Ozvěny dne 1. 6. 2002

1. červen 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprocházejí korekturou.

Kolaps v chemickém průmyslu

Kolaps důležité části českého chemického průmyslu se zatím podařilo odvrátit. Česká rafinérská v nejbližších hodinách opět začne dodávat suroviny společnosti Chemopetrol. Obě firmy, které jsou součástí holdingu Unipetrol, se nebyly schopny dohodnout na cenách. Rafinérie proto Chemopetrolu položila nůž na krk a od půlnoci přerušila dodávky. Podle mluvčího Unipetrolu Tomáše Zikmunda se na dnešním jednání obou znesvářených stran podařilo dospět ke kompromisu a zachránit situaci aspoň na dva měsíce dopředu.

Tomáš Zikmund, mluvčí Unipetrolu: Poté, co se do celé kausy vložil ministr průmyslu a obchodu pan Grégr a svolal generální ředitele Unipetrolu a České rafinérské, by mělo dojít s největší pravděpodobností k obnovení dodávek surovin z České rafinérské do Chemopetrolu. Česká rafinérská přistoupila na nižší cenové požadavky, ale i přesto se jedná o ústupek ze strany Unipetrolu. Pro nadcházející dva měsíce by výstup z tohoto jednání měl přinést klid pro další jednání.

Na produktech Chemopetrolu jsou přímo závislé firmy Spolana Neratovice a Kaučuk Kralupy. Při déle trvajícím výpadku by tak byla ohrožena výroba plastů a hnojiv a oběma znesvářeným stranám hrozí stamilionové sankce od dalších desítek firem s návaznou výrobou. Dodávky benzínu pro motoristy ohroženy nejsou.

Nová pravidla pro reklamu

Ode dneška platí nová pravidla pro reklamu. Výrobcům i propagátorům tabákových výrobků a alkoholu, kteří se snaží získat zákazníky mezi dětmi a mládeží, tak nastaly horší časy. Např. velkoplošné reklamy na cigarety musejí být umístěny nejméně 300 metrů od základních a středních škol. Mladiství už nemohou být ani cílem reklamy na alkohol. Vysoké pokuty mohou odedneška dostat i firmy, které šíří nevyžádané reklamní letáky.

Díky novému zákonu omezujícímu distribuci propagačního materiálu tak můžeme právě proti němu lépe bránit naše poštovní schránky. Pokud je totiž opatříme cedulkou s upozorněním, že reklamu nechceme, jejich distributoři to musí respektovat. Potvrzuje to i prezident Rady pro reklamu Radek Pokorný.

Radek Pokorný: Zákon říká, že šíření nevyžádané reklamy, pokud vede k výdajům adresáta nebo pokud adresáta obtěžuje, se zakazuje.

V případě, že nepomůže nálepka na poštovní schránce, mohou se lidé obrátit na živnostenské úřady nebo přímo na obchodníky. Ti jsou prý na nový zákon dobře připraveni a budou ho dodržovat.

Petr Vyhnálek, jednatel společnosti Globus: Pokud si někdo na schránce označí, že si nepřeje mít letáky, tak je tam samozřejmě od naší firmy mít nebude.

Stejně se vyjádřil i vedoucí marketingu firmy OBI Zdeněk Holub. Ten zákon dokonce vítá.

Zdeněk Holub, vedoucí marketingu firmy OBI: Zákon dá menší šanci takovým těm nekalým konkurentům.

Je ale důležité připomenout, že ani novela zákona o reklamě nezbaví letáků některé účastníky spotřebitelských soutěží. Ti totiž svým podpisem na anketním lístku souhlasili se zasíláním reklamních tiskovin. Úřad pro ochranu osobních údajů pak nemůže proti podobným akcím zasáhnout, protože se jich lidé účastní dobrovolně.

Konec kuplířského gangu

Policii se v operaci Smet podařilo rozbít další kuplířský gang v severních Čechách. Právě severozápadní Čechy ale i další pohraniční oblasti jsou místem, kde skupiny obchodníků se ženami nejčastěji operují. Tentokrát sklapla past na Chomutovsku. Uvízlo v ní 21 lidí, osm Bulharů a dva Češi, kteří řídili noční podnik-, kde se provozovala prostituce. Policie je sledovala rok a půl. Všichni skončili v cele, stejně tak i 11 dívek. Pro gang jich pracovalo asi 50 a to i v jiných státech. Také ony pocházely většinou z Bulharska, ale i z dalších zemí bývalého východního bloku. Skupinu řídil 39letý cizinec s povolením k trvalému pobytu v České republice.

Sjezd prezidentů zemí střední Evropy

Xenofobie a nacionalismus ohrožují demokratický vývoj v Evropě a jsou v rozporu s rozšířením EU a NATO. Ve Slovinsku se na tom shodli prezidenti zemí středí Evropy. V Bledu byl také zvláštní zpravodaj Radiožurnálu Jiří Hošek.

