Ozvěny dne 10. května 2010

10. květen 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
Plán Evropské unie proti řecké dluhové nákaze zabírá a Českou republiku by zatím neměl stát ani korunu.

Eduard JANOTA, ministr financí:
V dané chvíli tam není žádný přímý závazek na Českou republiku.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Nezaměstnanost klesá. V dubnu bylo bez práce o téměř 33 tisíc lidí méně, než v březnu.

osoba:
Celkově je to pozitivní zpráva, která ukazuje, že nezaměstnanost nezdolá desetiprocentní hranici ani na konci letošního roku.

Jan BUMBA, moderátor:
Proces se žháři z Vítkova budou provázet zvýšená bezpečnostní opatření.

osoba:
Pro případ, že by v rámci procesu k ničemu došlo, tak máme i zásahovou jednotku.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Zítra čekejte oblačno, místy přeháňky a pokud budou bouřky, tak s přívalovým deštěm i kroupami, teploty do 22 stupňů.

Jan BUMBA, moderátor:
Dobrý poslech přejí Štěpánka Čechová a Jan Bumba.

Plán Evropské unie proti řecké dluhové nákaze zabírá

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Evropská unie bezprecedentně zasáhla proti hrozbě šíření řecké dluhové krize do dalších zemí eura, a to záchranným balíčkem za bezmála 500 miliard eur. Ministr financí Eduard Janota pro Český rozhlas upřesnil, že případná pomoc je určená všem členům Evropské unie a neměla by finančně nějak zatížit Českou republiku.

Eduard JANOTA, ministr financí:
Tak v dané chvíli tam není žádný přímý závazek na Českou republiku. Pokud by z Evropské unie měla platit, tak by si prostě vytvořila prostor v rozpočtu, prostě kdybych to řekl zjednodušeně, tak asi by zkrátila některé prostředky pro strukturální fondy, zemědělskou politiku a podobně a použila by část prostředků na toto splácení, nebo teoreticky by zvedla příspěvek zemím, které přispívají do rozpočtu Evropské unie.

Euro získává zpět důvěru finančních trhů

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Euro získává zpět důvěru finančních trhů. Slib poskytnutí půjček v celkové výši půl bilionu eur, na kterém se dohodli ministři financí Unie, zafungoval. Trhy zaznamenaly silný růst akcií. Kurz eura posílil a u státních dluhopisů několika zemí klesly úroky, tím se pro tyto státy zjednodušilo půjčování dalších peněz na splácení předchozích dluhů.

Pavel NOVÁK:
Dosud nevídaně velkým slibem pomoci zemím, které by se mohly dostat pod podobný tlak jako Řecko, chtěla Unie trhy ohromit. Imaginárních 500 miliard možné podpory mělo kýžený účinek. Trhy se zatím uklidnily. Předseda Evropské komise José Barroso řekl, že dohoda ukazuje odhodlání všech zemí 27 postavit za ty členské státy, které by se ocitly v potížích způsobených vnějšími vlivy. V této souvislosti se mluví hlavně o Portugalsku a Španělsku.

José Manuel Durao BARROSO, předseda Evropské komise:
Tato dohoda zaručuje, že jakýkoliv pokus o destabilizaci eura bude odsouzen k neúspěchu.

Pavel NOVÁK:
Prohlásil Barroso. Bude ale podle něj potřebná další konsolidace. Ve středu komise představí návrh na posílení hospodářské koordinace v eurozóně. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Nezaměstnanost v Česku klesla na 9,2 procenta

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Nezaměstnanost v Česku klesla na 9,2 procenta. V dubnu bylo bez práce 540 tisíc lidí, což je o téměř 33 tisíc méně, než v březnu. Oznámilo to ministerstvo práce a sociálních věcí. Hlavními důvody jsou nová místa u sezónních prací a také mírné oživení průmyslové výroby.

Jitka HANŽLOVÁ:
S tím souvisí i to, že nejmenší nezaměstnanost je kromě hlavního města také v Mladé Boleslavi a na Prazevýchod. Podle analytika ČSOB Petra Dufka je to důkazem oživování průmyslu.

Petr DUFEK, analytik ČSOB:
Firmy jednak najímají zaměstnance na sezónní práce, nicméně vrací se i zaměstnanci do svých původních procesí s tím, jak firmám rostou zakázky.

Jitka HANŽLOVÁ:
Ovšem nad republikovým průměrem stále zůstává 46 úřadů práce. Nejvyšší nezaměstnanost, přes 15 procent, registrují úřady práce Bruntál, Děčín, Jeseník a Hodonín, přitom na Mostecku je to přes 16 procent.

Vladimír PIKORA, hlavní ekonom Next Finance:
My v současnosti nepozorujeme v české ekonomice nějaký homogenní trend, naopak pozorujeme to, že nůžky mezi regiony se rozevírají a já se obávám, že se rozevírat budou.

Jitka HANŽLOVÁ:
Upozorňuje hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora. Zatímco v celorepublikovém průměru připadá na jedno volné pracovní místo 16 uchazečů o práci, na Teplicku je jich 68 a na Děčínsku 63. V Karviné, v Prostějově a v Třebíči je jich kolem 50. Jitka Hanžlová, Radiožurnál.

Proces se žháři z Vítkova budou provázet zvýšená bezpečnostní opatření

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Ostrava se chystá na jeden z nejostřeji sledovaných procesů v Česku. Před senátem Krajského soudu v Ostravě už zítra stane čtveřice pravicových radikálů obžalovaných ze žhářského útoku na romskou rodinu z Vítkova. Matka těžce popálené Natálky ale k soudu nepůjde. Anna Siváková už dnes odjela se svou dcerou zpátky do ostravské fakultní nemocnice, kde děvčátko čekají náročné rehabilitace.

Andrea ČÁNOVÁ:
Samotné oběti žhářského útoku z Vítkova si zažily před procesem další nepříjemnost. Romská rodina dostala výhrůžný dopis, kde jim pisatel vyhrožuje smrtí v plynu. Říká otec malé Natálky Pavel Kudrik.

Pavel KUDRIK, otec malé Natálky:
Od jedničky až do šestky, jo, jsme byli očíslovaní a policie viníka prý našla, manželka z toho byla úplně v šoku.

Andrea ČÁNOVÁ:
Policisté přijali kvůli zítřejšímu soudnímu procesu se žháři z Vítkova zvýšená bezpečnostní opatření. Řekl náměstek krajského policejního ředitele Martin Hlinko.

Martin HLINKO, náměstek krajského policejního ředitele:
Posílili jsme počty hlídek v ulicích v rámci celého města Ostravy a jako zálohu samozřejmě pro případ, že by v rámci procesu k něčemu došlo, tak máme i zásahovou jednotku.

Andrea ČÁNOVÁ:
Pro tento proces je tady v budově krajského soudu vyčleněna vůbec největší jednací síň. Pro Radiožurnál Andrea Čánová, Ostrava.

Sociální demokraté chtějí, aby PS schválila vládní protikorupční balíček ještě před volbami

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Sociální demokraté chtějí, aby sněmovna schválila vládní protikorupční balíček ještě před volbami. Pokud o něm poslanci nerozhodnou na řádné schůzi sněmovny, která začíná 18. května, svolá ČSSD mimořádné jednání dolní komory. To se ale nelíbí ostatním parlamentním stranám.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Schválení vládního protikorupčního balíčku je pro ČSSD prioritou, tvrdí šéf strany Jiří Paroubek. Termín případné mimořádné schůze ale zatím nemá.

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
Já myslím, že záleží na politické dohodě. Nevylučuji, že to bude třeba v tom posledním týdnu před volbami. Korupce je silné téma.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Takovéto načasování mimořádné schůze se ale nelíbí politikům ostatních parlamentních stran. Ti tvrdí, že jde jen o předvolební kampaň ČSSD na půdě sněmovny. ODS má navíc problém i s celým protikorupčním balíčkem.

