Osudy vědců 1968: Mezinárodní geologickou konferenci přerušil příjezd tanků. Cizinci panikařili

24. srpen 2018
Hlavně sovětských tanků mířících do oken ministerstva dopravy 22. srpna 1968.

Čtyři a půl tisíce geologů z celého světa se v srpnu 1968 sjely do Prahy. Vědci se měli zúčastnit Mezinárodního geologického kongresu. V tomto oboru totiž Československo patřilo ke světové špice. Když se 19. srpna sešli na slavnostním zahájení, ještě netušili, že za několik málo hodin budou spěchat domů. 

Jedním z nich je i profesor Zdeněk Pertold z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, který na slávu československé geologie dodnes vzpomíná. „Mít celé území pokryté jednotnou edicí map byl velký výkon,” říká, když na stole rozkládá mapu Strakonicka. „A takových map bylo po celé republice mnoho, jednotlivé geologické útvary byly popsány z hlediska horninového obsahu nebo nerostných surovin,” vypráví. 

Tanky a panika

Podle hlavního pořadatele geologického kongresu Arnošta Dudka byly součástí konference na začátku srpna i exkurze geologů z 90 zemí světa po našich horách. „Exkurze před kongresem proběhly přesně podle programu,” vzpomíná. 

Byl velký šok, když před budovami, kde se kongres odehrával, stály tanky.
Arnošt Dudek

„Byl velký šok, když před budovami, kde se kongres odehrával, stály tanky,” říká Dudek. „První den jsme měli mít přijetí u prezidenta republiky, ke kterému už nedošlo. Celé se to zastavilo, řešili jsme, co s tím. Cizinci propadli panice, někteří větší, někteří menší. Jednotlivá vyslanectví organizovala s naší pomocí odjezd cizinců domů,” doplňuje jeho vyprávění Pertold.

Pro geology byly vypraveny zvláštní vlaky. „Podařilo se, že v pořádku odjeli,” pokračuje v dramatickém příběhu Dudek. 

Emigrační výhoda

I přes předčasné ukončení udělala Mezinárodní geologická konference v srpnu roku 1968 českým geologům velké jméno ve světě. 

Osudy vědců 1968: Nebýt komunistů, tak mohl být Libor Pátý vědcem světového formátu

00976896.jpeg

Víte, že si tento příběh Libor Pátého můžete přečíst i na základě jeho vynálezu? Celoživotně se věnoval fyzice nízkých tlaků, což je jeden z oborů, který dnes využívá internet a počítače.

„Na rozdíl od jiných vědeckých oborů, českým geologům to pomohlo. Naši emigranti měli díky konferenci možnost vycestovat, konkrétní univerzity upozorňovaly emigrační úřady, aby české geology posílaly k nim,” upozorňuje profesor Pertold. 

Až na výjimky tak normalizace českou geologii zásadně neochromila. Chyběl tu ale styk se západní vědou, a tím pádem i moderní přístroje a postupy.

autoři: Ondřej Ševčík , vis
Spustit audio

Související