Osobák #5: Jóga. První lekce v životě aneb „Prosím, rozmotej mě!“

6. leden 2020

Přiznám se, že jsem lekci jógy tajně toužil vyzkoušet už několik let. Do natáčení Osobáku jsem ale nenašel odvahu. Vždy jsem se bál, že budu na skupinové lekci jediný muž nebo že tam jako zkrácený hobby fotbalista budu všem pro smích. I proto jsem vděčný za možnost individuální lekce s instruktorkou Markétou Makovskou. 

Markéta Makovská začala jógovou cestu v roce 2005 při studiích na Univerzitě Karlově. V roce 2013 absolvovala svůj první učitelský kurz a začala vyučovat dynamickou jógu i pro veřejnost. Markéta absolvovala i studijní cesty do Indie, konkrétně do kolébky tradiční Ashtanga jógy – města Mysore. V dubnu 2018 otevřela v pražských Vinohradech své jógové studio.

Mimo našeho zvukaře Járy a fotografa Tomáše totiž mému prvnímu jógovému cvičení v životě nikdo nepřihlížel. Já jsem se tak mohl opravdu uvolnit a dle zadání se ponořit pořádně do sebe.

Kromě „pozdravu slunce“ jsem si vyzkoušel i další pozice. A musím přiznat, že jsem při některých objevil svaly, o kterých jsem doposud netušil. „Zatím jsem vždy všechny rozmotala,“ ujišťovala mě Markéta v době, kdy jsem měl levou ruku protaženou pod pravou nohou, všude cítil bolest a připadal si jako klubíčko. Nakonec to byl ale příjemný zážitek, při kterém jsem zjistil, že i s mou výškou (192 cm) a ztuhlým svalstvem dokážu většinu pozic nějakým způsobem provést.

Co čekat na první lekci jógy? Jaké druhy jógy ohýbají indickou tradici? Jak poznat toho správného lektora? Dozvíte se v dalším díle Osobáku.

Osobák je podcastová série Radia Wave vytvořená ve spolupráci s novým audioportálem Českého rozhlasu mujRozhlas.cz. Představuje moderátora Martina Minhu v roli hobby sportovce, který pod dohledem profesionálů absolvuje na vlastní kůži tréninky osmi vybraných sportovních aktivit. Osobák můžete od 9. prosince poslouchat na audioportálu a v aplikaci mujRozhlas.cz i na wave.cz/osobak. Přihlaste se k odběru podcastu na wave.cz/podcasty.

autor: Martin Minha
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.