Ozbrojení Židé mohli zabránit holokaustu, tvrdí americký kongresman

2. březen 2018

Americký kongresman Don Young prohlásil, že se miliony Židů mohly vyhnout plynovým komorám, kdyby měly zbraně. Dlouholetý zástupce Aljašky a člen Národní asociace držitelů zbraní (NRA) tak podle serveru Times of Israel reagoval na tlak americké veřejnosti vůči zpřísnění zákonů o zbraních.

Young řekl, že miliony evropských židů mohly být zachráněny, kdyby nacistické Německo nesebralo zbraně civilistům. „Kolik milionů lidí bylo zastřeleno a zavražděno, protože bylo neozbrojených? Padesát milionů v Rusku. Kolik Židů bylo dáno do pecí jen proto, že neměli zbraně?“ ptal se americký zákonodárce.

Odpovídal tak na otázku Dimitriho Sheina, kandidáta Demokratické strany, který se v letošních volbách bude pokoušet atakovat Youngovo křeslo. Shein se svého oponenta ptal na obnovené úsilí o zavedení přísnější regulace a zákonů o zbraních. Navazoval tak na debatu, která se rozvířila po poslední masové střelbě na floridské střední škole, kde zemřelo 17 lidí.

Hitlera nezastavily ani armády

Nejedná se o úplně novou myšlenku, upozorňuje portál. Tvrzení, že se Židé mohli před nacisty zachránit, kdyby byli ozbrojení, se objevuje v kruzích amerických konzervativců už několik let. V roce 2015 tvrdil něco podobného tehdejší možný republikánský kandidát na prezidenta Ben Carson ve své knize Dokonalejší Unie.

„Němečtí občané byli vládou odzbrojeni na konci 30. a v polovině 40. let. Hitlerův režim nemilosrdně zavraždil šest milionů Židů a mnoho dalších, které nacisté pokládali za podřadné,“ napsal politik, který v administrativě Donalda Trumpa zastává post ministra bytové výstavby a rozvoje měst. Pasáž tehdy vyvolala nesouhlasné reakce, ale Carson je odmítl s tím, že s ním „mnoho“ Židů souhlasí, a to prý včetně rabínů.

Nezisková organizace Liga proti hanobení (ADL) už v minulosti vyzvala konzervativce, aby nepoužívali srovnávání s nacisty v debatách o kontrole zbraní. V roce 2015 její šéf Jonathan Greenblatt označil podobná připodobnění za neuvěřitelná.

Trump milostivě hodil protestujícím drobečky v podobě příslibu, že bude dbát na to, aby se zbraně neprodávaly mentálně nemocným lidem

„Je zvláštní tvrdit, že osobní zbraně malého počtu německých Židů mohly zastavit totalitní nacistické Německo, když armády Polska, Francie, Belgie a mnoha dalších zemí byly Třetí Říší poraženy,“ řekl pro internetový portál Huffington Post. „Pokud se snažíte manipulovat historii holokaustu a používat ji na získání politických bodů, je to naprosto nevhodné a urážlivé,“ dodal Greenblatt podle Times of Israel.

Zbraně mizí z regálů

Současná debata se už ale přesouvá i mimo politiku, všímá si americký deník New York Times. Dva největší prodejci zbraní ve Spojených státech, obchodní řetězce Walmart a Dick’s Sporting Goods, ve středu oznámili, že prodej zbraní omezí.

Walmart, který je v Americe jejich vůbec největším prodejcem, nadále nebude prodávat žádné zbraně lidem mladším 21 let. Zároveň přestane nabízet předměty, které se podobají útočným puškám, včetně hraček a vzduchovek.

Prodejce outdoorového vybavení Dick’s Sporting Goods zase uvedl, že naprosto končí s prodejem pušek ve všech svých obchodech. Z regálů vyřadí vysokokapacitní zásobníky a rovněž bude jakékoliv zbraně prodávat jen lidem nad 21 let, a to bez ohledu na lokální zákony. Podle federální legislativy si může krátké ruční zbraně koupit právě jen osoba starší 21 let. Od osmnácti si ale mohou lidé pořídit poloautomatické pušky a jiné střelné zbraně.

Krok obou řetězců přišel přesně dva týdny po střelbě na střední škole na Floridě, při které zemřelo 17 studentů a zaměstnanců školy. A prodejci zdůraznili, že rozhodnutí je reakcí na toto neštěstí. „Každopádně se jedná se o jedny z nejdůležitějších rozhodnutí o zbraních ze strany korporátní Ameriky,“ soudí New York Times.

Nedávno se několik velkých společností distancovalo od Národní asociace držitelů zbraní. Mimo jiných s ní veřejně ukončily spolupráci třeba půjčovna aut Hertz, letecká společnost Delta Air Lines nebo pojišťovna MetLife. A prezident Trump se v Bílém domě sešel se skupinou právníků k úvahám nad možnou reformou legislativy o kontrole zbraní. Podobné snahy nicméně Národní asociace držitelů zbraní odmítá, podotýkají New York Times.

autor: per
Spustit audio