Podle slovinského prezidenta Kučana neexistuje alternativa k rozšíření EU.

Milan Kučan, slovinský prezident: Sjednocená Evropa by měla sahat až tam, kam sahají hodnoty jako demokracie, právní řád nebo politická kultura.

Soudí Milan Kučan. Podle něj se obyčejní lidé musí dozvědět, co jim vstup do EU nebo NATO přinese. Václav Havel označil rozšíření EU za nezvratný proces, přestože dosud není jasné, o které země se patnáctka v první vlně rozšíří.

Václav Havel, prezident ČR: Už velmi brzy to rozhodnuto bude. Během dánského prezidentství EU, to znamená, v druhé půlce tohoto roku, už bude i v této věci nepochybně jasno. A ty země, s nimiž se jedná, nebudou-li v té první vlně, rozhodně bude s nimi počítáno do druhé vlny rozšiřování.

Polský prezident Alexander Kwasniewski zase zdůraznil, že se na summitu sešly všechny hlavy států bývalé Jugoslávie. To podle něj znamená, že jugoslávský konflikt je definitivně minulostí. Jeho slova podporuje dohoda o sblížení mezi Chorvatskem a Jugoslávií, kterou na Bledu podepsali prezidenti obou zemí.

Strach z války

Strach z války v jižní Asii roste. Přestřelky mezi Pákistánem a Indií pokračují. V konfliktu jsou další mrtví. Kvůli napětí mezi Indií a Pákistánem už Spojené státy, Velká Británie a Kanada doporučily svým občanům, aby opustili Indii. Evakuace části personálu z Pákistánu chystá i OSN.

Rodiny britských i amerických diplomatů už také Indii a Pákistán opouštějí. Ministr zahraničí Velké Británie Jack Straw stále věří, že se konflikt mezi oběma jadernými zeměmi dá ještě odvrátit. Varování před pobytem na území těchto států proto vysvětluje jako preventivní opatření.

Jack Straw, ministra zahraničí Velké Británie: Rozhodl jsem se nejprve varovat naše občany, kteří chtějí cestovat do Indie, aby zatím do této země necestovali. Vyzíváme také občany Velké Británie, kteří jsou nyní v Indii, aby v zájmu vlastní bezpečnosti odjeli.

Také pákistánský prezident Parvíz Mušaraf se snaží uklidnit obavy z možné jaderné války.

Parvíz Mušaraf, pákistánský prezident: Věřím, že žádná ze stran nebude tak nezodpovědná, aby překročila tuto hranici. Půjdu dokonce ještě dál, když řeknu, že o možnosti jaderné války by se ani nemělo diskutovat, protože žádný zdravě myslící člověk by o takové nekonvenční válce neměl uvažovat, ať už je tlak na něj jakkoli silný.

Mušaraf chce vytvořit pásmo bez jaderných zbraní v oblasti jižní Asie a vyzívá ke snížení ozbrojených sil. Očekává ale od Indie nejprve nějaký vstřícný krok, což podle něj znamená začít dialog ohledně neshod kolem Kašmíru. Právě Kašmír je hlavním zdrojem napětí mezi oběma státy. Tato oblast je údajně jedním z nejkrásnějších a zároveň nejnebezpečnějších míst na světě. Indie i Pákistán kontrolují část Kašmíru. Obě by ho ale chtěly celý. Boje o toto území začaly v roce 1947, kdy ze své bývalé kolonie odešli Britové. Od té doby v konfliktu zemřelo 50 tisíc lidí.

Další razie v palestinských městech

Izraelští vojáci dnes podnikli další razie v palestinských městech. Zatkli přitom desítky Palestinců. Nejrozsáhlejší opera izraelské armády probíhá v palestinském uprchlickém táboře Bálátá, kde vojáci už druhý den prohledávali dům od domu. Izraelci považují tábor Bálátá za jednu z bašt radikálních brigád mučeníků od Al-Aksá, které se přihlásily k mnoha protiizraelským atentátům. Izraelští vojáci také hlídkovali v opuštěných ulicích Nábulusu, kde platí zákaz vycházení. Zasahovali i v Tulkarmu a v uprchlickém táboře Duhajšá poblíž Betléma.

Krátký přehled zpráv

O vstupu ČR do EU rozhodne buď referendum nebo hlasování obou parlamentních komor. Oba způsoby umožňuje novela ústavy, která začala platit právě dnes.

Spalovna nebezpečných odpadů v Lysé nad Labem musela dočasně zastavit provoz. Stavební úřad přerušil její kolaudaci. Podle Inspekce životního prostředí totiž zatím provozovatel, firma Rean, nedodal výsledky měření emisí jedovatých dioxinů.