Petr NEČAS, volební lídr ODS:
Policejní balíček pana Peciny ve skutečnosti problém korupce neřeší. Na tom se shodují i významné právní autority.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Říká volební lídr ODS Petr Nečas. Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Tématu se budeme podrobněji věnovat také v publicistické části Ozvěn dne.

Volby v Jihomoravském kraji by vyhrála ČSSD

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Vítězství sociálních demokratů s 25 procenty, na druhé místě ODS s 18,5 procenty hlasů. Tak by podle bleskového průzkumu SCaC a STEM pro Český rozhlas dopadly volby v Jihomoravském kraji. Třetí pozici by se ziskem 13 procent obsadila TOP 09. K volbám se tam chystají tři čtvrtiny lidí.

Václava VAŘEKOVÁ:
Přes 5 procent by se v Jihomoravském kraji podle volebního modelu SCaC a STEM dostalo 6 stran. Na čtvrté pozici komunisté s 12,5 procenty hlasů. Následující Věci veřejné s 10 a KDUČSL s 9.

Jana HAMANNOVÁ, vedoucí výzkumu SCaC:
U KDUČSL je to nadprůměrný výsledek, který je v podstatě srovnatelný se zatím nejlepším ziskem, a to ve Zlínském kraji, kde zhruba před tím měsícem, kdy jsme to šetřili, tak získalo KDU 10,5 procenta.

Václava VAŘEKOVÁ:
Dodává vedoucí výzkumu SCaC Jana Hamannová. Další strany by pětiprocentní hranici podle volebního modelu nepřekročily. Průzkum prováděly agentury SCaC a STEM 7. a 8. května, a to formou rozhovorů na reprezentativním vzorku 1377 obyvatel Jihomoravského kraje. Volební účast v uplynulých sněmovních volbách byla na jižní Moravě vyšší, než byl průměr a překročila 65 procenta. Kraj tak do sněmovny vyslal 23 zástupců. 8 za ODS, stejný počet za ČSSD, 3 lidovce, 3 komunisty a jednoho zeleného. Václava Vařeková, Radiožurnál.

Protest ekologických aktivistů před ministerstvem zemědělství

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Proti tendrům vypsaným státním podnikem Lesy České republiky dnes před ministerstvem zemědělství protestovalo několik desítek ekologických aktivistů. Požadovali okamžité zrušení zakázek za několik miliard korun.

Martin DRTINA:
Transparenty jako "Nenech běs ovládnout náš les" nebo "Pane ministře, nepoškozujete zdraví našich lesů", zaplnily prostranství před ministerstvem. A zatímco před úřadem se křičelo a pískalo, jednání v prvním patře s ministrem Jakubem Šebestou se obešlo bez emocí.

Petr ŠUBERT, předseda Sdružení živnostníků v lesním hospodářství:
Pokud se v daném regionu někdo chce ucházet o tuto práci a lesnickou činnost, tak je vystaven podmínkám této firmy. Pokud nesouhlasí s těmito podmínkami, tak bohužel není vhodný smluvní partner.

Martin DRTINA:
Shrnuje předseda Sdružení živnostníků v lesním hospodářství Petr Šubert hlavní výhradou vůči velkému tendru na řadu let dopředu. Náměstek Jiří Novák ale toto nastavení zakázek hájí.

Jiří NOVÁK, náměstek:
Jestliže budete chtít soutěžit každý rok na práce v lese, žádná firma dnes nemůže se vybavit moderní technologií, jestliže má jenom roční kontrakt, to přeci všichni víme.

Martin DRTINA:
Tendr státních Lesů přezkoumával i antimonopolní úřad. Vytkl mu v podmínkách zakázky několik dílčích pochybení. Výběrové řízení ale nezrušil a k podobnému kroku se nechystá ani ministerstvo. Martin Drtina, Radiožurnál.

V Británii se rýsuje vláda konzervativců a liberálů

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Ve Velké Británii pokračují složité povolební rozhovory o sestavení koaliční vlády. Podle některých zdrojů se dohodě přiblížili ve volbách vítězní konzervativci a třetí nejúspěšnější liberální demokraté. To by znamenalo odchod dosud vládních labouristů do opozice.

Milan KOCOUREK:
Liberální demokraté a konzervativci během dne hlásili podstatný pokrok v jednání. Vyšlo najevo, že vůdce liberálních demokratů Nick Clegg jednal o víkendu s několika ministry labouristické vlády a dnes měl přímé rozhovory s premiérem Gordonem Brownem a s vůdcem konzervativců Davidem Cameronem. Po poradách Clegga s poslanci jeho strany na půdě parlamentu vystoupil mluvčí vyjednávacího týmu liberálních demokratů poslanec David Laws, který řekl, že prioritou na mysli všech je vytvoření silné a stabilní vlády. I když agentury, například Sky News, hovoří o dosažení jakési rámcové dohody, pevná psaná dohoda podle zpravodajů BBC dosud není žádná. Pro Radiožurnál Milan Kocourek, Spojené království.

Irák zažil nejkrvavější den letošního roku

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Skoro 90 lidí dnes zahynulo v Iráku při několika povstaleckých a teroristických útocích. Stovky dalších Iráčanů utrpěly zranění. Dnešek se tak podle agentur zapsal do iráckých statistik jako nejkrvavější den letošního roku. V zemi po útlumu teroristických aktivit znovu přibývá násilností. K nestabilitě přispívá i skutečnost, že více než 2 měsíce po parlamentních volbách stále není jasný jejich výsledek.

Břetislav TUREČEK:
Polovinu obětí všech pondělních útoků napočítali zdravotníci v Hille na jihu země. Teroristé tam na parkovišti nastražili dvě auta s bombami na dělníky, kteří po práci odcházeli z textilní továrny. Když se na místo masakru sjeli záchranáři, odpálil se mezi nimi terorista s výbušninou na těle. V metropoli Bagdádu zase ozbrojenci napadali několik stanovišť bezpečnostních složek. Zahynulo při tom nejméně 7 lidí. Další násilí hlásila také sunnitská Fallúdža, okolí Mosulu na severu země i další místa. Podle bezpečnostního aparátu tak v pondělí po celém Iráku došlo ke dvaceti různým útokům. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Hráči České filharmonie budou protestovat proti odvolání svého ředitele

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Hráči České filharmonie sice odletěli na desetidenní zahraniční turné, ale protestovat proti odvolání svého ředitele chtějí i nadále. Až se vrátí ze španělského zájezdu, hodlají se setkat s premiérem republiky a přimluvit se za návrat Vladimíra Darjanina. První koncert v Česku by pak měli odehrát v rámci festivalu Pražské jaro koncem května.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Že by zrušili svá vystoupení na festivalech Pražské jaro nebo BBC Proms podle prezidenta Unie orchestrálních hudebníků a zároveň hráče orchestru Ivana Pazoura nehrozí.

Ivan PAZOUR, hráč orchestru:
Rozhodně odmítám, aby to bylo spojováno s pojmem stávka. Jedná se o občanskou nespokojenost zaměstnanců, kteří jsou hrubě nespokojeni se špatným rozhodnutím dočasného ministra kultury.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Podle nepotvrzených informací Českého rozhlasu ale uvažují o rušení některých koncertů. Může jít o koncerty pro abonenty či pro školy. Na programu filharmonie v měsíci květnu koncerty nejsou. Nejbližší je až v polovině června. Michaela Vetešková, Radiožurnál.

Přehled následujících zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
A o čem mimo jiné v následujících minutách v čase do půl sedmé? Může parlamentem ještě do voleb projít soubor protikorupčních opatřeních navrhovaných ministrem vnitra? A přiblížili se britští konzervativci historické dohodě o vládní spolupráci s liberálním demokraty?

