstí. To bude, jak slíbil ruský premiér Vladimir Putin, úplné a objektivní. Podle předběžné verze ruských vyšetřovatelů mohla příčinou havárie chyba pilotů.

Lenka KABRHELOVÁ:
Jak uvedl ruský vicepremiér Sergej Ivanov, záznamy potvrzují, že dispečeři vojenského letiště, na němž měl polský prezidentský speciál přistát, upozornili posádku na špatnou viditelnost a navrhli, aby stroj dosedl na zem jinde. Piloti ale podle všeho návrh ignorovali. Jak Ivanov dodal, veškeré podrobné vyšetřování se bude dít v těsné spolupráci s polskou stranou. V Moskvě mezitím pokračuje identifikace obětí tak, aby těla mohla být převezena k pohřbu do Polska. Ruským a polským patologům a expertům pomáhají pozůstalí, kteří do Moskvy přiletěli z Varšavy. Odhaduje se, že proces potrvá zhruba tři až čtyři dny. Vzhledem k tomu, že v některých případech bude podle odborníků třeba analýzy DNA. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Polsko pomalu doplňuje klíčové posty

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Polsko pomalu doplňuje klíčové posty, které po sobotní letecké katastrofě zůstaly prázdné. Rýsuje se také scénář státního pohřbu.

Petr VAVROUŠKA:
Bronislav Komorowski, který dnes stojí v čele Polska, už oznámil jméno nového šéfa úřadu Národní bezpečnosti. Naopak ještě nějaký čas potrvá, než se vybere nový guvernér Polské národní banky. Známá už jsou také jména 15 poslanců, kteří by měli nahradit své tragicky zesnulé kolegy. Prezidentská kancelář, která po katastrofě nejvíce osiřela, už oznámila, že státní pohřeb bude pravděpodobně v sobotu. Smuteční obřad, na který se už ohlásila řada světových státníků, bude věnován nejenom prezidentskému páru, ale také všem ostatním obětem. V Moskvě už bylo identifikováno tělo prezidentovy manželky a zítra bude převezeno do Varšavy. Rakve s ostatky manželů Kaczyńských pak budou vystaveny v prezidentském paláci, aby se s nimi mohli rozloučit také obyčejní lidé. Petr Vavrouška, Český rozhlas, Varšava.

Při státním smutku v Česku budou vyvěšeny státní vlajky napůl žerdi

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Při státním smutku, který má být také v Česku v den pohřbu obětí nehody, budou vyvěšeny státní vlajky napůl žerdi a bude se držet minuta ticha. Organizátoři by měli zvážit pořádání veřejných akcí. Ze zákona by měla být i zavřena kasína. Státní smutek může zasáhnout i do programu sportovních akcí. Jejich pořadatelé ale zatím vyčkávají, jak podobu bude mít usnesení vlády. Kabinet ho přijme zítra na mimořádném jednání.

Sociální demokraté by podle průzkumu vyhráli volby na Liberecku

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Sociální demokraté by podle bleskového průzkumu agentur STEM a SCaC pro Český rozhlas vyhráli volby na Liberecku. Druhá by v kraji skončila ODS. Od voličů by získala o 3 procenta méně, než ČSSD. Třetí příčku volební model přisoudil TOP 09 se 16 procenty.

Václava VAŘEKOVÁ:
Hranici 5 procent by překonaly ještě další tři strany. Za ČSSD, ODS a TOP 09 by skončily Věci veřejné s 11,5 procenty. Pátou pozici a 9 procent by získali komunisté.

Jana HAMANNOVÁ, vedoucí výzkumu SCaC:
Poslední stranou, která se dostává do toho volebního modelu, je Strana zelených, dostala se přesně na 5 procent. V podstatě ten Liberecký kraj byl relativně silný pro Stranu zelených, i v roce 2006 tam získala téměř 10 procent, ale ten Liberecký kraj je zase malý, to znamená, pro ty mandáty do Poslanecké sněmovny je tady potřeba výrazně vyšší účast.

Václava VAŘEKOVÁ:
Říká vedoucí výzkumu SCaC Jana Hamannová. S tím, že se květnu do volebních místností vypraví, počítá na Liberecku 73 procent voličů. Nejvíce jsou o své účasti přesvědčeni vysokoškoláci. Průzkum prováděly agentury SCaC a STEM 9. a 10. dubna formou rozhovoru na reprezentativním vzorku dvanácti set dvaceti sedmi obyvatel Libereckého kraje. Ve volbách před 4 lety připadlo na Liberecku 8 poslaneckých mandátů. 4 pro ODS, 3 pro ČSSD a jedno obsadil komunista. Václava Vařeková, Radiožurnál.

Širší vedení ODS jedná o odstoupení Mirka Topolánka z postu předsedy strany

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Širší vedení ODS jedná o odstoupení Mirka Topolánka z postu předsedy strany. Na dnešní výkonné radě by měl Topolánek předat řízení volebnímu lídrovi Petru Nečasovi. Zatím se jen spekuluje o tom, jestli Topolánek bude mít nějaké podmínky, například další změny na kandidátkách. V sídle ODS máme zpravodajku Věru Masopustovou. Věro, připouští členové výkonné rady, se kterými jsi zatím mluvila, že se kandidátky budou ještě měnit?

Věra MASOPUSTOVÁ:
Dobrý večer. Tak členové širšího vedení strany, se kterými jsme mluvili ještě před zahájením jednání, tu diskusi o změnách připouští. Ta diskuse by se týkala Olomouckého a Středočeského kraje, tedy regionu, kde kandidují Ivan Langer a Pavel Bém. Nikdo ale zatím nechtěl být konkrétní, respektive připustit, že by byl tlak na to, že by tito politici měli být z kandidátek na přání Mirka Topolánka nebo těchto konkrétních regionů vyškrtnuti. Podle prvního místopředsedy ODS Davida Vodrážky o tom prý zatím žádné signály nesvědčí.

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda strany /ODS/:
Ostrá diskuse určitě může být, ale rozhodně jsem nezaznamenal ze žádného regionu, že by někdo přišel a podával návrh na změnu kandidátky. Takový návrh není, ani žádné usnesení takové neexistuje.

Věra MASOPUSTOVÁ:
O své místo na pražské volební kandidátce se nebojí ani pražský primátor Pavel Bém.

Pavel BÉM, primátor hlavního města Prahy /ODS/:
Stát se samozřejmě může všechno, nicméně škrty z centrálních ústředních výborů, tak to je věcí historie dávno minulé. Já se dnes nějakých škrtů nebojím.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Uvidíme tedy, zda vůbec, nebo jaké podmínky ke svému odchodu Mirek Topolánek stanoví. Jestli se bude jednat o předání kompetencí Petru Nečasovi, nebo také o tom, aby před volbami zmizela i další jména, která podle Mirka Topolánka poškozují ODS. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Na vzdělávání českých zdravotníků půjde tři čtvrtě miliardy korun z EU

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Čeští zdravotníci dostanou skoro tři čtvrtě miliardy korun z evropských fondů na vzdělávání. Peníze by měli využít jak lékaři, tak sestry i další personál. Projekt začíná v květnu a potrvá tři roky.

Lenka JANSOVÁ:
Kurzy před takzvanou druhou atestací, které si zatím lékaři hradili sami, třeba to by měly zaplatit peníze z Unie. Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková řekla, že to bude organizovat Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví.

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví:
Budeme spolupracovat jak s dalšími zdravotnickými zařízeními, tak také se vzdělávacími institucemi, jako jsou lékařské fakulty.

Lenka JANSOVÁ:
Přesto v Česku přibývá lékařů, kteří si jezdí udělat atestaci do zahraničí. Do Německa odjel radiolog David Major.

David MAJOR, radiolog:
Když jste ve službě přes noc, tak ráno pokračujete normálním pracovním dnem, to znamená, že jste v práci 32 hodin v kuse, 32 hodinu už nikdo nemůže podat nějaký standardní výkon.

