Osmička a její přátelé. Rozhodující okamžiky dějin v souběhu s historií slavné automobilky Tatra

13. červen 2021

Dokument popisuje rozhodující okamžiky českých dějin v souběhu s dějinami slavné automobilky Tatra. Automobily Tatra byly symbolem doby v těm nejlepších i nejhorších letech našich dějin a staly se i osobními vozy těch největších osobností naší historie: Vlasta Burian, pánové Hanzelka a Zikmund, Jan Werich nebo Luděk Munzar brázdili silnice za volanty Tatrovek.

Autor: Ondřej Kepka
Účinkují: Radomír Smolka, Michaela Bortlová, Ondřej Skácel, Karel Rosenkranz, Barbora Munzarová a další
Dramaturgie: Daniel Kupšovský
Zvuková spolupráce: Petr Šplíchal a Tomáš Gsöllhofer
Premiéra: 13. 6. 2021

S vozy automobilky Tatra šla českými dějinami hrdost, světová prvenství, vavřínové věnce vítězů světových závodů, ale také tragédie, smutek, pohrdání, lidská neštěstí, pláč, vězení.

Automobily značky Tatra sehrály v českých dějinách významnou roli. Připomeňme legendární a světoznámou „osmičku“, Tatru 87, se kterou Hanzelka se Zikmundem objeli celý svět.

Série byla natočena přímo v Technickém muzeu Tatry Kopřivnice, ale také v garážích, kde se často staré vozy podařilo i nastartovat. 

Legendární Tatry Hadimrška a Drtikolka

Tatra má ve svém muzeu řadu dalších slavných modelů.

Ondřej Kepka při natáčení komentářů

Lidových, legendárních a ve své době jedinečných vozů. Přelomový je model Tatra 11, který ovlivnil tvar automobilů díky nové konstrukci podvozku.

Tatra 57 byl nesmírně oblíbený lidový model nazvaný podle známého filmu „Hadimrška“ nebo nákladní vozy Tatra 111, 148 či 813 – která se ve své osmikolové verzi lidově přejmenovala na „Drtikolku“, podle postavy řidiče ze známého filmu Prázdniny pro psa.  

Vládní a armádní vozy

Velkou kapitolou jsou speciální vozy pro armádu, kolo-pásové transportéry, obrněné vozy, nákladní a speciální terénní automobily.

Dobové logo Tatry

Samostatným oddílem jsou modely vládních osobních vozů 603, 613 a Tatraplán, které reprezentují symboly tehdejší totalitní moci.

Uslyšíte originální zvuky motorů i vzpomínky známých

Hlavním průvodcem série je spolu s autorem Ondřejem Kepkou šéf konstrukce Tatry Radomír Smolka. Uslyšíte ale i ukázky z filmů, pozdravy známých osobností – třeba herečky Barbory Munzarové, jejíž tatínek, herec Luděk Munzar, závodil s veteránem Tatra 602.

Uslyšíte originální zvuky motorů jednotlivých modelů, často doslova prolezeme jedinečné modely vozů, které dodnes s sebou nesou atmosféru své doby nebo atmosféru závodů, kde vyhrávaly – jako třeba Bagira s číslem 8 – bugina konstruktéra Václava Krále. 

Autor děkuje zaměstnancům muzea za velkou pomoc při natáčení seriálu, zejména: Radomíru Smolkovi, Karlovi  Rosenkranzovi, Zdenku Kübelovi, Jiřímu Slanému, Ondřeji Skácelovi a Michaele Bortlové.

autor: Ondřej Kepka
Spustit audio