Může parlamentem ještě do voleb projít soubor protikorupčních opatření

Jan BUMBA, moderátor:
Takže měla by sněmovna projednávat nějaké důležité body ještě před volbami, anebo je jisté, že by se z toho stal mítink jednotlivých stran? Sociální demokraté prosazují první scénář. Jiní, včetně ODS, se obávají toho druhého. A platí to i pro dnešní výzvu ČSSD, aby se poslanci pokusili schválit takzvaný protikorupční balík z dílny jimi nominovaného ministra vnitra Martina Peciny, třeba i v posledním předvolebním týdnu, pokud se to nepodaří na poslední řádné schůzi v polovině května. Po telefonu zdravím šéfa bezpečnostního výboru sněmovny za ČSSD Františka Bublana. Dobrý den.

František BUBLAN, šéf bezpečnostního výboru /ČSSD/:
Hezký den.

Jan BUMBA, moderátor:
A na druhé lince je předseda sněmovního ústavněprávního výboru za ODS Marek Benda. Dobrý den i vám.

Marek BENDA, předseda sněmovního ústavněprávního výboru /ODS/:
Dobrý podvečer přeji.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Bublane, proč přicházíte s návrhem na zřejmě ještě jednu mimořádnou schůzi sněmovny téměř v předvečer voleb?

František BUBLAN, šéf bezpečnostního výboru /ČSSD/:
Tak máme k tomu dva důvody. Ten první důvod je ten, že korupce je skutečně zásadní problém. A máme samozřejmě problém i se státním rozpočtem, a pokud bychom udělali tento krok a schválili protikorupční balíček, tak nám to zcela určitě pomůže i v tom deficitu státního rozpočtu a bude to takový dobrý signál a možná i dobré úvodní slovo pro to, abychom potom mohli schvalovat další zákony, které se týkají korupce.

Jan BUMBA, moderátor:
Určitě se ale vystavujete tomu riziku, že vám teď leckdo bude říkat, že to je čistě předvolební tah.

František BUBLAN, šéf bezpečnostního výboru /ČSSD/:
Já si myslím, že ne, protože všechny strany deklarují to, že chtějí bojovat proti korupci. A debata kolem těchto zákonů už v parlamentu prošla, už to všechny strany přijaly jako dobrou myšlenku, možná se lišíme v nějakých detailech, ale od toho je to třetí čtení, aby se prohlasovaly ty změny nebo ty pozměňovací návrhy, které by byly schůdné pro všechny strany.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Bendo, František Bublan hovořil o tom, že korupce je zásadní problém a předpokládám, že zrovna tuto větu byste nerozporoval, určitě i vy chcete nějakým způsobem bojovat proti korupci, proč myslíte, že si protikorupční balík, tento protikorupční balík nezaslouží ještě jeden pokus, byť by to mělo být těsně před volbami.

Marek BENDA, předseda sněmovního ústavněprávního výboru /ODS/:
Tenhle ten protikorupční balík není žádný balík boje proti korupci, to je prostě snaha ministra Peciny, který se stal nominantem a ještě k tomu čelním nominantem sociální demokracie do voleb v rozporu se všemi dohodami na sebe nějak upoutat pozornost, jo. To nemá se skutečným /nesrozumitelné/ korupce vůbec nic společného, to je jenom dramatické posílení bezpečnostních a silových složek státu, které, a běžela i ta debata ve sněmovně, /nesrozumitelné/ pana kolegy Bublana, návrh vůbec neprojednal ústavněprávní výbor, kterému předsedám já, nedoporučil jeho schválení pro rozpor s celou řadou dalších předpisů, včetně nálezu Ústavního soudu a mezinárodních dohod, kterými jsme vázáni.

Jan BUMBA, moderátor:
A pane Bendo, máte větší problém s tou, zřejmě mimořádnou poslaneckou schůzí, anebo s tím samotným jádrem těch opatření, tedy těmi protikorupčními kroky, jak je navrhuje pan ministr Pecina?

Marek BENDA, předseda sněmovního ústavněprávního výboru /ODS/:
Já mám zejména problém s tím, abychom se pokoušeli těsně před volbami v naprosto obskurní atmosféře sněmovny, která už mnoho měsíců racionálně nejedná, posilovat policejní a mocenské složky státu, takzvaně, takzvaně pod hlavičkou boje proti korupci, to vůbec proti žádné korupci nebojuje, to je jenom snaha posílit, posílit policejní složky v této zemi.

Jan BUMBA, moderátor:
Je, pane Bublane, je to především snaha posílit policii, v čem přesně by podle vás pomohl ten soubor opatření?

František BUBLAN, šéf bezpečnostního výboru /ČSSD/:
No, především to není zákon, který by si vymyslel pan ministr Pecina, ten zákon, ty zákony vznikaly na ministerstvu vnitra, vznikaly některé teze už i za mého působení, takže to není nic nového. Je to v souladu s podobnými zákony v ostatních evropských zemích nebo dokonce i ve Spojených státech, já si myslím, že to není žádné posílení policejních pravomocí, je to možná i posílení finančních úřadů a jejich působnosti, ale pokud tento krok neuděláme, pokud zůstaneme u těch stávajících zákonů, no, tak jsme proti té korupci tak trošku bezmocní a vždycky se najdou takoví piškuntálkové, kteří dokáží ty zákony obejít a nemáme na zbraň, takže říkám, není to nic, co by vzniklo nějak účelově, ty snahy a ty myšlenky zavést tato opatření už vznikaly dávno, já si myslím, že je to na místě, abychom to přijali.

Jan BUMBA, moderátor:
A máte, pane Bublane, obavu, že kdyby se to neprojednalo teď, takže to celé spadne se stolu.

František BUBLAN, šéf bezpečnostního výboru /ČSSD/:
Myslím, že nespadne, protože bude to, bude to připraveno a může to zase projednat ta nová sněmovna, ale mně jde o to, my všichni mluvíme proti korupci, a když máme udělat nějaký konkrétní krok, tak hledáme výmluvy, proč to nejde a že je to před volbami a podobně, já si myslím, že to není dobrý signál pro veřejnost, anebo vůbec pro tu naší společnost, kterou ta korupce velmi trápí.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Bendo, co je tak problematického na takových věcech, jako je třeba úprava institutu korunního svědka, protikorupčního agenta nebo třeba rozšíření výčtu trestných činů, na které je možné nasadit odposlechy, myslíte, že nic z toho opravdu nestojí za úvahu?

Marek BENDA, předseda sněmovního ústavněprávního výboru /ODS/:
Tak možná, že některé ty části stojí za úvahu, ale ty části, které byly v souladu s Ústavou a které byly rozumné, už schválila Poslanecká sněmovna v minulosti. Úpravu svědka, který může spolupracovat s policií a může mu na základě toho být snížena trestní sazba, už máme v trestním zákoníku. Ty věci, které byly dlouhodobě připravovány, už jsme schválili, tohle je opravdu předvolební balíček pana ministra Peciny, který nemá žádný racionální smysl část těch věcí, například jako agent provokatér je v přímém rozporu s rozhodnutím Ústavního soudu a bude zrušena. A je to prostě jenom opravdu pokus se tvářit, jako sociální demokracie přes všechny své korupční aféry ráda tvářívá, se tvářit, že bojujeme proti korupci, nebojujeme. Posilujeme policii.

Jan BUMBA, moderátor:
I kdyby prošel tento protikorupční balíček sněmovnou, jak velká je pravděpodobnost, že narazí v horní komoře, pane Bublane?

František BUBLAN, šéf bezpečnostního výboru /ČSSD/:
No, tak to je velká otázka, ale já si myslím, že senátoři by k tomu mohli přistoupit také trošku s nadhledem a pokud by se jim tam něco příliš nezdálo, tak aby kvůli nějaké maličkosti ten zákon nevraceli zpátky do sněmovny.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Bendo, vy si myslíte, že Senátem to neprojde, pokud se nepletu?