Lenka JANSOVÁ:
Peníze z Evropské unie budou stačit pro 39 tisíc zdravotníků. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Kancelář veřejného ochránce práv je podle prezidenta Václava Klause důležitá instituce

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Kancelář veřejného ochránce práv je podle prezidenta Václava Klause důležitá instituce. Klaus to řekl ombudsmanovi Otakaru Motejlovi při návštěva Brna. Před 10 lety, když úřad vznikal, přitom prezident nebyl úplně přesvědčený o jeho užitečnosti.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ:
Prezident kdysi dokonce kancelář veřejného ochránce práv označil za trafiku. Dnes její prospěšnost uznal.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Do té doby si ten úřad své místo na slunci našel, stabilizoval se, v tomto smyslu uzrál.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ:
Václav Klaus se zajímal hlavně o stížnosti, které ombudsman dostává na exekuce a důchody. Těch podle Otakara Motejla přibývá.

Otakar MOTEJL, ombudsman:
Ale, že by to nějak odráželo zhoršenou sociální situaci tak, jak vyplynulo z té ekonomické krize, to bych rozhodně tvrdit nemohl.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ:
Při besedě s brněnskými gymnazisty pak Václav Klaus kritizoval předvolební billboardové antikampaně, které jsou podle něj absurdní. Návštěvu Brna ukončil diskusí pořádnou časopisem kontexty. Pro Radiožurnál Vlasta Gajdošíková, Brno.

Představitelé 47 zemí budou dnes ve Washingtonu jednat o jaderné bezpečnosti

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Představitelé 47 zemí budou dnes ve Washingtonu jednat o jaderné bezpečnosti. Summit, který je mimořádný svým rozsahem, svolal americký prezident Barack Obama. Na schůzce je i český premiér Jan Fischer.

Jan FISCHER, premiér /nestraník/:
Ta konference bude věnována velmi praktickým věcem a velmi aktuálním naléhavým záležitostem jako je diskuse o tom, jak zabránit takzvané proliferace, čili šíření jaderného materiálu do nepovolaných rukou. A samozřejmě je to především do rukou, do rukou teroristů.

Budoucí maďarskou vládu sestaví strana Fidesz v čele s Viktorem Orbánem

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Budoucí maďarskou vládu sestaví Strana pravého středu Fidesz v čele s Viktorem Orbánem. Je to jasné už po prvním kole parlamentních voleb. Orbán už označil, na co se chce v budoucnu zaměřit.

Gregor Martin PAPUCZEK:
Na mezinárodní tiskové konferenci Orbán projevil velkou rozhodnost. Říkal, že nebude požadovat /nesrozumitelné/ trpělivost, okamžitě chce pracovat, vyjmenoval tři priority, zatím jen ve všeobecné rovině. Jsou to snižování daní, řešení byrokracie a likvidace korupce. Z Maďarska chce udělat konkurenceschopnou krajinu v regionu. Nechce zapomenout na to, že Fidesz je lidová strana, čili hlavní bude i sociální bezpečnost. Spolupráci s Mezinárodním měnovým fondem označil za nutnou. Z Budapešti pro Radiožurnál Gregor Martin Papuzcek.

Pražské Klementinum se do 5 let promění v moderní Národní knihovnu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Pražské Klementinum se do 5 let promění v moderní Národní knihovnu. Zásadní obnova současného sídla knihovny už začala, bude stát dvě miliardy korun. Za stejnou částku měla na pražské Letné vzniknout chobotnice podle návrhu Jana Kaplického. V barokním areálu zůstane centrum služeb i nejčastěji žádané knihy. Sklady se přemístí už příští rok do nových depozitářů v Hostivaři, slibuje ředitel Národní knihovny Pavel Hazuka.

Pavel HAZUKA, ředitel Národní knihovny:
Jsme tak naplnění, že neřešit tuto otázku alespoň tou výstavbou nového depozitáře by mohlo dojít nejpozději v roce 2011 skutečně ke kolapsu. V podstatě všechny prostory, které v Klementinu jsou, by byly naplněné knihami, je tam prostě víc knih, než je statisticky únosné, hrozilo by nebezpečí, kdybychom to plnili dál, že by mohly některé podlahy a některé místnosti, že by to třeba nemusely vydržet, a to si pochopitelně také nemůžeme dovolit.

Desky z Karlova mostu putují na Expo 2010 do Číny

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Do čínské Šanghaje na světovou výstavu Expo 2010 putují tři lité bronzové desky ze sochy svatého Jana Nepomuckého na Karlově mostě v Praze. Jedna z nich zobrazuje zpověď královny Johany, další svržení světce do Vltavy a třetí nese znak dárce. Pražanům a turistům nosily štěstí od 70. let minulého století. Místo, kde se jich lidé dotýkali, je vyleštěno do zlata. Teď budou lákat návštěvníky do naší národní expozice na světové výstavě. Model části Karlova mostu se sochou Jana Nepomuckého, do níž budou desky zasazeny, bude totiž hned u vchodu do českého pavilonu. Nebude chybět ani panorama Hradčan.

Přehled následujících zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
A co uslyšíte dále? Jak se Poláci smiřují se sobotní tragédií, při níž zemřel prezident Kazcyński a mnoho dalších osobností? A opustí s Mirkem Topolánkem politickou scénu i další představitelé ODS?

Jak se Poláci smiřují se sobotní tragédií

Jan BUMBA, moderátor:
Ve vzduchu se stále vznáší otázka, jak se vůbec něco takového mohlo stát. Ještě než ale budou objasněny všechny okolnosti havárie letadla u ruského Smolenska, při níž zahynul polský prezident Lech Kaczyński a desítky dalších lidí, musí Poláci rozhodnout o obsazení klíčových pozic ve státní správě. Společně s prezidentem zahynuli mnozí vysocí činitelé, včetně vojenských. A Polsko si uvědomuje, že navzdory zármutku musí stát fungovat. Bronislav Komorowski, který dočasně vykonává prezidentské pravomoci, dnes uvedl, že by se měla změnit pravidla pro leteckou přepravu vojenských velitelů. Na lince z Varšavy je nyní publicista Tomasz Mackowiak. Dobrý den.

Tomasz MACKOWIAK, publicista:
Dobrý den.

Jan BUMBA, moderátor:
A ve spojení jsme také s Maciejem Ruczajem z Polského institutu v Praze. Dobrý den i vám.

Maciej RUCZAJ, Polský institut v Praze:
Dobrý den.

Jan BUMBA, moderátor:
Pánové, my jsme zaznamenali celou řadu zpráv, které naznačují, že tato tragédie Poláky sjednotila bez ohledu na politické preference. Je to pravda, pane Mackowiaku?

Tomasz MACKOWIAK, publicista:
No, tak já bych řekl, že to je pravda, ale zrovna to asi končí, protože, když já pozoruji dost pečlivě, řekl bych komentáře, které se kolem toho točí, tak mám dojem, že v podstatě už začíná nebo už začala válka ještě nepolitická, protože politici se toho zatím neúčastnili, ani policisté. No, v podstatě už nevydrží, aspoň někteří teda a už začíná jakoby osočování, obviňování. Já jsem dneska měl pocit, že taková seriózní atmosféra smutku už je v podstatě zkažena částečně, protože to ještě není, ten hlavní prostě proud té veřejné debaty, ale já myslím, že to je otázka dvou dnů a prostě budeme zpátky jako před tou nehodou, akorát že se budeme hádat nad /nesrozumitelné/, což je v podstatě nechutné.

Jan BUMBA, moderátor:
A osočování, obviňování, koho, z čeho?

