Otec chtěl, abychom vše dělali poctivě a vlastníma rukama, přiznávají zakladatelé startupu Wuders dvojčata Herkova

29. červen 2021

„Tatínek nás nikdy moc nechválil, trval na tom, že cokoliv uděláme, musí být příště ještě lepší,“ říkají Jan a Dominik Herkovi, dvojčata a zakladatelé startupu Wuders. „Chtěli jsme  podnikat už dřív. Než jsme se k tomu dostali, trvalo to 1,5 roku,“ popisuje Dominik. Společně teď vyrábějí nábytek. Vše začalo tak, že nejdřív Dominik vyrobil první tři kusy. „Bratři se tím nadchli a líbilo se jim to, tak jsem to dal na e-shop, a tam se to taky líbilo – a tak to všechno začalo.“

V rodině vedl sedm dětí otec, který chtěl, ať všechno dělají vlastníma rukama, co nejvíc poctivě a kvalitně. Když je ale jen tak nechválil, probudila se v nich touha dělat všechno ještě líp.

„Když s prvními výrobky brácha přišel, tak jsem objevil, že jde o industriální styl, protože to není jen dřevo, ale o spojení s kovem. Tehdy to v Česku nikdo moc nedělal a trh byl volný. Teď už je to trochu jinak, ale takto myšlenka na podnikání vznikala,“ popisuje Jan.

Dalo nám to svobodu

Dnes vyrábějí Herkovi stoly, židle a nábytek vůbec, a to ze zimního dubu a amerického ořechu, tedy z materiálů, které se dají renovovat a používat znovu a znovu. 

„Dávalo nám to svobodu. Viděli jsme, že musíme pokračovat, protože to má obrovskou přidanou hodnotu. Chtěli jsme pracovat naplno a s přesahem,“ dodávají bratři Herkovi jedním dechem.

Celý pořad Hovory si poslechněte v audiozáznamu, ptala se Naděžda Hávová.

autoři: Naděžda Hávová , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.