Marek BENDA, předseda sněmovního ústavněprávního výboru /ODS/:
Já jsem přesvědčen, že v téhle podobě to Senát zamítne, nebo minimálně tam určitě udělá nějaké změny a pak je celý ten krok úplně zbytečný, protože je zcela jasné, že sněmovna /nesrozumitelné/, která se vrátila ze Senátu, nemůže, nemůže znovu jednat.

Jan BUMBA, moderátor:
Pánové, děkujeme, děkujeme oběma za rozhovor, děkujeme za vaše odpovědi. Marek Benda, poslanec ODS. A jeho kolega z ČSSD František Bublan.

Volby ve Velké Británii

Jan BUMBA, moderátor:
Britové mají za sebou skutečně mimořádný a dlouhý víkend. Média celé dva sledovala hodinu od hodinu, jak se vedou rozhovory o vládní koalici, něco, co Británie nezačila více než tři desetiletí. Teď tedy na podobná jednání znovu došlo, vzhledem k nejednoznačnému výsledku parlamentních voleb. Jejich vítěz, konzervativci, nenasbírali ve sněmově absolutní většinu křesel, a tak se snaží pozvat do vlády liberální demokraty, tedy stranu, jež skončila s velkým odstupem na třetím místě. Dnes odpoledne přišla zpráva, že rámcová dohoda by mohla být na světě. Do Londýna zdravím našeho spolupracovníka Ivana Kytku. Dobrý den.

Ivan KYTKA:
Dobrý večer.

Jan BUMBA, moderátor:
Jak to vypadá, jsou skutečně konzervativci a liberální demokraté blíže koaliční dohodě?

Ivan KYTKA:
Tak i tady v Londýně se objevily trochu rozporuplné zprávy podle interpretace televizní stanice Sky, kterou pak převzala agentura Reuters, skutečně obrys a detaily takové dohody existují. Podle reportérů BBC, kteří byli na stejných místech, zatím žádná dohoda nebyla uzavřena. BBC dokonce dnes odpoledne zveřejnila zprávu, že Nick Clegg, tedy vůdce liberálních demokratů, se za zády svého vyjednávacího partnera Davida Camerona setkal se současným britským premiérem Brownem a jednal s ním o možné koalici mezi labouristy a liberálními demokraty. Ta situace je tedy opravdu velice, velice nepřehledná v těchto chvílích a možná ji jasněji vnese dnešní večerní jednání poslaneckých klubů konzervativců a liberálních demokratů.

Jan BUMBA, moderátor:
Kdyby se rozhodli vytvořit nějakou koaliční dohodu nebo spolupráci konzervativci a liberální demokraté, dá se říct, pro koho by bylo přesvědčování spolustraníků těžší, konzervativce Davida Camerona nebo liberálního demokrata Nicka Clegga, která ze stran víc riskuje případnou účastí v koaliční vládě?

Ivan KYTKA:
No, podle těch, podle toho mála informací, které pronikly přímo z jednacích síní, zdá se, že obtížnější možná překvapivě to bude pro menšinovou opoziční stranu liberálních demokratů, pokusím se ve zkratce vysvětlit proč, ta má jako hlavní volební cíl a vlastně tak trochu jako vlastní důvod bytí cíl změnu volebního systému, podle kterého se v Británii volí, totiž z většinového na systém poměrného zastoupení. A pokud se nepodaří vyjednavačům domluvit alespoň výhled referenda či přijetí zákona, který by takovou změnu zakotvil, tak lze očekávat, že většina poslanců liberálních demokratů, tedy těch, kteří byli zvoleni do toho nového parlamentu, se vysloví proti případné koaliční dohodě, protože to budou považovat za vlastně prohru při těch jednáních.

Jan BUMBA, moderátor:
Nakolik, nakolik teď všechny vyjednavače tlačí čas, kdy by mělo být rozhodnuto, jaká nakonec bude podoba vlády, pokud bude nějaká koalice a tak dále, a tak dále?

Ivan KYTKA:
V Londýně panovaly velké obavy včera večer a ještě dnes ráno, jak na tu nejistotu budou reagovat londýnská burza a obchodníci se světovými měnami, zdá se, že jejich přístup je trpělivější a velkorysejší, než si mnozí mysleli, v podstatě ta nejistota zatím nemá žádný dopad na kurz libry, žádný velký dopad ani na cenu akcií na londýnské burze, pokud jde o časový rámec, tak se hovoří spíše o tom, že by případná dohoda mohla být na světě ve čtvrtek, kdy by byla představena také veřejnosti, v ten den by zřejmě rezignoval dosavadní premiér Gordon Brown a David Cameron by se ujal sestavování nové vlády. Pokud vím, existuje také plán B, totiž, že by se obě strany nedohodly a nemohly by se dohodnout dokonce ani případně v tom dalším kole jednání liberální demokraté se současnými vládnoucími labouristy a v tom případě by nastupoval šibeniční termín 25. května, pokud se britské strany nedohodnou a nebude zformována nová vláda, tak Británii čekají další, tentokrát předčasné volby.

Jan BUMBA, moderátor:
Jak vůbec tu pro Brity unikátní věci, tedy vidinu nějaké koaliční vlády, pojímají komentáře posledních dnů a hodin.

Ivan KYTKA:
Tak jsou zhruba takové, jaké byla podpora té které straně, to znamená, konzervativní list Daily Telegraph nebo The Times, dávají vyjednavačům konzervativní strany čas a v podstatě skrytě či otevřeně se vyslovují pro uzavření té koalice mezi konzervativci a liberálními demokraty, byť tu a tam se objeví, řekněme, komentátor, který vysloví názor, že vlastně pro obě strany bude taková koalice prohrou, pokud jde o list Gardien nebo o Daily Mirror, který stál velice věrně při /nesrozumitelné/ labouristech, tak ty se naopak vyslovují pro takzvanou koalici liberálních progresivních sil, tedy labouristů a liberálních demokratů a doufají, že ta současná jednání tedy mezi Davidem Cameronem a Nickem Cleggem se nezdaří a že liberální demokraté budou nuceni vyjednávat s Gordonem Brownem.

Jan BUMBA, moderátor:
Děkuji za rozhovor. Londýnský spolupracovník Českého rozhlasu Ivan Kytka. Na shledanou.

Ivan KYTKA:
Hezký večer.

České kupecké počty

Jan BUMBA, moderátor:
Stovky miliard eur létají v bezprecedentním záchranném plánu, na němž se v noci na dnešek dohodli členové Měnové unie, aby ochránili tento ekonomický prostor a společnou měnu samotnou před těžkými dopady řecké dluhové krize a před potížemi, jimiž čelí několik dalších zemí. Svět zírá na dalekosáhlý ambiciózní projekt s otevřenými ústy. Konstatuje komentátor Respektu Jan Macháček. A v dnešní poznámce Ozvěn dne se ptá, jak adekvátní je odpověď české reprezentace na to, co se teď s eurem děje.