Tomasz MACKOWIAK, publicista:
No, dneska si přál ... /nesrozumitelné/, mluvil v noci, tuším, v neděli s jedním poslancem a tam prostě mluví, je to jakýsi státní atentát v tom smyslu, že prostě lidé, kteří, kteří, /nesrozumitelné/ o katastrofě, oni byli povětšinou spojeni se Stranou spravedlnosti a teď prostě nová vláda, teda která vládne momentálně, asi ten postoj předá, já nevím, svým příznivcům nebo svým lidem, to se prostě dá očekávat, to je samozřejmé a jaksi bych se obával, že ta strana převezme celou moc nebo příliš velkou moc v podstatě, což je taky legitimní, akorát nevím, jestli je o tom třeba mluvit hned den potom, jak se ti lidé zabili. A použil slovo, je to něco jakoby to byl státní atentát. Čili tohoto druhu věci se objevily, objevilo se třeba na Facebooku to, že Bronislav Komorowski, který plní úkol prezidenta, už prostě v noci se dostal do, do prezidentského paláce a tam hledal nějaké dokumenty, které, na které /nesrozumitelné/, že to jsou tohoto druhu podstatný informace, které v podstatě jsou namířené proti vládě, bych řekl.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Ruczaji, také máte dojem, že pieta zas tak dlouho nevydržela?

Maciej RUCZAJ, Polský institut v Praze:
Já si myslím, že každý, kdo včera viděl ty nespočetné davy, které lemovaly vlastně průjezd toho auta s tělem prezidenta Kaczyńského, nemůže mít dojem, že společnost jako celek ta událost nezasáhla a nesemkla dohromady, myslím si, že to svědectví jakoby těch obyčejných lidí, kteří, které politici třeba ani tolik nezajímá, nebo kteří dokonce Kazcyńského neměli příliš v oblibě, je dostatečně výmluvné. To, že samozřejmě ta věc bude muset mít nějakou politickou dohru a že se takové spekulace objevovat budou, je jasné, je to příliš velká a příliš v podstatě záhadná nebo nečeká událost, aby se desítky různých teorií neobjevovaly, ale pro mě je nejdůležitější to, vidět vlastně tu touhu, jaksi prožívat společně, něco, co zasáhlo celý národ na tý nejnižší úrovni.

Jan BUMBA, moderátor:
Prezident, prezident Kaczyński přitom podle komentářů aspoň nebyl v poslední době vysloveně populární, on měl řadu kritiků kvůli své konzervativní linii, podzimní volby pro ně nevyhlížely zrovna slibně. Tohle tedy ale ta tragédie všechno překryla, pane Ruczaji.

Maciej RUCZAJ, Polský institut v Praze:
No, tak Poláci jsou strašně rozhádaný národ, ale jestli je něco sjednocuje, tak jsou právě ta neštěstí, které nám teda osud poměrně štědře přisuzuje, ale spíše, než vítězství je sjednocují tragédie, a to na takových událostí. Samozřejmě jiná věc je, že člověka bere znechucení, když vidí vlastně politiky, kteří před tím velmi nevybíravě třeba, třeba na prezidenta útočili a kteří dnes vlastně ukazují svůj ... okázale svůj zármutek, popřípadě média, která nikdy před tím nenašla žádnou jaksi vlídnou a lidskou fotku prezidenta, které najednou ukazují jeho zásadně jenom se psy a s malými dětmi a jeho obětí s manželkou, to samozřejmě to tak je, ale ...

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Mackowiaku, jak hodně se třeba v polském tisku teď spekuluje o příčinách nehody, objevují se nějaké teorie nebo panuje nějaká, řekněme, gentlemanská dohoda, že se počká na závěry vyšetřování?

Tomasz MACKOWIAK, publicista:
No, já bych řekl, v tom hlavním proudu se to, se to popisuje víceméně neutrálně, bych řekl, a já jsem tam nějaké ..., prostě takové příliš divoké tóny neslyšel, vypadá to docela, docela slušně, informuje se jak o tom, co se povedlo ruským úřadům, tak těm polským prokurátorům, kteří tam pracují od soboty. A vypadá to, řekl bych, docela civilizovaně a slušně. Až na to, já si nemůžu pomoc, už v neděli se objevil komentář v našem /nesrozumitelné/, což je deník přímo spojený s /nesrozumitelné/, o tom, že to vypadá na atentát, nějaký expert letecký, který bydlí někde u Toroně, na místě nebyl, letadlo neviděl a tři hodiny po všem už tvrdil, teda naznačoval, protože to jsou teze, naznačuje, že to mohl atentát, jo, čili jako, já myslím tím, že ta /nesrozumitelné/ byla právě zkažená takovými výkřiky, jo, ovšem budí to veliký zájem, ale skutečně pravdou je, že lidé jakou většinou ... já nemám dojem, že by tady někdo, teda ve společnosti bylo takového očekávání, že se něco záhadného tady povede rozkrýt.

Jan BUMBA, moderátor:
Když jsme narazili na ruské vyšetřování, tak Rusko drží státní smutek o víkendu, zařadili je Rusové do hlavního vysílacího času televize Vajdův snímek Katyň, vyšetřovací komisi k neštěstí vede sám premiér Putin. Oceňují Poláci tento přístup ruské strany, pane Ruczaji?

Maciej RUCZAJ, Polský institut v Praze:
Já si myslím, že ta gesta, které jaksi vidíme ze strany ruských představitelů ruské společnosti, jsou velmi vstřícné, řekněme, že to rozhodně přesahuje takovou tu standardní míru toho politického soucítění a paradoxně při všech komplikacích a při všech jaksi, při tom celém ... břímě jaksi polskoruských vztahů, je možné, že ta tragédie nakonec v jistém smyslu pomůže tomu procesu vzájemného usmiřování, ona ho nevyřeší samozřejmě a nezmění něco zázrakem, ale, ale zdá se, že v ledčems jakoby dokážeme, dokážeme se na ty Rusy dívat nyní lidštěji.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Mackowiaku, jaký je váš pohled, jaký je váš názor, jak kvitují ruský přístup k celé věci v Polsku?

Tomasz MACKOWIAK, publicista:
Tak o tom se mluví velice, velice hodně a velice, bych řekl, takovým dobrým tónem, který za mé paměti v polskoruských vztazích je asi slyšet poprvé. Já mám dojem, že na samotném Putinovi v sobotu bylo vidět, že ten člověk byl prostě lidsky otřesený, že on to těžce nesl. A můžu říct jenom jako příklad to, že v neděli takovou jednou zprávou, která se objevila, bylo to, že v Moskvě samotné na stáncích došly červené květiny, které byly /nesrozumitelné/ velvyslanectví.

Jan BUMBA, moderátor:
Pánové, já vám oběma děkuji za rozhovor. Tomasz Mackowiak, polský publicista. A Macej Ruczaj z Polského institutu v Praze.

Po polském smutku přijdou otázky

Jan BUMBA, moderátor:
Dozvukům sobotního neštěstí se v poznámce večerních Ozvěn dne věnuje i komentátor listu Deníku Ivan Hoffman.

