Otázky související s podporou ODS Václavem Havlem

20. duben 2009

Těžko si na české politické scéně představit větší paradox, než že Václav Havel podporuje ODS. Leč stalo se, neboť bývalý prezident nelibě nese, že Jiří Paroubek způsobil pád Topolánkovy vlády v době českého předsednictví EU a že prezident Václav Klaus příliš chápe ruský způsob politického myšlení. A potom: Mirek Topolánek je přece docela milý chlapík.

Tradiční dělení české politické scény na havlovce a klausovce se nečekaně zamotává. Havlem podporovaného Topolánka budou volit i lidé, kterým disident na Hradě nevoněl, protože nerozuměli jeho přemoudřelé mluvě a považovali ho za salónního levičáka. Není těžké se dovtípit, proč tuto hořkou pilulku rádi spolknou. Prezident Klaus je momentálně v jejich očích ještě horší zjev, jemuž přestali zcela rozumět poté, co se diktátorsky pustil do svých politických dětí, když přestaly dělat to, co si on jako všeznalý otec přál.

Havlův příklon k ODS by byl zajímavý pouze jako anekdota, vtipně dokumentující jeden překvapivý zákrut polistopadového vývoje v České republice. Jenže celý tento pohyb má pevnější základ. Mirek Topolánek ho nazývá základem hodnotovým. Jinými slovy: Havel s Topolánkem se scházejí na půdě euroatlantických hodnot, jež je třeba chránit před lidmi, kteří v zájmu politické účelovosti (ve jménu vlastní popularity, pomstychtivosti, sebestřednosti, narcisismu) zapomínají, co ony hodnoty znamenají.

Hodnoty - to, co česká politika posledních dvacet let skoro neznala - se mají stát středobodem politiky. A také způsobují, což stojí za pozornost ze všeho nejvíc, že v "nehodnotném" pytli se najednou setkávají Jiří Paroubek, Vojtěch Filip, Václav Klaus a David Rath.

V české politice se nečekaně dějí věci. Nakonec vše špatné asi opravdu k něčemu dobré. Netřeba už vyčítat Jiřímu Paroubkovi, že za asistence dvou poslanců ODS a dvou zelených poslankyň způsobil krach vlády, a tím i českou ostudu v Evropě. Předčasné volby a politika vůbec mají díky ČSSD konečně jasné téma. I vy, milí volící posluchači, přece máte své hodnoty.

autor: Petr Fischer
Spustit audio