Oscarová herečka se ocitla uprostřed debaty o izraelsko-palestinském konfliktu

Slavná hollywoodská herečka Natalie Portmanová se v posledních dnech stala součástí zapálené debaty o izraelsko-palestinském konfliktu. Filmová hvězda totiž minulý čtvrtek oznámila, že se nezúčastní červnového slavnostního předávání cen Genesis v Jeruzalémě, a to kvůli tomu, že podle vlastních slov nesouhlasí s „nedávnými událostmi v Izraeli“.

Jak informuje americký list Washington Post, Portmanové výrok okamžitě ocenili propalestinští aktivisté, kteří ho interpretují jako vymezení se proti židovskému státu a jeho zacházení s Palestinci. Stejně tak ale Natalii Portmanovou začali kritizovat mnozí Izraelci, podle kterých umělkyně podlehla tlaku mezinárodní kampaně bojkotu Izraele, známé pod zkratkou BDS.

Portmanová se proslavila například účinkováním ve filmové sérii Star Wars nebo rolí v dramatu Černá labuť, za kterou v roce 2011 získala Oscara. Herečka, která izraelské ocenění měla dostat za svou charitativní činnost v oblasti sociální pomoci, v pátek na sociálních sítích krok detailně vysvětlila a odmítla chválu i kritiku z obou stran s tím, že její rozhodnutí bylo špatně interpretováno.

„Rozhodla jsem se akce nezúčastnit, protože nechci působit dojmem, že podporuji Benjamina Netanjahua, který tam bude mít proslov. Stejně tak ale nejsem součástí hnutí BDS a nijak ho nepodporuji,“ vzkázala Portmanová a upozornila, že může být kritická k představitelům Izraele, aniž by zároveň bojkotovala celou zemi.  

Útočiště pro uprchlíky 

Izrael podle ní vznikl přesně před 70 lety jako útočiště pro uprchlíky, kteří utekli před holokaustem. „Ale hrozné chování k těm, kteří trpí kvůli současným krutostem, se neshoduje s mými židovskými hodnotami. Právě proto, že mi na Izraeli záleží, se musím postavit násilí, korupci, nerovnosti a zneužívání moci,“ napsala izraelská rodačka na Instagramu.

 V listopadu se Portmanová dozvěděla, že byla vybrána jako nová držitelka ceny Genesis, která je spojená s finanční odměnou dva miliony dolarů. Poctu měla slavnostně převzít v červnu na výročním galavečeru, kterého se měl zúčastnit i současný izraelský premiér Netanjahu. Ocenění Genesis je mnohdy uváděno za „židovskou Nobelovu cenu“ a v minulosti ho dostali například americký herec Michael Douglas nebo britský sochař indického původu Anish Kapoor.

Nadace, která cenu spravuje, se ale minulý týden od zástupců Portmanové dozvěděla, že se herečka nechce kvůli „nedávným událostem“ účastnit žádných veřejných akcí v Izraeli a nemůže proto s čistým svědomím na slavnostní večer přijít. Nadace vyjádřila své zklamání z toho, že se Portmanová rozhodla nezúčastnit akce z politických důvodů, informuje Washington Post.

Nesouhlas s politikou vedení státu

Portmanová není jediná, které se současná izraelská politika nelíbí, připomíná server Times of Israel. Značná část americké židovské komunity v posledních letech nesouhlasí s postoji pravicového kabinetu premiéra Netanjahua, ať už v otázkách izraelsko-palestinského konfliktu, podpory ultraortodoxní židovské komunity nebo vládního postoje k africkým migrantům.

Ačkoliv nebylo z počátku jasné, co herečku k rozhodnutí vlastně vedlo, mnoho lidí mělo okamžitě jasno: podle nich byly důvodem současné nepokoje v pásmu Gazy, píše Washington Post. Izrael totiž čelí silné kritice kvůli rázným zásahům proti pravidelným palestinským demonstracím podél vzájemné demarkační čáry. Izraelská armáda při protestech v uplynulých týdnech zabila několik desítek Palestinců, počet zraněných přesáhl tisícovku.

Jde nám jen o hranice

Židovský stát tvrdí, že jen chrání své hranice. Demonstrace prý také slouží jako záminka pro další teroristické útoky ze strany hnutí Hamás, které pásmo Gazy kontroluje.

Jen několik hodin poté, co se rozhodnutí Natalie Portmanové dostalo na veřejnost, se ho pokusilo využít hnutí BDS. Na jeho webu se objevil článek, který tvrdil, že „Portmanová odmítla izraelskou cenu kvůli zločinům páchaným v Gaze“. Globální kampaň BDS se snaží donutit Izrael, aby při uplatňování své politiky vůči Palestincům jednal v souladu s mezinárodním právem.

Hnutí se navíc snaží odradit mezinárodní veřejnost od koupě izraelských výrobků a tlačí na zahraniční společnosti, aby s Izraelem neobchodovaly. Stejně tak přesvědčuje slavné osobnosti, aby do židovského státu nejezdili. Podle samotného Izraele je ale hnutí BDS antisemitské. Aktivně se prý snaží tuto zemi zničit, když jí údajně odpírá právo na existenci jakožto demokratického a židovského státu, vysvětluje Washington Post

Izraelská ministryně kultury Miri Regevová prohlásila, že Portmanová „spadla do otevřené náruče podporovatelů hnutí BDS“. Poslanec Oren Hazan z vládnoucí pravicové strany Likud dokonce žádá, aby ministerstvo vnitra herečce odebralo její izraelské občanství. Portmanová podle tohoto zákonodárce využívá svých židovských kořenů ve své kariéře, zároveň se ale pyšní tím, že se jí povedlo vyhnout izraelské povinné vojenské službě. Jak připomínají Times of Israel, herečka se svými rodiči Izrael opustila, když jí byly tři roky.

Citlivá témata

Washington Post si ale myslí, že Natalie Portmanová neměla na mysli konflikt v pásmu Gazy, ale jiné citlivé téma. A to debatu ohledně toho, co bude Izrael dělat s desítkami tisíc afrických migrantů. Minulý měsíc Benjamin Netanjahu oznámil, že má v úmyslu přesídlit do západních zemí asi polovinu z více než třiceti tisíc migrantů, kteří se do Izraele dostali přes Sinajský poloostrov mezi lety 2005 a 2012. Druhá polovina měla v Izraeli získat právo pobytu.

Plán, který vznikl v součinnosti se Spojenými národy, ale prakticky vzápětí Netanjahu odvolal. Afričtí žadatelé o azyl, kteří často prchají před porušováním lidských práv nebo válkou, se tak v Izraeli znovu ocitají v nejisté situaci, bez jakéhokoliv právního statusu a v neustálém strachu z deportace, podotýká Washington Post.

autor: per
Spustit audio