Otcem při studiích: S manželkou se organizujeme přes online kalendář

29. březen 2016

Koordinace studia a rodičovství vyžaduje mnoho plánování. „Rozvrh, který si vždycky plánuju dva tři týdny dopředu, je hodně nabitý. Závisí na tom, jak si to sám udělám, protože okolí mi strašně pomáhá, vychází mi vstříc na brigádě a rodiče pomohou pohlídat malého,“ říká student analytické chemie Karel Kudláček, otec tříletého Martina.

Pro Karla a Katku není rodičovství neslučitelné se studiem a vlastními zájmy. „Ani si nepřipadám, s tím, že máme malého Martínka, že bych přišel o mládí nebo si ho nějak zkrátil,“ doplňuje Karel, který ve volném čase fotí, hraje airsoft, občas florbal a chodí i na brigádu.

Přesto je třeba plánovat dopředu, Martínek nechodil do jeslí ani nenavštěvuje univerzitní školku, kterou Karlova přírodovědecká fakulta provozuje. Pokud tedy nepomáhají prarodiče, musí být jeden z rodičů vždy k dispozici. „Když si na začátku semestru s Katkou děláme rozvrh, tak to musíme vymyslet tak, abychom neměli oba dva zároveň přednášku.“ Přínosným nástrojem pro mladé rodiče, kteří potřebují koordinovat svůj čas, mohou být i online kalendáře. „Když tam jeden něco zanese, tak to druhý okamžitě vidí v telefonu a ví, že ten druhý má, nebo nemá čas, případně se na tom můžeme domluvit,“ říká Karel.

Kromě univerzitních mateřských školek nebo dětských koutků nabízí univerzity další možnosti podpory mladým rodičům. Každá univerzita musí, podle zákona schváleného v roce 2012, ponechat matce či otci status studenta při přerušení studia z důvodu rodičovství. O tzv. uznanou dobu rodičovství je obvykle třeba zažádat. Může tak udělat souběžně matka i otec dítěte.

Univerzity mohou studujícím rodičům vyjít vstříc i jinak: „Moje žena si zařídila individuální studijní plán. Neměla striktně dané, že musí všechny zkoušky splnit ten daný semestr, a mohla si je případně plnit i později,“ doplňuje Karel. Zkušenost s učiteli mají rodiče malého Martina pozitivní: „Přístup pedagogů je obecně příjemnější, jsou schopní se s námi domluvit, když potřebujeme. Když řekneme, že se nám něco nehodí z toho a toho důvodu, tak nám vždycky vychází vstříc.“

Jak tedy zvládnout rodičovství při studiích? Karel radí: je potřeba mít pozitivní přístup a okolí, které vás podporuje.

autor: nol
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka