Ozvěny dne 1. 5. 2002

1. květen 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprocházejí korekturou.

Potyčkou s policií v Brně skončila prvomájová demonstrace anarchistů

Potyčkou s policií dnes v Brně skončila prvomájová demonstrace anarchistů. K násilnému střetu došlo, když jim policisté začali bránit v pochodu směrem k místům, kde měla obdobnou akci znesvářená skupina skinheadů. Do Brna se sjelo z celé republiky na pochody ulicemi na 420 holých lebek a 360 antifašistů. Situaci sledoval Vladan Dokoupil.

Město Brno, park na Moravském náměstí, 13 hodin 20 minut. Anarchisté sundali transparenty a dřevěnými žerděmi tloukli do plastových krytů policejních těžkooděnců. Vzduchem létaly kameny a lahve, jedna z nich byla zápalná. Policii se podařilo natlačit anarchisty doprostřed parku a demonstrace se postupně rozešla. Ke zraněním nedošlo. Čtyři lidé byli předvedeni na policejní stanici.

Neuveden: Ulice jsou naše!

Brno, Masarykova třída, 12 hodin 40 minut. Jen pár set metrů od antifašistů pochodují holé lebky. Jejich akce skončila bez násilí. Policie splnila svůj cíl, udržela obě skupiny od sebe. Anarchisté i skinheadi dodrželi ohlášené trasy svých pochodů, skončili je tam, kde měli, a dlouho před stanoveným termínem. O tom, že k potyčkám může ještě dnes kdykoliv dojít i mezi menšími skupinami, nenechaly obě strany nikoho na pochybách.

Neuveden: Hodně zdaru do vítězství!

Řvali skinheadi.

Neuveden: Já se do násilných střetů nevrhám, ale moji kolegové se určitě budou bránit a já se taky pokusím udělat co bude v mých silách.

Konstatoval jeden z anarchistů.

V těchto chvílích jsou anarchisté a skinheadi na koncertech v soukromých klubech. Na noc je proto v pohotovosti ještě přes sto policistů.

Prvomájové oslavy proběhly v Praze poměrně v poklidu

Prvomájové oslavy proběhly v Praze poměrně v poklidu a téměř bez problémů. Odehrávaly se především ve znamení mítinků politických stran. Hlavním městem prošel také už tradičně průvod anarchistů. Prvomájové oslavy v Praze sledoval František Lutonský.

Svátek práce se už tradičně slavil na několika místech Prahy. Na Letenské pláni se sešlo asi dvanáct tisíc příznivců komunistů. Sociální demokraté lákali voliče na pražské Výstaviště a Koalice slavila na Petříně. Prahou také prošel průvod anarchistů. Jediný drobný incident se odehrál na Václavském náměstí, tam došlo ke střetu anarchistů se čtyřmi skiny. Policie nakonec dva z nich a jednoho anarchistu zadržela.

Neuveden: Neznáme žádný rozumný důvod, proč zatkla jednoho člověka, a to takovým způsobem, že se tam jasně pokusila vyvolat prostě konflikt. Zároveň byly povolané antony s pořádkovou jednotkou, ač tam nikdo z naší strany, prostě se žádné násilí nekonalo.

!!NEROZUMÍM!!

Neuveden: Už se to uklidnilo, už se ten zbytek připojuje k tomu zbytku průvodu před sochou.

Policisté tak byli oproti minulým letům prakticky bez práce.

Neuveden: Ještě není konec, ale zatím to jde.

Anarchistický průvod prošel celým centrem Prahy, demonstrace skončila okolo šestnácté hodiny poté, co se asi 250 účastníků tříhodinového pochodu rozešlo.

Prvomájové oslavy ve Francii přerostly v demonstrace proti Le Penovi

Tradiční prvomájové oslavy ve Francii přerostly v obrovské demonstrace proti vůdci Národní fronty Jean-Marie Le Penovi. Situaci v ulicích Paříže sleduje zvláštní zpravodaj Radiožurnálu Jan Šmíd.

Stovky tisíc lidí vyšly po celé Francii do ulic, aby vyjádřily svůj protest proti Le Penovi. V samotné Paříži se pochodu z náměstí Republiky až na náměstí Národa zúčastnilo na půl milionu lidí. "Jsme národ mnoha kultur", "Le Pen do Seiny" či "Pryč s fašistou", takové nápisy se objevovaly na mnoha transparentech. Řada účastníků demonstrace pojala tuto akci jako jeden velký happening. V důsledku velkých tlačenic, především v metru, však byli někteří z nich nuceni vyhledat lékařské ošetření. Navzdory obrovské koncentraci lidí a potenciálně výbušné atmosféře v ulicích k vážnější konfrontaci s přívrženci Le Pena zatím nedošlo. Vůdce Národní fronty přišlo dopoledne na náměstí Opery podpořit čtyřicet tisíc lidí.

