Ostravský magistrát připravuje opatření, kterými sníží náklady za energie

6. září 2022 11:39

Úspora energií. To je v současné době hlavní téma pro radnice velkých měst. Mají rozsáhlé budovy pro stovky úředníků a tak je jejich provoz kvůli energetické krizi náročný. Řada měst tak v současnosti vymýšlí, jak ušetřit. Třeba ostravský magistrát počítá s tím, že v topné sezoně bude teplotu v jednotlivých místnostech speciálně upravovat.

Budova Nové radnice v Ostravě se občanům otevřela v roce 1930, je velmi rozlehlá, má dvě křídla kolem náměstí, vyhlídkovou věž a město hledá způsoby, jak v ní ušetřit energie. Jednou z možností je regulace teploty v jednotlivých místnostech.

„Bude se to diferencovat podle místností – jestli jsou to chodby, zasedačky, nebo kanceláře. Bude se dělat jemná regulace mezi jednotlivými místnostmi,“ vysvětluje primátor Tomáš Macura, který kandiduje za hnutí ANO. „Pro nás zcela zásadním úsporným opatřením byla výměna všech zhruba tisíců oken na radnici, kterou jsme dokončili loni,“ dodává.

Podle něho zaměstnanci magistrátu nebudou hromadně přecházet na práci z domova. „Ti lidé jsou tady pro občany a v naprosté většině nemohou tu službu poskytovat odnikud jinud,“ doplňuje Macura.

Úspory bude magistrát hledat i na velkých akcích, které pořádá město. Jednou z nich jsou Ostravské Vánoce s trhovými prodejci a řadou atrakci pro veřejnost. „Hledáme u osvětlení a dalších věcí možnosti jak ušetřit, kde změnit třeba technologii. Určitě je to například větší využívání LED světel i u prodejců, kteří jedou na elektřinu. Snažíme se hledat alternativy, které jsou bezpečné a levnější,“ říká hlavní organizátorka Miriam Lehocká.

Město se snaží šetřit elektřinu i v ulicích. U veřejného osvětlení mění klasické žárovky. Místo nich dává LED světla, které jsou výhodnější. „Ona ta LED svítidla sama o sobě umí to, že mají vestavěné autonomní utlumení světelného toku, to znamená, že svítí méně v noční době, a to až o 50 procent v těch hodinách, kdy je na daném místě minimální provoz,“ doplňuje mluvčí Ostravských komunikací Eva Kijonková.

autor: Petr Dušek
Spustit audio