Ivan HOFFMAN, komentátor listu Deník:
Čas, který uplynul od havárie letadla s polskými představiteli, je krátký na to, aby se o události dalo hovořit zcela věcně, bez emocí. Vyšetřuje se sice osudný manévr, ale nedá se čekat vůle příliš rozebírat skutečnou příčinu neštěstí, čili otázku, co vedlo pilota ke snaze přistát za každou cenu, respektive kdo asi to po něm v husté mlze mohl chtít. Tyto dny patří smutku. Jelikož v letadle mířícím na pietní akt do Katyně byla řada vlivných politiků, generálů a prominentních osobností, média se upínají k metafoře o opakování historie, kdy Polsko opět ztrácí svou elitu. Faktem je, že po lidech, kteří zahynuli v troskách, zůstali příbuzní a přátelé, pro které jsou jejich blízcí nenahraditelní v jejich srdcích a v jejich vzpomínkách. Pokud jde o prestižní úřady, politické funkce, ředitelská křesla či velitelské posty, hovoří se o nenahraditelnosti jenom kvůli bontonu. Žijeme v době, kdy je každý snadno nahraditelný, neboť jde o dobu, ve které elity dávno o ničem nerozhodují. Je čas smutku, čas ceremonií a rituálů, čas, kdy se vyjadřuje soustrast a kdy se na mrtvé vzpomíná v dobrém. Toto jsou dny, kdy u našich sousedů vidíme, jak jsou ve svém zármutku spojeni vlastenectvím a vírou. Dříve nebo později se ovšem probudí do dnů všedních, kdy bude třeba řešit řadu praktických otázek. Například jak zajistit, aby piloti s představiteli nemuseli za každou cenu přistávat v mlze, navíc s těžkým letadlem, se kterým se obtížně improvizuje. Také bude potřeba říct, kolik a jakých představitelů smí být současně riskantně ve vzduchu. A nejhorší na těchto debatách bude, že jim budou naslouchat pozůstalí, kteří se určitě zeptají: Kdo to zavinil?

Jan BUMBA, moderátor:
Poznamenává Ivan Hoffman z listu Deník.

Opustí s Mirkem Topolánkem politickou scénu i další představitelé ODS?

Jan BUMBA, moderátor:
Když odchází předseda nejsilnější parlamentní strany, navíc z donucení, je to událost velkého kalibru. Dnešní formální rezignaci Mirka Topolánka na post v čele ODS se už odehrává spíš nenápadně. Šéf občanských demokratů skládá funkci na výkonné radě ODS, jak avizoval před necelými dvěma týdny. Pod tlakem regionálních organizací, podle nichž se jeho pozice stala neúnosnou po neformálním rozhovoru, který poskytl časopisu LUI. Hlavní otázka dnes tedy zní, mohl by s sebou dosavadní lídr stáhnout některé kolegy ze stranického vedení? Na telefonu je politolog Jan Kubáček z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Dobrý den.

Jan KUBÁČEK, politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy:
Dobrý podvečer.

Jan BUMBA, moderátor:
Myslíte, pane Kubáčku, že se hraje v těchto chvílích i osud dalších volebních špiček ODS?

Jan KUBÁČEK, politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy:
Myslím si, že spíše to téma už je pouze vzpomínáno, protože současná situace v ODS spíš volá po konsolidaci, po sice třeba povinné, ale spolupráci, a hlavně po zavedení bobříka mlčení, co se týče personálních otázek, protože ukazuje se, že veškeré další střídání, pokud nebude dobrovolné nebo nebude za adekvátní cenu, která by byla asi hodně vysoká, tak bude vyvolávat pouze napětí uvnitř strany, a to zase nevoli voličů ODS. Takže myslím si, že veškeré zásadní otázky budou posunuty až na čas povolební a na to, kolik poslanců a jací poslanci se do sněmovny dostanou.

Jan BUMBA, moderátor:
Zároveň ale se objevovaly takové zprávy nebo, řekněme, spekulativní náznaky, že třeba odpůrci Ivana Langera by mohli dát dohromady dostatek hlasů na jeho odvolání?

Jan KUBÁČEK, politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy:
Myslím si, že vzhledem k tomu, že Ivan Langer má velmi výrazné postavení v ODS a že někteří říkají, že kolik má odpůrců, tolik má i stoupenců, tak tady by se asi ukazovalo, že by to bylo velké pnutí uvnitř ODS a že by případně ta cena za odstoupení musela být velmi vysoká, otázka, jestli vůbec nějaká taková teď adekvátní je, takže pokud Ivan Langer neodejde sám, tak si spíš myslím, že přetrvá, protože si uvědomuje, že pokud bude mimo sněmovnu, tak by jenom tratil, proto jeho vůle zůstat ve volebním zápase a stát se poslancem, bude velmi vysoká. A spíše se dohodnou představitelé ODS, že například více vyklidí veřejný prostor, že se bude vyjadřovat méně a případně nekonfrontačně.

Jan BUMBA, moderátor:
Z hlediska vedení ODS tam asi je patrný tlak na to, aby se, pokud možno, už nic nedělo, když to řeknu lidově?

Jan KUBÁČEK, politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy:
Jednoznačně ano, protože ty personální otázky se příliš dlouho vlekly, v podstatě ta debata se vede už rok a půl bez jasného výsledku, stranu unavila a sebrala ji příležitost prezentovat program, takže teď každý den navíc, kdy mohou řešit spíše programové principy a prezentovat Petra Nečase, je pro ODS den nesmírně vítaný, takže myslím si, že i tím, že ODS má dlouhodobě velké problémy se střídáním, má bolestné zkušenosti, ač v podobě Unie svobody nebo bolestného odchodu Václava Klause, tak spíš bude vůle dohodnout smírné podmínky s Mirkem Topolánkem, aby odcházel s hlavou vztyčenou a neměl tendenci kritizovat ODS a stávající vedení, než aby se ještě přesvědčovali další.

Jan BUMBA, moderátor:
Jak ale, pane Kubáčku, podle vás působí na voliče už ty samotné dohady, ty otázky, které se rojí, ty spekulace, že by strana mohla pár týdnů před volbami odstavit své další přední postavy?

Jan KUBÁČEK, politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy:
Spíše nepříznivě, protože volič si říká, tak buď konejte, anebo se soustřeďte na jiná témata, ale nemluvte o potenciálních možnostech. Takže teď ten volič bude spíš chtít jakoby jasné řešení a bude buď očekávat jednoduchou rychlou očistu, anebo soustředění se na priority a vymezení se vůči konkurenci. A vzhledem k tomu, že český volič je spíše už skeptikem po mnohaleté zkušenosti, tak velká očekávání nemá a spíše sleduje jakoby ty bitvy každodenní a to, v jaké kondici ODS bude a hlavně, jak se bude prezentovat Petr Nečas a jakou bude mít podporu.

Jan BUMBA, moderátor:
A právě na to, prosím jen velmi krátké hodnocení, jaksi zatím vede volební lídr Petr Nečas?

Jan KUBÁČEK, politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy:
Zatím si myslím, že tu situaci zvládá a kupodivu má i krytá záda. Takže pokud vydrží, tak ODS má šanci nabrat dech a trochu zkonsolidovat svoji pošramocenou pověst a pozici.

Jan BUMBA, moderátor:
Soudí politolog Jan Kubáček. Děkujeme za rozhovor. Na shledanou.

Jan KUBÁČEK, politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy:
Děkuji, přeji hezký den.

Starostové odmítají novelu loterijního zákona

Tereza TOMÁŠKOVÁ:
Starostové odmítají novelu loterijního zákona. Proti se dnes jednomyslně postavilo i zastupitelstvo hlavního města Prahy. Podle některých pražských starostů novela znemožňuje obcím rozhodovat, kde budou výherní hrací přístroje a videoloterijní terminály umístěny. Zastupitelé projednávali návrh usnesení městské rady, které novelu také odmítá. Podle primátora Pavla Béma je to v tuto chvíli jediná možnost, jak přijetí zákona zabránit.

Pavel BÉM, primátor hlavního města Prahy /ODS/:
Možná, že kdybychom na tento zákon neupozornili, takže si ho ani pořádně nikdo nevšimne a v klidu, v tichosti se prohlasuje a bude znamenat opravdu dramatickou ránu jakémukoliv rozumnému snažení o omezení hazardu na území našich obcí. Takže nic jiného jsme dělat nemohli v tu danou chvíli.

Tereza TOMÁŠKOVÁ:
Starostové proti novele, o které má tento týden jednat sněmovna, zorganizovali petici. V duelu Ozvěn dne už za chvíli na tohle téma uslyšíte starostku Prahy 2 Janu Černochovou a Marka Hermana z Asociace provozovatelů kurzových sázek.