Jan MACHÁČEK, komentátor Respektu.cz:
Státy, kde se platí eurem, založí Evropský garanční fond, který bude disponovat částkou 500 miliard euro. S dalšími gigantickými mimořádnými opatřeními, které nebudeme v komentáři rozebírat, přispěchala Evropská centrální banka i další světové centrální banky. Podle všeho se asi za pět minut dvanáct podařilo zabránit velké katastrofě. Teď ale k českým aspektům, které se týkají celé věci. Ministr financí Eduard Janota prohlásil, že naší ekonomiky a veřejných financí se schválení gigantického balíku nijak zásadně nedotkne. "Nějaký přímý dopad na Česko nečekám žádný" pravil. Je zajímavé, jak se představitelé české úřednické vlády vždy zmohou jenom na kupecká prohlášení o tom, že nám se nic nestane, že nás něco nebude nic stát nebo že nás se něco netýká. Jsou státy, které k tomu přistupují jinak. Například Švédsko a Polsko, kde se eurem neplatí, přislíbily dobrovolnou účast na garančním fondu. Jak to, že si Švédsko a Polsko podle agentur na něco takového troufnou? A proč si tedy netroufne Česká republika? Takové Polsko je v přepočtu HDP na obyvatele pořád chudší než Česká republika a tamější infrastruktura mnohem zaostalejší. Předpokládám, že v těchto zemích se jenom jaksi kupecky nepočítá, co je momentálně výhodné, či nikoli, Můžeme se na to dívat různě. Buď chápeme solidaritu nezištně, tedy ve smyslu, že se má pomoci, když to je třeba, anebo na své zájmy pohlížíme dlouhodobě: pomáháme, protože se někdy může stát, že budeme potřebovat pomoc my. Nebo jinak: někdo chce pomoci, protože touží být vnímán jako sebevědomý a pozitivní partner. Dělat něco zdánlivě nevýhodného může být nakonec i výhodné. Anebo je to kombinace toho všeho: tedy solidarity, sebevědomí i inteligence. Píše se teď hodně v Česku o slovenských postojích. Na Slovensku většina elit nechce o pomoci Řecku ani slyšet a všichni se na tom snaží vytlouci politické body. Tak se mi trochu zdá, že kdybychom byli v eurozóně, byli bychom vůči jakékoli evropské solidaritě ještě mnohem nevrlejší a odmítavější, než jsou Slováci. A ještě bychom si připadali jako koumáci, kteří na to skvěle vyzráli. Politickým dopadům se nevyhneme. Prezident republiky zdůrazňuje, že až bude jmenovat premiéra, bude přihlížet k tomu, jak je která strana zodpovědná vůči veřejným financím. Věcně nic proti tomu, i když z ústavního pohledu to považuji za prezidentský aktivismus. Důležité je ale něco jiného: prezident je vyhrocený euroskeptik, který bude chtít využít turbulencí eura a možných zrychlených integračních snah v Evropě ve svůj euroskeptický prospěch. Bude vybírat premiéra, který s ním v tomhle souhlasí. Bude určitě tlačit a apelovat na ODS a Petra Nečase, aby se navrátili ke svým euroskeptickým kořenům. Slabostí české politiky je, že sociální demokracie dříve vstřícná vůči EU dnes mlčí jako hrob či hraje mrtvého brouka. Jiří Paroubek chce být premiérem a nechce si prezidenta rozhněvat. A již vícekrát předvedl, že tomu prostě přizpůsobí úplně vše. Krom toho: euro zrovna není moc populární, že?

Jan BUMBA, moderátor:
Poznamenává Jan Macháček z Respektu.

Evropská unie pomůže problémovým ekonomikám

Štěpánka ČECHOVÁ:
Uklidnění finančních trhů, burzy i posílení koruny přineslo oznámení ekonomických ministr, že Unie pomůže problémovým ekonomikám. V případě obtíží by na garance ve výši 440 miliard eur dosáhly všechny členské země Unie, nejen ty, které jsou v eurozóně a ve kterých platí euro. Nový stabilizační mechanismus podle ministra financí Eduarda Janoty předpokládá, že peníze získá Evropská komise vydáním dluhopisům, ty byly garantovány rozpočty 16 států eurozóny. Česka by se to proto nedotklo.

Eduard JANOTA, ministr financí:
Dá se říct, že by ty emise měly být velmi výhodné. Poskytne se těm zemím, které jsou v potížích, dneska, dneska se hovoří Španělsko a Portugalsko, a v případě, že by tyto země nesplácely z jakýchkoliv důvodů, /nesrozumitelné/ problému, tak by nastala určitá struktura možných způsobů řešení tohoto problému.

Nebezpečné dětské keramické talíře v prodejnách Kik

Štěpánka ČECHOVÁ:
Ministerstvo zdravotnictví označila za nebezpečné dětské keramické talíře, které prodává řetězec textilních diskontních prodej Kik. Kadmium v nich obsažené překračuje podle hygieniků trojnásobně povolenou hodnotu. Hlavní hygienik České republiky Michael Vít Radiožurnálu řekl, čím je vlastně kov nebezpečný.

Michael VÍT, hlavní hygienik České republiky:
Kadmium je látka, která zvláště u malých dětí může toxicky působit při dlouhodobé expozici, může působit poškození, hlavně poškození ledvin, eventuálně poškození jater. A protože ta hodnota kadmia toho /nesrozumitelné/ byla trojnásobně vyšší, než je možný limit, tak jsme tento výrobek označili jako nebezpečný.

Štěpánka ČECHOVÁ:
Firma je povinna výrobek okamžitě stáhnout z prodeje a každý, kdo si talíř s motivem piráta nebo děvčátka koupil, ho může v místě nákupu vrátit.

Gordon Brown oznámil, že do září odstoupí

Štěpánka ČECHOVÁ:
Britský premiér Gordon Brown dnes oznámil, že jeho Labouristická strana začne po nerozhodných volbách oficiální jednání o nové vládě s dosud opozičními liberálními demokraty, aby takové jednání usnadnil, Brown odstoupí do září z čela labouristů. Liberální demokraté budou souběžně pokračovat v rozhovorech s konzervativci.

Americký prezident Obama navrhuje do Nejvyššího soudu další ženu

Štěpánka ČECHOVÁ:
Americký prezident Obama navrhuje do Nejvyššího soudu další ženu, dosavadní právní zástupkyni vládu Elen Kaganové, její 50, je relativně mladá a pokud bude tedy potvrzena Senátem, může rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu ovlivňovat i několik desítek let.

Vít POHANKA:
"Je uznávanou odbornicí, která hluboce rozumí ústavnímu právu," uvedl mimo jiné prezident Obama o nové kandidátce na soudkyni Nejvyššího soudu. Ten rozhoduje o ústavnosti či neústavnosti amerických zákonů. Každé jmenování do jeho sboru je ve Spojených státech velmi ostře sledované. Pokud Senát Kaganovou potvrdí, budou v devítičlenném sboru sedět současně tři ženy, a to je bezprecedentní. Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

Přehled následujících zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
V následujících minutách se ptáme, proč někteří učitelé znovu protestují proti státním maturitám. Proč hudebníci České filharmonie tak usilovně brání odvolaného ředitele Vladimíra Darjanina. Nejprve ale ještě jednou k úmrtí Otakara Motejla, významné postavy české justice i celého veřejného života.

Úmrtí Otakara Motejla

Jan BUMBA, moderátor:
Málokomu se podaří, aby nějaká instituce byla tak těsně spojená s jeho jménem jako prvnímu českému ombudsmanovi Otakaru Motejlovi. Za 10 let se zasadil o to, že se úřad veřejného ochránce lidských práv stal respektovanou instancí, která o své smysluplnosti přesvědčila i řadu někdejších pochybovačů. Za tu dobu vyřídila tisíce žádostí o pomoc a její práci nedávno ocenil i jeden z původních skeptiků, prezident Václav Klaus. Ombudsmanovo křeslo je od včerejška prázdné. Otakar Motejl zemřel ve věku 77 let. Poslechněme si nejprve, jak své působení v brněnském úřadu glosoval před časem na vlnách Radiožurnálu.

