Otec gejzírů zeslábl

24. září 2010

Vikingům sloužil Island jako určitá forma trestanecké kolonie. Nenapodobitelná temná krajina plná sopek, vodopádů a gejzírů představě konce světa jen nahrávala. Dnes žijí Islanďané spokojeně v relativním blahobytu a příliv turistů bez milosti regulují přísní celníci a nadsazené ceny.

"Cestu na Island jsem plánoval mnohokrát, ale vždy mne odradila její cenová kalkulace. Dají se najít přijatelné lety, ale o to víc utratíte na místě," připomíná zásadní problém. Dovolená na Islandu je totiž opravdu drahá. Přesto stojí za to, protože takovou krajinu jinde na světě nenajdete.

Přísní celníci Nakonec se na cestu vydal s agenturou, ale ani tak se nevyhnul problémům s islandskými celníky. "Jsou neuvěřitelně přísní. Na ostrov je povoleno dovážet 3 kg potravin na osobu. Při odbavení byly v našem autobusu jen oba řidiči a delegát, a tak celníci tvrdili, že na celou skupinu připadá pouhých 9 kg. Po dlouhém přesvědčování uznali, že má autobus dalších třicet pasažérů. Ale už nechtěli slyšet o tom, že jsme turistický zájezd a vezeme si zásobu na celý pobyt. Zabavili všechen alkohol, cigarety a zbylé jídlo, agentura dostala pokutu 100 tisíc korun a vedoucímu zájezdu odebrali pas," líčí Zdeněk Bakstein šokující příjezd. Zatímco domorodci nijak přívětiví nebyli, příroda návštěvníkům ukázala vlídnou tvář. "Představte si, že z jedné louže náhle vytryskne vzhůru proud vody a páry do výšky dvacet metrů, pár vteřin drží, aby z něj vítr mohl odnést něco tříště na přihlížející a pak zase opadne," líčí gejzíry.

Výprava viděla také zřídlo, které dalo tomuto úkazu jméno. "Starý Geysir už ale tryská jen občas. Říká se, že ho ucpali turisté, když do něj ve snaze povzbudit ho k větší aktivitě, házeli kameny." Z hodin zeměpisu jsou známé islandské sopky s veselými názvy Hekla a Krafla, naposled se z nich láva valila před necelými dvaceti lety. Sopečné erupce významně dotvářejí krajinu v některých částech ostrova. "Kam oko dohlédne, tam jsou oblé černé vršky, lávová pole a občasné jámy s úlomky lávových ker. Žádné stromy, jen místy mech," popisuje cestovatel depresivní, a přesto fascinující pohled. Kromě sopek a gejzírů se Island pyšní také největším ledovcem v Evropě Vatnäjokull a nejvyšším vodopádem Dettifoss, kde se voda řítí z výšky 44 metrů.

Logo

Dřevo nad zlato Okolo ostrova vede jen jedna hlavní cesta, život se odehrává při pobřeží. "Do vnitrozemí se dříve uchylovali jen psanci prchající před zákonem." Obyvatelé Islandu jsou potomci loupeživých Vikingů. "Při jejich nevlídnosti se vůbec nedivím, že je soukmenovci poslali na Island," podotýká Zdeněk Bakstein. Většina místních obyvatel nemá příjmení, ale patronymum, tedy jméno po otci. Končí na "son" u syna a "dottir" u dcery. "Mnoho rodů také vede pečlivé kroniky a znají běžně své předky až do jedenáctého století." Původní osadníci žili ještě do minulého století v domcích z drnů, které v moderní době vystřídal beton.

Dřevo je na ostrově natolik vzácné, že si ho jako svůj dar Islandu kdysi vybral norský král Harald. Skvělou pověst má islandský kůň. Jsou silní, vytrvalí a jejich instinkty jsou neomylné. "Když odmítnou jít dál, můžete si být jisti, že tudy cesta nevede. Naopak sami dokážou najít brod přes bažinu," říká cestovatel.

Superdrahá země
"Na Islandu je tak draho, že si tam jako chudí příbuzní připadali i američtí turisté. Navíc jste díky přísným vstupním opatřením v podstatě nuceni nakupovat," upozorňuje cestovatel. Tady je výčet některých cen:
1 kg rýže - 100 kč
1kg špaget - 50 kč
Pivo - 60 kč
Pizza v restauraci - od 400 kč
1 litr coly - 80 kč
Nocleh v kempu - 300 kč

Logo
autor: David Meklovský
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.