Minutou ticha uctilo NATO památku obětí havárie polského vládního letounu

Tereza TOMÁŠKOVÁ:
Minutou ticha uctila Severoatlantická aliance památku obětí havárie polského vládního letounu. Během mimořádného zasedání v Bruselu přijal polský velvyslanec při Alianci kondolence od nejvyšších představitelů NATO, včetně generálního tajemníka Andersa Fogh Rasmussena. Za obrovskou ztrátu NATO označilo hlavně smrt náčelníka generálního štábu Franciszka Gongora. Ten působil ve vojenském výboru organizace, která doporučuje politikům opatření nezbytná pro společnou obranu.

Německo prověří údajné nedostatky ve výzbroji vojáků v Afghánistánu

Tereza TOMÁŠKOVÁ:
Spolková kancléřka Angela Merkelová nechá prověřit údajně nedostatečnou výzbroj příslušníků Bundeswehru v Afghánistánu. Právě špatné vybavení se podle kritiků mohlo podepsat na nedávné smrti tří vojáků při přestřelce s Talibanem. Merkelová ale současně varovala před přehnanými požadavky.

Jiří HOŠEK:
Narážela tak na volání po vyslání moderních tanků Leopard 2 do severního Afghánistánu. S tímto návrhem přišel budoucí parlamentní zmocněnec pro záležitosti Bundeswehru Hellmut Königshaus. Merkelová se prostřednictvím telemostu spojila s německými vojáky v Kundúzu a Mazáre Šarífu. Kancléřka přislíbila, že nechá prozkoumat možné nedostatky ve výstroji, výzbroji i výcviku příslušníků německého kontingentu. Ten by mohl mít v příštích měsících na severu Afghánistánu rušno. Soudě podle návštěvy prezidenta Karzáího a velitele mise ISAF generála McChrystala u tamních kmenových stařešinů, se zřejmě chystá ofenzíva proti bojovníkům Talibanu. Jiří Hošek, Český rozhlas, Berlín.

Přehled následujících zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
A co mimo jiné uslyšíte dále? Vyřeší napětí mezi českými a vietnamskými obyvateli pražské Libuše sociální pracovníci. A mají starostové oprávněné obavy z toho, že by jim novela loterijního zákona svázala ruce v boji s hazardem.

Vyřeší napětí mezi českými a vietnamskými obyvateli pražské Libuše sociální pracovníci

Jan BUMBA, moderátor:
Čím dál hustší atmosféra, zdá se, panuje v posledních týdnech kolem největšího obchodního centra vietnamské komunity v Česku, kolem tržnice Sapa v pražské čtvrti Libuš. Místní radnice si stěžuje na to, že se v areálu a jeho okolí pohybují tisíce osob, kvůli nimž se místní obyvatelé necítí bezpečně. A starosta městské části minulý měsíce v dopise ministerstvu vnitra varoval, že by tu mohl vzniknout jakýsi oddíl domobrany, pokud nezakročí odpovědné úřady. Dnes se sešli zástupci pražského magistrátu libušské radnice policie a Svazu Vietnamců a dohodli se, že napětí by mohli zmírnit sociální pracovníci přímo v tržnici. Více teď s reportérem časopisu Týden Ivanem Motýlem, který se v uplynulých dnech věnoval ovzduší kolem tržnice Sapa. Dobrý večer.

Ivan MOTÝL, reportér časopisu Týden:
Dobrý večer.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Motýle, můžete, prosím, nejprve připomenout, na co si vlastně městská část stěžuje, co podle místní radnice působí takové potíže?

Ivan MOTÝL, reportér časopisu Týden:
Takže starosta městské části PrahaLibuš Petr Mráz napsal otevřený dopis přímo ministru vnitra, ve kterém vyzval k razantnímu zásahu státních orgánů vůči vietnamské komunitě, která údajně v městské části zvyšuje kriminalitu. To jsou přesné citace. Jinými slovy, zní to jako kdyby vyzval téměř k pogromu na vietnamskou komunitu, takže není divu, že média se tohoto dopisu chytla a ověřovala na místě činu, co se vlastně v Libuši děje.

Jan BUMBA, moderátor:
A to je právě ta otázka, protože třeba podle policie ty informace o zvýšené kriminalitě v okolí tržnice nejsou úplně podložené, tak jak to je?

Ivan MOTÝL, reportér časopisu Týden:
Ano, policie skutečně potvrzuje, že kriminalita se v městské části nezvýšila. Když jsem o tom hovořil přímo se starostou Petrem Mrázem a s jeho tajemníkem Tomášem Hejzlarem, tak po chvíli diskuse vlastně sami přiznali, že to nejsou až tak kriminální problémy, jako problémy občanského soužití, například lidem vadí, že Vietnamci během noci po schodištích tahají krabice se zbožím, vadí jim, že ve čtyři ráno začnou vařit oběd, což ale vyplývá prostě, že jejich pracovní morálky, protože v šest hodin ráno už musí být na tržnici. A když se děti vrací ze školy, tak potřebují mít uvařený oběd, čili jsou tam takové problémy kulturního soužití, je to střet etnik, dá se o tom také mluvit jako o problémech klasického sousedského a občanského soužití, ale já to nevidím jako problém kriminální, byli jsme v tom domě, na domovině číslo 1, který je považován za nejproblematičtějším, přímo mluvčí samosprávy tohoto domu, pan Kamil Bolek odmítl, že by chtěli kdy vůbec tvořit domobranu, přitom starosta Petr Mráz se v dopise ohání tím, že obyvatelé tohoto domu chtějí vytvořit domobranu, každý nájemník ...

Jan BUMBA, moderátor:
Proč myslíte, proč myslíte, že vůbec tedy radnice takto postupovala, protože ony se objevily také spekulace, že by mohlo jít o snahu se nějak zviditelnit před volbami?

Ivan MOTÝL, reportér časopisu Týden:
Já to cítím také tak, že to může být snaha zviditelnit se před volbami, protože samozřejmě je jednoduché ukázat, že na vietnamskou komunitu, protože skutečně v Libuši, i když chodíte po této městské části, potkáváte někdy více Vietnamců, než většinové komunity, ale to neznamená, že tato komunita stojí za nějakou vysokou kriminalitou, opravdu jak to potvrdili i v domě na domovině, jsou to problémy, které se dají řešit jako v klasickém paneláku, jakýmsi domovním řádem, pečlivým zavíráním dveří, vyhláškami a tak dále.

Jan BUMBA, moderátor:
A pomůže, pomůže něčemu ten krok poradna se sociálními pracovníky?

Ivan MOTÝL, reportér časopisu Týden:
To si nejsem úplně jistý, protože tady obecně jde o dva problémy, něco jiného je tržnice Sapa jako taková, a něco jiného jsou vietnamští občané, kteří bydlí v okolí, protože to samozřejmě chtějí mít blízko do práce. Tyhle ty problémy radnice slučuje a docela jako nejasně, protože místy hovoří o tržnici Sapa jako o ghettu, potom jako o domech, /nesrozumitelné/ Vietnamci jako o jejich ghettizaci, není zcela jasné, o co vlastně radnici v tomto případě jde, protože na místě činu to vypadá trošičku jinak a nevidím v tom jakoby opravdu problém, který by razil nějakým razantním nebo bylo, byl by nutný nějaký razantní zásah.

Jan BUMBA, moderátor:
Reportér časopisu Týden Ivan Motýl. Děkuji vám za rozhovor. Na shledanou.

Ivan MOTÝL, reportér časopisu Týden:
Děkuji, na shledanou.