Otakar MOTEJL, veřejný ochránce práv:
Já mám v této své funkci současně jednu úžasnou výhodu, že ačkoliv jsem poměrně velmi stár a mám takové tendence býti takový okoralý, takový až trošku cynický, jsem obklopen mladými spolupracovníky, kteří díky svému takovému mladistvému zápalu prožívají některé ty případy silně emotivně, takže vlastně při tom řešení a v těch postupech dochází díky jim k jakémusi kompromisu, jak do té jejich /nesrozumitelné/ se snažím vnášet takovou tu realitu té suché právničiny. A myslím, že díky tomu, této koexistenci, tedy dvou generací, nebo mezi mnou a jimi jsou dokonce rozdíly i těch dvou generací, že se nám podaří, je to opravdu dost nešťastný osud, myslím, každého, kdo z nás, kdo se tím právem dlouhodobě zabýváme, že se z nás stávají takoví cynici, že proděláme to období toho mladistvého zápalu, když posléze zjistím, že tady ty věci nejsou tak černobílé, že to naše vidění je trošičku jiné, ale faktem je, že to je problém jako celoživotní, jako z drobného traumatu. Já zrovna teď řeším jeden příběh, který je velice banální tím, trošku arogancí, trošku opravdu jenom nepatrným selháním úřadů si jeden člověk prosadil takové trošku sobecké řešení svého příběhu a to všecko by bylo jasné, udeřit, nemilosrdně trvat na jeho umravnění, tím výrokem toho příslušného orgánu, když jsem se dozvěděl, že v nedávné době se tomu člověku zabil syn a najednou celý ten problém jako vidíte trošku jinak, řeknete si, že ty boží mlýny tady někde zapracovaly, že tedy ten úspěch je trošku laciný, trošku nepoctivý, je secsakramensky draze vykoupen a teď váhám, jestli vlastně mám si vynucovat, řekl bych, tu úřednickou autoritu, že tam nebylo postupováno stoprocentně korektně, anebo jestli si to nemám při této vzpomínce ulevit, že nakonec se nic tak hrozného nestalo a ve srovnání s tím, co ta rodina zažila a zažívá se skutečně nic nestalo.

Jan BUMBA, moderátor:
Tolik z dalšího rozhovoru, v němž nás Otakar Motejl nechal nahlédnout do zákulisí ombudsmanova úřadu. Ještě, než se ho před 10 lety při samém vzniku ujal, působil jako ministr spravedlnosti a předseda Nejvyššího soudu. Do paměti mnoha lidí se ovšem zapsal ještě za totality, když hájil u soudu ty, kdo se dostali do konfliktu s tehdejším režimem. No, a tehdy se s ním poprvé setkal i jeden ze známých disidentů, dnes komentátor Práva Petr Uhl. Dobrý večer.

Petr UHL, komentátor Práva:
Dobrý večer.

Jan BUMBA, moderátor:
Kdy jste s panem Motejlem seznámili, za jakých okolností?

Petr UHL, komentátor Práva:
No, ty okolnosti byly pro mě velmi takové tragické nebo tristní. Já jsem byl vězněm, byl jsem ve vazbě pro podvracení republiky, pro účast v Hnutí revoluční mládeže, to byla taková marxistická skupina nenásilného odporu vůči normalizaci, jsem tam byl od prosince 69, měl jsem s sebou advokáta, a někdy v červnu nebo v červenci následujícího roku, my jsme byli ve vazbě velmi dlouho, přišel, měl přijít můj advokát na výslech, oni dodržovali právo tak jako formálně, že, když byl výslech a já jsem chtěl mít u toho obhájce a já jsem tam musel být, no, a objevil se muž, ukázalo se, představil se jako doktor Motejl a řekl mi, že je za nemocného advokát, jestli ho strpím během toho, tý hodiny nebo dvou toho výslechu, tak jsem ho strpěl, on mně jako tam pomáhal, bylo vidět, že stojí na mojí straně při tom výslechu, no, a pak jsem ho zažil, protože obhajoval Jana Frlíka, to byl jeden z těch 19 lidí, kteří tenkrát byli souzeni, obžalováni, a když jsem se vrátil v roce 73, 74, tak prostřednictvím toho Jana Frlíka jsme se seznámili a později teprve vznikl /nesrozumitelné/, ale celou tu dobu, těch 20 let, on hájil také politické vězně, lidi, kteří byli zavřeni nebo stíháni pro nezávislé projevy kulturní, náboženské, ekologické a jiné, to nebyli všechno jakoby "političtí vězni", to byli vězni svědomí, no, a on to dělal naprosto statečně, vedle teda těch mnoha kauz dělal, protože, jako dělal samozřejmě všechno možné, trestní rejstříky, rozvody, všechno, a dělal to dobře. Čili my jsme se velmi sblížili a já mám takovou jednu vzpomínku z roku 88 na Vánoce jsme byli přítomni hlavnímu líčení, kde byl obviněn, obžalován Přemysl Tvaroch, psáno CH, ch na konci, ze závislého mírového sdružení, on tam přišel z vazby, nezávislé mírové sdružení, to byla jedna z mnoha iniciativ pacifistická taková levicová a on tam byl ve vazbě, a on byl žalován ze dvou skutků, ze dvou účastí na demonstracích v roce 88. Myslím, že to bylo 21. srpna a 28. října. No, a ten Tvaroch tam přišel z vazby, my jsme tam, Ota Motejl tam byl jako obhájce, já jsem tam byl za výbor na obranu /nesrozumitelné/ stíhaných jako jediný člověk v publiku, on nějak neměl příbuzné ten pan Tvaroch, no, a teď byla svědecká výpověď velitele zátarasu, což byla pomocná stráž veřejné bezpečnosti, no, to, ten člověk byl pologramotný a nemohli se domluvit s tím soudcem, ten soudce se jmenoval, Jan Bělohradský a my jsme zjistili, pak jsme šli ven, a teď jsme tipovali, jestli dostane podmínku nebo jak to bude ...

Jan BUMBA, moderátor:
A jak to dopadlo?

Petr UHL, komentátor Práva:
Ten soud se z jednoho bodu obžaloby oprostil zcela a z druhého to předal jako k potrestání nebo k řízení přestupkovému na ONV na národním výboru. Ten člověk měl jít domů, prokurátor si podal stížnost proti propuštění z vazby a toho člověka tam nechali přes Vánoce, aby si to užil a byl v díře, že jo, to byla pomsta Státní bezpečnosti.

Jan BUMBA, moderátor:
A když, promiňte, že vám skáču do řeči, pane Uhle, ale pojďme teďka se přesunout o pár let dopředu, čemu vy sám připisujete ten fakt, že Otakar Motejl zajistil tak slušné renomé úřadu ombudsmana.

Petr UHL, komentátor Práva:
No, já si myslím, k jeho integrální právnická a velmi lidský a slušný osobnosti, to byl člověk s celoživotní zkušenosti, já jsem tu příhodu s Přemyslem Tvarochem uváděl proto, že vlastně Otakar Motejl byl ten člověk, který boural ten systém daleko víc než my, jako kteří jsme byli v chartě nebo ve /nesrozumitelné/, a to dnešní dělení, Ota Motejl teda v komunistické straně nikdy nebyl, ale ten soudce zřejmě ano, a to nám bylo úplně jedno, čili ten pohled není takový plus minus černý bílý, rudý a to pravý pravicový. A Ota Motejl nebyl žádný pravicový člověk, ale on nebyl taky ani levicový, byl to velmi dobrý advokát, právník, který naslouchal lidem a snažil se být přesvědčován v té kanceláři. Já to nevím z vlastní zkušenosti, ale moje žena mu dělala 6 let zástupkyni, Anna Šabatová, a od ní vím, jak on, oni to ti mladí právníci, tam je jich asi 50 těch právníků, nevěděli, on si je tam zval, 3, 4, 5 na a teď provokoval, dělal advokáty /nesrozumitelné/ a chtěla, aby mu zjistili tohle, tohle, tohle. A teprve třeba po měsíci ten případ uzavřel a nikdy nikoho nevyhodil a neprosadil svůj názor. On se buď nechal přesvědčit, anebo který je přesvědčil. A tahle ta metoda práce se zapíše vždy do dobrých, jako dobrá stránka dějin toho, tý kanceláře veřejného ochránce práv.

Jan BUMBA, moderátor:
Děkujeme.