V SRN se demonstrace nesly v duchu protestů proti nezaměstnanosti

V Německu se prvomájové demonstrace nesly hlavně v duchu protestů proti nezaměstnanosti. Oslavy Svátku práce tradičně zneužily už v jeho předvečer stovky výtržníků k pouličním nepokojům. Zpravodaj Českého rozhlasu v Německu David Šťáhlavský přináší obrázek dnešního dne.

Nelichotivá patnáctiletá tradice bouřlivých 1. májů v Berlíně pokračovala i letos. Krátce po půlnoci se střetly stovky pouličních výtržníků s policií, která se snažila jim zabránit v rabování. Jedna žena byla zraněna těžce, desítky dalších včetně policistů lehce. 25 nejaktivnějších chuligánů bylo zatčeno. Za bílého dne pak proběhly pokojné manifestace odborů a levicových sil. Kancléř Schröder slavil v Lipsku. V předvolebním roce slíbil novým spolkovým zemím více investic a tedy lepší životní podmínky. Lipsko na Schröderovy sliby ale odpovědělo skandováním jména Schroiber, tedy složeninou jmen Schröder a Stoiber, který je pravicovým vyzyvatelem sociálnědemokratického kancléře k zářijovým volbám.

Pro Rusy je 1. máj příležitostí vyjádřit nesouhlas s politikou vlády

Pro Rusy je 1. máj příležitostí vyjádřit nesouhlas s politikou vlády a prezidenta. V ulicích ruských měst pochodovaly statisíce lidí. Nejvíce se jich sešlo v Moskvě, kde odbory a levicové strany uspořádaly oddělené manifestace. Zatímco odboráři vyrazili s transparenty požadujícími hlavně vyšší mzdy, komunisté vyzývali k záchraně Ruska. Slovo má moskevský zpravodaj Českého rozhlasu Petr Voldán.

Odboráři si přivstali a už před polednem zakončili pochod koncertem poblíž Kremlu. Hlavními hesly odborů byly stížnosti na nízké mzdy a důchody a kritika sociální politiky vlády. Komunisté při demonstraci v centru Moskvy volali po zastavení podle nich buržoazních reforem, a tím také po záchraně Ruska. I když vysloveně protiprezidentských a protivládních hesel nebylo mnoho, asi stočlenná skupina radikální mládeže si počínala v tomto průvodu značně agresivně a požadovala například pověšení ruských kapitalistů a rezignaci prezidenta Putina.

Blokáda Jásira Arafata skončí možná už o půlnoci

Blokáda palestinského předáka Jásira Arafata skončí možná už o půlnoci. Arafat dnes projednal s americkým a britským konzulem podrobnosti převzetí šesti Palestinců odpovědných za vraždu izraelského ministra Zeeviho pod kontrolu amerických a britských stráží. Právě tím Izrael podmiňuje stažení svých vojáků z Ramalláhu. Telefonuje blízkovýchodní zpravodaj Radiožurnálu Jaromír Janev.

Tento strážní tým by pak měl dopravit šest Palestinců odsouzených palestinským vojenským soudem do autonomního města Jericho. Po potvrzení jejich předání do palestinského vězení a americko-britského dozoru v tomto vězení by mělo dojít k uvolnění blokády Jásira Arafata. Podle izraelského rozhlasu by se tak zřejmě mělo stát do dnešní půlnoci. O podmínkách celé složité operace jednali dnes odpoledne američtí a britští experti v Arafatově obklíčeném sídle. Jásir Arafat by se pak směl bez omezení pohybovat po celém autonomním území i v zahraničí.

Vláda Parvíze Mušarafa slaví drtivý úspěch v referendu

Vláda pákistánského prezidenta Parvíze Mušarafa slaví drtivý úspěch v referendu, které hlavě státu vyneslo dalších pět let ve funkci. Podle pákistánské volební komise hlasovalo pro Mušarafovo setrvání v čele země 97 % lidí a k volebním urnám přišlo přes 70 % oprávněných voličů. Podle Mušarafových odpůrců jich ale nebyla ani polovina a hlasování prý bylo zfalšováno. Mušaraf se k moci dostal vojenským převratem v roce 1999.

Slovenská policie zadržela českého pašeráka cigaret

Českého občana zadržela slovenská policie při pašování cigaret. Podle zpravodajky Radiožurnálu Renaty Havranové má kontraband hodnotu téměř 900 000 korun.

Příslušníci zvláštního útvaru celního ředitelství sledovali čtyři muže delší dobu. Při jejich zadržení byl mezi pašeráky z východního Slovenska také 40letý řidič českého kamionu Svatopluk Š. Zásah se odehrál nedaleko nákupního střediska Dubeň v Žilině. Skupina pašeráků byla zadržena ve chvíli, kdy cigarety překládala z Toyoty s michalovskou poznávací značkou do návěsu českého kamionu. Celníci zajistili téměř tři tisíce kartonů cigaret různých značek pocházejících z Ukrajiny. Únik na cle a daních odhadli na téměř 1 600 000 korun. Pašeráci byli umístěni do cely předběžného zadržení.