Policii chybí lidé. Ačkoli vláda před několika dny schválila ministrovi vnitra Stanislavu Grossovi navýšení počtu mužů v resortu a to nejvíc v hlavním městě, ode dneška pražským strážníkům pomáhají brigádníci - studenti.

Klesá počet transplantací

Téměř 900 vážně nemocných lidí u nás čeká na transplantaci. Naděje, že se pro ně najde vhodný dárce, se ale v posledních letech snižuje. Ve srovnání s rokem 1997 u nás loni klesl počet transplantací téměř o třetinu. Důvody tohoto trendu zjišťovala Pavla Dluhoschová.

Vývoj posledních let je alarmující, říká předseda České transplantační společnosti Štefan Vítko. Podle něj zasela před třemi roky nedůvěru k tomuto medicínskému oboru aféra kolem ostravského transplantačního centra.

Štefan Vítko, předseda České transplantační společnosti: V tom případě ostravské kausy byli ostravští lékaři falešně obviněni, že prodávají orgány do zahraničí. Ten celý případ byl kriminalizován a samozřejmě ten vliv na všechny lékaře, kteří se podílejí na odběrech, na identifikaci dárce, je velmi neblahý.

Štefan Vítko se sám častěji setkává s tím, že příbuzní zemřelého trvají na tom, aby se jeho orgány nepoužily pro jiného pacienta, přestože on sám za svého života nikdy neřekl, že si to nepřeje. Podle nového transplantačního zákona vznikne registr lidí, kteří dají za života najevo, že se nechtějí stát dárci orgánů. S podobnými problémy se ovšem potýká celá Evropa. Jen u nás se loni nedočkalo vhodného dárce 76 pacientů.

Zahynul pilot ultralehkého letadla

Pět kilometrů od Nymburka zahynul pilot ultralehkého letadla. Ten se se svým strojem zřítil doprostřed pole nedaleko Hronětic. Případ vyšetřují policisté a Ústav pro civilní letectví.

Čtyři letouny odstartovaly kolem deváté hodiny z Milovic. Cílem jejich cesty bylo sportovní letiště v Nymburku, kde se koná mezinárodní slet ultralehkých letadel. Padesátiletý pilot se najednou ze 150metrové výšky zřítil k zemi. Na místě byl mrtev. Podle vyjádření expertů byla příčina neštěstí pravděpodobně technická závada.

Mezinárodní den dětí

Děti na celém světě dnes oslavily svůj svátek. V Praze sledoval MDD Jaroslav Doleček.

Děti svůj svátek slavily na mnoha místech Prahy. Zajímavý program připravila třeba zoologická zahrada. Další atrakce čekaly také na Staroměstském náměstí. Tam vzaly oslavy do svých rukou strážníci spolu se záchranáři. Tento den dětí měl tedy nejen pobavit, ale také poučit. Ředitel obvodu Městské policie Praha 1 Miroslav Stejskal k tomu říká.

Miroslav Stejskal, ředitel Městské policie Praha 1: Děti získávají nejen vztah k některým problematikám bezpečnostního charakteru, ale i ke složkám bezpečnostního systému, k policii jako takový. Aby ty děti ji nevnímaly negativně. A pak pro nás jsou to potencionální budoucí policisté.

Svůj svátek si děti užívaly také na Náměstí Jiřího z Poděbrad, kde se o zábavu staral Český rozhlas. Vedoucí oddělení komunikace ČR Zuzana Foglarová vysvětlí, proč.

Zuzana Foglarová: Český rozhlas je vlastně jediné rádio, které vysílá speciální pořady pro děti. A proto jsme chtěli pro děti udělat ještě jiné akce. Hlavně z toho důvodu, aby vůbec viděly, kdo pro ně ty pořady natáčí.

Všechna přání dětí se asi splnit nedají, ale někdy se stačí jen zeptat, co by takovém capartovi udělalo největší radost.

Neuveden: Já bych chtěla všechno.

Neuveden: Kočku a taky psa.

Mezinárodní hudební festival

Na zámku ve Žďáru nad Sázavou dnes začíná už sedmý ročník Mezinárodního hudebního festivalu Třináct měst Concentus Moraviae. Letošní přehlídka je zaměřena na hudbu v období baroka a klasicismu na Moravě a ve Vídni. O některých zajímavých hostech nás informovala dramaturgyně festivalu, německá cembalistka Barbara Willi.

Barbara Willi, cembalistka: Ráda bych upozornila na Bernardu Vink, je to světová pěvkyně, která dokonce bude zpívat i v češtině, dále na nejslavnější soubor staré hudby na světě na muziku Antikvu pod vedením Reinharda Göbela a na dirigenta prvního koncertu na Josepha Imersela, který je vlámský dirigent, ale také specialista hry na kladívkový klavír. Donese si svůj unikátní krásný nástroj až do zámku ve Velkém Meziříčí.

autor: všt
Spustit audio

Více z pořadu