Oteplování je pro naše ložiska dost důležitým faktorem, říká šéf Bílinské kyselky Milko

9. únor 2020

Vojtěch Milko na českém trhu obchoduje s léčivými prameny. Ve svém byznysu prý ředitel Bílinské kyselky naslouchá přírodě.

Bílinská kyselka vyvěrá z hloubky 190 metrů. Když si člověk zkusí odkrokovat tu vzdálenost, zjistí, že to není málo,“ říká o zdroji host pořadu Českého rozhlasu Plus Hovory.

V dnešní době bohužel vnímáme oteplování. Je to pro podstatu našich ložisek dost důležitý faktor. Nedostatek srážek samozřejmě ovlivňuje obnovu pramenů. V období, kdy jsou horka, jsme nervózní a sledujeme předpovědi počasí. Prameny musíme hlídat a být k nim šetrní.“

Čtěte také

Živelné katastrofy by byly fatální

Zdroje léčivých podzemních vod jsou pod dohledem odborníků, kteří dávají ujištění, že Bílinská kyselka je proměnou klimatu prozatím netknutá. Do úplně jiné dimenze se ale dostává šéf společnosti, která ji posílá na trh, úvahou o možných přírodních katastrofách, o nichž v Čechách běžně neuvažujeme.

Kdyby nastala pohroma, jakou je zemětřesení nebo potopy, skutečně si neumím představit, že by to neovlivnilo kvalitu pramenů.“

Odvézt si ji v láhvi

„Snažíme se především uspokojit naši populaci, protože pokud někdo z Ostravy navštíví naše lázně, nepochybně uvítá, že si může koupit jakoukoli z léčivých vod v obchodě a vzít si ji s sebou,“ podotýká k oblibě kyselky.

Lázně Teplice, kde se minerální pramen stáčí, navštěvují samozřejmě i cizinci, Milko ale cílí především na trh v České republice.

Každý pramen má podle neho specifickou chuť a je třeba si ji uvědomit. Právě kyselka je prý vhodná například na pálení žáhy, má tedy lehkou slanou pachuť.

Poslechněte si celý rozhovor Naděždy Hávové s jejím hostem.

autoři: Naděžda Hávová , Kateřina Tesařová
Spustit audio

Související