Nedaleko madridského stadionu vybuchla nálož umístěná v autě

Nedaleko madridského stadionu, na kterém se má zanedlouho konat zápas mezi Realem Madrid a Barcelonou, vybuchla nálož umístěná v autě. Sedm lidí bylo lehce zraněno. K atentátu se přihlásila separatistická organizace ETA.

Na východ Afghánistánu se přesunují stovky amerických vojáků

Na východ Afghánistánu se přesunují stovky amerických vojáků a útočných vrtulníků. Mají tam podpořit operaci britských zvláštních jednotek proti členům Talibanu a sítě Al-Kajdá.

Velká voda zaplavila na západě Sibiře více než dva tisíce domů

Velká voda z tajícího sněhu zaplavila na západě Sibiře více než dva tisíce domů. Zatím nejsou hlášeny žádné oběti na životech. Voda má klesnout do tří dnů.

Kvůli frekventované dopravě praskají obyvatelům Libichova zdi domů

Kvůli frekventované dopravě v obci praskají obyvatelům Libichova na Mladoboleslavsku zdi některých domů u silnic. Libichovští si na přetížený provoz stěžují a žádají vybudování obchvatu. Podrobnosti zjišťoval Zdeněk Vranovský, Český rozhlas - Regina.

Obec leží na vytížené komunikaci jak v době řepné kampaně dobrovického cukrovaru, tak i nyní v souvislosti s průmyslovou zónou města, kam směřují těžké nákladní vozy. Občané si stěžují na vznikající praskliny domů u silnice a požadují na dobrovické radnici, kam obec spadá, snížení rychlosti. Tímto provozem trpí i samotné město. Cukrovar, jako investor, navrhuje zřídit obchvat, což město vítá. Tento rok už začala první jednání s majiteli pozemků a obchvat by se měl začít realizovat v roce 2003 a být hotový do příští řepné kampaně. Tím by se provoz vyhnul i stísněnému náměstí v nedalekých Dobrovicích.

Počet astmatiků u nás každoročně stoupá

Počet astmatiků u nás každoročně stoupá. Nemoc se sice nedá zcela vyléčit, její alergické projevy jdou ale potlačit léky. Podle psychologa Jiřího Lose z Fakultní nemocnice na Bulovce je ovšem také potřeba pacienta zbavit úzkosti z nemoci, která nejčastěji pramení z malé informovanosti a zhoršuje tak průběh samotné nemoci.

Jiří Los: Ono je totiž zcela jasně prokázáno, že úzkost jako psychologický faktor se přímo účastní na rozvoji té choroby, přímo může působit na reakci těch průdušek, proto je důležité se zabývat i těmihle věcmi, a tím se tomu pacientovi může ulevit.

Teplé a slunečné počasí vylákalo první odvážlivce k vodě

Teplé a slunečné počasí vylákalo první odvážlivce k vodě. Návštěvníky přivítalo například brněnské koupaliště Dobrák. Voda sice měla 14 stupňů, ale asi dvacítka otužilců, mezi kterými byly i děti, koupání neodolala. Zatímco se v nížinách lidé slunili a odpočívali v parcích, na horách se i dnes lyžovalo. Asi 200 nadšenců si užilo posledního sněhu v krkonošských Horních Mísečkách. Vlekaři je vozili zadarmo. Sezóna pro sjezdové lyžování ale po poledni v Krkonoších definitivně skončila. Dobré podmínky jsou v horách už jen pro běžkaře.

V amfiteátru Valečovem proběhl 8. ročník keltského festivalu Beltine

V amfiteátru pod hradem Valečov na Mladoboleslavsku se hrálo a tančilo. Osmý ročník keltského festivalu Beltine vzbudil nadšení více než tří tisíc návštěvníků a trval celých šestnáct hodin. Pod malebnou zříceninou se od včerejšího večera vystřídaly dvě stovky hudebníků z Česka i ze zahraničí. Příchozí mohli shlédnout i taneční vystoupení, ukázky historického šermu nebo navštívit keltskou vesnici dočasně vybudovanou pod hradem.

Májové oslavy pro romantické povahy nabízí na večer hrad Helfštýn

Májové oslavy pro romantické povahy nabízí na večer středověký hrad Helfštýn. Jak Českému rozhlasu potvrdila správkyně památky Marcela Kleckerová, pro návštěvníky je připraven program v duchu doby Karla Hynka Máchy.

Marcela Kleckerová: Samozřejmě bychom chtěli, aby i sami návštěvníci přispěli k té atmosféře, to znamená, že ne, že my jim tady pouze ukážeme tu výstavu, bude to vlastně asi 50 reprodukcí kreseb Karla Hynka Máchy, který, jak známo, v tom minulém století v době romantismu chodil po hradech a kreslil si je, budou tady také vydání knihy Máchova Máje různá, potom by měla být prohlídka hradu. Pro ty, kteří s námi takovou tu hru budou hrát, tak samozřejmě chystáme slevu na vstupném, ale znamená to, že by měli přijít oblečeni v nějaké části oděvu, které by odpovídalo tomu období romantismu.

autor: všt
Spustit audio

Více z pořadu