Nový návrh na změnu loterijního zákona

Jan BUMBA, moderátor:
Ještě není ani jisté, že se novelou loterejního zákona budou poslanci na schůzi, která začíná zítra, skutečně zabývat, ale už teď je zřejmé, že pokud novela projde, nebude se vůbec líbit mnohým starostům. Pražský primátor Pavel Bém je dokonce označil za výsměch všeobecným samosprávám a rozumným snahám omezovat hazard. Novelu dnes odmítlo také zastupitelstvo hlavního města. Problém je podle starostů v tom, že novela by jim znemožnila rozhodovat o umístění videoterminálu na území obce. Pokud chcete do naší debaty přispět, napište na emailovou adresu ozvenydne@rozhlas.cz. Ve studiu vítám starostku městské části Praha 2 Janu Černochovou z ODS. Dobrý den.

Jana ČERNOCHOVÁ, starostka městské části Praha 2 /ODS/:
Dobrý podvečer.

Jan BUMBA, moderátor:
Vítám také Marka Hermana, šéfa Asociace provozovatelů kurzových sázek. Dobrý den i vám.

Marek HERMAN, šéf Asociace provozovatelů kurzových sázek:
Dobrý den.

Jan BUMBA, moderátor:
Paní starostko, myslíte, že by novela mohla opravdu nějak dále zhoršit možnosti obcí rozhodovat o tom, kde a jaké herny budou?

Jana ČERNOCHOVÁ, starostka městské části Praha 2 /ODS/:
Pane redaktore, těch novel se sešlo několik, a to je právě ten kámen úrazu, na který poukazujeme jako starostové městských částí a zastupitelé hlavního města Prahy, kteří se tímto problémem zabývali na svém dnešním zasedání zastupitelstva. Novela, která byla předložená Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky a prošla druhým čtením, měla nějaké drobné vady, na které jsme poukazovali, ale víceméně jsme byli jako starostové smířeni s tím, že tato novela vejde v platnost, tato novela umožňovala obcím a městským částem, městským obvodům reflektovat, zdali na svém území chtějí mít provozovny s výherními hracími přístroji, s videoloterijními terminály a s dalšími sázkovými hrami.

Jan BUMBA, moderátor:
A vy protestujete proti tomu, že došlo k pozměňovacím návrhům v rámci této novely?

Jana ČERNOCHOVÁ, starostka městské části Praha 2 /ODS/:
Přesně tak, rozpočtový výbor z nepochopitelného důvodu tuto novelu zvrátil, přijal vlastní pozměňovací návrhy, které de facto tvoří celou novelu zákona a zásadním způsobem zasáhl do práv městských částí a obcí tím, že jim znemožnil v této novele, aby jakýmkoliv způsobem zasahovali do rozhodování, zdali na svém území, území obce chtějí mít umístěny provozovny, nejenom tedy s hracími přístroji, ale zejména ty videoloterijní terminály.

Jan BUMBA, moderátor:
Ano, takže myslíte, že obce by, pokud by tedy, samozřejmě novela v tomto znění prošla, takže by obce nemohly dělat vůbec nic s videoterminály.

Jana ČERNOCHOVÁ, starostka městské části Praha 2 /ODS/:
Ano, přesně tak, a proto se starostové 57 městských částí, které jsme sezvali na páteční dopoledne, rozhodli, že využijí svého petičního práva a podepisují petici za právo obcí reálně omezovat hazard na svém území.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Hermane, vy jste jednoznačným zastáncem této úpravy zákony?

Marek HERMAN, šéf Asociace provozovatelů kurzových sázek:
Ta, ten materiál, který teď vyšel ven z rozpočtového výboru, je prostě kompromisním návrhem, kompromisní nemůže být sto, může být nižší než sto, my jsme ... tam byl Svaz měst a obcí, bylo tam ministerstvo financí, poslanci, jednotliví odborníci jednotlivých stran, provozovatelé. Tam byli tak šílené tlaky a protitlaky, že my jsme si jedno období mysleli, že ta práce je úplně zbytečná, že prostě nemůžeme vyhovět všem. Nicméně ...

Jan BUMBA, moderátor:
V čem myslíte, že je tato novela prospěšná?

Marek HERMAN, šéf Asociace provozovatelů kurzových sázek:
Já budu reagovat na paní starostku, ona ne, že nemá trošku pravdu, ona nemá vůbec pravdu, pokud bychom se zaměřili na tu jednu jedinou věc, tam je několik bodů důležitých, pokud se budeme bavit o videoloterijních terminálech, tak ta novela, která teď je v rozpočtovém výboru, nejen, že rozšiřuje ty pravomoce obcí, ale podstatným způsobem do dnešního dne obce mohly ovlivňovat takzvané výherní hrací přístroje ty staré. Dneska ta novela dává dva body. Rozšiřuje ty pravomoce na ty videoloterijní terminály, to je jedna věc. A druhá věc, dává starostům možnost do ruky absolutně celoplošně zakázat hazard na celém území.

Jan BUMBA, moderátor:
A promiňte, pane Hermane, že vám skáču do řeči, ale pokud jsem to správně četl, tak po té změně v rozpočtovém výboru, o kterém mluvila paní starostka, ten příslušný paragraf stanoví, že obec není účastníkem řízení o vydání povolení, co se týká videoterminálů.

Marek HERMAN, šéf Asociace provozovatelů kurzových sázek:
Ano, to je pravda. A to je velká debata mezi, kdo by měl vlastně povolovat, jestli ministerstvo nebo obce, takže z téhle věty plyne, že bude povolovat ministerstvo, ale to je a). A b) musíme říct, a to já podezírám většinu politiků, že na to neměli čas, vůbec se na to nebyli podívat, opravdu ta debata je krajně neodborná, takže povoluje ministerstvo, ale pokud obec si nebude přát, tak může do sto metrů od vybraných budov, které dokonce rozšiřují stávající stav, zakázat ty videoloterijní terminály.

Jan BUMBA, moderátor:
To znamená, že když obec si vybere třeba všechny budovy na svém území.

Marek HERMAN, šéf Asociace provozovatelů kurzových sázek:
V tom zákoně jsou taxativně vymezené ty budovy, ale, řekněme, že může až na 90 procentech území zakázat ty videoloterijní terminály.

Jan BUMBA, moderátor:
Paní starostko, nemá pan Herman pravdu v tom, že ta novela obsahuje rovněž návrh, že obce můžou zakázat hazard na svém území úplně pomocí vyhlášky.

Jana ČERNOCHOVÁ, starostka městské části Praha 2 /ODS/:
Já bych ráda uvedla na pravou míru prohlášení, že k této novele se vyjadřoval Svaz měst a obcí, ano, ten se vyjadřoval k té původní novela, nikoli k tomu, co prošlo rozpočtovým výborem. To se dělo naprosto bez vědomí samosprávy a my jsme se až z médií dozvěděli, co rozpočtový výbor projednal a schválil. K tomu vašemu dotazu ...

Jan BUMBA, moderátor:
Ano, s možností zakázat úplně herny.

Jana ČERNOCHOVÁ, starostka městské části Praha 2 /ODS/:
Ano, absolutně zakázat, zakázat na území herny, s tím tato novela počítá, ale je to absolutně nemožné, protože jednak sto metrů se nespecifikuje tak, jako se to specifikovalo v tom starém zákoně u výherních hracích přístrojů, tam se naopak zbenevolentňuje vůči provozovatelům výherních hracích přístrojů a videoloterijních terminálů a všech těch sázkových her, tak se zbenevolentňuje to, kde, u jakých chráněných budov mohou tato zařízení být a ...

Jan BUMBA, moderátor:
Takže to ... ano ...

Jana ČERNOCHOVÁ, starostka městské části Praha 2 /ODS/:
... stav současných hracích přístrojů na deset let, to znamení, že ...

Jan BUMBA, moderátor:
Takže to není tak, že kdyby se po tom, že by tato novela prošla, že by potom mohla obec rozhodnout o tom, že úplně zakáže herny a kasína na svém území?

Jana ČERNOCHOVÁ, starostka městské části Praha 2 /ODS/:
Ne, ten zákon v té novele rozpočtového výboru petrifikuje stav, současný stav na 10 let, to znamená, kdyby se obec, hlavní město Praha rozhodlo zakázat veškerý hazard na svém území, tak se to projeví až za 10 let. Možná ...

