Ornice, která nám ročně odteče, by naplnila neuvěřitelné dva miliony sklápěcích tatrovek

16. duben 2023

Česká republika je z pohledu geografie střechou moří a oceánů, a to protože od nás většina vody odteče. Po desetiletích intenzivního zemědělství k tomu přispívá fakt, že má naše půda nízký obsah organické hmoty, proto je pro ni už složité vodu vázat a zadržovat. Z polí tak ročně doslova odteče ornice, která by naplnila dva miliony sklápěcích nákladních aut Tatra, říká ochránce přírody Vojtěch Kotecký. Naše půda je tak v ohrožení.

Pokud někdo mluví o ohrožení životního prostředí, napadne většinu z vás asi změna klimatu, znečištěné ovzduší nebo plasty ve volné přírodě a mořích. To problém je, ale pro nás je teď možná víc ohrožující nedostatek ornice a vody. 

Čtěte také

Nejde přitom jen o to, že krajina ztratila přirozené prvky, kterými vždy byly meze a mokřiny. Regulovanými potoky a řekami voda odtéká rychleji a krajina se vysušuje a problém je s kvalitou samotné země, po které chodíme a hospodaříme na ní.

„Schopnost půdy zadržet vodu je závislá na obsahu zejména organické složky v půdě a ta je tady prostě velice nízká, zejména u zemědělských půd,“ tvrdí ochránce přírody. 

S tím souhlasí i vedoucí Katedry geoenvironmentálních věd České zemědělské univerzity Michael Komárek.

„Máme tu smůlu, že Česko je v podstatě střechou Evropy, takže všechny srážky, které nám sem dopadnou, odtečou, v podstatě nejsme schopni zadržet. Respektive naše půda toho už není schopna. Protože její retenční schopnost závisí na obsahu zejména organické složky v půdě,“ vysvětluje.

Co se s tím dá dělat? Co mohou dělat hospodáři, obce a města a co stát? Téma pro Víta Pohanku v pořadu Zaostřeno.

autoři: Vít Pohanka , lup
Spustit audio

Související