Oscar Wilde: Neobyčejný model

24. duben 2019

Připomeňte si herecké mistrovství Jaroslava Kepky v povídce irského dramatika. Poslouchejte do středy 1. května 2019.

Čte: Jaroslav Kepka
Přeložil: Jiří Zdeněk Novák
Režie: Jan Lorman

Za Jaroslavem Kepkou

Ve středu 24. března 2019 po dlouhé nemoci zemřel Jaroslav Kepka. Malý velký herec, český Dustin Hoffman. Bylo mu 83 let. Herec s charakteristickým podmanivým hlasem získal v roce 2003 cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu.

Klára Jerneková a Jaroslav Kepka během natáčení hry Věra Lukášová (1965)

Jeho kariéra začala raketově. Už na pedagogickém gymnáziu hostoval v plzeňském divadle J. K. Tyla, stálé angažmá tam získal hned po studiích na DAMU a za dva a půl roku se stal členem Divadla na Vinohradech. Tam v 60. letech zaznamenal největší divadelní úspěchy ve hrách Náměstek, Nanebevstoupení Sašky Krista, Válka s mloky, Zámek.

Naplno v rozhlasu

S jeho postavou přicházelo na jeviště vždy zvláštní tajemství, charisma, smysl pro komediální zkratku, překvapení, schopnost vytěžit z minima maximum, pregnantní práce s hlasem a pohybová stylizace. Tyto své vlastnosti pak uplatňoval i ve výrazných menších rolích, které se v jeho podání stávali nezapomenutelnými.

Natáčení hry William Shakespeare: Sen noci svatojánské (Karel Dobrý, Viktor Preiss, Jaroslav Kepka, Josef Somr)

Naplno se jeho talent rozvinul v rozhlase, částečně i v dabingu a v TV filmech a inscenacích. Mezi jeho mistrovské kousky patří hlavní role v adaptaci povídky Karla Čapka Ukradený kaktus. Díky pohybovému nadání se o Kepkovi uvažovalo např. i do hlavní role životopisném filmu o Chaplinovi.

Poslední rozhovor

„Tak hlavně ať stále slyším stříbrný vítr, všechny zvony světa a chvíli ať zvostanu drobátko zdravej,“ přál si Jaroslav Kepka v posledním rozhovoru, který Dvojce poskytl 11. srpna 2015. V pořadu Noční Mikrofórum si s ním povídal jeho synovec Ondřej Kepka. V audiozáznamu můžete slyšet i ukázku ze hry Jules Verne: Patnáctiletý kapitán (1977, režie Jiří Horčička).

To nejlepší z archivu

V roce 2010 s Jaromírem Hanzlíkem vzpomínal na své herecké kolegy i své nejoblíbenější role. V audiozáznamu pořadu Hvězdný prach ho tak můžete slyšet mluvit malajsky anebo v ukázkách z rozhlasových her:

  • Fjodor Michajlovič Dostojevský: Bílé noci (1966, režie Josef Henke)
  • Václav Daněk: Dobrou noc a modrý z nebe (1968, režie Jan Fuchs)
  • Báchorka z loutkářských rukopisů Johan Doktor Faust (1966, režie Josef Henke)
autoři: Ondřej Kepka , rota
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.