Jan BUMBA, moderátor:
To, pane Hermane, opravdu nevypadá jako nějaká výrazná pravomoc obcí, pokud, i kdyby se na krásně rozhodli, že nechtějí mít žádné herny na svém území, takže by to mohlo vstoupit v platnost až za 10 let.

Marek HERMAN, šéf Asociace provozovatelů kurzových sázek:
Já /nesrozumitelné/ musím požádat paní starostku, aby si tu novelu přečetla, opravdu, tam jsou dvě věci, já vám to řeknu velmi stručně a velmi rychle. První možnost, nechat ty, ten hazard je takový, jaký je. Druhá možnost, zakázat ve vzdálenosti sto metrů více, než je to v současné době. Třetí možnost, úplně zakázat hazard na svém místě. Vy to, paní starostko, směšujete, takže nemáte pravdu. Další věc je, je tam 10 let přechodné ustanovení, ano, to je pravda, ale není to 00 let, je to maximálně 10 let, některá ...

Jan BUMBA, moderátor:
Na čem by to záleželo?

Marek HERMAN, šéf Asociace provozovatelů kurzových sázek:
Některá povolení jsou na rok, některá na dva, nebo na tři, takže když to řeknu zjednodušeně ...

Jana ČERNOCHOVÁ, starostka městské části Praha 2 /ODS/:
To není pravda.

Marek HERMAN, šéf Asociace provozovatelů kurzových sázek:
Paní starostko, nechte mě, prosím, domluvit. Ta, je to tak, že ty, ta povolení, když to řeknu přesně, vymřou postupně, to není na 10 let. Já bych vás požádal, aby, my jsme na tom dělali půl roku, je na tom opravdu kus práce ze všech zúčastněných stran, přečtěte si tu novelu, abyste mohla ...

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Hermane, když se zeptám takhle, jak tato novela omezí hazard, se všemi sociopatologickými jevy jako jsou závislost na gamblerství, kriminalita, koneckonců i estetická devastace obcí.

Marek HERMAN, šéf Asociace provozovatelů kurzových sázek:
Souhlasím s tou devastací obcí. Já myslím, že každý rozumný člověk, mu to musí vadit, to, co se děje, že tahle ta země je zjizvená těmi blikajícími jackpoty.

Jan BUMBA, moderátor:
No, a jak tato novela omezí?

Marek HERMAN, šéf Asociace provozovatelů kurzových sázek:
No, a tam novela říká, pokud chcete v tom pokračovat dále, tak to nechejte být, nebo pokud chcete vymezit ve stometrové vzdálenosti u vybraných budov, které daleko širší, než v současném zákoně, tak to zakažte, a pokud vám to nebude stačit, zakažte hazard úplně, ale na některé vybrané věci celkově úplně, protože my se domníváme, máme k tomu reálné, reálná čísla a výsledky, že ten nezdravý jev vznikl ze dvou důvodů, strašně slabý státní dozor, který zkolaboval a narostla velká agresivita malých firem, ale bohužel se na tom podílí i korupce v obcích, kdy máme konkrétní informace, že lidé ze zastupitelstev se podílejí na provozování heren, mají z toho příjmy a profitují na tom a vyhláškami potírají konkurenci Hranice, Nový Jičín, Český Krumlov, Praha a tak dále, a tak dále.

Jan BUMBA, moderátor:
Paní starostko, zakázala byste veškerý hazard na Praze 2?

Jana ČERNOCHOVÁ, starostka městské části Praha 2 /ODS/:
Já předpokládám, ano, na Praze 2 bych veškerý hazard zakázala. Já předpokládám, že pokud pan Herman má takové podezření, takže se obrátí na orgány činné v trestním řízení a toto závažné obvinění bude řešit prostřednictvím policie, ale já k té vaší otázce, kterou jste, pane redaktore, kladl panu Hermanovi, přijetím tohoto pozměňovacího návrhu rozpočtového výboru by se absolutně nesnížil hazard v České republice, naopak by došlo k jeho významnému nárůstu a hlavním důvodem je skutečnost a tohle je podvod nejenom na poslance, ale i na starosty, že regulace zcela záměrně vyjímá nové technické a jiné hazardní hry povolané dnes i podle tohoto pozměňovacího návrhu nadále ministerstvem financí a my máme informace ...

Jan BUMBA, moderátor:
To znamená ty videoterminály.

Jana ČERNOCHOVÁ, starostka městské části Praha 2 /ODS/:
... nejenom, my máme informace, že v současné době jsou povolovány nové hry, které jsou v podstatě výherními hracími přístroji, avšak jsou propojené tři dohromady a proto jsou kvalifikovány jako jiný druh hry, který povoluje ministerstvo financí jako takzvaný lokální loterijní systém. A na tyto hry se regulace ani v tom pozměňovacím návrhu vůbec nevztahuje, to znamená, že to je, to je černý Petr, které lobbyisté, kteří usilují o to, aby ten zákon by byl co nejvíce benevolentní, tak do toho návrhu rozpočtového výboru prosadili, samozřejmě já chápu ...

Jan BUMBA, moderátor:
Paní starostko, promiňte, že vám do toho skáču, ale je pravda, paní starostko, že ten pozměňovací návrh v rámci rozpočtového výboru předložil pan poslanec Pavel Suchánek z vaší strany?

Jana ČERNOCHOVÁ, starostka městské části Praha 2 /ODS/:
Předpokládám, že pan Suchánek je z naší strany, slyšela jsem to dneska od novinářů. Já ho osobně neznám ...

Jan BUMBA, moderátor:
Jak to, že nemáte v ODS jednotný názor na takto důležitou věc.

Jana ČERNOCHOVÁ, starostka městské části Praha 2 /ODS/:
My nejsme strana, kde bychom všichni museli mít jednotný názor na tento, na tuto věc. Já předpokládám, že pan poslanec Suchánek díky tomu, že je v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky od roku 98, takže možná ztratil kontakt s realitou, takže možná ...

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Hermane, vy jste, vy jste někdy mluvil s panem poslancem Suchánkem?

Marek HERMAN, šéf Asociace provozovatelů kurzových sázek:
Jednou týdně v průměru.

Jan BUMBA, moderátor:
Takže jste se ho snažil přesvědčit, aby prosadil onu změnu, o které teď debatujeme?

Marek HERMAN, šéf Asociace provozovatelů kurzových sázek:
Podívejte se, my lobujeme a tvrdě lobujeme, my velmi máme tvrdé argumenty, máme analýzy. Lobbying je o nabízení argumentů. My jsme něco vyhráli, něco jsme prohráli. Ten zmiňovaný celkový plošný zákaz hazardu na území obce, to jsme prohráli, my jsme to nechtěli, bohužel jsme museli ustoupit. Prosadili jsme jiné věci. Takže ...

Jan BUMBA, moderátor:
A tento, tento pozměňovací návrh té novely, na jehož základě by obce byly vyloučeny z toho povolovacího řízení, na tom jste trvali, za to jste lobbovali, aby do toho obce neměly co mluvit?

Marek HERMAN, šéf Asociace provozovatelů kurzových sázek:
My si myslíme, že obce, já vám řeknu jedno číslo, v roce 98 byla novela loterijního zákona, v té době bylo 39 tisíc automatů. V roce 98 dostaly obce pravomoce rozhodovat o automatech a jejich 79 tisíc.

Jan BUMBA, moderátor:
A proč myslíte, že by neměly obce mít větší slovo?

