Ostražitost je na místě, říká k ministerské novele zákona o státních zástupcích šéf české Transparency International

28. červen 2019

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová vyslechla kritiku protikorupční organizace Rekonstrukce státu na adresu ministerské novely zákona o státních zástupcích. Pomůže její současná podoba posílit nezávislost tuzemské justice a žalobců?

Čtěte takéMusím s tím žít, řekla Benešová k demonstracím. Státním zástupcům prý ubližovat nechce

„Jednoznačně pomůže, protože vyhovuje a vychází vstříc požadavkům států, které bojují proti korupci (GRECO). Stanovuje pevná funkční období vedoucích státních zástupců, povinně zavádí výběrová řízení na státní zástupce a zabraňuje odvolání vedoucích státních zástupců bez udání důvodu,“ uvedl v pořadu Pro a proti náměstek ministryně spravedlnosti Jeroným Tejc.

Návrh počítá s tím, že zákon, ať už bude účinný teď, nebo na přelomu roku 2021 a 2022, umožní obměnit vedoucí státní zástupce na základě výběrových řízení. „Konkurenční zákon České pirátské strany podle mě nebude schválen dříve, protože legislativní lhůty jsou neúprosné.“

Ano, kdyby teď vláda přistoupila k výměně vedoucích státních zástupců, tak bych námitky snad i chápal. Ale novela říká, že stanoví podmínky, za kterých se budou v příštím období a po svobodných volbách vybírat vedoucí státní zástupci, které teď tato vláda nechce měnit a zároveň říká, že budou platit jasné podmínky.
Jeroným Tejc

„Ministerstvo spravedlnosti ve svém návrhu jasně říká, jaký bude proces výběru státních zástupců. Budou to komise, v nichž dva zástupce bude vybírat nejvyšší státní zástupce, dva bude jmenovat ministerstvo a toho jednoho musí někdo vybrat, asi to bude také ministerstvo, ale podmínkou je, že to bude soudce... Jsme ale připraveni vést debatu dále,“ ujistil náměstek.

Ten také připomněl, že soudce je nezávislá osoba. „Je jmenován na svůj celý profesní život. Ministr spravedlnosti ho nemůže odvolat, přeložit, zvýšit ani snížit mu plat... Tím, že je soudce jmenován do komise, se nestává závislým na ministerstvu.“

„Nestrašme tedy tím, že tady jakýkoliv státní zástupce může například zastavit vyšetřování, tak to není. Vliv vedoucích státních zástupců je jistě značný, ale rozhodně ne takový,“ shrnul Jeroným Tejc.

Ďábel v detailech

„Tato novela některé věci řeší, ale ďábel je vždy v detailech a tam je mnoho otázníků... Námitek je poměrně dost,“ zhodnotil ministerský návrh novely ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka.

Ten zmínil dva sporné detaily, které považuje za důležité. „Jeden se týká nastavení přechodných ustanovení a délky trvání výkonu služby těch, kteří jsou dnes ve vedoucích funkcích státního zastupitelství. Tam je návrh dva roky u nejvyššího a tři roky u vrchních státních zástupců. Otázkou je, jestli je to adekvátní.“

Druhá výtka je podle Ondráčky klíčová. „Tou je složení komisí, které budou rozhodovat o výběrových řízeních. Je fajn, že budou výběrová řízení povinná... Paní Benešová udělala posun, že by ministerstvo mělo jmenovat tři lidi z pěti... Tady je riziko, že tím pádem ten, kdo vybírá komisi, do značné míry může předvybrat i funkcionáře.“

Musíme brát v úvahu i politický kontext: máme tu trestně stíhaného premiéra, který se topí ve svých kauzách, on i jeho rodina čelí 10 letům za ‚katrem‘. Máme tu další politiky, kterým hrozí, že budou vyšetřováni touto justicí a těmito státními zástupci. Ostražitost v této chvíli je vyšší.
David Ondráčka

Středobodem kontroverze tedy je, kdo bude jmenovat osoby do výběrových komisí. „Paní ministryně říká, že soudce je přece nezávislý, ale jde o to, kterého z těch dvou tisíc, které máme, vyberete... Je to otázkou historie názoru vůči státním zástupcům, v justici jsou skupiny s odlišnými pohledy.“

„Každý cítí, že se tady hraje o tento vlivový moment při jmenování funkcionářů státního zastupitelství. To je opravdu ta klíčová pozice, protože funkcionář pak jednoduše přes pokyny nařizuje jednotlivým státním zástupcům, jak postupovat. Proto je potřebná diskuze, jak to vůbec udělat,“ doporučil David Ondráčka.

autoři: Veronika Sedláčková , oci
Spustit audio

Související