Osm hodin sezení u počítače spraví hodina cvičení

1. srpen 2016

Stravíte denně osm a více hodin sezením v kanceláři? Pak byste měli alespoň hodinu denně cvičit, vést aktivní život a zdravě se stravovat.

Pokud máte sedavé zaměstnání, takže například pracujete v kanceláři, určitě vás nepřekvapí, že dlouhodobé sezení pro tělo není moc zdravé. Mezinárodní tým vědců publikoval ve vědeckém časopise Lancet objev, že pokud denně trávíte osm hodin sezením, měli byste také alespoň hodinu cvičit. Lidé z kanceláří, kteří necvičí, mají totiž o šedesát procent větší pravděpodobnost předčasného úmrtí.

Jak si cvičením prodloužit život

„Není to žádná věda. Podle odborníků stačí hodina jakéhokoliv náročnějšího pohybu denně. Myslí se tím třeba rychlá chůze, nebo jízda na kole. Posluchače, kteří dnešní pracovní den opět stráví u počítače by mohlo namotivovat k pohybu také to, že ta hodina pohybu nemusí být v kuse, ale může být rozložená do celého dne," říká redaktor Českého rozhlasu Ondřej Novák.


Problémy s nedostatkem pohybu se dnes týkají v podstatě všech. „Životní styl lidí se totiž v posledních zhruba šedesáti letech radikálně proměnil. Starší generaci přikoval do křesel a pohovek příchod televize. A mladší generace jsou ovlivněny rozvojem počítačů a zejména internetu, u kterého české děti tráví přes čtyři hodiny denně. Naopak venku jsou jen průměrně dvě hodiny denně. O zdravý pohyb nás paradoxně připravil i pokrok, který vstoupil do našich domácností. Půl hodinou úklidu se dá totiž spálit přes dvě stě kalorií. Ale například luxování už v řadě domácností obstarávají roboti, s mytím nádobí nám pomáhají myčky a tak podobně,“ vysvětluje Ondřej Novák.

Hodina chůze denně nestačí

„Je zdravé procvičit všechny svalové skupiny, ne jen tu jednu, kterou používáme při chůzi, nebo jízdě na kole. Takže by lidé z kanceláří měli občas jít plavat, nebo si třeba zacvičit jógu. Na druhou stranu, i sportovat bychom měli s rozumem a dodržovat základní pravidla abychom si neublížili. Fyzioterapeut Claudius Kohdadad třeba pro Deutche Welle upozornil, že před každým větším sportovním výkonem nesmíme zapomenout na krátkou rozehřívací rozcvičku,“ připomíná Ondřej Novák.

Civilizační choroby ze sedavých zaměstnání jsou celosvětový problém

Předchozí studie skutečně spojitost sedavého povolání a civilizačních chorob vyvrátily. Nyní ale vědci zkoumali data o více než milionu lidí, což je více, než u předchozích průzkumů. Je to taky nový argument pro výzvu Světové zdravotnické organizace. Ta už dlouhodobě vyzývá vlády, aby přijaly opatření pro změnu pracovního prostředí zaměstnanců kanceláří.

Aktivní životní styl i ve firmě

„Obecně jde o to, aby zaměstnanci měli možnost vést aktivní životní styl a zdravě se stravovat. Firmy tomu můžou pomoct třeba úpravou pracovního prostředí. V poslední době se stávájí populární třeba polohovací pracovní stoly. Ty je možné elektrickým nebo manuálním mechanismem zvednout až do výšky třeba barového pultu a zaměstnanci tak můžou střídavě při práci sedět, nebo stát, uzavírá Ondřej Novák.

autoři: bur , Martina Gillichová
Spustit audio