Ovlivní rozsudek nad teroristou vztahy Západu s Libyí?

1. únor 2001

Postavení Libye na mezinárodní scéně se zatím nijak zásadně nemění - ani po středečním rozsudku nad Libyjcem, kterému speciální skotský soud v Holandsku prokázal vinu v případě teroristického útoku v Lockerbie a poslal ho na doživotí do vězení, není v mnoha ohledech jasno. Kadáfího režim sice oznámil, že rozsudek nad Midžrahím respektuje, ale nepřevzal dosud plnou odpovědnost za teroristický čin, k němuž došlo nad skotským Lockerbie před 13 lety.

Libyjský velvyslanec v Londýně naznačil, že jeho vláda se nejspíše nebude bránit vyplatit finanční odškodnění pozůstalým obětí, jestliže rozsudek po odvolání nabyde právní moci. Jinak se ale vláda v Tripolisu zásadně od tohoto činu distancuje a tvrdí, že s ním nemá co dělat.

Všichni soudní lidé si ale uvědomují, že Midžráví nemohl spáchat tento teroristický čin sám a že musel jednat na něčí pokyn či objednávku, zřejmě jako agent libyjské tajné služby. Vzhledem k okolnostem případu a povaze libyjského režimu je téměř vyloučené, že by k takovému teroristikému činu mohlo dojít bez vědomí nejvyššího libyjského vedení, tedy bez souhlasu samotného vůdce Muamara Kadáfího.

Jeho trestní stíhání a vyšetřování však zatím nepřipadá v úvahu - není to možné právě bez spolupráce s Libyí, i když po tom naléhavě volají mnozí příbuzní těch, kdo v Lockerbie v roce 1988 přišli o život.

Rezoluce Rady bezpečnosti OSN, na jejímž základě by mohly být zrušeny mezinárodní hospodářské sankce namířené proti Libyi, má celou řadu bodů a striktně vyžaduje nejen to, aby libyjská vláda převzala "odpovědnost" za teroristické činy provedené jejími agenty, jako byl pumový útok na letadlo americké společnosti PAN AM nad skotským městem Lockerbie, a aby též vyplatila přiměřenou finanční kompenzaci rodinám obětí, ale aby také zveřejnila všechny okolnosti, které jsou jí známy o tomto případu a o dalších teroristických útocích jinde ve světě a hlavně to, aby se napříště Libye skutečně vzdala terorismu jako své politiky.

Prozatím Libye zůstává na seznamu států, které podporují terorismus, ačkoli - podle hodnověrných zdrojů - nepodnikla už několik let žádnou teroristickou akci. Britský ministr zahraničí Robin Cook o tom řekl:

"Vzhledem k odsouzení jednoho z vysokých činitelů tajné služby by se měli libyjští vůdci snažit dokázat na mezinárodní scéně, že se definitivně vzdali terorismu a že budou dodržovat mezinárodní právo."

Je ovšem jasné, že po minulých zkušenostech s Kadáfího Libyí asi nebude jednoduché o tom někoho přesvědčit.

ČRo 6 / RSE 1. února 2001 rse@cro.cz

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.