Proč někteří učitelé znovu protestují proti státním maturitám

Jan BUMBA, moderátor:
Na středních školách začala ústní část maturit, letos možná naposled v režii jednotlivých škol. Od příštího roku by měly být jednotné státní maturity. Před nedávnem ale vznikla proti státním maturitám nová petice, tentokrát ne studentská, ale kantorská, nese název Učitelé pro kvalitní maturitu. Státní maturit prý má nedostatky v obsahu a ohrožuje kvalitu vzdělávání. Proti se začínají stavět i někteří politici, takže příští rok mají být maturity v novém stylu, ale budou skutečně? Můžete nám napsat na mailovou adresu ozvenydne@rozhlas.cz. Ve studiu vítám Pavla Zeleného, ředitele Centra pro zjišťování výsledků ve vzdělávání CERMAT, které státní maturity připravuje. Dobrý den.

Pavel ZELENÝ, ředitel Centra pro zjišťování výsledků ve vzdělávání CERMAT:
Dobrý den.

Jan BUMBA, moderátor:
A po telefonu zvu do vysílání jednoho ze spoluautorů petice proti státním maturitám Tomáše Malinu z Biskupského gymnázia v Českých Budějovicích. Dobrý den i vám.

Tomáš MALINA, spoluautor petice proti státním maturitám, Biskupské gymnázium České Budějovice:
Dobrý den.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Malino, jak byste v několika krátkých větách shrnul vaše výtky vůči současné podobě státních maturit?

Tomáš MALINA, spoluautor petice proti státním maturitám, Biskupské gymnázium České Budějovice:
Naši petici podepsalo k dnešnímu dni asi 2900 středoškolských pedagogů z asi 180 škol všech typů z celé republiky a naposledy jsme o ní také za přítomnosti paní ministryně Kopicové a pana ředitele Zeleného jednali 14. dubna v Senátu.

Jan BUMBA, moderátor:
A co je obsahem té petice?

Tomáš MALINA, spoluautor petice proti státním maturitám, Biskupské gymnázium České Budějovice:
Zjednodušeně řečeno, nabízíme kompromisní řešení, souhlasí s ministerstvem prosazovanou myšlenkou plně standardizované maturitní zkoušky, ale domníváme se, že jedním ze zdrojů současných potíží je terminologická nejasnost, pojem standardizace je přece naplňován už v současné době.

Jan BUMBA, moderátor:
Počkejte, teď mluvíte trošku moc jako kniha a trošku moc jako z papíru, mě zajímá, abyste lidskými slovy vysvětlil, co vám vadí?

Tomáš MALINA, spoluautor petice proti státním maturitám, Biskupské gymnázium České Budějovice:
Tak velmi zjednodušeně řečeno, ta maturita má mít tři části testovou, potom písemnou, což je vlastně postaru sloh, a ústní. Nejvíce nám vadí to, že nový projekt maturity, tak jak by měl být realizován od příštího školního roku, zavádí velmi přísnou centralizaci a unifikaci té písemné a té ústní části. My přijímáme myšlenku testu, který prověří nějaké základní komunikační dovednosti, ale přesvědčili jsme se, a na tom senátním slyšení jsme zjistili, že je to názor učitelů napříč celou republikou, že unifikovat část ústní, která vlastně má být svobodnou diskusí, a část písemnou, kde se má projevit individualita studenta, to už není standardizace, to je normalizace.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Zelený, pane Zelený, myslíte, že státní maturity jsou připraveny tak dobře, že na tom není co měnit?

Pavel ZELENÝ, ředitel Centra pro zjišťování výsledků ve vzdělávání CERMAT:
No, já bych především chtěl říct, že tady dochází trošku desinformaci nebo možná je třeba uvést některé věci na pravou míru, když se říká reforma maturitní zkoušky, tak tím se míní zavedení státní maturity, hodně se to zjednodušuje, ve skutečnosti nová podoba maturitní zkoušky by měla mít dvě základní části, ta jedna nová by měla být ona státní standardizovaná, která by měla ověřovat, řekněme, společné jádro pro všechny maturitní obory, počínaje gymnázii a konče učebními obory s maturitou. A potom je ta druhá část, o které se teď vůbec nehovoří, a to je ta profilová, říkejme jí například školní, která je plně v moci ředitelů jednotlivých škol a ta je právě určena pro vyjádření specifik oborové specializace či předmětové specializace, prostě akcentů, které dává ta která škola té které, tomu kterému tématu či ...

Jan BUMBA, moderátor:
Myslíte, že ta druhá část dává dostatečný prostor pro to, co kritizoval pan Malina, že tedy ta jednotná maturita je až příliš jednotná, až příliš sešněrovaná?

Pavel ZELENÝ, ředitel Centra pro zjišťování výsledků ve vzdělávání CERMAT:
Bezpečně, bezpečně ano, neboť tento model, o kterém já hovořím a který je nyní předmětem kritiky části pedagogické obce, tak vznikal velmi komplikovaně za účasti, za účasti stovek a stovek pedagogů a všechny ty výtky, které my nyní slyšíme, tak jsme samozřejmě slyšeli už od roku 98.

Jan BUMBA, moderátor:
Co jste s tím udělali?

Pavel ZELENÝ, ředitel Centra pro zjišťování výsledků ve vzdělávání CERMAT:
Tento model je právě nastaven na základě toho, aby vychytal, pokud možno, všechna, všechna rizika, která pedagogická obec na těch kterých předmětech i na celém modelu maturity viděla.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Malino, není opravdu ta druhá část, jak teď vysvětlil pan Zelený, tím místem, tím prostorem, kde bude možné otestovat studenty, třeba při ústních zkouškách, tak jak to považuje, tak jak to požadujete vy?

Tomáš MALINA, spoluautor petice proti státním maturitám, Biskupské gymnázium České Budějovice:
Tak já tohle to diskusní kolečko přesně s touhle tou argumentací jsem už slyšel od pana Zeleného dvakrát a musím říct, že podle oficiálních materiálů CERMATu, to je organizace, která tu maturitu zajišťuje, a které teď má před sebou a které jsou relevantní pro příští rok 2011, zkouška z českého jazyka je závazná pro všechny, se má skládat podle toho, jak si to ten student navolí, ze 4 až ze 7 částí a ta profilová tam bude vždycky představovat jenom jednu tu část, navíc celé je to postaveno tak, že vysoké školy tu profilovou část nebudou brát vůbec v úvahu a navíc ta profilová část je zbytečná, protože standardizovaná je přece ústní i písemná zkouška již dnes.

Jan BUMBA, moderátor:
Promiňte, pánové, ale aby to bylo taky srozumitelné pro posluchače, pane Malino, ta vaše petice se jmenuje Učitelé pro kvalitní maturitu, pokud kvalitu nezajistí ta státní maturita, jak jí zajistí jednotlivé školy?

Tomáš MALINA, spoluautor petice proti státním maturitám, Biskupské gymnázium České Budějovice:
Ale vždyť přece na školách se pracuje podle státem schválených školních vzdělávacích programů ...

Jan BUMBA, moderátor:
Stačí to k tomu, aby ...

Tomáš MALINA, spoluautor petice proti státním maturitám, Biskupské gymnázium České Budějovice:
... centrálním direktivám, učitelé mají státní zkoušku na státem akreditovaných vysokých školách, těch pojistek je tam celá řada.

Jan BUMBA, moderátor:
Takže neznamená to, že školy mohou požadovat v zásadě odlišnou úroveň znalostí při maturitách, všechny už nyní požadují víceméně totéž?

Tomáš MALINA, spoluautor petice proti státním maturitám, Biskupské gymnázium České Budějovice:
Víte, problém je v tom, že ve školení k nové maturitě se ukázalo, že i když učitel projde tím kolečkem školení, tak ani tehdy není možné zajistit, že učitelé v celé republice budou hodnotit třeba písemnou práci alespoň přibližně stejně, zkoušeli jsme to, absolvovali jsme to a zásadně jsme se rozcházeli, protože ...

