Oživení DNA vyhynulé žáby

18. březen 2013

Australským vědcům se podařilo oživit genom bizarní žáby, která vyhynula v 80. letech minulého století. Mohl by to být krok k jejímu skutečnému zmrtvýchvstání.

Žáby tlamorodky zázračné (Rheobatrachus silus) se o své potomky staraly unikátním způsobem: samice spolkla nakladená vajíčka a pulci prodělávali svůj vývoj v jejím žaludku. Před strávením vajíčka i pulce chránila látka, která zastavila tvorbu žaludečních kyselin. Druh byl v australské divočině naposled spatřen v roce 1981, o dva roky později už byla tlamorodka zázračná považována za vyhynulou. Není ale vyloučeno, že v budoucnosti dokáže vstát z mrtvých.

Vědci z projektu Lazarus se zabývají možnostmi klonování vymřelých živočichů. Ze zmrazené tkáně tlamorodek, která pochází ze 70. let minulého století, izolovali „mrtvá“ buněčná jádra. Ta pak přenesli do čerstvých vajíček paropuch širokohlavých (Mixophyes fasciolatus), které jsou tlamorodkám blízce příbuzné. Původní jádro ve vajíčku inaktivovali a nahradili „mrtvým“ jádrem vyhynulého druhu. Některá z takto ošetřených vajíček se začala dělit a vytvořila embryo v časné fázi vývoje, jakýsi balonek tvořený mnoha buňkami.

Zmražená tlamorodka zázračná

Žádné z embryí sice nepřežilo déle než několik dní, ale genetické testy potvrdily, že jejich buňky obsahují dědičnou informaci tlamorodek. Vědci tak dokázali oživit genom vyhynulého druhu žáby a získali zásobu čerstvých buněk pro další klonování.

Zdroj: University of New South Wales

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio