Oživlé kostičky lega. Hrají fotbal a skládají Rubikovu kostku

8. leden 2016
Trendy

Stavebnice lego neprobouzí zájem jen u dětí. Když kostičky ožijí, zvládnou plnit i složité úlohy. Legorobot, pokud je správně složený a naprogramovaný, toho umí hodně.

„Dá se dosáhnout toho, že přes bluetooth komunikuje několik robotů mezi sebou tak, aby hráli robotický fotbal. Viděl jsem i robota, který skládal Rubikovu kostku, stihl to za 4,5 vteřiny,“ říká odborný asistent na katedře řídící techniky elektrotechnické fakulty ČVUT, Martin Hlinovský. ČVUT od roku 2009 každým rokem pořádá soutěž legorobotů.

Roboti se nedají poskládat z běžných kostiček, které mají doma naše děti. K sestavení robota je potřeba speciální legosady, která kromě stavebnice jako takové obsahuje především tzv. EV3 kostku. To je minipočítač, který slouží jako řídící centrum i napájecí stanice robota. Součástí jsou různé senzory - na světlo, na dotyk a motory zajišťující pohyb robota.

Při programování robota by jednoduší úlohy i pro nezkušeného člověka neměly být problém, ostatně legoroboti jsou primárně určeni dětem, takže jsou děláni tak, aby je i děti zvládly naprogramovat.

„K programování se dá použít více programovacích jazyků, nejjednodušší je jazyk NXTG. Funguje tak, že na pracovní plochu se vkládají bloky, např. motor a nastaví se parametry. Je to intuitivní, jednoduché, děti od 8-10 let jsou schopny si s tím začít hrát tak, aby ve 14 letech samy programovaly.“

Martin Hlinovský je hlavním organizátorem soutěže legorobotů. V posledním ročníku roboti museli uhasit pomyslné požáry. Proti sobě nastoupili vždy dva roboti do bludiště, v jehož podlaze byla světla. „Měli za úkol vyhledávat ohniska požáru, tedy červená světla a ohniska eliminovat.“

091    10-25__Lego__Lego_rcx__284x367.jpg

Z jednotlivých kol vítězné týmy postupovaly dál, až se dva nejlepší utkaly ve finále. Kluci z týmu, který znamená „zapečené nudle s lososem a pórkem“, vyhráli už podruhé a porazili své vysokoškolské soupeře.

„V programu jsme vychytali poslední chybičky, to nám pomohlo získat pár bodů navíc,“ říká jeden z týmu, Franta. Jeho kolega upřesňuje, že samotná konstrukce robota trvala dva dny, programování desítky hodin.

Prvotní myšlenka takovou soutěž pořádat vznikla inspirací na Univerzitě ve Stuttgartu, kde podobná soutěž probíhá. Elektrotechnická fakulta ČVUT roboty využila i jako součást vzdělávání a studenti mají povinný předmět Roboti v rámci studijního programu kybernetika a robotika.

autoři: sch ,
Spustit audio