Marek HERMAN, šéf Asociace provozovatelů kurzových sázek:
Protože prokázaly, že si s tím nevědí rady, že tam funguje naprosto běžně korupce, že to prostě používají ty vyhlášky jako, jako prostě konkurenční boj. My máme provozovatele, kteří si požádají korektně o něco, město jim nevyhoví a druhému provozovateli vyhoví. Z náměstí vám vytlačí pět heren, jedna tam jako zázrakem zůstane, můžu vám konkrétně uvést příklad, a vy se podíváte do obchodního rejstříku a tam zjistíte, že tu hernu vlastní prostě manželka zastupitele, kdyby to aspoň napsala na někoho známého, je to na ní, a těhle případů jsou desítky, možná stovky.

Jan BUMBA, moderátor:
Paní starostko, co tomu říkáte, že když měly obce možnost do toho, lidově řečeno, více mluvit, takže prokázaly, že neví, co s tím?

Jana ČERNOCHOVÁ, starostka městské části Praha 2 /ODS/:
Já nevím, co konkrétně pan Herman myslí, do čeho obce mohly mluvit, obce mohly mluvit pouze do výherních hracích přístrojů, které speciálně v hlavním městě Praze upravuje vyhláška, která je velmi průhledná, velmi transparentní a Praha 2 byla městskou částí, která ji iniciovala, bohužel pokles počet výherních hracích přístrojů, ale provozovatelé ...

Jan BUMBA, moderátor:
Ale ty videoloterijní terminály ...

Jana ČERNOCHOVÁ, starostka městské části Praha 2 /ODS/:
... provozovatelé, provozovatelé těchto přístrojů se nám smáli do očí říkali, klidně si to tady zrušte, my si sem dáme videoloterijní terminály.

Jan BUMBA, moderátor:
Teď přešli na to, co povoluje ministerstvo financí.

Jana ČERNOCHOVÁ, starostka městské části Praha 2 /ODS/:
Ano. A pokud prostě má pan Herman toto podezření, opravdu nechť se obrátí na Policii České republiky, já to musím důrazně odmítnout, já nevím o nikom v našem zastupitelstvu městské části Praha 2, že by provozoval hernu nebo jiné podobné zařízení. A nám jde o to, že my se od ministerstva financí nedozvídáme, kde vznikají nové provozovny s videoloterijními terminály. Na mě se obrátí občané naší městské části a řeknou mi, paní starostko, na Francouzské vznikla další herna. Laik nerozlišuje, jestli to je výherní hrací přístroj nebo videoloterijní terminál.

Jan BUMBA, moderátor:
A prosím, paní starostko, ...

Jana ČERNOCHOVÁ, starostka městské části Praha 2 /ODS/:
A já mu říkám, my za to nemůže, to povolení vydalo ministerstvo financí.

Jan BUMBA, moderátor:
Prosím už jenom velmi stručně na závěr. Myslíte, že by bylo lepší, aby zůstal současný stav, než aby prošla novela loterijního zákona v tom posledním znění i s těmi pozměňovacími návrhy.

Jana ČERNOCHOVÁ, starostka městské části Praha 2 /ODS/:
Pane redaktore, já se obávám, že to je právě záměr těch lobbyistů dát tento pozměňovací návrh tak, aby se to vrátilo zpátky na začátek, protože loterijní zákon v současném znění, kromě nějakých drobných úprav, platí 20 let a v tom znění loterijního zákona nejsou řešeny technické terminály, které dnes běží v těch hernách.

Jan BUMBA, moderátor:
Já vám oběma velice děkuji, že jste přišli, děkuji za rozhovor, starostka městské části Praha 2 Jana Černochová. A Marek Herman, šéf Asociace provozovatelů kurzových sázek.

Předvolební billboardové antikampaně

Jan BUMBA, moderátor:
A nakonec asi už jste to v téhle předvolební kampani také zažili, proženete se po silnici kolem billboardu, na němž známá tvář slibuje cosi absurdního, pitoreskního a aspoň chvíli si nejste jisti, jestli se vám to nezdálo. Až pak člověku dojde, že to, co stálo na onom plakátě, neslibuje dotyčný politik nebo strana, ale že se jen kdosi pokusil v ironickém duchu okopírovat styl jejich kampaně. Zmaten je tím prý i prezident Václav Klaus. Svěřil se na dnešní diskusi s brněnskými studenty. Kampaň tak podle něj dostává skutečně absurdní rozměry i pod vlivem takzvané mediální popkultury. Do Brna zdravím odbornici na politický marketing Annu Matuškovou z katedry politologie Masarykovy univerzity. Dobrý den.

Anna MATUŠKOVÁ, odbornice na politický marketing, katedra politologie Masarykovy univerzitě v Brně:
Dobrý den.

Jan BUMBA, moderátor:
Myslíte, že je to pravdu tak matoucí, jak říká pan prezident Klaus, ta záplava billboardů, které se tváří jako produkt nějaké strany, přitom je nechala rozvěsit konkurence?

Anna MATUŠKOVÁ, odbornice na politický marketing, katedra politologie Masarykovy univerzitě v Brně:
Já se domnívám, že voliči se poměrně dobře zorientují v tom, zdali je to oficiální prezentace, nebo zdali je to myšleno satiricky. Samozřejmě ta záplava je velká, ale již jsme si na to v naší kotlině zvykli, takže se nedomnívám, že je to až tak matoucí. Matoucí může být jejich sdělení, kdy ..., pardon, promiňte.

Jan BUMBA, moderátor:
Nebylo by tedy férovější viditelně přiznat, upozornit, že jde o billboardy s ironickým podtextem, to ono už by to pak nebyl vtip teda.

Anna MATUŠKOVÁ, odbornice na politický marketing, katedra politologie Masarykovy univerzitě v Brně:
Tak na západě, například ve Velké Británii, je to běžná praxe, že tyto billboardy, kdy se používá v podstatě vizuální propagace té druhé strany s cílem jí buďto zesměšnit nebo na ní zaútočit, že se k tomu ten autor k tomu billboardu přizná, že tam většinou je to logo té protistrany.

Jan BUMBA, moderátor:
Takže takovýto styl kampaně bývá regulován v zemích kolem nás nebo na západ od Česka?

Anna MATUŠKOVÁ, odbornice na politický marketing, katedra politologie Masarykovy univerzitě v Brně:
To není přímo regulace, to souvisí s politickou kulturou, kde je to prostě běžnou zvyklostí a v podstatě to souvisí s tím, že ta protistrana nějakým způsobem chce ukázat, že s tím, s tím plakátem, který zesměšňuje jejich konkurenci, přišli oni. Oni jakoby se nechtějí připravit prostě o tento efekt někoho, kdo jakoby je větších /nesrozumitelné/ a je schopen prostě zaútočit.

Jan BUMBA, moderátor:
Jaký efekt, jaký dopad, impakt, jak se říká, podle vás mají podobné plakáty nebo inzeráty napodobující nebo zesměšňující sliby volebního rivala?

Anna MATUŠKOVÁ, odbornice na politický marketing, katedra politologie Masarykovy univerzitě v Brně:
Samozřejmě to přímo měřit a hodnotit, jak se to projeví, buď v podpoře té či oné strany nebo na výši volební účasti je velmi složité, často je právě to sdělení ne možná úplně jasné, tady dlouhodobě i v té antikampani jsou prostě úspěšnější sociální demokraté, ale že by prostě jejich sdělení přimělo pravicové voliče, aby podpořili jejich stranu, tak o tom lze pochybovat.

Jan BUMBA, moderátor:
Dodává Anna Matušková z katedry politologie Masarykovy univerzity v Brně. Děkuji i vám za rozhovor. Na shledanou.

Anna MATUŠKOVÁ, odbornice na politický marketing, katedra politologie Masarykovy univerzitě v Brně:
Na shledanou.

Jan BUMBA, moderátor:
Teď je 18 hodin 57 minut a kousek, takové byly Ozvěny dne, celý pořad je pro vás k dispozici v MP3 na Internetu www.radiozurnal.cz v sekci Rádio na přání.


autoři: tet , bum
Spustit audio

Více z pořadu