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Zelený, takže i když budou, i když budou ...

Tomáš MALINA, spoluautor petice proti státním maturitám, Biskupské gymnázium České Budějovice:
... přirozenosti toho učitele a to nejde.

Jan BUMBA, moderátor:
Děkuji. Pane Zelený, takže i když budou jednotné maturity, tak jak teď vysvětluje pan Malina, tak zřejmě každá škola to bude hodnotit jinak?

Pavel ZELENÝ, ředitel Centra pro zjišťování výsledků ve vzdělávání CERMAT:
Tak opět, abych posadil informace trošičku do kontextu, to, o čem hovoří pan kolega Malina, tak je, tak je český jazyk a literatura, tedy zkušební předmět český jazyk a literatura, podobně můžeme hovořit o předmětu cizí jazyk, v /nesrozumitelné/ angličtina, němčina, francouzština, španělština a ruština. Všechny ostatní předměty jsou, mají podobu pouze didaktického testu, tyto dva předměty, to znamená, čeština a cizí jazyk, mají podobu komplexní zkoušky a ta podoba vzniká na základě oprávněné, oprávněných připomínek pedagogů právě českého jazyka a cizích jazyků v tom smyslu, že pokud by byly tyto předměty ověřovány pouze didaktickými testy, pak by došlo k tomu, že by se výuka na školách zaměřila pouze na dovednosti, které jsou ověřovány testy.

Jan BUMBA, moderátor:
Dobře, takže jednoduchá otázka, když bude státní maturita, znamená to, že na všech středních školách bude ta zkouška vypadat a bude hodnocena přibližně stejně?

Pavel ZELENÝ, ředitel Centra pro zjišťování výsledků ve vzdělávání CERMAT:
Ano, to je naším cílem, a to je samozřejmě cílem všech systémů stavěných na objektivizovaných metodách ověřování znalostí, samozřejmě nelze to stavět absolutně to, že pan, pan kolega Malina po několikahodinovém školení mu pocit, že to není srovnatelné na úrovni celého systému, tak má pravdu, ale samozřejmě v delším časovém horizontu k této plošné objektivizaci bezpečně dojde, a to jsou zkušenosti zemí.

Jan BUMBA, moderátor:
Pánově, oběma děkujeme, děkujeme za rozhovor. Pavel Zelený, ředitel Centra pro zjišťování výsledků ve vzdělávání CERMAT. A spoluautor petice proti státním maturitám Tomáš Malina z Biskupského gymnázia v Českých Budějovicích.

Filharmonici pokračují v protestech

Jan BUMBA, moderátor:
Hudebníci České filharmonie dnes sice odletěli na desetidenní zahraniční turné, ale chtějí i nadále protestovat proti odvolání svého ředitele. A navázat na nevídané gesto z konce minulého týdne, kdy zrušili jeden koncert. Nesouhlasí s tím, že ministr kultury Václav Riedlbauch odvolal Vladimíra Darjanina pro údajná vážná pochybení a nekompetentnost. Filharmonici se za ředitele postavili a až se vrátí ze španělského zájezdu, chtějí se setkat s premiérem a přimluvit se za návrat pana Darjanina. První koncert v Česku by měli mít v rámci festivalu Pražské jaro koncem května. Události posledních dnů kolem České filharmonie bilancuje naše redaktorka Michaela Vetešková.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Naposledy hráči České filharmonie odmítli hrát v době listopadové revoluce. V pátek 7. května to bylo od té doby poprvé a slibují, že v protestech budou pokračovat. I když podle prezidenta Unie orchestrálních hudebníků Ivana Pazoura nepůjde o stávku.

Ivan PAZOUR, prezident Unie orchestrálních hudebníků:
Jsme si dobře vědomi toho, že to, co je nasmlouváno, se to musí splnit a že bychom tím poškodili i sami sebe, že by došlo k velké hmotné škodě.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Hráči České filharmonie se ale nevyzpytatelně chovají často. Přesně před rokem v době festivalu Pražské jaro odmítli hrát v případě, že na jevišti uvidí nahrávací mikrofony, to se tehdy přeli s někdejším ředitelem Václavem Riedlbauchem o výklad novely o autorských právech k nahrávkám živých koncertů. Přišli tak o zahajovací koncert Pražského jara. Z archivních materiálů vyplývá, že po roce 1990 odešel kvůli atmosféře v orchestru šéfdirigent Jiří Bělohlávek, pak také Němec Gerd Albrecht, Vladimír Ashkenazy a před dvěma lety Zdeněk Mácal. Od té doby hraje Česká filharmonie prakticky bez výrazného šéfdirigenta, s tím současným Izraelcem Eliahu Inbalem zase nebyl spokojený odvolaný ředitel Darjanin. Dá se proto říci, že hlavní slovo v chodu České filharmonie má právě ředitel. Zatímco s tím předešlým, který je řídil 8 let s Václavem Riedlbauchem, se kvůli autorským právům nerozešli hráči v dobrém, tak za novým ředitelem Darjaninem stojí a ten z toho je překvapený. Jak uvedl už minulý týden pro Český rozhlas.

Vladimír DARJANIN, odvolaný ředitel České filharmonie:
Je to pro mě takový závazek, že jsem netušil, že tak velkou podporu toho orchestru mám, a proto, když to dopadne příznivě, tak musím říct, že budu pracovat ještě o to víc pro tenhle orchestr, který si to skutečně zaslouží.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Slíbil jim stotisícové platy, dokud je pro ně takzvaně nevybojuje, ponechal jim peníze za autorská práva k nahrávkám life koncertů. A slíbil jim také zajímavé zahraniční zájezdy. Na druhé straně upozornil je už v době svého nástupu loni v létě, že za Česko filharmonii bude jednat pouze on a upozornil na to, že se bude chovat především jako manažer.

Vladimír DARJANIN, odvolaný ředitel České filharmonie:
Myslím, že mám celkem dobrou manažerskou výbavu na to, abych dokázal čelit tlakům.

Michaela VETEŠKOVÁ:
A možná právě s tímto postojem k řízení České filharmonie narazil u současného ministra kultury Václava Riedlbaucha. Mimo to, že Darjanin stále ještě řídí hudební festival Dvořákova Praha a může být v etickém střetu zájmu.

Václav RIEDLBAUCH, ministr kultury:
Co máte s tím Darjaninem, já neříkám, že to je špatně, já jsem osobně veřejně vůbec nevystupoval, měl jsem tisíc a jednu příležitost, několikrát jsem upozornil, ať toho nechá, že to je prostě nefér, že to jsou překrucovaná fakta, nedal pokoj, no, tak co máte dělat jiného, no, když ředitel je neposlušný, tak já si myslím, že něco jako loajalita tady taky existuje, v privátní sféře by tam neseděl zřejmě ani hodinu, kdyby něco takového podnikal.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Čeští filharmonici odletěli v pondělí na koncertní turné do Španělska a Českému rozhlasu jeden z hráčů Ivan Pazour potvrdil, že filharmonici odehrají nasmlouvané koncerty pro Pražské jaro i pro letní festival BBC Proms. Po svém návratu v turné se chtějí setkat s předsedou vlády a požádat ho, aby přiměl ministra Riedlbaucha vzít Darjanina zpátky. Odvolaný ředitel Vladimir Darjanin se pro Český rozhlas odmítl dál k situaci ve filharmonii vyjadřovat. Ještě jako ředitel v pátek 7. května podal na Václava Riedlbaucha trestní oznámení kvůli propadu v rozpočtu České filharmonie, který v době Riedlbaucha šéfování ve filharmonii vznikl.

Jan BUMBA, moderátor:
Michaela Vetešková, dobrý večer přeje od mikrofonu Jan Bumba.


autoři: šče , bum
Spustit audio

Více z pořadu