Orbánův odpor proti kvótám nemá s realitou téměř nic společného, říká ředitel slovenského radia Patria

22. září 2016

Kvóty na přerozdělování migrantů vzbudily malé nadšení u politiků prakticky v celé střední Evropě. Jen v Maďarsku, ale premiér slíbil, že uspořádá o kvótách referendum - to se uskuteční na začátku října. Plán na všelidové hlasování, ale i další výroky, řadí Viktora Orbána v hodnocení zahraničních médií mezi nejradikálnější odpůrce migrace na celém kontinentě. Co vede maďarského premiéra k tomu, aby na sebe bral roli zlého muže Evropy? I o tom mluví v pořadu Interview Plus ředitel slovenského Rádia Patria Attila Lovász.

„Chystané maďarské referendum je vnitropolitická komunikační hra vlády, kdy si vláda jen chce potvrdit svoje protiimigrační postoje,“ říká ředitel slovenského Rádia Patria Attila Lovász.

Referendum přitom nemá právní závaznost k Evropské unii a i z hlediska vnitropolitického má podle maďarské ústavy pouze doporučující charakter. V řadách vládnoucí strany FIDESZ premiéra Viktora Orbána je přitom podle Attily Lovásze možné vycítit napětí. Ani ne tak kvůli výsledku, ale spíše kvůi možné volební účasti, respektive neúčasti. „Absolutním fiaskem pro vládu Viktora Orbána by bylo, kdyby referendum nebylo platné,“ upozorňuje Attila Lovász. K platnosti referenda je přitom nutná účast alespoň 50% oprávněných voličů.


Viktor Orbán se za posledních 25 let úplně změnil. Některé kroky jeho vlády ukazují spíš na menší diktaturu, než na liberální demokracii Attila Lovácz

Samotná kampaň před referendem má přitom podle Lovásze pramálo společného se skutečností. „Co je to za kampaň, kde se říká, že když přijdou do Maďarska běženci, nebudou mít Romové na dávky.“ Odpor Viktora Orbána k přijímání uprchlíků si Attila Lovásze vysvětluje zejména racionálním uvažováním maďarského premiéra. „Viktor Orbán se za posledních 25 let úplně změnil. Některé kroky jeho vlády ukazují spíš na menší diktaturu, než na liberální demokracii.“ říká Lovász.

Attila Lovász přitom vnímá odpor Orbánovy vlády proti kvótám především jako snahu odpoutat pozornost od skutečných problémů, které trápí maďarskou společnost. „Tento problém je zásadně používán na vnitropolitické cíle a posílení pozic Viktora Orbána a jeho družiny.“

S Janem Bumbou mluvil Attila Lovász i o tlaku maďarské vlády na nezávislá média nebo praktické absenci opozičních sil v zemi.

autor: bum
Spustit audio