Osobní rozvoj v Universu: Začněte intimní schůzkou sami se sebou

12. duben 2016

„Osobní rozvoj je poznání sama sebe, je to práce na tom, kam se chceme dostat. Je to vývoj každého jednotlivce a neplatí pro to žádná univerzální poučka, co dělat a co ne,“ říká Jaroslava Timková, šéfredaktorka magazínu o osobním rozvoji. „Jako první krok bych doporučovala takovou intimní schůzku sám se sebou, kdy si vyhodnotíme, co nás obtěžuje, proč, co můžeme změnit,“ doplňuje.

Objevit svůj talent není jednoduché, zejména proto, že často podceňujeme své úspěchy. To, co nám jde lehce a přirozeně, máme často tendenci přehlížet. „Dobrý rodič vypozoruje, v čem ten talent je, a pomáhá ho rozvíjet. Ale nemusí to tak vždycky být, ne každí rodiče mají vnímání na to, aby to dítě jasně vedli. I rodičovství je velký osobní rozvoj. Myslím si, že dobrý nástroj je udělat si nějaké testy a zjistit si, co je můj talent, vášně, jak se pohybuji ve světě, jak přemýšlím.“

Intimní schůzka sám se sebou nám může pomoci vyhodnotit, co je pro nás důležité, na čem pracovat a jak se do toho pustit. „Doporučuji si to vše napsat, rozpracovat do detailů, vědět, že krok po kroku někam jdeme.“ Jaroslava Timková také doporučuje nebát se získat osobního mentora: „Najít si ve svém okolí někoho, koho obdivujeme. Lidé mají velké zábrany někoho oslovit – i ve svém oboru. Myslím si, že každý z těch vyzrálých starších lidí rád ty zkušenosti předá.“

Často když se snažíme něco změnit, máme příliš velká očekávání. Pak to vzdáváme a ještě více si nevěříme. Je dobré si stanovovat malé cíle a zlepšovat se postupně. „Sami sebe pak oceníme a budeme obdivovat, že jsme to zvládli,“ říká Jaroslava Timková.

autor: nol
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.